حقوق شهروندی

  • حق برخورداری از هوای پاک، از قانونگذاری تا تحقق

    حق برخورداری از هوای پاک، از قانونگذاری تا تحقق

    نظام حقوقی ایران با تصویب قوانین مختلف، مقرراتی را برای داشتن هوای پاک و الزاماتی برای دولت جهت فراهم آوردن شرایط و بسترهای داشتن هوای پاک در نظر گرفته است، پیشگیری و مقابله با آلودگی و هر اقدام مخربی که موجب برهم خوردن تعادل و تناسب محیط‌زیست شهروندان می‌شود. واقعیت مساله این است که آلودگی هوا به علت تهدیدات جدی‌ که علیه بهداشت و سلامتی و محیط ‌زیست سالم شهروندان دارد، نقض حقوق شهروندی و بشر تلقی می‌شود. قوانین متعددی دیگری در نظام حقوقی ایران وجود دارد، که می‌توان به ماده 66 قانون آیین دادرسی کیفری اشاره کرد، طبق این ماده Ngo ها و سازمان های مردم نهاد می توانند در مورد مسایلی مانند نقض محیط زیست و ... به عنوان شاکی خصوصی و به نمایندگی از طرف مردم طرح دعوا کنند. در همین راستا برای بررسی بیشتر دیدگاه نظام حقوقی ایران در رابطه با آلودگی هوا، به سراغ دو تن از وکلا و حقوقدانان رفتیم، مشروح گفت‌وگو در پی می‌آید. شیلان خاکی

  • اهمیت شیوه اجرا در تحقق منشور حقوق شهروندی

    اهمیت شیوه اجرا در تحقق منشور حقوق شهروندی

    دکتر رضا اکبری نوری یکی از خوش‌فکرترین نویسندگانی است که در تدوین منشور حقوق شهروندی نقش داشته و تکرار دور باطل تاریخی نظام معرفتی ایران را مانع اصلی این مقوله می‌داند. وی نگارنده کتاب‌های «فلسفه سیاسی و مفروضات سنجش ناشده»، «افسانه دولت در ایران» و«چه کسی باید حکومت کند» و همچنین ده‌ها مقاله انتقادی در زمینه علم فلسفه، حقوق و تاریخ و... می‌‌باشند. تسلط وی بر مباحث فلسفه حقوق و درک عمیق از تحولات تاریخی و فلسفی ایران، وی را به یکی از کارآمدترین صاحب‌نظران در این حوزه تبدیل کرده است. وی بیش از همه به اصلاح نظام معرفتی 3000 ساله ایرانی اعتقاد دارد و مشارکت واقعی مردم در منشور حقوق شهروندی را شرط اصلی در تحقق این مقوله می‌داند. دومین مشروح مفصل گفت‌وگوی «صوراسرافیل» با وی در ادامه می‌آید.

  • منشور حقوق شهروندی رافع دوگانگی ها درکشور

    منشور حقوق شهروندی رافع دوگانگی ها درکشور

    معصومه ابتکار به عنوان اولین زن در جمهوری اسلامی ایران است که به هیئت دولت راه یافت و در دوران اصلاحات؛ طی سال های 1376 تا 1384 در سمت معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست انجام وظیفه کرد. با روی کار آمدن دولت نهم و دهم، ابتکار اگرچه از سازمان محیط زیست جدا شد ولی نه تنها دست از کار سیاسی نشست، بلکه با اخذ رأی اعتماد مردم تهران توانست به شورای سوم این شهر راه یابد. وی که به دلیل ایفای نقش چشمگیر در بهبود همکاری‌های منطقه‌ای و جهانی در سال 84 توانسته بود عنوان «قهرمان زمین» را از سوی سازمان ملل از آن خود کند در سال 92 به خاطر تعهد و احساس مسئولیت در قبال کره زمین، از سوی بنیاد جهانی انرژی «بانوی محیط زیست جهان» لقب گرفت. با آغاز روی کار آمدن دولت یازدهم معصومه ابتکار فرزند مرحوم تقی ابتکار، به‌عنوان یکی از وفادارترین نیروهای اصلاح طلب، به سازمان محیط زیست برگشت از سوی رئیس جمهور حسن روحانی به عنوان معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست برگزیده شد. به واسطه همین تجربیات ملی و بین‌المللی این مقام ارشد جمهوری اسلامی ایران است که هفته‌نامه صوراسرافیل با ایشان در مورد یکی از مهمترین وعده‌های انتخاباتی رئیس جمهور در سال 92 یعنی «منشور حقوق شهروندی» به گفت‌وگو نشسته تا دلایل اهمیت و ضرورت ابلاغ این منشور برای جامعه ایران بیش از پیش مشخص شود. معاون رئیس جمهور که منشور حقوق شهروندی را برای ابهام‌زدایی از برخی قوانین و پر کردن برخی خلأها راهگشا می‌داند؛ معتقد است از آنجا که منشور فرصت مشارکت مردم در بحث‌های سیاسی و اجتماعی کشور را برای شهروندان فراهم می‌کند، عاملی است برای افزایش دخالت مردم ایران در تعیین سرنوشت قدرت.

  • نظام معرفتی سه هزار ساله ایرانی گره کور تحقق حقوق شهروند

    نظام معرفتی سه هزار ساله ایرانی گره کور تحقق حقوق شهروند

    آذر پارسال بود و دیر سر کلاس رسیدم، استاد مثل همیشه کلاس را با موضوعات روز شروع کرده و همکلاسی‌ها را درگیر بحث کرده بود، با چندان ذوق و ولعی از مقوله‌ای سخن می‌گفت که زمزمه‌اش در داخل اتوبوسی که شب قبل در جاده مسافرش بودم هم شنیده بودم. آری استاد از منشور و حق و تکلیف حقوق شهروندی می‌گفت که خود یکی از تدوین‌کنندگان آن بود. دکتر رضا اکبری نوری از اساتید و نویسندگان خوش‌فکر، طرفدار صلح، آزادی و انسانیت که به دلیل تعلق خاطری که به مسائل فلسفی دارد تحقیقات و مطالعات گسترده‌ای در این حوزه داشته است. وی استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب و ژورنالیست فلسفی- حقوقی است. اولین بخش از مشروح این گفت‌و گوی مفصل در ادامه می‌آید. شیلان خاکی

  • چه کسانی بیمه بیکاری می گیرند؟

    چه کسانی بیمه بیکاری می گیرند؟

    در جامعه ای كه بیكاری یكی از پدیده های جدی اجتماعی و اقتصادی آن محسوب می شود، جایگاه بیمه بیكاری بشدّت اهمیت دارد و توجه به آن می تواند برخی از مسائل و مشكلاتی را كه بر زندگی خانوادگی و اجتماعی شخص بیكار تأثیر گذار است، مهار كند. همچنین در شرایط رکود اقتصادی با کاهش فشار از طریق تأمین حداقل معیشت کارگران، امکان انعطاف پذیری با شرایط بازار بگونه ای فراهم خواهد شد که در نهایت از سقوط در ورطه مسائل جرم خیز خواهد کاست. اکنون بشرح ذیل به تبیین چگونگی پوشش بیمه بیکاری، پرداخته خواهد شد.

