صفحه اصلی / اخبار/ حقوق خوان / بهبود بازار وکالت از رهگذر ورود به مدخل های جدید

بهبود بازار وکالت از رهگذر ورود به مدخل های جدید


با قلم : دکتر بهروز جوانمرد عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و وکیل پایه یک دادگستری
بهبود بازار وکالت از رهگذر ورود به مدخل های جدید

شاید این جمله که «بازار وکالت خوب نیست» در میان گعده های وکلا و کارآموزان به صورت گفتمانی کلیشه ای همچون آلودگی هوا و ترافیک در میان عوام درآمده باشد اما نگارنده با این ادعا که زمینه و بستر برای کار وکالت مناسب نیست خیلی همدل و موافق نیست. چراکه باتوجه به حجم دعاوی ثبت شده در سامانه قوه قضاییه در هر سال که به نقل از مقامات رسمی حدود 12 میلیون پرونده می باشد لذا در مورد این ادعا که زمینه فعالیت در عرصه وکالت مناسب نیست باید کمی به دیده تردید نگریست .

بهبود بازار وکالت از رهگذر ورود به مدخل های جدید

شاید این جمله که «بازار وکالت خوب نیست» در میان گعده های وکلا و کارآموزان به صورت گفتمانی کلیشه ای همچون آلودگی هوا و ترافیک در میان عوام درآمده باشد اما نگارنده با این ادعا که زمینه و بستر برای کار وکالت مناسب نیست خیلی همدل و موافق نیست. چراکه باتوجه به حجم دعاوی ثبت شده در سامانه قوه قضاییه در هر سال که به نقل از مقامات رسمی حدود 12 میلیون پرونده می باشد لذا در مورد این ادعا که زمینه فعالیت در عرصه وکالت مناسب نیست باید کمی به دیده تردید نگریست.

 واقعیت اینست که در فرهنگ ایرانی بخش اندکی به وکیل به عنوان یک عامل پیشگیرانه از آسیب های احتمالی حقوقی نگاه میکنند و غالبا بعد از آنکه دچار بحران حقوقی میشوند به یاد اخذ وکیل آنهم به عنوان یکی از آخرین راهکارها می افتند در عین حال و با کمال تاسف لایه های میانی اجتماع بیشتر وکیلی را موفق میدانند که بتواند برای نتیجه کار نیز تضمیناتی ارائه دهد. امری که یکی از تخلفات بارز انتظامی است و به موجب ماده 4 «‌قانون مجازات اعمال نفوذ برخلاف حق و مقررات قانونی» مصوب 29 آذر ماه 1315 یک سال الی سه سال حبس به دنبال خواهد داشت.

لذا شاید وکلایی با اقبال بیشتری برای گرفتن پرونده مواجه شوند که شرایط پیرامون آنها به نوعی است که شاید چنین تضمینی از آنها برداشت شود و در این میان وکلای کم سابقه تر یا جوان تر از رقابت پرونده گرفتن باز بمانند یا باعث شود وکلایی که داعیه ثروتمند شدن در بازه زمانی کوتاه تری را دارند و از صبر و شکیبایی و بردباری کمتری برخوردارند به این صرافت بیفتند که ادعای برخی وعده ها و تضمیناتی را بدهند که شاید در برخی مواقع بدون برخورد با مانعی هم موفق شوند اما قطعا بر خلاف قسم نامه شغلی آنها است.

پس شاید باید برای بهبود این اوضاع طرحی نو درانداخت؛ ازجمله و نخست، رایزنی با قوای عالیه مملکتی برای اجباری کردن حرفه وکالت نه فقط برای بهبود اوضاع وکالت و تخصصی شدن این حرفه بلکه برای احقاق و پاسداشت حقوق شهروندان که با ناآگاهی از قوانین و مقررات حق تظلم خواهی آنان در محاکم و مراجع قضایی و شبه قضایی نادیده انگاشته میشود. شاهد این مدعا اینکه به نقل از برخی همکاران وکیل، بالغ بر نیمی از دادخواستهای ارائه شده به دیوان عدالت اداری صرفا به علت ایراد شکلی رد شده است که این ناآگاهی مراجعه کنندگان با تشریفات دادرسی حاکم بر این مرجع را حکایت دارد.

دوم اینکه به نظر نگارنده حوزه های تخصصی ای هنوز وجود دارد مانند ثبت اختراعات و دعاوی مرتبط با حقوق بیمه که به رغم کثرت پرونده های موجود اما به لحاظ قلت بضاعت علمی و تخصصی، کمتر وکیلی حاضر به پذیرش این پرونده ها می‌گردد در حالیکه پذیرش چنین دعاوی ای بعضا حق الوکاله های قابل توجهی نیز به دنبال خواهد داشت. به عنوان مثال بالغ بر 70 نوع دعوا در دیوان عدالت اداری قابلیت استماع دارد ولی غالب همکاران جوان از چنین ظرفیتی آگاهی ندارند.به عنوان پیشنهاد سوم اضافه می شود نظر به اینکه در دوره کارآموزی مستند به شرح وظایف این دوره الزام به حضور در دیوان عدالت اداری دیده نشده است، پیشنهاد آنست که کانون وکلا و بطور خاص هیأت مدیره محترم، مصوبه ای در این خصوص بگذراند به علاوه برای وکلای پایه یک و علاقه مند به فعالیت در این حوزه یعنی دعاوی حقوق عمومی اقدام به ارائه آموزشهای تخصصی در قالب سخنرانی یا کارگاه یا برگزاری دوره های علمی نماید.

 

0 نظر برای “ بهبود بازار وکالت از رهگذر ورود به مدخل های جدید

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود.