صفحه اصلی / اخبار/ حقوق شهروندی / مراقب جاعلان رایانه‌ای باشید

مراقب جاعلان رایانه‌ای باشید

مراقب جاعلان رایانه‌ای باشید


مراقب جاعلان رایانه‌ای باشید



هرکسی اقدام به وارد کردن داده یا اطلاعات نادرست، تغییر یا حتی محو اطلاعات موجود در رایانه کند تا با ارائه آن به مراجع اداری، قضایی، مالی و.. سوء استفاده‌ای کرده و چیزی را خلاف واقعیت نشان دهد، جاعل محسوب می‌شود و مطابق قانون با او رفتار خواهد شد.

جرم، جرم است، با هر وسیله ای که انجام شود. در واقع، مهم این نیست که جرم از چه طریقی صورت می‌گیرد. بلکه مسئله قابل ملاحظه این است که عمل مجرمانه واقع شده باشد. به عنوان مثال، جعل از آن دسته اعمال مجرمانه ای است که به هر دو صورت سنتنی و رایانه ای انجام می‌شود.

منظور از جعل سنتی یک سند یا نوشته، تغییر متقلبانه آن به ضرر دیگری است.

در واقع، هر تغییری جعل نیست، بلکه  لازم است تغییر با حیله و نیرنگ به کار رود و باعث ورود ضرر به دیگری شود. مانند اینکه فردی به طور متقلبانه در سند مالکیت خانه دیگری تغیر ایجاد و به این ترتیب، آن ملک را به نام خود کند. در این زمان می‌گوییم جعل واقع شده است.

اما جعل رایانه ای، نکته اینجاست که با پیشرفت تکنولوژی، روش‌های ارتکاب جرایم، از جمله جرم جعل، متحول شده است. بر اساس ماده 68 قانون تجارت الکترونیک مصوب سال 1382 و همین طور ماده 6 قانون جرایم رایانه ای مصوب سال 1389، هر کس اقدام به وارد کردن داده یا اطلاعات نادرست، تغییر یا حتی محو اطلاعات موجود در رایانه کند تا با ارائه آن به مراجع اداری، قضایی، مالی و.. سوء استفاده ای کرده و چیزی را خلاف واقعیت نشان دهد، جاعل محسوب می شود و مطابق قانون با او رفتار خواهد شد.

پس می‌بینید که جعل از طریق رایانه هم امکان دارد. حال بگذارید مثالی بزنیم تا مطلب واضع تر شود: فرض کنید با یک شرکت قراردادی الکترونیکی را امضا کرده اید که براساس آن مثلا سالیانه در زای فلان مبلغ، خدماتی را ارائه دهید. حال پس از مدتی متوجه می‌شوید که این شرکت قرارداد را تغییر داده و حتی بندها و شروطی از آن را هم حذف کرده است.

بدون اینکه حتی شما را در جریان این کار قرار داده باشد. در این صورت می گوییم جعل از نوع رایانه ای اتفاق افتاده است، چرا که وسیله ارتکاب جرم، رایانه بوده و روی کاغذ اتفاقی نیفتاده است.

 

 

 

آیا تهدید کردن جرم است؟

 

جرم تهدید از جمله جرایمی است که بزهکاران برای رسیدن به مقاصد خود به آن متوسل می‌شوند و قانون مجازات اسلامی ایران، آن را جرم دانسته است.

بر اساس ماده 669 قانون مجازات اسلامی هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یاضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشای سری نسبت به خودیا بستگان او نماید، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال‌ یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (74) ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم‌خواهد شد.

با توجه به متن ماده قانونی و ذکر عبارت به هر نحو باید گفت: در ماده ۶۶۹ قانونگذار عبارت تهدید را به کار برده لیکن از قید به هر نحو که در ابتدای امر قرارداده دایره وسیعی از تهدید را ترسیم کرده و شامل تهدید شفاهی، کتبی، ایماء و اشاره و … می‌شود.

 

 

 

 به جرائم چه افرادی در دادسراها و دادگاه‌های نظامی رسيدگی می‌شود؟

 

به موجب ماده یك قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح اشخاصی كه به جرایم خاص آنان در دادسراها و دادگاه‌های نظامی رسیدگی می‌شود، عبارتند از:

‌الف - کارکنان ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران وسازمان‌های وابسته.

كلیه پرسنلی كه در ستاد كل نیروهای مسلح انجام وظیفه می نمایند به موجب قانون، نظامی محسوب می شوند. ستاد كل ارگانی مستقل از سایر نیروهای مسلح و دارای شخصیت حقوقی مستقل است.

ب - کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران و سازمان‌های وابسته.

منظور از سازمان‌های وابسته به ارتش، سازمان‌های عقیدتی سیاسی و حفاظت اطلاعات هستند.

ج - کارکنان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و سازمان‌های وابسته و اعضای‌بسیج
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی.

‌د - کارکنان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمان‌های وابسته.

وزارت دفاع بخشی از دولت است كه مسؤولیت نیروهای مسلح را در قالب قوانین و دستورات فرماندهی كل قوا به عهده دارد.

‌هـ - کارکنان مشمول قانون نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران.

كاركنان نیروی انتظامی عبارتند از :
الف ) پایوران (نیروهای كادر ثابت)؛
ب ) پیمانی (نیروی استخدام موقت، معمولاً 5 ساله)؛
ج ) وظیفه (نیروهای سرباز اعم از سرباز عادی یا درجه دار و افسر)؛

‌و - کارکنان وظیفه از تاریخ شروع خدمت تا پایان آن.

‌ز - محصلان - موضوع قوانین استخدامی نیروهای مسلح - مراکز آموزش نظامی و‌ انتظامی
در داخل و خارج از کشور و نیز مراکز آموزش وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای‌مسلح.

ح - کسانی که به طور موقت در خدمت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران‌ هستند و طبق
قوانین استخدامی نیروهای مسلح در مدت مزبور از اعضاء نیروهای مسلح‌ محسوب می‌شوند.

‌تبصره 1 - جرائم نظامی و انتظامی کارکنان مذکور که در سازمان‌های دیگر خدمت
می‌کنند‌در دادگاههای نظامی رسیدگی می‌شود.

 

‌تبصره 2 - رهائی از خدمت مانع رسیدگی به جرائم زمان اشتغال نمی‌شود

0 نظر برای “ مراقب جاعلان رایانه‌ای باشید

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود.