حقوق و اقتصاد

  • اصلاح نظام تدبیر و حکمروایی، راه برون‌رفت از توسعه‌نیافته‌گی

    اصلاح نظام تدبیر و حکمروایی، راه برون‌رفت از توسعه‌نیافته‌گی

    ریاست بر سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و معاون رئیس جمهور بودن در دوران اصلاحات کافی بود تا در دوران مهرورزی به‌همراه جمعی دیگر از اساتید دانشگاه علامه بازنشسته شود. دورانی که خاطرات تلخی برای جامعه علمی کشور بر جای گذاشت. دکتر محمد ستاری‌فر که در زمان مدیریت وی برنامه چهارم توسعه تدوین شد بیش از همه به اصلاح نهاد قدرت برای توسعه اعتقاد دارد، یادآوری می‌کند تا قدرت منتشر نشود و مناطق را تا سطح روستاها در تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی مشارکت ندهیم، توسعه متوازن و پایدار محقق نمی‌شود. ضمن دفاع از برنامه‌ی چهارم به مناسب بودن بیشتر برنامه‌های توسعه اشاره می‌کند، اما مشکل را در اجرا می‌داند. استاد دانشگاه علامه طباطبایی معتقد از است در این برهه کنونی بیش از برنامه به اجرای مناسب نیاز داریم. وی در ادامه به نقش دوگانه تاریخی نفت اشاره می‌کند و یادآوری می‌کند تا نفت به این شکل در نظام بودجه‌ی ما باشد به توسعه نمی‌رسیم و قدرت هم پاسخ‌گو نخواهد شد. بخش دوم این گفت‌وگو در ادامه می‌آید. همایون عباسی

  • در ستایش اقتصاد مردم‌مدار

    در ستایش اقتصاد مردم‌مدار

    صوراسرافیل: مشكل ما در كمبود سرمايه نيست مشكل ما در كمبود منابع نيست مشكل ما در مسائل جهاني نيست ضمن اين كه در مسائل جهاني خيلي مسأله داريم مشكل اساسي و اوليه ما فكر و انديشه و دانش و دانايي ملي ماست كه در نهادسازي ما متجلي مي‌شود. «دکتر حسین عظیمی آرانی»

  • گزارش مشاور ارشد رئیس‌جمهور از 10 مجلد تحقیقی

    گزارش مشاور ارشد رئیس‌جمهور از 10 مجلد تحقیقی

    مسعود نیلی، نتایجی از یک مطالعه تحقیقاتی را ارائه داد که سال گذشته به همراه یک تیم کارشناسی از دانشگاه صنعتی شریف، به سفارش اتاق تهران به رشته تحریر درآورده است. مشاور اقتصادی رئیس جمهور در تشریح چالش‌های اقتصادی ایران تا سال ۹۶ به ارائه دلایل رکود تورمی در ایران پرداخت و برای اجرای فاز دوم هدفمندی دو راهکار به همراه حذف برخی از لیست یارانه را پیشنهاد داد.

  • انواع مالکیت در نظام اقتصادی ایران

    انواع مالکیت در نظام اقتصادی ایران

    مسأله اقتصاد از جمله موضوعات حائز اهمیت زندگی فردی و اجتماعی انسان ها در تمامی اعصار بوده است. نظام جمهوری اسلامی ایران نیز که باید بر اساس موازین و احکام اسلامی، نظام اقتصادی و برنامه ریزی مشخصی را در این خصوص تنظیم می نمود، در جریان تدوین قانون اساسی چارچوب، اهداف و اصول کلّی مربوط به مسائل اقتصادی را توسط خبرگان منتخب ملّت به تصویب رساند. بنابراین یکی از مهم ترین مفاهیم در ساختار اقتصادی کشور، شناخت انواع مالکیتی است که از سوی قانون گذار اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصل ۴۴ قانون اساسی به رسمیت شناخته شده است.

  • امضا روی چک، نشانگر ضمانت است

    امضا روی چک، نشانگر ضمانت است

    چک، برات و سفته، هرسه اسناد تجاری هستند که به دلیل کاربردهای مختلف در معاملات، میان افراد رد و بدل شده و هر یک خصوصیات مخصوص به خود را دارند. در این میان، چک به عنوان مهمترین سند تجاری، به دو صورت ظهرنویسی و قبض و اقباض، میان افراد دست به دست می‌شود که هر یک از این روش‌ها، آثار حقوقی متفاوتی را به دنبال خواهد داشت. دکتر محمد دمیرچیلی، استاد برجسته حقوق تجارت در خصوص مسئولیت ظهرنویس‌ها و ضامنان در چک اظهار کرد: ظهرنویسی در چک با یک امضا محقق می‌شود؛ به این معنا که باید پشت چک را شخصی امضا کند تا ظهرنویسی تحقق پیدا کند و برای این اقدام، اثر انگشت کفایت نمی‌کند.

  • نوبت شفافیت شبه‌دولتی‌ها

    نوبت شفافیت شبه‌دولتی‌ها

    یکی از مشکلاتی که همواره دولتمردان را در اتخاذ تصمیمات اقتصادی دچار چالش می‌کند، نبود اطلاعات شفاف اقتصادی در کشور است. بسیاری بر این باورند که در فضای شفاف اطلاعاتی توان دولت‌ها برای اتخاذ سیاست‌های اقتصادی ارتقا می‌یابد. علاوه بر این، فعالان اقتصادی هم می‌توانند در یک فضای رقابتی فعالیت کنند. تحلیلگران اعتقاد دارند: اطلاعیه سازمان بورس و اوراق بهادار را می‌توان نقطه عطفی در رفع ابهام از فضای اقتصاد کشور دانست، گام بزرگی که می‌تواند چرخه اقتصاد کشور را روان‌تر از قبل به چرخش درآورد. در اطلاعیه ، سازمان بورس و اوراق بهادار به پشتوانه مصوبه مجلس از 6 گروه از نهاد‌های مهم کشور خواست تا اطلاعات مالی خود را شفاف‌سازی کنند. طبق این ابلاغیه، کلیه نهادهای نظامی و انتظامی کشور، سازمان‌ها و نهادهای وقفی، بقاع متبرکه، کلیه صندوق‌های بازنشستگی اعم از کشوری و لشکری و نهادهای انقلاب اسلامی موظفند اطلاعات صورت‌های مالی خود را به سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه کنند. بورس به این 6 گروه برای افشای اطلاعات مالی خود یک ماه فرصت داده و تاکید کرده است: در صورت تخلف و عدم ارائه اطلاعات از سوی این نهاد‌ها، سازمان بورس طبق قانون با متخلفان برخورد می‌کند.