  • تعقیب یا بازداشت هیأت امنای پلاسکو: با کدام قانون؟!

    تعقیب یا بازداشت هیأت امنای پلاسکو: با کدام قانون؟!

    گنه کرد در بلخ آهنگری/به شوشتر زدند گردن مسگری!! معاون دادستان عمومی و انقلاب تهران، اعضای «هیأت امنای ساختمان پلاسکو» را که به غلط «هیأت مدیره ساختمان پلاسکو» نامیده شد، برای بررسی عدم توجه به اخطارهای آتش¬نشانی به دادسرا احضار کرد! با این توجیه که بیش از ٢٠ بار درطول سال¬های گذشته به این ساختمان درخصوص موضوعات مختلف ایمنی تذکر داده شده و بصورت مکتوب نامه زده شده بود، اما هیأت امنای این ساختمان توجهی به این موضوع نکردند. سووووتیییتر: با توجه به اینکه کسبه حاضر در پلاسکو مالک نبودند، مسئولیتی متوجه آنان نیست؛

  • تا کنون تفسیر رسمی نسبت به اصل 115 نداشته ایم

    تا کنون تفسیر رسمی نسبت به اصل 115 نداشته ایم

    به موجب اصل ۱۱۵ قانون اساسی ایران رئیس‌جمهوری باید از میان «رجال‏ مذهبی‏ و سیاسی» انتخاب شود، اما تعیین مصداق «رجال مذهبی و سیاسی» و امکان نامزدی زنان برای انتخابات ریاست‌جمهوری، تاکنون محل بحث و اظهارنظرهای مخالف و موافق بوده است.در واقع بحث رجل سیاسی از آن دسته مباحثی است که هر 4 سال یک بار به موضوعی مهم برای انتخابات ریاست‌جمهوری بدل می‌شود. در این بین دو تفسیر از واژه رجل سیاسی وجود دارد. برخی معتقدند چون در قانون اساسی به کلمه رجل اشاره شده است؛ بنابراین این موضوع تنها مردان را دربر می‌گیرد. مخالفان این موضوع هم معتقدند رجل به معنای عام آن در قانون مورد استفاده قرار گرفته و می‌تواند زنان را هم شامل شود.این افراد معتقدند اگر رجل را به‌عنوان شخصیت سیاسی تلقی کنیم، با توجه به تغییرات صورت گرفته در جامعه، زنان هم در آن می‌توانند به‌عنوان رجل سیاسی مورد توجه قرار بگیرند.حالا باید دید که با توجه به اینکه شورای نگهبان بررسی این موضوع را در دستور کار قرار داده است آیا زنان این بار شانسی برای ورود به عرصه انتخابات ریاست‌جمهوری را برای اولین بار خواهند داشت؟

  • از خرید ظوابط در کمیسیون ماده 100جلوگیری می شود

    از خرید ظوابط در کمیسیون ماده 100جلوگیری می شود

    : قانون‌فروشی شهرداری‌ها به آخر راه رسید. پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت راه‌و‌شهرسازی از مصوبه جدیدی رونمایی کرد که بر اساس آن دیگر شهرداری‌ها نمی‌توانند قوانین شهرسازی را فروخته و به قانون‌شکن‌ها اجازه ساخت‌وساز بدهند. پیروز حناچی، معاون وزیر راه‌و‌شهرسازی در این‌باره توضیح می‌دهد: «با مصوبه تازه شورایعالی معماری و شهرسازی از خرید ضوابط در کمیسیون ماده ١٠٠ جلوگیری می‌شود.»

  • اجبار وام‌گیرندگان به اخذ بیمه وام بر مبنای چه قانونی!

    بیمه یک اطمینان و آسایش فردی یا جمعی در برابر حوادث است بنابراین اخذ بیمه‌نامه برای افراد اختیاری است مگر در موارد خاصی که قانونگذار اخذ بیمه را یک اجبار و ضرورت دانسته است مانند بیمه شخص ثالث یا تضمین کیفیت ساختمان که در قوانین مخصوص به آن‌ها اشاره شده و اخذ بیمه، برای مشمولین آن اجباری تلقی شده است. حالا در چنین شرایطی مشخص نیست که بانک‌ها طبق کدام قانون، وام‌گیرندگان را ملزم می‌کنند تا تسهیلات خود را بیمه کنند و از بخشی از تسهیلات پرداختی به مردم را از این بابت کسر می‌کنند؟ بيمه پيمانی است که بر پايه‌ آن شرکت بيمه (بيمه‌گر) تعهد می‌کند در برابر مقدار پولی که فرد يا شرکت ديگری (بيمه‌گذار) به او پرداخت می‌کند، زيان وارد شده به بيمه‌گذار را در پی رويدادی ناخواسته جبران کند. پولی را که بيمه‌گذار به بيمه‌گر می‌پردازد، حق بيمه و آنچه را که بيمه می‌شود، موضوع بيمه می‌نامند. بر همین اساس، چند وقتی است که بانک‌ها و موسسات اعتباری، مردمی که می‌خواهند وام یا تسهیلاتی را دریافت می‌کنند، الزام می‌کنند تا تسهیلات دریافتی را بیمه کنند تا اگر تسهیلات گیرنده فوت کرد، بیمه اقساط تسهیلات را به بانک پرداخت کند؛ مسعود غفاری‌راد، حقوقدان و کارشناس ارشد حقوق خصوصی به تحلیل الزام مشتریان بانک‌ها به اخذ بیمه تسهیلات پرداخته است.

  • تبعیض جنسیتی در پرداخت دستمزد ممنوع است

    زنان نیمی از جمعیت فعال در کشور را به خود اختصاص داده‌اند و اگرچه در سال‌های دور، سهم آنان از تولید ناخالص ملی ناچیز بود، اما در سال‌های اخیر بروز و ظهور فعالیت‌های اقتصادی زنان بیش از گذشته شده است. با این وجود، به دلیل جایگاه ممتاز زنان در نظام خانواده، قانون به فعالیت اقتصادی و اشتغال آنان نیز با نگاه خاص توجه کرده است. آمارهای رسمی نشان می‌دهد که تعداد زنان سرپرست خانوار در کشور رو به رشد است، از سوی دیگر، مشکلات اقتصادی باعث شده تا ضرورت همکاری و همیاری زن و شوهر در اداره زندگی مشترک بیش از پیش دارای معنا و مفهوم باشد و به عبارت دیگر، تلاش یک نفر به تنهایی، جوابگوی نیازهای اقتصادی خانواده نخواهد بود. بر همین اساس، توجه به جنبه‌های حمایتی و قانونی از اشتغال و فعالیت اقتصادی زنان در قوانین و مقررات، به بررسی‌ ویژه‌ای نیاز دارد که شرح آن می گذرد.

