حقوق خوان

  • فرمان ترامپ غیر قانونی است

    فرمان ترامپ غیر قانونی است

    دستور رئیس جمهور جدید آمریکا مبنی بر ممنوعیت صدور ویزا برای شهروندان ایرانی و شش کشور مسلمان با واکنش‌های گسترده جهانی مواجه شده است، به طوریکه موجی از اعتراضات داخلی و بین المللی را برانگیخته است. بسیاری از نهادها و گروه های حقوق بشری در سراسر جهان خشم و انزجار خود را نسبت به اقدام ترامپ ابراز کردند و خواستار رفع تحریم صدور ویزا شده‌اند. سوال اینجاست اجرای این قانون چه تبعاتی را برای شهروندان ایرانی و شش کشور مسلمان در پی خواهد داشت.

  • مطالبه مهریه؛ دادگستری یا اجرای ثبت ؟

    کلیات لایحه برنامه ششم توسعه پس از مدت ها اختلاف، بالاخره در جلسه مورخ ۲۸ آذرماه ۹۵ مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. در بند ۲ ماده ۲۴ بخش حقوقی و قضایی این لایحه ، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ، به عنوان مرجع درخواست اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا معرفی شده است . این بند، عملا حقوق دارندگان اسناد رسمی لازم الاجرا و مشخصا مهریه ی خانم ها را تحت تاثیر و هدف قرار داده و مطالبه ی مهریه را از طریق دادگاه ها ، محدود می سازد. سیاستی که در راستای کاهش بار ورودی پرونده های قضایی و با اعلام تاثیر کاهش اختلافات خانوادگی و استحکام خانواده ها ،- پس از دو سال اجرای آزمایشی اعلام نشده در استان خراسان رضوی - ، دنبال می شود. اثر قضازدایی از مطالبه مهریه در رفع اختلاف و ایجاد بین تفاهم زن و مرد ، امری ثابت نشده و مورد تردید است ؛ از این رو ، می توان به جای اصرار بر اصلح بودن مراجعه ی بستانکاران به اجرای ثبت و محروم نمودن مردم از حق مراجعه به محاکم ، به قوه مقننه ، یکنواخت سازی مطالبه مهریه از هر یک از این مراجع ( سازمان ثبت و دادگستری ) پیشنهاد شود و در نهایت ، انتخاب بر عهده ی بستانکاران باشد.

  • پلیس راهبندانی

    "یادآوری: در اتوبوس شرکت واحد نشسته بودم دونفر در صندلی جلو درد دل میکردند و سخن از دل بر میآمد لاجرم بر دل نشست و خمیرمایه داستانکی شد که میبینید. ناگفته نماند که شخصا این راه بندان را بارها تجربه کرده ام شاید شماهم بی نصیب از این قبیل اقدام ها نبوده اید. آیا راه حلی وجود دارد ؟"

  • اعدام یا تخفیف؟

    اعدام یا تخفیف؟

    مسئله مواد مخدر ابعاد فراوانی دارد، از مسائل اقتصادی و اجتماعی گرفته تا بحث های حقوقی. موضوع تغییر قوانین مربوط به اعدام قاچاقچیان مواد مخدر این روزها موافقان و مخالفان خود را دارد. مخالفان اعدام معتقدند مجازات اعدام ناشی از جرائم مواد مخدر تاثیر زیادی در پیشگیری از مواد مخدر نداشته و باید احکامی که بازدهی مناسب برای کاهش جرائم دارند، جایگزین شوند و اما در مقابل موافقان، اعدام را در کاهش جرایم مربوط به موا مخدر موثر می دانند و معتقدند در صورت کاهش یا لغو مجازات اعدام، راه برای قاچاقچیان باز شده و شاهد افزایش بی رویه آمار معتادان و قاچاق مواد مخدر خواهیم بود. صرف نظر از این ها، آنچه روشن است و قابل انکار هم نیست این است که اگرچه در تمام این سالها اشد مجازات برای محکومین مواد مخدر اعمال شده اما همچنان جامعه از این معضل اجتماعی رنج می برد. شاید راه حل را باید در جای دیگری جستجو کرد. قضاوت با شما