  • میزان مال الاجاره قابل تجدید نظر است

    میزان مال الاجاره قابل تجدید نظر است

    دعوای تعدیل مال‌الاجاره موضوع ماده ۴ قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال ۱۳۵۶ یکی از دعاوی رایج در مراجع قضایی ایران است که در حال حاضر در صلاحیت شوراهای حل اختلاف قرار گرفته است؛ این دعاوی به دلیل موضوعیت داشتن در اماکن تجاری و در ارتباط بودن با شرایط روز بازار، از اهمیت زیادی برخوردار است.

  • خروج بانک صادرات از تحریم اروپا

    خروج بانک صادرات از تحریم اروپا

    بانک صادرات و زیرمجموعه آن در لندن دیگر موضوع بلوکه شدن دارایی از سوی اتحادیه اروپا نیستند تا نشانه تازه‌ای از دستاوردهای برنامه جامع اقدام مشترک آشکار شده باشد. روز دوشنبه، مشخص شد اتحادیه اروپا دیگر برای فعالیت بانک صادرات ایران، محدودیتی قائل نیست تا دومین بانکی که در زمان نهایی شدن «برجام» از امتیازهای تازه محروم شده بود هم از فهرست‌های دردسرساز حذف شود. بانک‌های صادرات و سپه در جریان گفت‌وگوهای هسته‌ای مورد تحریم باقی مانده بودند، اما بانک سپه درست در روز اجرایی شدن برجام و بانک صادرات همین هفته توانایی پیشین خود را برای فعالیت‌های مالی احیا کردند. البته بانک صادرات بر خلاف بانک سپه که از فهرست‌های تحریمی ایالات متحده نیز حذف شده بود، تنها مشمول اصلاحات نظامنامه‌های اروپایی شده است.

  • دوئل فرانسوی‌ها در بازار خودرو ایران

    در شرایطی که پژو توانست چندین ماه زودتر از رنو قرارداد خود با خودروسازی ایران را امضا کند، با این حال برنامه رنویی‌ها برای عرضه نیم میلیون محصول به بازار کشور، زنگ خطر را برای هموطنش به صدا درآورده است.طبق تفاهم‌نامه‌ای که میان رنو و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) به امضا رسیده، این خودروساز فرانسوی قصد دارد به‌تدریج تیراژ محصولات خود در بازار ایران را به نیم میلیون دستگاه برساند. این رقم علاوه بر خودروهای آینده رنو مانند سیمبول و داستر، محصولات فعلی این شرکت در ایران را نیز شامل می‌شود. به‌عبارت بهتر، رنویی‌ها قصد دارند مجموع تیراژ محصولات خود در خودروسازی ایران را به 500 هزار دستگاه در سال افزایش دهند.این در شرایطی است که طبق گفته مقامات ارشد پژو، این شرکت تیراژ خودروهای خود را در ایران طی سال 2021 به 200 هزار دستگاه خواهد رساند. آن طور که ژان کریستف کمار قائم مقام گروه خودروسازی پژوسیتروئن اخیرا اعلام کرده، پژو به‌تدریج تیراژ محصولات جدید خود در ایران را افزایش داده و به 200 هزار دستگاه خواهد رساند.

  • 16 اولویت بازار مسکن در سال آینده

    مسوولان و صاحب‌نظران حوزه مسکن پس از طرح و تبیین موضوعات کلیدی سیاستی این بخش در شانزدهمین دوره همایش سیاست‌های توسعه مسکن در ایران، در قالب بیانیه‌ای 16 بندی نقشه راه سیاست‌گذاری این بازار طی یکسال آینده را در سه سطح هدفگذاری، نهادسازی و بهبود عملکرد قرائت کردند. دست‌اندرکاران بخش مسکن با قرار دادن شعار «مسکن در کانون توجه» به‌عنوان سرلوحه اقدامات سیاست‌گذاری در راستای ارتقای کیفیت زندگی در دو بعد مادی و معنوی، تلاش برای راه‌اندازی نهادهای اعتباری و مالی همچون صندوق تضمین تسهیلات رهنی و شرکت‌های پس‌انداز و تسهیلات منطقه‌ای را مورد تاکید قرار دادند.

  • بازار خودرو در شوک

    بازار خودرو در شوک

    بازار خودروی کشور هنوز کم رونق است اما برخی از خودروسازان در اقدامی ناگهانی، قیمت محصولات خود را افزایش داده‌اند. برخی خودروسازان طی این هفته قیمت محصولات شان را افزایش داده‌اند تا در پی آن، بازار با شوک روبه‌رو شود. آن طور که نمایشگاهداران خودرو پایتخت می‌گویند، بازار به خودی خود با کمبود تقاضا مواجه است و وقتی خودروسازان قیمت محصولات خود را ناگهان افزایش می‌دهند، این موضوع نیز به رکود هرچه بیشتر خرید و فروش خودرو دامن می‌زد. در این مورد یکی از فعالان بازار به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید: افزایش قیمت از سوی خودروسازان سبب شده بازار به اصطلاح کپ کند. وی با بیان اینکه این افزایش قیمت، در بازار نیز اثر خود را می‌گذارد، می‌افزاید: در حال حاضر خرید و فروش خودرو به دلایلی مانند کاهش قدرت خرید مشتریان و قیمت بالای خودروها، چندان تعریفی ندارد و طبعا وقتی قیمت‌ها از سوی خودروسازان بالا می‌رود، باید انتظار کاهش تقاضا را در بازار داشته باشیم.