  • حمایت از حقوق متهمان بی‌ گناه؛

    حقوق شهروندی و اجرای دادرسی منصفانه و عادلانه آن است که اگر شخصی تحت عنوان متهم یا مظنون به ارتکاب جرمی بازداشت و توقیف شده و پس از طی مراحل تحقیقات مقدماتی، قرار منع تعقیب یا قرار مجرمیت او صادر شود اما در مرحله دادرسی و محاکمه در دادگاه، بی‌گناهی وی اثبات شود و حتی پس از صدور حکم مجازات در دادگاه اولیه در مراحل مختلف تجدیدنظرخواهی اعم از عادی و فوق‌العاده مانند اعاده دادرسی، حکم برائت وی صادر شود، در جهت خسارت‌زدایی و رفع صدمات و لطمات روحی و روانی شخص که ممکن است در فرایند رسیدگی‌های کیفری قربانی اشتباهات قضایی شده باشد، اقدام شود. زیرا جبران خسارت ناشی از توقیف شخصی که تحت عنوان متهم، بازداشت موقت شده و بی‌گناه بودن وی اثبات می‌شود، ضروری است. این موضوع، منطبق بر قواعد اسلامی و فقهی همچون «قاعده لاضرر» و«قاعد ضمان» و«قاعده نفی عسر و حرج» و اصولی مانند «اصل انصاف» و قوانین موضوعه کشور نظیر «تبصره 4 ذیل بند ج ماده 18 قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب 1334» و «اصل 171 از جمله قانون اساسی در خصوص تقصیر یا اشتباه قاضی در موضوع یا حکم یا تطبیق حکم» و «قانون مسؤلیت مدنی مصوب 1339» است.

  • عسر و حرج، زوج را مکلف به طلاق می کند

    سوءرفتار زوج به هر نوع رفتاری گفته می‌شود که می‌تواند ادامه زندگی مشترک را برای زوجه با دشواری روبه‌رو ساخته و دوام زندگی را به خطر اندازد؛ برای همین هم قانونگذارترتیباتی را پیش‌بینی کرده است که هم حقوق زوجه حفظ شود و هم زوج مکلف به حسن معاشرت در زندگی مشترک شود.

  • مسئولیت مدنی و کیفری آلوده کنندگان هوا

    مسئولیت مدنی و کیفری آلوده کنندگان هوا

    مسئولیت مدنی و کیفری آلوده‌کنندگان هوا آلودگی هوا يکي از مهمترين مشکلات زيست‌محيطي به شمار مي‌رود که به دنبال افزايش مصرف انواع سوخت‌هاي فسيلي و توليد روزافزون اتومبيل و گسترش صنايع به‌ويژه در شهرهاي شلوغ به وجود آمده است که بايد براي کنترل و مقابله با آن فکري اندیشیده می‌شد. به دنبال ایجاد این قبیل مشکلات، حساسيت‌ها و نگرانی‌هایی نسبت به اين موضوع ایجاد شد چرا که آلودگی هوا، سلامت عمومي و محيط زيست را به خطر می‌اندازد و به همین دلیل نیز قوانين و مقررات مختلفي از سوی دولت‌ها براي مقابله با این معضل به تصويب رسيد.

  • از کارافتادگان در پرتو حمایت‌های قانونی

    از کارافتادگان در پرتو حمایت‌های قانونی

    انسان‌ها وقتی به سن جوانی و بزرگسالی می‌رسند، برای تامین معاش و گذران زندگی مجبورند تا «کار» کنند و «پول» دربیاورند و مخارجشان را تامین کنند اما حوادث یا بیماری‌هایی هم در طول زندگی رخ می‌دهد که باعث می‌شود، انسان توانایی کار کردن را از دست بدهد و بشود «از کار افتاده»!

  • اصلا جیب دولت خالی است

    اصلا جیب دولت خالی است

    شاید باور اینکه "سورا" هنوز ساختمان مخصوصی را برای رتق و فتق امور در اختیار نداشته باشد، برایمان سخت باشد. سازمان مردم نهادی که در استان خراسان رضوی به حمایت از زنان و کودکان بزه دیده می پردازد و تا قبل از به نتیجه رسیدن امور مربوط به افراد، آنها را به دست فراموشی نمی سپارد. خوب است بدانید که این سمن با عضویت 120 عضو که 90 نفر این تعداد وکلایی هستند که در عین داشتن شغل و اعتبار کافی برای در دست داشتن پرونده های کلان، این مسوولیت اجتماعی را در قبال همشهریان و هموطنان خود با جان و دل پذیرفته و در حال تلاش برای رهایی عده ای از چنگال خشونت های خانگی و رفع مشکلات عدیده ای که ساکنان بزه دیده و بزهکار این استان پهناور -از سراسر ایران و کشورهای اطراف- هستند. جزییات فراز و نشیب های این سازمان حامی زنان را از زبان مدیر انجمن وکیل مرضیه محبی بخوانید.

  • تکلیف مهریه زوجه بعد از فوت

    تکلیف مهریه زوجه بعد از فوت

    معاونت منابع انسانی و مرکز آموزش قوه قضائیه آموزش حقوق شهروندی به زبان ساده را مطابق قانون در دستور کار خود قرار داده و در این راستا مدرسه البرز به عنوان پایلوت اجرای این طرح انتخاب شد.

  • امنیت اقتصادی لازمه حقوق فعالان اقتصادی

    امنیت اقتصادی لازمه حقوق فعالان اقتصادی

    امنيت اقتصادي، وضعيت با ثباتي از شرايط و ساختار فعلي و آينده است كه در بستر آن اشخاص مختلف با اطمينان و آگاهي و به طور بهينه مي‌توانند به ايجاد و بهره‌گيري از فرصت‌هاي اقتصادي پرداخته و اقدام به توليد، توزيع و مصرف ثروت كنند. امنيت اقتصادي، وضعيت با ثباتي از شرايط و ساختار فعلي و آينده است كه در بستر آن اشخاص مختلف با اطمينان و آگاهي و به طور بهينه مي‌توانند به ايجاد و بهره‌گيري از فرصت‌هاي اقتصادي پرداخته و اقدام به توليد، توزيع و مصرف ثروت كنند.

  • هیچ وزیری دربرابر هیچ فشاری کوتاه نیاید

    هیچ وزیری دربرابر هیچ فشاری کوتاه نیاید

    کمتر از یک هفته پس از آن‌که علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد «به احترام حجت‌الاسلام سیداحمد علم‌الهدی، امام‌جمعه مشهد» از پیگیری اجرای کنسرت‌های موسیقی در این شهر منصرف می‌شود، حسن روحانی، رئیس‌جمهوری روز گذشته در سخنرانی در سالن همایش‌های ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی که به مناسبت بزرگداشت روز پزشک انجام داد با اشاره به موضوع لغو کنسرت‌ها در شهر مشهد و نیز عقب‌نشینی تلویحی وزیر ارشاد از اجرای قانون گفت: یک جا به پزشک و یک جا به هنرمند بی‌احترامی می‌شود. یک جا که کنسرتی می‌خواهد برگزار شود، مجلس قانون‌گذاری ایجاد می‌شود.