  • آیین نامه «نحوه استفاده از سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی» تصویب شد

    آیین نامه «نحوه استفاده از سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی» تصویب شد

    آیین نامه «نحوه استفاده از سامانه های رایانه‌ای یا مخابراتی» که توسط وزیر دادگستری و با همكاری وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تهیه شده بود به تصویب رئیس قوه قضائیه رسید. متن کامل این آیین نامه به شرح ذیل است:

  • واکاوی کودتای نافرجام ترکیه

    متن و حواشی کودتای نافرجام ترکیه موجب آنچنان تحولات سریع، گسترده و غیرمتعارف است که تحلیل صاحب نظران و فعالان سیاسی را نیز مشکل می نماید. چگونگی آغاز کودتا در شب جمعه هفته گذشته، شکست سریع کودتاچیان، سرعت برخورد با آنان، به خیابان کشاندن طرفداران حزب حاکم (عدالت و توسعه) از ظرف رجب اردوغان، دستگیری گسترده و برکناری ده ها هزار نفر از عوامل کودتا و طرفداران آنان ظرف چند روز اخیر، اعلام وضعیت اضطراری به مدت سه ماه به قصد ریشه کن کردن عوامل کودتا و طرفدران آنان، واکنش اتحادیه اروپا به اردوغان درباره لزوم رعایت قانون و حقوق بشر و تهدید اردوغان به احتمال برگشت مجازات اعدام و امکان اعمال آن در مورد عوامل کودتا، پیامدهای بعد از کودتای نافرجام و همه، موارد و مسایل بحث برانگیزی است که صوراسرافیل در حد ظرفیت صفحات اختصاصی به آنها می پردازد از این رو در این واکاوی نوشتارها و گفتارهای حقوقدانان و صاحب نظران مسایل حقوقی و سیاسی: نعمت احمدی، شاپور اسماعیلیان، صالح نیکبخت، پیمان زمانی و حسام دیدگاه ذیلا به نظرتان می رسد.

  • تدوین طرح اجباری شدن آموزش‌های قبل از ازدواج

    علی محمد زنگانه مدیرکل پیشگیری‌های فرهنگی و اجتماعی معاونت اجتماعی قوه قضائیه در حاشیه دومین نشست اداره کل پیشگیری‌های مردمی با سازمان‌های مردم نهاد در خصوص تکدی‌گری های خیابانی گفت: موضوع تکدی گری با همه ابعاد و شغل بودن و یا شغل نبودن آن یک موضوع فرهنگی و اجتماعی است و از چند زاویه می شود به آن نگاه کرد، اول اینکه مواجهه ما با این مسئله مبتنی بر یک پشتوانه قانونی ضعیف است. پشتوانه ما یک مصوبه شورای عالی اداری کشور است و بر اساس آن نمی‌توان با این موضوع برخورد مناسب انجام داد و قانون در این رابطه کفایت لازم را ندارد و باید اصلاحاتی در آیین نامه انجام شود.

  • ترمیم مداری بین بزه و بزهکار از اهداف حقوق جزای اسلامی است

    دکتر الهام امین زاده روز سه شنبه در همایش بین المللی عدالت ترمیمی و پیشگیری از جرم افزود: مرجع تظلم دادگستری و نظام قضایی است اما زمانی که مردم نگاه انتقام گیرنده ندارند، باید به سمت سیاست مشارکتی برویم تا طرفین با بهره گیری از میانجیگیری، گردهمایی های محلی و نظام های داوری، به حل و فصل اختلاف بین یکدیگر بپردازند.

  • روزانه یک شهروند در تهران خودکشی می کند!

    براساس آخرین آمارها، روزانه یک شهروند در شهر تهران خودکشی می کند. خودکشی؛ یا همان قتل نفس یعنی آدمی تصمیم می گیرد خود را از بین ببرد. کارشناسان می گویند علت آن یاس و ناامیدی و گاهی هم اختلال روانی است، اما دلایل دیگری هم به جمع دلایل خودکشی افزوده شده است.