  • آن مسکن مهر و این مسکن مهر

    آن مسکن مهر و این مسکن مهر

    پروژه مسکن مهر در زمره میراث ناقص دولت احمدی‌نژاد برای دولت بعد از خود محسوب می‌شود. پروژه‌ای که از سال ۸۷ کلید خورد و طی ۵ سال با حجم عظیم تسهیلات اختصاص یافته و آورده‌های نقدی میلیون‌ها نفر از مردم اندکی بیش از ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشت و در عین حال بسیاری از واحد‌های تحویل شده فاقد هرگونه امکانات زیربنایی نظیر فضای زندگی، گاز، آب، مدرسه، امکانات بهداشتی و… بودند. در دولت یازدهم با اینکه حجم درآمد کشور از ۱۲۰ میلیارد دلار سال ۹۰ به ۲۸ میلیارد دلار در سال ۹۴ رسید اما پیشرفت این پروژه بسیار محسوس‌تر از قبل ادامه یافت. تفاوت واگذاری‌ها در این دولت در مقایسه با دولت قبل در این است که در دولت کنونی سیاست بر این است که این واحد‌ها با دارا بودن امکانات و زیرساخت‌های لازم تحویل داده شود. اکنون میزان پیشرفت در مسکن مهر به ۹۳ درصد رسیده است و دولت از پایان این پروژه تا پایان سال خبر می‌دهد. اگر تعریف‌ها و اهداف اعلام شده این پروژه را که تقویت طبقه متوسط و همچنین فرودست جامعه ذکر شده است در نظر بگیریم، با اتمام آن باید واقعاً تحقیق کرد که به چه مقدار این اهداف حاصل شده است؟ آیا ساکنین و متقاضیان آن از وضعیت محیطی و رفاهی آن راضی هستند یا خیر؟ آیا از وضعیت خود ساخت فیزیکی و امکانات وابسته به آن رضایت دارند؟

  • معادله احتمال رونق مسکن

    معادله احتمال رونق مسکن

    10 متغیر شکل‌دهنده دوره‌های رکود و رونق در بازار مسکن شناسایی شد. نتایج یک مطالعه دانشگاهی نشان می‌دهد یک درصد افزایش در «تقاضای ناشی از رشد جمعیت» و «حجم وام خرید مصرفی مسکن» در کنار تقویت سه عنصر دیگر به همین میزان، می‌تواند احتمال بروز رونق ملکی در مسیر غیرتورمی را تا 25/ 0 درصد افزایش دهد. اما در سمت مقابل، رشد یک درصدی «وام مسکن برای سفته‌بازی» و «بازدهی مثبت بازارهای رقیب» احتمال رونق را به ترتیب 085/ 0 درصد و 056/ 0 درصد کاهش می‌دهد. با لحاظ وضع موجود این متغیرها، احتمال عبور از پیش‌رونق مسکن محاسبه شده است.

  • هشت پیام تابستانی قیمت مسکن

    هشت پیام تابستانی قیمت مسکن

    بازار مسکن در اولین ماه تابستان، با دو حرکت متفاوت در «حجم معاملات» و «نوسان قیمت» نسبت به ماه قبل مواجه شد. خرید آپارتمان در ماه تیر حدود 4 درصد «کاهش» یافت و شیب رشد قیمت نیز «نصف» شد و به 5/ 2 درصد رسید.این دو اتفاق از ورود «تدریجی» مسکن به فاز رونق حکایت دارد و نشان می‌دهد متغیرهای بازار ملک به‌دلیل نبود رفتارهای ناگهانی، امکان تطبیق با شرایط جدید ناشی از «پایان رکود» را پیدا کرده‌اند. کارنامه اولین‌ماه از حساس‌ترین فصل بازار ملک، ضمن تایید «خروج کامل معاملات مسکن از رکود»، 8 پیام جدید برای فعالان ساختمانی و متقاضیان این بازار، به همراه دارد. گزارش زیر از جزئیات آمارهای درج شده در سامانه رهگیری معاملات مسکن –که توسط دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن تهیه و استخراج شده است- مشخص می‌کند: تیر ماه امسال، اگر چه علائمی از «رکود، رخوت یا کسادی» در بازار خرید و فروش آپارتمان در تهران دیده نشد، اما معاملات از «دو عنصر دردسرساز» نیز در امان ماند به‌طوری که «عدم صعود ممتد» دو متغیر «حجم معاملات» و «نرخ رشد ماهانه قیمت»، این بازار را از هیجانات غیرقابل کنترل مصون نگه داشت.

  • ریشه‌یابی چالش‌های اقتصادی دولت

    ریشه‌یابی چالش‌های اقتصادی دولت

    در نظام‌های متمرکز اداری شبیه آنچه که در کشور ما وجود دارد، دولت که عنوان قوه مجریه روی آن گذاشته‌اند، مسوولیت تامین کلیه نیازهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و عمرانی کشور بر عهده دولت است. حتی این دولت است که در عین منفک بودن قوا از یکدیگر باید بودجه مورد نیاز سایر قوا را هم تامین کند. اما در مورد کشور ما یک استثنا هم وجود دارد و آن محدود بودن اختیارات قوه مجریه است که تناسبی با مسوولیت‌های سنگین و نامحدود آن ندارد. در کشور ما دولت با اختیارات محدود خود باید پاسخگوی تمامی مطالبات مردم باشد.

  • آقای رییس‌کل، مگر چه‌قدر از سال 95 باقی مانده است

    بدون تردید کاهش نرخ تورم به حدود 10 درصد یکی از دستاوردهای مهم اقتصادی دولت یازدهم بوده است، همچنان که باید توافق هسته‌‌ای و برجام را موفقیتی بزرگ و تاریخی در کارنامه دولت یازدهم به حساب آورد. اما مشکل اینجاست که نه فعالان اقتصادی و نه مردم عادی، هنوز نتایج این دستاورد بزرگ را در کار و زندگی خود احساس نکرده‌اند. شاید اگر نگاهی مقایسه‌ای به شرایط اقتصادی امروز ایران و کشور نفت‌خیز ونزوئلا که در قفسه‌های سوپرمارکت‌هایش چیزی برای خوردن پیدا نمی‌شود و نرخ تورم آن سه رقمی شده است بیاندازیم، به این نتیجه برسیم که اگر توافق هسته‌ای میان ما و کشورهای 1+5 صورت نمی‌گرفت و تحریم‌های بین‌المللی همراه با افزایش نرخ تورم ادامه پیدا می‌کرد، شاید ما هم امروز حال و روزی شبیه وضعیت امروز مردم تحت تحریم ونزوئلا را داشتیم و از شدت عسر و حرج، آرزو می‌کردیم ای کاش مذاکرات هسته‌ای به نتیجه‌ رسیده بود تا تحریم‌ها و تورم چهل، پنجاه درصدی کاهش پیدا می‌کرد و ما مجبور نمی‌شدیم مثل مردم کشور نفت‌خیز ونزوئلا، برای خریدن چند عدد نان، ساعت‌ها در صف نانوایی‌ها بایستیم و دست آخر هم دست خالی به خانه برویم و یا مثل آنها که به علت شدت قحطی و کمیابی، دولتشان چند روز پیش مجبور شد چند ساعتی مرزهایش با کشور نه‌چندان دوست کلمبیا را باز کند، تا مردم بتوانند با عبور از روی یک پل برای خرید مقداری آذوقه به آن کشور بروند برگردند.