  • صورت من کجاست؟

    صورت من کجاست؟

    مهلا کاشانی_ فقط 33 سال دارد. می‌خواهد دوقلوهایش را به دنیا آورد. در سرمای زمستان در حالی که هنوز 8 ماه از بارداری او گذشته است برای عمل سزارین -برخلاف میل باطنی- بستری می‌شود. تیم پزشکی ابتدا با بیهوشی موضعی تصمیم به آغاز عمل جراحی می‌گیرند، اما سیده زهرا حسینی آنها را از عدم ‌بی‌حسی کمرش مطلع می‌کند و تیم پزشکی تصمیم بر بیهوشی کامل می‌گیرد و این می‌شود که دیگر از ادامه رخدادها چیزی به یادش ‌نمی‌ماند. بعدها به او می‌گویند چون در اتاق دو اکسیژن مرکزی بیشتر وجود نداشته و هر دو نوزاد هنگام تولد به اکسیژن نیاز داشتند، مسیرهای تنفسی را به آنها وصل می‌کنند و کپسول اکسیژن از آن مادر می‌شود، غافل از اینکه محتویات این کپسول دی اکسید کربن بوده و در مسیر دستگاه با ماده موجود برای تجمع بازدم ترکیب شده و ترکیب داغی ایجاد کرده بود. زهرا حدود ۱۵ دقیقه این گاز را تنفس می‌کند، عوامل تازه می‌فهمند که ماسک داغ شده و صورتش عمیقا در حال سوختن است و همین طور ریه، گلو، دهان، بینی و چشم راستش از دی‌اکسیدکربن موجود در کپسول اکسیژن در امان نمانده و حسابی دچار سوختگی می‌شود. زمانی ماسک را از روی صورتش برمی‌دارند که ایست قلبی کرده و به کما می‌رود. بعد از کلی تلاش تیم پزشکی تمامی اتاق‌ عمل‌ها -که شاید بتوان نامش را بخت خوب گذاشت- عملشان تمام شده و با حدود سه درصد هوشیاری او را به مراقبت‌های ویژه سوختگی همان بیمارستان چمران می‌برند و در اوج نا امیدی تیم پزشکی، به‌صورت معجزه‌وار بعد از دو سه روز، تازه به هوش می‌آید. غافل از اینکه ادامه ماجرا چه خواهد شد... در این گزارش سعی شده از زوایایی به موضوع سیده زهرا پرداخته شود، بنابراین نظرات دکتر محمود معاون حقوق بشر امور بین الملل وزیر دادگستری و دکتر بهرام بهرامی وکیل دادگستری را در این مطلب به نظر خوانندگان می رسانیم.

  • وظایف قانونی دولت برای بهبود فضای کسب و کار

    در دو قانون حمایت از بهبود فضای کسب و کار و قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور وجود دارد، می‌تواند به توسعه فضای تولید و تحقق اقتصاد مقاومتی در کشور کمک می‌کند اما نباید فراموش کرد که بهترین قانون هم اگر اجرا نشود، ذره‌ای ارزش ندارد.

  • ببخش اما به وقتش

    مهریه مال زن است مرد هم بر اساس شرع و قانون باید آن را بپردازد. حالا فرضی کنید زنی از این حق شرعی و قانونی خود بگذرد. چرای آن هم معلوم است یا احساساتی شده یا مجبور است این کار را انجام دهد. البته گاهی هم پیش می آید که از روی عقل و علاقه این تصمیم را می گیرد و اجرایی می کند اما به هر حال با این کار اگر خدای ناکرده مشکلی در رابطه با شوهرش ایجاد شود غم خود را دو چندان کرده است بخشش خوب است اما بجا و به اندازه. این بروشور توصیه‌های مفیدی برای شما دارد تا با گذشت بی منطق از حق قانونی خود به استقبال کوهی از مشکلات نروید.

  • آشنایی با حقوق و تکالیف شاکی

    آشنایی با حقوق و تکالیف شاکی

    شاکی از چه حقوقی برخوردار است؟ آیا می‌دانید شکایت شفاهی از جانب شاکی هم قابل پیگیری کیفری است؟ آیا می‌دانید اطلاعات شاکی محرمانه تلقی می‌شود؟ آیا می‌دانید شاکی می‌تواند ضرر و زیان مادی و معنوی خود را از مسبب آن مطالبه کند؟

  • کالبدشکافی پرونده شلاق 35نفر

    کالبدشکافی پرونده شلاق 35نفر

    انتشارخبردستگیری 35 دختر و پسر در یکی از باغ های قزوین واجرای سریع حکم 99ضربه شلاق درباره هریک از آنان، واکنش های گسترده ای را به دنبال داشته است. دادستان عمومی وانقلاب قزوین گفته است این عده نیمه عریان درپارتی شبانه و به بهانه شرکت درجشن فارغ التحصیلی درحال رقص وپایکوبی بوده اند که دستگیر شده اند. ازکم وکیف قضایا، جریان تفهیم اتهام ونحوه تشکیل جلسه دادرسی وچگونگی اجرای فوری احکام شلاق جرئیات بیشتری دردسترس نیست و این درحالی است که شوک خبری اجرای سریع 3465 ضربه شلاق درباره این 35 نفر، واکنش شدید برخی ازحقوقدانان کشور را دربرداشته است وهنوز بهت افکار عمومی نسبت به اقدام شتاب زده اجرای فوری شلاق، فروکش نکرده که خبرگزاری میزان ازاقدام پلیس امنیت ایران ازبازداشت شبانه 70 نفردریکی از رستوران های تهران خبرداده است. صوراسرافیل درراستای عمل به رسالت مطبوعاتی خود در زمینه اطلاع رسانی به شهروندان و جلب نظر کارشناسان مسایل کیفری وجرم شناختی، طی دو فقره یادداشت جداگانه دیدگاه اساتید حقوق دانشکده حقوق وعلوم سیاسی دانشگاه تهران را منتشر می کند و درعین حال ذیلا درجریان گفت وگو باشاپوراسماعیلیان، حقوقدان، روزنامه نگار وتحلیلگرمسایل قضایی، ازبعد حقوق جزا وآیین دادرسی کیفری کاربردی این قضیه تاسف بار را مورد بررسی قرار می دهد.

  • سند الکترونیکی چیست؟

    امروزه با پیشرفت تکنولوژی تغییرات در همه ابعاد زندگی اتفاق افتاده است. در خصوص ادله دعوی هم همین گونه است و اسناد دچار تغییراتی شده اند. باید گفت سند و مدرک الکترونیکی را می‌توان به عنوان دلیل در دادگاه ارائه داد و این اسناد با اسناد سنتی دارای اعتبار یکسان هستند.