  • بررسی علل ناکارامدی شعارهای تبلیغاتی کاندیدها

    داوطلبان عضویت در هیأت‌ مدیره کانون وکلا، از هر طیف و گروهی که باشند، قطعاً برنامه و هدفی را ولو به صورت شعار و اظهار به عموم جامعه وکالتی، سرلوحۀ کار خویش قرار می دهند. اینکه این شعارها و برنامه های تبلیغاتی تا چه حد برآورد شده یا خواهد شد، به سهولت از عملکرد هیأت مدیره های سابق و جاری قابل تشخیص است ولی آنچه به نظر بنده می رسد آن است این شعارها و اظهارات تبلیغاتی به جز اندک مواردی، توفیق نیافته و صرفاً در پس اعلام و پندار افراد وکلا باقی مانده است.

  • اگر وکیل من بودی (2)

    وکیل صالح دادگستری، سخت مراقب است در بررسی دعوی و پذیرش وکالت، حق الوکاله او را به سود موکل منحرف نکند. حقوقدانان عالم و توانمندی را می شناسیم که از بیم سقوط در دام اثم و گناه با وجود همه توانائی های خود از ورود به میدان وکالت پرهیز می کنند و برخی از دانشمندانِ شهرهِ علم حقوق با وجود داشتن پروانه وکالت دادگستری، هیچگاه وکالتی را نپذیرفتند و به دادگاهی نرفتند و به ارائه مشاوره های صادقانه به متقاضیان و دریافت مبلغی حق المشوره، اکتفاء نمودند تا خود را از آتش دوزخ نگهدارند و به فقر خود افتخار کردند. اگر همه از قبول وکالت از بیم سختی تشخیص حق و عواقب اخروی آن، کنار روند، چه کسی باقی می ماند تا دفاع از ستمدیدگان ذیحق را با همه مشقات آن بپذیرد و سرزنش ها را تحمل کند؟ صاحبان حق به وکیل مدافع نیاز دارند و همین نیاز است که حرفه مقدس وکالت را تأسیس نموده است. اگر صالحان و دانایان از بیم رنج وکالت و احتمال انحراف از حق، حمایت از نیازمندان به وکالت را نپذیرند، قطعاً این خلاء، ناصالحان را به درون خود جذب می کند.

  • اتحاد رمز پیروزی

    سلام و عرض ادب دارم خدمت اساتید ارجمندم همکاران گرامی و دوستان خوب و دوست داشتنی و از طرف گروه پشتیبان قانون نیز تشکر خود را حضورتان تقدیم میدارم . حضور شما که به حق صاحب اصلی کانون هستید و کانون خانه شماست موجب دلگرمی دست اندرکاران تشکیل همایش ها و جلسات است تا با قدرت و استحکام به کار خود ادامه دهد . حمایت شماست که انرژی لازم برای اداره کانون به اداره کنندگان آن می دهد این حمایت شماست که انرژی موجود در دل شما را به منصه بروز و از قوه به فعل در می آورد

  • سد راه عدالت

    سد راه عدالت

    سد به معنای بستن راه و صد به معنی منحرف کردن راه و منحرف شدن از راه راست که اگر از از راه خدا باشد ، بزرگ ترین گناه نابخشودنی است . اعاده حق به مظلوم یعنی اجرای عدالت قضائی مصداق برجسته ای از راه خداست . آزاد اندیشی و عقل بدیهی انسان و اصل 34 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران "دادخواهی " را حق مسلم هر فردی می داند که به موجب آن هر کس حق دارد به منظور دادخواهی به مراجع قضائی کشور روی آورد ،روی آوردن به " راه خدا " لذا ایجاد هر گونه مانع که احقاق حق و رجوع به محاکم دادگستری را سخت یا غیرممکن کند ، صد عن سبیل الله است که معادل کفر شمرده شده است و عذاب را بر عذاب می افزاید .