  • نحوه مطالبه سفته در نظام حقوقی ایران

    یک حقوقدان با بیان اینکه اگر طلبی در قالب سفته باشد، در مقایسه با طلبی که در یک سند عادی منعکس شده دارای امتیازات بیشتری است، ‌گفت: شخص می‌تواند برای وصول وجه سفته به دادگاه عمومی حقوقی مراجعه و با تقدیم دادخواست به این دادگاه، وجه خود را از این طریق مطالبه کند.

  • یک نقطه عطف در تاریخ معاصر اقتصاد ایران

    سخنگوی دولت و رییس سازمان برنامه و بودجه با حضور در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که بعد از گذشت چندیین دهه نرخ تورم سالانه در کشور تک رقمی شده و به حدود 5/9 درصد کاهش یافته است.

  • چگونگی درخواست دریافت بیمه بیكاری

    چگونگی درخواست دریافت بیمه بیكاری

    در جامعه ای كه بیكاری یكی از پدیده های جدی اجتماعی و اقتصادی آن محسوب می شود، جایگاه بیمه بیكاری بشدّت اهمیت دارد و توجه به آن می تواند برخی از مسائل و مشكلاتی را كه بر زندگی خانوادگی و اجتماعی شخص بیكار تأثیر گذار است، مهار كند. همچنین در شرایط رکود اقتصادی با کاهش فشار از طریق تأمین حداقل معیشت کارگران، امکان انعطاف پذیری با شرایط بازار بگونه ای فراهم خواهد شد که در نهایت از سقوط در ورطه مسائل جرم خیز خواهد کاست. اکنون بشرح ذیل به تبیین چگونگی پوشش بیمه بیکاری، پرداخته خواهد شد.

  • چگونگی درخواست دریافت بیمه بیكاری

    چگونگی درخواست دریافت بیمه بیكاری

    در جامعه ای كه بیكاری یكی از پدیده های جدی اجتماعی و اقتصادی آن محسوب می شود، جایگاه بیمه بیكاری بشدّت اهمیت دارد و توجه به آن می تواند برخی از مسائل و مشكلاتی را كه بر زندگی خانوادگی و اجتماعی شخص بیكار تأثیر گذار است، مهار كند. همچنین در شرایط رکود اقتصادی با کاهش فشار از طریق تأمین حداقل معیشت کارگران، امکان انعطاف پذیری با شرایط بازار بگونه ای فراهم خواهد شد که در نهایت از سقوط در ورطه مسائل جرم خیز خواهد کاست. اکنون بشرح ذیل به تبیین چگونگی پوشش بیمه بیکاری، پرداخته خواهد شد.

  • توسعه اقتصادی؛ استقلال بنیادی

    توسعه اقتصادی؛ استقلال بنیادی

    جامعه­ شناسان معتقدند که برای تحلیل شخصیت یک فرد یا جامعه، ابتدا بنگرید که او چگونه زندگیش را تولید می­کند (کسب درآمد می­کند)، سپس او را تحلیل نمایید. طرز تلقی جامعه از مسائل پیرامونی، نسبت مستقیمی با نحوه تولید درآمد و مناسبات اقتصادی آن جامعه دارد، همانگونه که رابطه مستقیمی بین روش تولید و کسب­و­کار افراد با سطح تفکر آنان وجود دارد. بدیهی است در جامعه­ای که افراد آن زندگی خود را از طریق کشاورزی تولید می­کنند، طرز تفکرات آنها متفاوت است با اجتماعی که زندگی خود را از طریق بوروکراسی اداری یا تجارت یا ... تولید می­کنند. هر کدام از این روشهای تولید زندگی (کسب درآمد)، طرز تفکرات خاصی را در انسان ایجاد و نهادینه می­کنند.

  • مجلس دهم، دولت یازدهم و آینده کشور

    مجلس دهم، دولت یازدهم و آینده کشور

    به دلیل آن که مسیر بسیاری از برنامه‌ها و تصمیم‌گیری‌های اقتصادی دولت از مجلس می‌گذرد، ترکیب نمایندگان مجلس می‌تواند تاثیرات قابل ملاحظه‌ای در هموارسازی نهم این راه و یا سنگلاخ و ناهموار کردن آن داشته باشدص. متاسفانه مجس نهم به دلیل آن که جناح تندرو اصولگرایان در آن اکثریت داشتند و از همان آغاز روی کار آمدن دولت یازدهم بنای کار خود را بر مخالفت با دولت و عدم همراهی با آن گذاشته بودند، چه در زمینه‌های سیاسی و چه اقتصادی انواع موانع موانع بازدارنده را بر سر راه دولت ایجاد می‌کردند که نمونه‌های بارز ثاین مخالفت‌ها و مانع‌تراشی‌ها را از نخستین روز آغاز مذاکرات هسته‌ای میان ایران با کشورهای گروه 1+5 تا روز به نتیجه رسیدن مذاکرات و توافقی که برجام نام گرفت، شاهد بودیم.