  • لایحه حمایت از کودک و خانواده همچنان بلاتکلیف در مجلس

    لایحه حمایت از کودک و خانواده همچنان بلاتکلیف در مجلس

    دغدغه اصلی این روزهای مدافعان حقوق کودک، کودک‌آزاری و پایمال کردن حقوق کودک که این روزها، به غیر از خانه‌ها در اماکن عمومی هم به وفور شاهد آن هستیم، شده است. مقایسه وضعیت کودک‌آزاری در مناطق حاشیه شهرها ما را به آن واداشت که به بررسی دلایل اصلی این رخداد ناخوشایند بپردازیم. در جامعه‌ای که تحصیلکرده‌ها نیز قانون اساسی را مطالعه نکرده‌اند و از حقوق اصلی خود ناآگاه هستند، جایگاه آموزش حقوق کودک کجاست؟ عوامل روانی و اجتماعی که مسبب اصلی کودک‌آزاری هستند، شامل چه چیزهایی می‌شوند؟

  • قوانین فعلی پاسخگوی اختلافات جاری است

    قوانین فعلی پاسخگوی اختلافات جاری است

    شاید گفتن اینکه زن در خانه و خانواده یکی از کلیدی‌ترین نقش‌ها و وزنه‌ها را به دوش می‌کشد، دور از واقعیت نباشد تا جایی که در احادیث و روایات بسیاری از ائمه معصومین (ع) نیز به دفعات به آن اشاره شده که جایگاه زن در خانواده هم از جهت حقوق و هم از جهت مسئولیت‌هایش قابل تکریم و احترام است. دکتر جواد طهماسبی، به عنوان حقوقدان به تشریح این حقوق و مسئولیت‌ها در قوانین و مقررات می‌پردازد.

  • زباله یا طلا ی کثیف

    زباله یا طلا ی کثیف

    اخیراً بحثی در اجتماع مطرح شده است که سطلها ی زباله ای که شهرداری محل در سطح شهر نصب نموده است و از این طریق مردم خوب شهرمان نیز زباله های خشک و تر خود را در آن می گذارند تا زحمت جمع آوری آن توسط زحمتکشان شهرداری محترم انجام شود در این سطلها مقدار زیادی زباله های خشک از جمله کاغذ؛ پلاستیک؛ آهن؛ آلومینیوم؛ و ...گذارده می شود که قابل بازیافت است و توسط اکیپ های شهرداری جمع آوری جداسازی و به امر بازیافت می رسد که در قول اجتماعی این زباله ها را طلای کثیف می نامند که ارزش این بازیافت را نشان می دهد. اما آنچه مورد بحث حقوقی است اینکه کسانی غیر از اکیپ های جمع آوری زباله شهرداری به طور خصوصی مبادرت به جمع آوری این نوع زباله خشک می کنند و این امر مورد اعتراض شهرداری است و در صورت مشاهده با آن مقابله می شود.

  • در رابطه با خشونت خانگی فاقد راه‌حل ریشه‌ای هستیم

    یک حقوقدان با اشاره به موضوع آزار زنی توسط همسر معتادش گفت: اکنون «اعظم‌»هایی در جای جای جامعه در حال گذران زندگی هستند که دچار خشونت خاموش می‌شوند و متاسفانه در ماجراهای مربوط به خشونت خانگی، فاقد راه‌حل ریشه‌ای هستیم.

  • جامعه ما هم اکنون میراث دار یک توسعه نامتوازن است

    جامعه ما هم اکنون میراث دار یک توسعه نامتوازن است

    پرونده‌ خبری این شماره صوراسرافیل به اعظم و فرزندان بی‌پناهش اختصاص دارد. زنی در آستانه سی سالگی که این روزها از همه‌جا، خبر خشونت بی‌رحمانه‌ی همسرش که طی بیست و یک روز به آنها روا داشته را شنیده‌ایم. مخلوقی که خود را صاحب اختیار تام زن و فرزندش می‌داند و این اجازه را برای خود صادر ‌می‌کند؛ تا حق تحصیل را از کودک هشت ساله‌ خود سلب ‌‌کند. خود را مختار می‌داند که به سبک دلخواه با زنش رفتار کند. زنی که با امید و آرزوی ورود به یک زندگی آرام، در سنین جوانی؛ در بی‌خبری همگان از حال و اوضاعش، خود را یکه و تنها با دو دختربچه‌ی پنج و هشت ساله؛ میان بیغوله تاریک مرد زندگی‌اش یافت.