  • همایش بزرگ داوری در بنگاههای اقتصادی

    از آنجا که داوری یکی از مهم ترین راهکارهای سرعت بخشیدن به حل و فصل اختلافات حقوقی افراد ، ایجاد نظم عمومی ، حقوقی و کاهش بار سازمان قضایی است و یک نوع دادرسی اختصاصی به شمار می رود می تواند نقش موثری در چالشهای بنگاههای اقتصادی نیز داشته باشد از اینرو همایشی تحت عنوان داوری در بنگاههای اقتصادی در روز 29 بهمن ماه سال جاری از ساعت 8 الی 19:00 با حضور و سخنرانی دکتر الهام امین زاده معاون حقوقی رئیس جمهور ،مهندس علیرضا رشیدیان استاندار خراسان رضوی ، دکتر مسعود خراشادی زاده رئیس کانون وکلای دادگستری خراسان و البته دانشگاه فردوسی، دانشگاه آزاد مشهد، خانه صنعت و معدن و تجارت ،انجمن دارندگان نشان استاندارد ، انجمن مدیران صنایع استان خراسان رضوی و بسیاری دیگر از ارگانها برگزار می شود.

  • طرح جرم سیاسی در بوته نقد و بررسی

    طرح جرم سیاسی در بوته نقد و بررسی

    طرح جرم سیاسی" مصوبه مجلس طرح جرم سیاسی که از طرف تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تهیه و تنظیم و جهت تصویب به مجلس ارائه شده بود پس از بررسی مقررات آن در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس تغییراتی در مورد برخی از مواد آن انجام گرفت و این مصوبه ی کمسییون که به جهت تصویب نهایی به مجلس تقدیم گردید در اوایل بهمن ماه جاری طی جلسات متعدد در 6 ماده به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی رسید که با توجه به طرح نظرات موافق و مخالف نسبت به محتوای مصوبه کمیسیون مربوطه در صحن علنی مجلس نیز این طرح مورد بررسی، اصلاح و تصویب قرار گرفت. لازم به ذکر است که تا زمان نگارش این یادداشت شورای نگهبان نظریه ی خود را درباره طرح جرم سیاسی اعلام نداشته است. گذشته از مواردی که طی نوشتار شاپور اسماعیلیان، حقوقدان و وکیل دادگستری درباره برخی از مواد این طرح مطرح شده است، برابر مواد دیگر این مصوبه آمده است که مقررات مربوط به نحوه رسیدگی به جرم سیاسی با حضور هیات منصفه و نیز موضوع ایراد متهم به سیاسی بودن جرم طبق قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری رسیدگی خواهد شد و این درحالیست که مطابق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری جدید قانون مذکور نسخ شده است. بنابراین به نظر می رسد این جهت و جهات دیگر نیز مورد ایراد شورای نگهبلن قرار گیرد.

  • در تعیین مصادیق جرم سیاسی جامعیت و مانعیت رعایت نشده

    در تعیین مصادیق جرم سیاسی جامعیت و مانعیت رعایت نشده

    مجرم سیاسی کیست و چه شرایط سلبی و ایجابی دارد ؟ مجرم سیاسی کسی است که با کارکرد حاکمان زمان خود اختلاف نظر دارد ، روش آنها را برای دستیابی جامعه به سعادت و خوشبختی صحیح نمیداند .او ممکن است با ایدئولوژی حاکمیت هم همساز نباشد . دگر اندیش باشد – ممکن است هیچ چیز را مقدس نداند .ممکن است مبانی نظام سیاسی و اجتماعی را قبول داشته باشد اما مردان حاکمیت را شایسته تصدی سمت های خود نداند.

  • بهبود بازار وکالت از رهگذر ورود به مدخل های جدید

    بهبود بازار وکالت از رهگذر ورود به مدخل های جدید

    شاید این جمله که «بازار وکالت خوب نیست» در میان گعده های وکلا و کارآموزان به صورت گفتمانی کلیشه ای همچون آلودگی هوا و ترافیک در میان عوام درآمده باشد اما نگارنده با این ادعا که زمینه و بستر برای کار وکالت مناسب نیست خیلی همدل و موافق نیست. چراکه باتوجه به حجم دعاوی ثبت شده در سامانه قوه قضاییه در هر سال که به نقل از مقامات رسمی حدود 12 میلیون پرونده می باشد لذا در مورد این ادعا که زمینه فعالیت در عرصه وکالت مناسب نیست باید کمی به دیده تردید نگریست .