  • در کمتر از سه سال 28 هتل 4 و 5 ستاره ساخته و بهره‌برداری شده‌اند

    چندی پیش معاون اول رئیس‌جمهوری، تکالیف و پروژه‌هاي اولويت‌دار سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري براي تحقق اقتصاد مقاومتي را ابلاغ کرد که براساس آن، نكات و موارد ضروري كه لازم است در دستور کار سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري قرار گيرد، مورد تاکید قرار گرفت. در این ابلاغیه، تکالیف سازمان میراث فرهنگی تحت 3 ماموریت مشخص شد که شامل تدوين بسته حمايت از كارگاه‌هاي توليدي صنايع دستي و فرش و اجراي آن در راستاى برنامه ارتقاي توان توليد ملي (درون‌زايي ا قتصاد)، ايجاد ظرفيت‌هاي جديد در هتلينگ در راستاى برنامه گفته شده و تدوين بسته حمايت از گردشگري و اجراي آن در راستاى برنامه ارتقاي توان توليد ملي (درون‌زايي اقتصاد) می‌شد. همچنین در این ابلاغیه مقرر شد که پروژه‌هاي مصوب براي اجرا در سال 1395، توسط دستگاه مجري با اولویت و در چارچوب نظام يكپارچه پيشبرد و پايش اقتصاد مقاومتي اجرا و تکمیل شوند و از زمان ابلاغ تا اتمام پروژه، کلیه مسوولیت‌ها برعهده دستگاه مجري نهاده شده است. در همین راستا، ‌رئیس سازمان میراث فرهنگی، سه تن از معاونان خود را به‌عنوان مجریان این سه پروژه منصوب و به ستاد اقتصاد مقاومتی معرفی کرد که بر همین اساس، ‌معاون برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری سازمان میراث فرهنگی به‌عنوان مجری پروژه ایجاد ظرفیت‌های جدید در هتلینگ تعیین شد.

  • آیا چک ها دوباره معتبر می شوند؟

    شاید کمتر اقتصاددانی با این نکته سر جدال داشته باشد که برای پیوستن به کاروان اقتصاد جهانی و عقب نیفتادن از ماراتن بی رحم تجارت بین الملل، نیازمند درجه بالایی از اعتماد میان کوشندگان اقتصادی هستیم. رابطه اخلاق واقتصاد از آن دست موضوعات قدیمی است که فیلسوفان و اقتصاددانان در باره آن فراوان قلم زده اند و بسیار گفته اند. در اهمیت پیوند میان اقتصاد واخلاق همین بس که «آدام اسمیت» نویسنده کتاب جاودانه « ثروت ملل» بیشتر یک فیلسوف اخلاق بود تا اقتصاد دان! و کتاب ثروت ملل بیش از آنکه کتابی در حوزه اقتصاد باشد، رساله ای اخلاقی است! اسمیت قبل از آنکه به صرافت نوشتن کتاب مشهورش بیفتد، کتابی به نام «نظریه عواطف اخلاقی» نوشته بود که برخی اقتصاددانان کتاب ثروت ملل را تکمله ای بر این کتاب اخلاقی می دانند. در جای جای کتاب ثروت ملل که هنوز خواندنی است و برای اقتصادِ امروز ما نیز همچنان سخن های فراوان و نکته های بدیعی در بر دارد، یک جامعه اخلاقی و عاطفی (به معنای اعتماد مردم به یکدیگر و آگاهی از سرنوشت مشترک) از پیش فرض گرفته شده است و تکنیک هایی همچون «دست نامرئی بازار» تنها در یک جامعه اخلاقی که مردم به درجه ای از اخلاق اجتماعی دست یافته باشند، قابل اجرا و تصور شدنی است. به عبارت دیگر، وجود شهروندانی که حس اطمینان در میان شان پررنگ باشد و قوائد حقوقی الزام آوری که نقص عهد وغش در معامله را کیفر دهد، پیش نیاز هر گونه گشایش اقتصادی است که آدام اسمیت سال ها پیش با نبوغی حیرت آور بدان رسیده بود!

  • پیش‌نیازهای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی

    پیش‌نیازهای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی

    برخلاف آنچه که بعضی‌ها تصور می‌کنند، اقتصاد مقاومتی اقتصاد ریاضتی و اقتصاد بستن درهای گور به روی مراودات اقتصادی و روابط تجاری با جهان نیست. در هیچ یک از سرفصل‌های بیست و چهارگانه اقتصاد مقاومتی که از سوی رهبری نظام برای اجرا به دولت ابلاغ شده، پیامی از ریاضت اقتصادی و یا انزوای اقتصادی به چشم نمی‌خورد؛ بلکه محور اصلی اقتصاد مقاومتی را، توانمندسازی اقتصاد کشور از راه حمایت از تولیدات داخلی و صادرات‌محور کردن تولید کشور، که کاهش نرخ بیکاری و کاهش وابستگی کشور به درآمدهای نفتی است را تشکیل می‌دهد.

  • کاهش نرخ تورم هدف یا وسیله ارتقای سطح زندگی مردم

    اقتصاد امروز به یکی از بزرگترین دغدغه‌های عموم مردم تبدیل شده است. روزگاری اقتصاد دنباله‌رو سیاست بود و امروز، این سیاست است که سایه به سایه اقتصاد حرکت می‌کند. حتی در قدرتمندترین و بزرگترین دموکراسی‌های جهان یعنی آمریکا، محور وعده‌های انتخاباتی سیاستمداران را، مسایل اقتصادی تشکیل می‌دهد. آنها به مردم می‌گویند اگر در انتخابات پیروز شوند، برایشان اشتغال و رفاه بیشتر ایجاد می‌کنند. درآمد سرانه آنها را افزایش می‌دهند و البته سیاستمدارانی که در ادبیات سیاسی از آنها با عنوان سیاستمداران دست‌چپی نام برده می‌شود، در مبارزات انتخاباتی وعده بهداشت و درمان و تحصیلات دانشگاهی رایگان به مردم می‌‌دهند. در دنیای امروز سیاست محض چندان خریداری ندارد و سیاست برای سیاست، سال‌ها است که جای خود را به سیاست در خدمت اقتصاد و قدرت اقتصادی داده است.