  • پلیس نامحسوس در تعریف ضابطان خاص نمی گنجد

    پلیس نامحسوس در تعریف ضابطان خاص نمی گنجد

    به روال سال های گذشته با اتمام زمستان و آغاز فصل گرما، باید در سطح شهر شاهد افزایش حضور به اصطلاح «گشت ارشاد» می‌بودیم اما نیروی انتظامی تلاش کرد این بار ظاهرا نوآوری در این خصوص داشته باشد و نام طرحی را بر زبان ها انداخت به نام: «گشت ارشاد نامحسوس» طرحی که در قالب آن افرادی با لباس شخصی در سطح جامعه حضور داشته و مراقب برخی از بی اخلاقی ها و رفتارهای ناهنجار باشند. چندی پیش سردار حسین ساجدی‌نیا رئیس پلیس پایتخت از ساماندهی بیش از هفت‌هزار مأمور نامحسوس پلیس امنیت در راستای اجرای طرح امنیت اخلاقی در پایتخت خبر داد. وی اظهار کرد: یکی از مطالبات مردم در سال‌های اخیر موضوع مزاحمت برای نوامیس در سطح شهر بود. ازاین‌رو پلیس در سال‌های گذشته طرح‌های مختلفی را در دستور کار قرار داد. از حدود دوسال پیش نیز پلیس اقدام به رصد ناهنجاری‌ها کرده که چهار موضوع آلودگی صوتی، رانندگی پرخطر در سطح بزرگراه‌ها و انجام حرکات نمایشی، ایجاد مزاحمت برای نوامیس و کشف حجاب در خودروها جزء چهار محور اصلی بودند که با آنها برخورد شد. طرح امنیت اخلاقی به شکل محسوس و در سطح گسترده‌ای در سطح میادین، مجتمع‌های تجاری و بزرگراه‌های پایتخت به اجرا درآمده است این افراد که به عنوان به‌عنوان پلیس و ضابط قضائی شناخته می شوند در صورت مشاهده موارد ناهنجار شماره پلاک خودرو را برداشته و از طریق سامانه پیامکی به مرکز پلیس امنیت اخلاقی اطلاع می‌دهند سپس از سوی پلیس امنیت با این افراد تماس گرفته و از آنان خواسته می‌شود که در موعد تعیین‌شده به پلیس مراجعه کنند. اگر این افراد از دستور پلیس سرپیچی کرده و به آن تمکین نکنند با توجه به اینکه پلیس آدرس این افراد را در اختیار دارد به منازل آنها مراجعه می‌کند و اگر آدرس این افراد مخدوش یا به هر دلیلی تغییر کرده باشد، با آنان تماس گرفته شده، تخلف خودرو مذکور در فهرست افراد خاطی ثبت شده و هنگام نقل‌وانتقال پلاک خودرو یا فروش خودرو یا هنگام دریافت خدمات برای خودرویشان این افراد شناسایی شده و با آنان برخورد خواهد شد این افراد به‌طور مستقیم حق برخورد با شهروندان را نداشته و تنها اطلاعات را به پلیس امنیت منتقل خواهند کرد، چراکه تنها پلیس به شکل محسوس و با لباس نیروی انتظامی حق برخورد با شهروندان خاطی را دارد. کلیت طرح، بر اساس اعلام رسمی مقامات پلیس تهران چنین است: «تعدادی از پرسنل رسمی نیروی انتظامی، موظف شده اند در ساعات غیر اداری که لباس پلیس بر تن ندارند، اگر یکی از موارد زیر را دیدند، با پیامک به مرکز پلیس اطلاع دهند؛ این افراد، فقط حق گزارش پیامکی دارند و نمی توانند برخورد کنند.» جرائمی که از سوی نیروهای گشت ارشاد نامحسوس قابل گزارش است مربوط به مواد مخدر و مشروبات الکلی، سرقت، کیف قاپی و زورگیری، رفتارهای خطرناک رانندگی مانند لایی کشیدن، بدحجابی، آلودگی صوتی، اراذل و اوباش و مزاحمت برای زنان و دختران است. بعد از این اعلام بود که نظرات مخالف و موافق بسیاری از سوی افراد مختلف بیان و به دنبال آن جو نگران کننده ای جامعه را فرا گرفت که شاید علت آن به گفته محمدتقی رهبر نماینده ادوار مجلس عدم توضیح شفاف از سوی نیروی انتظامی و گفتگوی افراد ناآشنا با جزئیات طرح با رسانه ها باشد که مردم را حساس و نگران کرده است. وزیر کشور نیز در یک برنامه تلویزیونی نوع بیان و طرح گشت های نامحسوس را مناسب ندانست؛ همچنانکه محسنی اژه ای، سخنگوی قوه قضاییه نیز انتخاب عنوان گشت نامحسوس از سوی پلیس را خوش سلیقگی ندانست و گفت: پلیس روشی را برای برخورد با فساد و جرایم مشهود اتخاذ کرده است و نسبت به اصل برخورد با جرایم مشهود نیروی انتظامی اقدام خوب و درستی را انجام می‌دهد ولی شیوه و روش آن قابل بحث است ضمن اینکه ممکن است سوء استفاده‌ای در این خصوص صورت بگیرد که پلیس باید مواظب باشد کسی از این بابت سوء استفاده نکند. به دنبال این موضوع، رییس جمهور هم در پاسخ به سوالی درباره راه‌اندازی گشت اخلاقی نامحسوس و واکنش دولت در برابر آن گفت: اولین وظیفه ما در قبال مردم احترام به شخصیت و جایگاه و کرامت مردم است چرا که کرامت انسانی را خدا به انسان‌ها داده و این کرامت مقدم بر دین است و باید در همه حال حفظ شود. با این حال تصور می شود باید ماهیت «گشت نامحسوس» بر اساس واقعیات تبیین شده و از تمام زوایا بررسی و مورد کنکاش قرار گیرد تا نه به آن اجحاف شده و نه باعث ایجاد موج نگرانی و تصور فضای امنیتی در جامعه شود. لازم به ذکر است بر اساس آخرین خبر منتشره از سوی خبرگزاری ایلنا، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور گفته است طرح ناجا درباره گشت نامحسوس حتماً باید به شورای اجتماعی و امنیت ناجا ارجاع شود تا در آنجا بررسی های دقیق صورت گیرد. این نوع طرح ها اگر مشارکت دستگاه ها را به همراه نداشته باشد یقینا شکست خواهد خورد و نیروی انتظامی باید با تکیه بر کمک مردم این کار را انجام دهد.

  • در کمند آلودگی هوا،مرثیه حق حیات

    در کمند آلودگی هوا،مرثیه حق حیات

    استمرار آلودگی هوا را به شهروندان کلان شهر ها و خصوصا تهرانی ها تسلیت می گویم؛ چیز دیگری نمی توان گفت.سالهاست که همه محکوم می کنند و البته کار بعدی که از ایشان بر می آید تعطیل کردن مدارس است! چاره تعطیلی و تبلیغ محکومیت و ماسک زدن در مجلس و اقدامات فانتزی نیست. حق حیات به تاراج می رود. زوال سلامتي شهروندان و تضييع حق حيات و سلامت ده ميليون «نفس محقون الدم» آيا كمتر از پرونده فساد ۳هزار ملیاردی،تامین اجتماعی،شهلا . ج و سكينه . م ، حادثه سعادت‌آباد،خفاش شب و بيجه و ... اهميت دارد؟

  • حق و حقوق کارگران در قانون کار

    حق و حقوق کارگران در قانون کار

    تغییر شرایط اقتصادی یا اوضاع مالی کارفرما یا شرایط دیگر هرکدام می‌تواند دلیلی باشد تا کارفرما تصمیم به کاهش هزینه‌ها و تعدیل کارگران بگیرد. در واقع ساده‌ترین راه حل برای کاهش هزینه‌های تولید، کاهش تعداد کارگران است؛ اخراج کارگران ساده‌ترین راه پیش روی صاحبان سرمایه و کارگاه است. البته اخراج کارگران همیشه در نتیجه اقدام کارفرمایان نیست و گاهی برخی کارگران هم از کارایی لازم برخوردار نیستند و کارفرما مجبور است برای بهبود امور تصمیم به اخراج کارگر و جذب کارگر توانمند دیگری بگیرد. از نظر قانون کار، اخراج کارگر مستلزم طی مراحل و داشتن دلایل موجه برای این اقدام است.

  • جایگاه

    جایگاه "استقلال وکیل " در نظام بین الملل حقوق بشر

    درمتن اسناد شناخته شده بین المللی حقوق بشر ، از حق مستقل و مشخصی با عنوان حق برخورداری از " وکیل مستقل " نام برده نشده است اما در آوا و نظریات مراجع حقوق بشری مشاهده می شود که این حق در مواردی به طور صریح و در مواردی نیز به طور ضمنی با شناسایی ابعادی از آن مورد تاکید و پذیرش قرار گرفته است برای نمونه درچند مورد از اظهار نظرهایی که کمیته منع شکنجه در قالب "ملاحظاتی پایانی " ارائه کرده به موضوع وکیل و لزوم تضمین استقلال وکیل پرداخته شده است . در این رابطه همچنین چند مورد از اسناد کمیسیون حقوق بشر ملل متحد و یا آرای کمیته حقوق بشر و یا کمیسیون امریکایی حقوق بشر وهمچنین برخی بندهای قطعنامه اصول اساسی نقش وکلا قابل ذکر می باشند .

  • انواع مختلف قرارداد کار از حیث نوع و مدت کار

    انواع مختلف قرارداد کار از حیث نوع و مدت کار

    قرارداد کار به رابطه‌ای اطلاق می‌شود که به صورت کتبی یا شفاهی در مقابل دریافت حق‌السعی (شامل دستمزد و مزایای شغلی) برای مدت موقت یا مدت غیر موقت بین کارگر و کار فرما تنظیم شده باشد.