  • شهر جرم زا

    چکیده : اگرچه امروزه جرم پدیده زیست روان اجتماعی Biopsychosocial شناخته می شود ولی این تلقی از تحلیل پدیده مجرمانه از هر کدام از جنبه های زیستی ، روانی ، اجتماعی به طور مجزا نیست . در میان عوامل اجتماعی بروز جرم ، ایجاد روحیه هنجار شکنی و هنجارگریزی از جمله موارد قابل تامل می باشد . در واقع ایجاد شخصیت قانون مدار و یا در مقابل آن شخصیت قانون ستیز وابستگی تام به آموزشهای مستقیم وتلویحی دارد که هر شخصی به طور خودآگاه ( ولی بیشتر ناخودآگاه) از محیط زندگی خود .... دریافت می نماید. در تایید این موضوع می توان به رعایت اولیه دقیق و قابل توجه مقررات کشوری که خانواده به آن مسافرت یا مهاجرت می کند اشاره کرد ، در حالی که در بدو ورود هنوز فرصت و ضرورت آموزش پدید نیامده است .

  • ابلاغ بخشنامه پرداخت تسهیلات بانک ملی به دانشجویان دانشگاه آزاد

    وام ۱۰ میلیون تومانی شهریه از سوی بانک ملی به دانشجویان مقطع دکتری تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی پرداخت خواهد شد.به گزارش ایسنا، دکتر مرتضی احسانی با اشاره به ابلاغ بخشنامه پرداخت تسهیلات بانک ملی به دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی، گفت: در خصوص ابلاغ تفاهمنامه منعقده بین دانشگاه آزاد اسلامی و بانک ملی ایران و الحاقیه مورخ ۱۳۹۴/۰۹/۱۷ دستور العمل اجرایی بهره برداری از تسهیلات، شرایط و ضوابط مندرج در تفاهم نامه اعلام شد.

  • مصوبه بر خلاف قاعده قبح عقاب بلا بیان است

    مصوبه بر خلاف قاعده قبح عقاب بلا بیان است

    حدودا 2 ماهی از مصوبه کانون وکلای دادگستری مرکز می گذرد که به یکباره و بدون هیچ گونه اطلاع رسانی قبلی امکان نقل و انتقال دانشجویان ارشد و برخی از دانشجویان دکتری به کانون تهران حتی به صورت موقت را منتفی دانست. این در حالی است که دانشجویان پیش از این مصوبه که هرگز احتمال آن نمیرفت با برنامه ریزی و پیش بینی شرایط اقدام به تعیین حوزه امتحانی خود کرده بودند حال با این تصمیم آنی، گروهی از کارآموزان که تعداد آنها کم نیست دچار مشکل شده و با دفتر نشریه حقوقی صوراسرافیل تماس و مشکلاتشان را با ما در میان گذاشتند.

  • بسیجِ، رکن جدیدی از تشکیلات کانون یا یک تشکل غیر وابسته؟

    چندی پیش اطلاعیه جذب و پذیرش دفتر کانون بسیج وکلای دادگستری مرکز توسط سایت کانون وکلا منتشر شد. سایتها و صفحات وکلا و کارشناسان حوزه حقوق و قضا در روزهای اخیر شاهد بحثی گسترده بر سر موضوع ایجاد دفتر بسیج در این کانون است در این باره گروه های حقوقی در تلگرام بحث مشروح و جدی را بکار بسته اند. همه وکلای محترم دادگستری معتقد و ملتزم به قانون اساسی جمهوری اسلامی هستند، از فیلتر تحقیق وزارت اطلاعات عبور می نمایند و وکلای قبل هم سه نوبت تصفیه شدند وهیچ مخالفت با نظام ندارند انتقاد دارند معاند نیستند.