  • اثرات برجام در شفاف شدن تصویر شطرنجی اقتصاد امروز ایران

    اثرات برجام در شفاف شدن تصویر شطرنجی اقتصاد امروز ایران

    با وجود به نتیجه رسیدن رخداد بزرگی چون توافق هسته‌ای در سال 1394 و ورود کشور ما به دورانی که عصر پسابرجام نام گرفته و چشم و امیدهای بسیار به نتایج آن رخداد و این دوران جدید هم در حوزه اقتصادی و هم در حوزه روابط خارجی، به آن دوخته شده، اما هنوز کسی به درستی نمی‌تواند تصویر درشت و روشنی از آنچه کعه حداقل در سال 95 انتظارمان را می‌کشد ارایه دهد، چه رسد به این که بخواهد چشم‌انداز آینده میان‌مدت و بلندمدت ایران را بعد از توافق هسته‌ای و پسابرجام پیش‌بینی کند.

  • در پسابرجام به مگابانکهای توانمند در استانداردهای جهانی نیاز داریم

    در پسابرجام به مگابانکهای توانمند در استانداردهای جهانی نیاز داریم

    تصمیمات ادواری شورای پول و اعتبار در خصوص کاهش نرخ سپرده ها که در نهایت کاهش نرخ سود تسهیلات مبادله ای را به همراه خواهد داشت ، نشان می دهد که بانکهای موجود در کشور به ویژه بانکهای خصوصی که شیشه عمر آنها در دست سپرده گذاران است برای ادامه حیات وباقی ماندن در صحنه دو راه بیشتر پیش رو ندارند . راه اول آن که هر چند بانک خصوصی با تجمیع منابع خود در قالب کنسرسیومهای بانکی ،بی آن که تغییری در نام و هویت تجاری خود ایجاد کنند به تبعیت از قانون ظروف مرتبط به تقویت بنیه مالی خود بپردازند و دست بازتری در بازار پول کشور پیدا کنند و یا با کاهش هزینه های جاری عملیاتی خود ،کاهش تعداد شعب ،تبدیل شعب خود به سوپرمارکت های پولی و مالی که در آن کلیه خدمات بانکی ،مشاوره ای و بیمه ای ومالی به مشتریان عرضه می شود برای خود مصونیت بیشتری در قبال آسیبهایی که از رهگذر کاهش نرخ سود سپرده گذاریها بر آنها وارد خواهد شد به دست آورند .

  • چشم انداز وضعیت بازار ارز در دوره پسا برجام

    از آنجا که انواع ارزهای معتبر خارجی در جامعه ما به چیزی شبیه به کالای سرمایه ای تبدیل شده و بسیاری از دارندگان نقدینگی های کلان بخش مهمی از دارایی نقدی خود را روی ارزهای خارجی خصوصا دلار سرمایه گذاری می کنند ، قانون عرضه و تقاضا ارتباط تنگاتنگی با نرخ دلار در بازار آزاد پیدا کرده است اما این تنها درصدجزیی از تاثیرگذاری بر نرخ دلار را در بازار آزاد تشکیل می دهد . بخش دیگری از تاثیرگذاری قانون عرضه و تقاضا در بازار ارز مربوط به زمان اوج PEAK)) سفرهای خارجی است که منحنی زمانی آن بسته به شرایط اقلیمی مقصدهای سفرهای گردشگری ایرانیان متفاوت است . به همین سبب دارندگان نقدینگی مازاد در ماه های اوج گیری سفرهای خارج از کشور از سرمایه گذری روی دلار و سایر ارزهای خارجی خودداری می کنند و حتی اگر رانت های اطلاعاتی خاصی در ارتباط با ثابت باقی ماندن بازار ارز در میان مدت در اختیار داشته باشند .

  • اشد مجازات برای متهم نفتی

    اشد مجازات برای متهم نفتی

    برای "ب.ز "یا بابک زنجانی متهم پرونده نفتی بیست و پنجمین جلسه دادگاه آخرین فرصت بود، آخرين «دفاعيات»، آخرين «اظهارات»، آخرين «درخواست ها» و آخرين «اميدواري ها». مسيري كه رفته رفته به انتهاي راه خود مي رسد، حالاكوله باري از ٢٤ جلسه را بر دوش مي كشد تا به درخواست «اشد مجازات» بينجامد. بيست و پنجمين جلسه رسيدگي به پرونده نفتي هم برگزار شد. جلسه اي كه چيز جديدي را به اظهارات طرفين اضافه نكرد اما وقت كافي را براي بيان آخرين ها در اختيار وكلاي شاكيان و متهمان قرار داد. نوبت كه به نماينده دادستان رسيد، ماجرا از اول آغاز شد. «افساد في الارض» اتهامي كه در كيفرخواست زنجاني نگاشته شد ديگربار با درخواست «اشد مجازات» براي هر سه متهم پرونده نفتي تكرار مي شود. نماينده دادستان كه براي ارايه آخرين اظهارات در جايگاه حاضر مي شود از اتهامات متهم رديف دوم شروع مي كند.

  • فروش اقساطی (نسیه) جهت تامین سرمایه درگردش واحدهای تولیدی

    فروش اقساطی (نسیه) جهت تامین سرمایه درگردش واحدهای تولیدی

    فروش اقساطی (نسیه) جهت تامین سرمایه درگردش واحدهای تولیدی الف)فروش اقساطي مواد اوليه لوازم يدكي و ابراز كار : منظور از مواد اوليه هر نوع مواد خام ، نيمه ساخته ساخته شده واسطه اي و مواد بسته بندي است كه در توليد يك محصول معين به كار مي رود. قطعات و وسايلي كه براي جايگزيني بخشي از ماشين آلات توليد به كار مي رود لوازم يدكي و ادوات و وسايلي كه بشر با دست غير مجهز قابل حمل بوده و وسيله كمكي است ابزار كار ناميده مي شود. مدت معمولاً يك ساله و از كوتاه مدت استفاده مي شود . نكته های کاربردی: نكته (1) به استناد ماده 3 دستورالعمل اجرايي خريد اينگونه وسايل فقط با تقاضاي كتبي متقاضي كه مشتمل بر نوع ،مقدار ، مشخصات ، قيمت،نام فروشنده و موعد تحويل و غيره است و پس از ارزیابی مثبت بانک از لحاظ فني ، مالي و اقتصادي صورت مي پذيرد. نكته (2) كالاي مورد معامله بايد آماده تحويل باشد. معمولاً اموال موضوع قرارداد به موجب ، شرط ضمن عقد در وثيقه بانك قرار مي گيرد.