  • پررنگ شدن دخالت وکیل ،دستاورد مثبت قانون آیین دادرسی کیفری

    پررنگ شدن دخالت وکیل ،دستاورد مثبت قانون آیین دادرسی کیفری

    در عصر کنونی ،آیین دادرسی کیفری ،صحنه چالش، میان برقراری نظم و امنیت عمومی از یک سو و حراست از حقوق شهروندی و آزادی های فردی ،ازسوی دیگر است. به سخن دیگر، حفظ امنیت جامعه در مقام برخورد با ناقضان احترام حقوق کیفری، تقابل با حقوق شهروندانی می نمایدکه بااعمال آیین دادرسی کیفری در جایگاه متهم(اگرچه با فرض اصل بی گناهی) قرار می گیرندو این ، وظیفه و تکلیف اصلی دادسراست که باید پاسدار هردو جنبه از حقوق اعم ازحقوق جامعه و متهم باشد .به نحوی که توازن رعایت حقوق طرفین، به هم نخورد. زیرا اگر دادستان به نمایندگی از طرف حاکمیت وصرفا با حمایت از حقوق جامعه وبه بهانه حفظ نظم و امنیت عمومی،حقوق متهم را تضییع نماید، چنین رویکرد ی، نقض حقوق و آزادی های فردی شهروندان را در پی خواهدداشت .

  • اموزش شهروندی در پیشگیری از جرم

    جرم یک معضل اجتماعی در جوامع بشری است که هر ساله بر زندگی هزاران نفر تأثیر می گذارد ، جنایت های شدید علیه جان و مال افراد باعث ایجاد ترس در جامعه می شود . جرائمی همچون دزدی ، ادم ربایی ، قتل و تهدیدات جدی علیه امنیت جامعه از این جمله می باشد . ترس از جرم هم می تواند تحرک و ازادی افراد را کم کند . و هم می تواند باعث شود که مردم نتوانند بطور مناسب در فعالیت های اجتماعی شرکت کنند . برخی از اقشار جامعه بطور خاص در برابر جرائم و ترس از جرائم اسیب پذیر هستند مثل افراد پیر ، بانوان ، کودکان و .... در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز قانونگذار در بند 5 از اصل 156 این قانون ، اقدام مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمین را یکی از وظایف عمده قوه قضاییه قرار داده است .

  • لزوم دفع ضرر از افراد و جبران خسارت

    در اقداماتی که دولت یا موسسات بابسته به دولت مثل شهرداری ها انجام می دهند که البته جهت راحتی بیشتر و آسایش شهروندان است ، لازم است موسسه مزبور در اسرع وقت پس از انجام عملیات مورد نظر، وضعیت را به صورت قابل استفاده برای عموم درآورد و دنباله کار را معوق نگذارد . به نظر می رسد منظور از این بحث را در همین چند سطر اول به زبان بسیار ساده بیان نمودم . اغلب دیده ایم که برای لوله کشی گاز یا تعمیر آن ، لوله کشی آب یا تعمیراتی که بعضا" به صورت فوری باید انجام شود و سایر امور عمرانی ، قسمتی از پیاده رو یا حاشیه خیابان توسط مامورین خدوم شهرداری یا سازمان گاز یا سازمان آب یا برق کنده می شود .

  • اجرای عدالت کیفری ،مهم ترین محور حفاظت از حقوق شهروندی

    اجرای عدالت کیفری ،مهم ترین محور حفاظت از حقوق شهروندی

    قانون آیین دادرسی جدید،درمواد 1الی 7 ،اصول حاکم براین قانون را درزمینه حقوق شهر وندی متهم، در واقع به عنوان سر لوحه مقررات خود، مورد تاکیدقرار می دهد. مخاطب رعایت این اصول ومقررات ،مقامات قضایی، ضابطان داد گستری وسایر اشخاصی هستند که در فرایند دادرسی مداخله دارند. مانند مطلع یا شا هد.این اصول وقواعد، برگرفته از قانون اساسی ،منا بع فقهی ومنطبق با موازین حقوق بشری است که تبیین هریک از موارد، مستلز م نگارش نوشتار تفصیلی است. بنا براین، در این نوشتار،برخی نکات محوری این اصول، مورد اشاره قرار می گیرد.

  • اجاره دادن خیابانهای تهران

    اجاره دادن خیابانهای تهران

    عنوان خیابان به محل عبور و مرور وسائل نقلیه موتوری اطلاق می شود. خیابانهای شهر تهران که محل عبور وسائل نقلیه عمومی از هر نوع آن است حسب قانون مالکیت خاص ندارد و مالکیت عام آن متعلق به عموم است وبه همین معنا به آن شارع عام می گویند یعنی محل عبور و مرور عمومی مطابق ماده 24قانون مدنی: هیچ کس نمی تواند طرق و شوارع عامه و کوچه هایی را که اخر آنها مسدود نیست تملک نماید.

  • وکیل مستقل معتمدان شهروندان است

    وکیل مستقل معتمدان شهروندان است

    هر چند در این مقاله قصد ندارم که در باب وکالت از نظر حقوقی و قضایی بحث کنم ولی این یاداشت مختصری از نقش وکیل در مراجع قضایی و شناخت وکیل در جامعه است چون ارزیابی اسناد و مدارک در باره کیفیت وکالت و سیمای اجتماعی وکیل و تنظیم و تنسیق قواعد عرفی موکول به مداقه نظر کافی از سوی جامعه بوده هر چند تاریخ نشان می دهد که از سالیان بسیار دور عملکرد و خدمات وکیل مدافع از لابلای حوادث و وقایع در اداره تمشیت اجتماعی نمایان است .

  • قاعده مشهور انصاف ، بهترین مبنا بری توجیه ضرورت وکیل مستقل

    قاعده مشهور انصاف ، بهترین مبنا بری توجیه ضرورت وکیل مستقل

    ضرورت مستقل بودن وکیل را از منظرهای مختلفی می توان بررسی نمود . از منظر سودا نگاری می توان وجود وکیل مستقل را موجب حصول بیشترین سود ونفع برای جامعه ، شهروندان و حتی حاکمیت دانست . اطمینان از عادلانه بودن روند های دادرسی و مجازات های صادره و بقاء و استمرار امنیت و نظم در جامعه از جمله سودهایی است که با بودن وکیل مستقل به دست خواهد آمد . در واقع وکیل مستقل ،جامعه وشهروندان را به وجود عدالت در محاکم و در روندهای دادرسی مطمئن می سازد و این باعث می شود تا نظم اجتماع و بقای حاکمیت در نهایت تضمین گردد .