  • پسا تحریم و صنعت بانکداری

    اعمال تحریم‌های اقتصادی با اغراض سیاسی اگر چه در کوتاه مدت موجب اثرپذیری نظام بانکی از این تحریم‌های مالی شد اما مدیریت بهینه مدیران باتجربه این بخش با عمل به تعهدات خود همچنان وجه بین المللی این صنعت را حفظ کرد.مجموعه تحریم‌های متعدد و مکرر فوق در فاصله زمانی کوتاه مدت ابتدا باعث شد دارایی بانک‌های ایرانی ضبط شود(خصوصا وجوه اعتبارات اسنادی، حواله های ارزی و ...) اما بانک‌های ایرانی با درایت و طرح دعاوی حقوقی کم کم خود را نسبت به اثرهای این تحریم‌ها پوشش دادند و دست آخر نیز با تحریم بانک سپه به عنوان نخستین بانک ایرانی تحریم شده، فعالیت برون مرزی دیگر بانک‌های ایرانی را نیز بایکوت نمودند.

  • چشم انداز وضعیت بازار ارز در دوره پسا برجام

    چشم انداز وضعیت بازار ارز در دوره پسا برجام

    از آنجا که انواع ارزهای معتبر خارجی در جامعه ما به چیزی شبیه به کالای سرمایه ای تبدیل شده و بسیاری از دارندگان نقدینگی های کلان بخش مهمی از دارایی نقدی خود را روی ارزهای خارجی خصوصا دلار سرمایه گذاری می کنند ، قانون عرضه و تقاضا ارتباط تنگاتنگی با نرخ دلار در بازار آزاد پیدا کرده است اما این تنها درصدجزیی از تاثیرگذاری بر نرخ دلار را در بازار آزاد تشکیل می دهد .

  • قرارداد فروش اقساطی

    قرارداد فروش اقساطی

    به استناد ماده 47 آيين نامه اجرايي قانون عمليات بانکي بدون ربا ، منظور از فروش اقساطی عبارتست از واگذاری عین به بهای معلوم به غیر به ترتیبی که تمام یا قسمتی از بهای مزبور باقساط مساوی یا غیر مساوی در سررسید یا سررسیدهای معین دریافت گردد. وفق ماده 48 همان آيين نامه، بانکها می توانند، بمنظور ایجاد تسهیلات لازم جهت تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی مواد اولیه و لوازم یدکی و ابزار کار مصرفی و سایر نیازهای اولیه مورد احتیاج این واحدها را منحصراً بنا بدرخواست کتبی و تعهد متقاضیان، مبنی برخرید و مصرف عوامل مذکور خریداری و بصورت اقساطی به متقاضی بفروش برسانند. در برآورد میزان نیاز و واحدهای تولیدی حجم مواد اولیه متناسب با تولید برای نیاز یک دوره تولید باید در نظر گرفته شود.

  • سفر رییس جمهور به اروپا ، باز شدن درهای جهان به سوی اقتصاد ایران

    سفر رییس جمهور به اروپا ، باز شدن درهای جهان به سوی اقتصاد ایران

    سفرآقای دکتر روحانی و هیات همراه به ایتالیا و فرانسه کوتاه زمانی بعد از اجرایی شدن برجام و آغاز فرایند لغو تحریمهای اقتصادی ایران از دو زاویه سیاسی و اقتصادی درخور توجه است . نخست آن که انجام این سفر نشان می دهد بعد از توافق هسته ای ایران با گروه کشورهای 1+5 ، روابط دیپلماتیک ما با کشورهای اتحادیه اروپا که بخشی مهمی از جهان غرب راتشکیل می دهد ، وارد مرحله تازه ای شده و اروپایی ها برخلاف سالهای گذشته به ایران به چشم کشوری که نقش مهمی درتامین امنیت منطقه دارد و می توانند با آن روابط سیاسی دوستانه و تفاهم آمیزی داشته باشند نگاه می کنند .

  • مدیریت هوشمندانه و پویا ضرورت پسابرجام

    مدیریت هوشمندانه و پویا ضرورت پسابرجام

    توافق ایران و گروه پنج بعلاوه یک و آغاز برنامه جامع اقدام مشترک و خارج شدن ایران از تحریم های ظالمانه بعد از 12 سال بر سر موضوع فعالیت های صلح آمیز هسته ای کشورمان باعث شد بخش های مختلف اقتصادی به این رخداد تاریخی واکنش نشان دهند و نقطه ی عطفی ماندگار در اقتصاد ایران رقم بخورد. در حال حاضر فضای صنعت کشور همانند کلیه فضاهای اقتصادی، متاثر از فضای جدید، آماده پوست اندازی است که در این میان چشم امید دولت و ملت به صنعت کشور است.

  • پایان تحریم ها فرصتی مناسب برای سرمایه گذاری عمان و منطقه آزاد قشم در حوزه نفت و گاز

    پایان تحریم ها فرصتی مناسب برای سرمایه گذاری عمان و منطقه آزاد قشم در حوزه نفت و گاز

    بنا به اخبار منعکس شده در پایگاه های خبری متعدد در روزهای ششم و هفتم دی ماه 1394 در پی حضور سفیرعمان در قشم و در دیدار با مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم، دو طرف ضمن تاکید بر افزایش مراودات تجاری و گردشگری از طریق راه اندازی خط مستقیم کشتیرانی بین قشم و خصب در عمان تا پایان دی ماه 1394 و نیز فعال سازی هواپیمایی قشم و ایجاد امکان گذر مرزی، در خصوص تقویت و توسعه مبادلات حوزه گردشگری سلامت گفتگو کرده و پایان تحریم ها علیه ایران را فرصتی مناسب برای استفاده از توان سرمایه گذاری عمان و منطقه آزاد قشم در حوزه نفت و گاز دانسته اند. در ادامه جلسه سفیر عمان با بیان اینکه بیش از 80 درصد مراحل اولیه انتقال نفت و گاز از قشم به صحار* عمان انجام شده، آن را بزرگترین دروازه مبادلات تجاری بین دو منطقه نامیدند.