  • بقا حاکمیت یا حریم خصوصی

    بقا حاکمیت یا حریم خصوصی

    دولت در هر جامعه ای مظهر مصلحت عمومی است و اگرچه وجوه اخلاقی،مذهبی و اقتصادی دارد اما اساسا موسسه ای اخلاقی،مذهبی و اقتصادی نیست بلکه کارویژه های متفاوتی دارد؛از جمله حفظ نظم و امنیت،حراست از حقوق بنیادین افراد جامعه و...در برخی نظریه های دولت بر وجه اجبار آمیز آن تاکید شده است،از این رو برخی رئالیست ها و و مارکسیست ها اساسا دولت را ابراز اجبار تلقی نموده اند. (بشیریه، 1384، ص27) واقع گرایان به خوبی دریافته اند که انسان در غیاب قدرت و اجبار دولتی و اجتماعی به سرکشی و تجاوز روی می آورد. به واسطه بهره مندی از وجه اقتدار که یکی از ویژگی ها و چهره های پایدار و اصلی این موسسه است،

  • وکیل مستقل ، حق بنیادین جامعه و شهروندان

    وکیل مستقل ، حق بنیادین جامعه و شهروندان

    الف : مفهوم استقلال وکیل استقلال از باب استفعال مصدری است عربی که در فارسی معانی بسیاری برای آن ذکر شده است از جمله (( به جای بلند برآمد )) (( ضابط امر خویش بودن )) (( به خودی خود به کاری برایستادن )) و در اصطلاح به معنای خودگردانی و مصونیت از مداخله است . مراد از وکیل در این مقاله ، شخصی است با پشتوانه دانش و تجربه و تخصص خود به کار وکلات دعاوی می پردازد استقلال نیز وصف چنین شخصی است که وکالت دعاوی را خواه به صورت حرفه ای خواه به صورت موقت به انجام می رساند .

  • نوروز نگهدار فرهنگ

    نوروز نگهدار فرهنگ

    هنگامی که برای نخستین بار کیومرث به پیشواز بهار رفت، سفره‌ای گسترد و در آن فقط سبزه‌ای نهاد؛ او در پی آن بود تا خرمی آغاز زایش و جشن طبیعت را هر لحظه در برابر چشمان خود ببیند. براین باور نبود که روزی این نهال کوچک چنان گشن و سرفراز شود که هزاران جنگل از پی آن بروید و در سایه‌سار آن فرهنگ و هویت ایرانی پاسداری شود.

  • ورود فوری قوه قضائیه به موضوع آلودگی هوا

    رئیس سازمان بازرسی کل کشور دستور بررسی فوری عملکرد دستگاه‌ها در کاهش آلودگی هوا را صادر کرد. وظیفه سازمان بازرسی که از سازمان‌های زیر نظر قوه قضائیه است، نظارت بر حسن جریان امور و اجرای صحیح قوانین در دستگاه‌های اداری و در اجرای اصل ١٧٤ قانون اساسی است. این به معنای ورود فوریتی قوه قضائیه به ماجرای آلودگی هوا و رسیدگی به عملکرد دستگاه‌های مسئول در این زمینه است.

  • التزام به اصل برائت

    التزام به اصل برائت

    اصل برائت یا فرض بی‌گناهی متهم که برخی اسناد تاریخی مؤید آن است، مهم‌ترین اصل در جریان هر رسیدگی اعم از حقوقی و کیفری و از‌جمله تضمین‌های اساسی حقوق بشر به شمار می‌رود. اندیشه‌های فلسفی و اخلاقی فراوانی مؤید این اصل بوده و در عرصه داخلی و بین‌المللی بر آن تأکید کرده‌اند. در قوانین داخلی اصل برائت به‌صورت صریح و ضمنی، یعنی با تأکید بر آثار آن در قانون اساسی و قوانین و مقررات عادی مدنظر قانونگذار بوده تا جریان رسیدگی به‌صورت صحیح و منصفانه انجام شود.

  • عدم شفافیت موجب فساد و رانت می‌شود

    عدم شفافیت موجب فساد و رانت می‌شود

    به گزارش خبرنگار صوراسرافیل در نشست خبری که روز یکشنبه 13 دی ماه سال جاری درنهاد ریاست جمهوری برگزارشد، معاون حقوقی رئیس جمهوری در مورد هفت پیشنهاد حقوقی در برنامه ششم توسعه به معاونت برنامه ریزی و توسعه منابع انسانی ریاست جمهوری، توضیحاتی ارائه داد. وی با تشریح بسته های پیشنهادی معاونت حقوقی به دولت در برنامه ششم توسعه گفت: هفت پیشنهاد به دولت ارائه دادیم که اگر تصویب شود برنامه ششم توسعه قدرتمندی در حوزه حقوقی خواهیم داشت.

  • بایدهای قانونگذاری کیفری از منظر آموزه های حقوق بشر

    قانونگذاری کیفری از جمله مهمترین مسائلی است که درعصر حاضر از آموزه های حقوق بشری تبعیت می‌نماید. از این رو باید گفت این مسئله از برخی اصول، الزامات و محدودیت های نظام بین الملل حقوق بشر تبعیت می کند. در این نوشتار نگارنده با طرح اصول مذکور کوشیده است به طور مختصر به تبیین این موضوع بپردازد که بین نظام عدالت کیفری و نظام حقوق بشر در وضع قانون پیوندهایی وجود دارد. نظام عدالت کیفری بدون تبعیت از اصول ذکر شده محکوم به فنا خواهد بود. در ذیل به شرح این اصول خواهیم پرداخت.

  • جایگاه نخست حقوق بشر در، فلات ایران

    یکی ازهدفهای مردم غرب پس ازدوجنگ جهانی که فاجعه انسانی ببار آوردکوشش درایجاد صلح پایداروریشه کن کردن جنگ بابه وجودآوردن جامعه ملل وسپس سازمان ملل بوده وهست ، پرسش این است که آیا کشورهای فاتح دراین راه موفق بوده اند؟ کشورهایی که دست بدست هم دادندواعلامیه جهانی حقوق بشررامنتشرکردند که البته بایدگفت به همت خانم النورروزولت همسر رئیس جمهوروقت این اعلامیه فراهم گردید امروزبازهمان کشورهایی که فاتح دو جنگ جهانی بودند رودرروی هم ایستاده وبازهم یک فاجعه انسانی دیگردرخاورمیانه پدیدآورده اند . برکسی پوشیده نیست که منبع بزرگ انرژی نفت وگازو دیگرکانیهای موجود دراین منطقه کشورهای قدرت طلب رابه جان هم انداخته وکرامت انسان رابه نازل ترین حدخود رسانیده اند.

  • تنظیم سند حقوق شهروندی، حقوق مردم را تضمین می‌کند

    به گزارش خبرنگار صور اسرافیل نشست خبری شورای هماهنگی حقوقی دستگاه‌های اجرایی کشور با هدف گسترش فرهنگ قانونمداری ، آموزش و توسعه مفاهیم حقوقی به ویژه حقوق شهروندی صبح روز 14 آذر با حضورالهام امین‌زاده معاون حقوقی رئیس‌جمهور ، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسین نوش‌آبادی سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد، ، صادقی مشاور رئیس جمهور، دکتر آشنا مشاور فرهنگی رئیس‌جمهور و معاونین و مدیران حقوقی دستگاه‌های اجرایی کشور، امور مجلس و استان‌ها (دفتر حقوقی و امور مالکیت معنوی) در جمع خبرنگاران برگزار شد.