  • در پسا برجام به اصلاحات بنیادین اقتصادی نیاز داریم

    در پسا برجام به اصلاحات بنیادین اقتصادی نیاز داریم

    با همه مزایایی که برجام یعنی آیین نامه اجرایی توافق هسته ای صورت گرفته میان ایران و گروه کشورهای 1+5 برای اقتصاد ما به ارمغان خواهد آورد ، نباید این واقعیت را فراموش کنیم که اگر پسا برجام با اصلاحات بنیادین ساختاری در اقتصاد ایران همراه نباشد ، حداکثر اتفاقی که خواهد افتاد بازگشت وضعیت اقتصادی کشورمان به سالهایی است که هنوز تحریمهای اقتصادی علیه ما وضع نشده بود و اگر سری به آرشیو مطبوعات و حافظه تاریخی خودمان بزنیم مشاهده خواهیم کرد که در همان برهنه نیز شاخص های مهم اقتصادی ما از قبیل نرخ تورم ، نرخ بیکاری ، نرخ رشد اقتصادی چندان مثبت و رضایت بخش نبود و تولیدات صنعتی ما هم چه از نظر کیفیت و چه از جهت قیمت قدرت رقابت با محصولات مشابه خارجی را نداشت و نمی توانستیم در بازارهای صادراتی و منطقه ای فرصت زیادی برای عرض اندام داشته باشیم .

  • اشخاص و موسسات ایرانی و خارجی می توانند در مناطق آزاد سرمایه گذاری کنند

    اشخاص و موسسات ایرانی و خارجی می توانند در مناطق آزاد سرمایه گذاری کنند

    مقدمه: در مقاله پیشن چاپ شده در شماره 30 به تاریخ 28 آذر 1394 به اختصار پیشینه و مستندات قانونی تشکیل مناطق آزاد تجاری - صنعتی در ایران و ساختار کلی سازمانهای اداره کننده این مناطق بیان شد. در این مقاله برای آشنایی بیشتر علاقمندان به سرمایه گذاری در این مناطق، ابتدا اهداف قانونگذار را از تشکیل اینگونه مناطق بیان و سپس مواردی از تکالیف و اختیارات مجمع عمومی، هیات مدیره، مدیرعامل و رئیس هیات مدیره را به عنوان بخشی از ارکان تشکیل دهنده سازمان های مناطق آزاد تجاری - صنعتی و نیز حقوق و تکالیف متقابل سرمایه گذاران را که برای اجرایی شدن و نیل به این اهداف تعیین و تصویب شده اند در قالب تلفیقی از قوانین، مقررات و آیین نامه های حاکم بر سرمایه گذاری در مناطق آزاد بررسی و تشریح می نماید.

  • تحصیلات غیراقتصادی و بدون بازار کار واقعیت فراموش شده در جامعه ما

    این که سعدی علیه الرحمه به نقل از رسول اکرم ( ص ) می فرماید: زگهواره تا گور دانش بجوی تا جایی که صرفاً به مقوله افزایش فهم و آگاهی های انسان مربوط می شود توصیه بسیار ارزشمندی است ، اما زمانی که پای تامین نیازهای اقتصادی و معیشتی انسان از طریق کسب علم و دانش به میان می آید به توصیه جناب سعدی شیرازی باید از زاویه دیگری نگریسته شود، چه در زمان ما دیگر فلسفه قدیمی علم برای علم بدون در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی نمی تواند معنا و مفهومی داشته باشد همچنان که فلسفه هنر برای هنر در روزگار ما دیگر خریداری ندارد .

  • راه بندان مصوبه کنگره آمریکا دربرابر امیدهای اقتصادی پسا برجام ایران

    مصوبه اخیر کنگره آمریکا در لغو معافیت های ویزایی سفر به آمریکا برای اتباع سی وهشت کشور اروپایی و شهروندان آمریکایی دارای تابعیت دوگانه چشم انداز امیدهای اقتصادی پسا تحریم ایران تا حدود زیادی زیر علامت سوال قرارداده است ضمن آن که این مصوبه حیثیت و غرو ملی مردم ایران را در انتظار جهانی خدشه دار ساخته و موقعیت دولت آقای دکتر روحانی دربرابر جناح تندرو و مخالف توافقنامه هسته ای را تعضیف خواهد کرد.

  • تحصیلات غیراقتصادی و بدون بازار کار واقعیت فراموش شده در جامعه ما

    این که سعدی علیه الرحمه به نقل از رسول اکرم ( ص ) می فرماید: زگهواره تا گور دانش بجوی تا جایی که صرفاً به مقوله افزایش فهم و آگاهی های انسان مربوط می شود توصیه بسیار ارزشمندی است ، اما زمانی که پای تامین نیازهای اقتصادی و معیشتی انسان از طریق کسب علم و دانش به میان می آید به توصیه جناب سعدی شیرازی باید از زاویه دیگری نگریسته شود، چه در زمان ما دیگر فلسفه قدیمی علم برای علم بدون در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی نمی تواند معنا و مفهومی داشته باشد همچنان که فلسفه هنر برای هنر در روزگار ما دیگر خریداری ندارد .

  • دور باطل افزایش نرخ دلارکی متوقف خواهد شد

    پول ملی مانند زبان و پرچم یکی از عناصر سه گانه هویت و غرور ملی هر ملت است که همه آحاد یک ملت از مسوولان بلند پایه حکومتی گرفته تا شهروندان عادی باید در حرمت گذاری به آنها و بزرگداشت آنها نزد دیگر ملتهای جهان از هیچ کوششی فروگذار نکنند . این یک شعار ناسیونالیستی متداول از نوع شعارهای رایج در جامعه ما نیست که از یک پشتوانه اجتماعی ، منطقی و فلسفی برخوردار است خوشبختانه دو عنصر هویتی ما ایرانیان که وجه اشتراک اکثریت جمعیت مسلمان و پیروان سایر ادیان الهی در کشور ما محسوب می شود ، یعنی پرچم و زبان دست نخورده و پابرجا باقی مانده اما در کمال تاسف این حرمت گذاری را در خصوص پول ملی رعایت نکرده و به خصوص در سالهای اخیر با سرکوب بیرحمانه ارزش آن در برابر دلار و دیگر ارزهای خارجی ، هرچه جفا بوده در حق پول ملی خود روا داشته ایم .