
معاون رییسجمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به رویکردهای دیگری که در معاونت امور زنان و خانواده وجود داشت، تصریح کرد: ما مسایل زنان و دختران را به گروه خاصی از زنان تقلیل ندادیم و تا جایی که توانستیم گروههای مختلف زنان را در برنامهها لحاظ کردیم. البته، نتوانستیم به تمام شعارها و وعدهها عمل کنیم اما زیرساختها و مقدمات لازم را فراهم کردیم و در صورت اجرای دقیق برنامه ششم توسعه، امیدواریم در تحقق اهداف مورد انتظار قدمهای جدی برداریم. مأموریت ما شناخت وضعیت و مشکلات و ایجاد حساسیت و توجه و جلب مشارکت برای حل مشکلات و شناخت ظرفیتها و مدیریت و هماهنگی میان این ظرفیتها بود که در این راستا 25 تفاهمنامه، 78 موافقتنامه و 108 پروژه و طرح را با کمک دستگاههای اجرایی به سرانجام رساندیم.
همکاری معاونت امور زنان با سمنها
وی در خصوص همکاری معاونت امور زنان با سمنها گفت: در ابتدای دولت با لیستی از سمنها مواجه بودیم که اسمهایی روی کاغذ و غیرفعال بودند. از ابتدای دولت یازدهم تاکنون، تعداد سمنهای حوزه زنان و خانواده از 1670 سمن به 2673 سمن فعال رسیده و طرحهایی توسط این سمنها اجرا شده است. ما از 250 طرح سمنها حمایت کردیم که این طرحها به اجرا درآمدند و شاهد تحول در فعالیتهای انجمنی و اجتماعی زنان بودیم.
وضعیت نرخ مشارکت سیاسی زنان
در انتخابات مجلس دهم شاهد دو برابر شدن تعداد زنان نماینده بودیم. در انتخابات شوراها نیز تعداد کاندیداهای زن افزایش یافت و از 4.2 در دوره گذشته به 6.3 در این دوره رسید. در انتخابات ریاستجمهوری 137 نفر و در انتخابات خبرگان 16 نفر خانم بودند که البته همه آنها از گردونه رقابتها خارج شدند. حضور زنان در انتخابات دهیاریها نیز در مقایسه با دوره گذشته رشد 2.67 درصدی را نشان میدهد. در دولت یازدهم گرچه وزیر زن نداشتیم و از 33 عضو کابینه تنها 10 درصد در اختیار زنان بود اما در مدیریتهای میانی به زنان توجه جدی شد؛ بهطوری که شاهد برخی نخستینها مانند سفیر، سخنگوی وزارت امور خارجه، معاونین استاندار و فرماندار اهل سنت زن بودیم.
رشد یک درصدی نرخ مشارکت اقتصادی زنان
مولاوردی در رابطه با وضعیت مشارکت اقتصادی زنان خاطرنشان کرد: نرخ مشارکت اقتصادی زنان در سال 95 به 14.9 درصد رسید که در مقایسه با سال 94 رشد یک درصدی را نشان میدهد. البته، باید به این نکته اشاره کنم که نرخ مشارکت اقتصادی با نرخ اشتغال متفاوت است. هنوز نرخ اشتغال زنان 12 درصد است و در مقایسه با ابتدای انقلاب این شاخص تغییری نکرده است. مشارکت اقتصادی شامل مشارکتهای رسمی، غیررسمی و کارآفرینی میشود؛ در حالیکه نرخ اشتغال فقط اشتغال رسمی را نشان میدهد. شرکتهای دانشبنیان نمونهای از این مشارکت هستند که در حال حاضر 17 درصد از این شرکتها توسط زنان مدیریت میشوند. ما برای ترمیم اعتماد و سرمایه اجتماعی زنان هنوز نیازمند اقدامات چندوجهی هستیم و در این زمینه تنها تلاشهای قوه مجریه کافی نیست و نیاز به هماهنگی بین قوا داریم.
برنامههایی برای زنان و کودکان افغان ساکن ایران
ملاوردی در رابطه با وضعیت آسیبها و تبعیضهای متوجه زنان و کودکان افغان در ایران و اقدامات معاونت برای کاهش این تبعیضها گفت: در این چهار سال به سهم خودمان این مسأله را پیگیری کردیم. بهویژه در خصوص آموزش و تحصیل کودکان افغان پس از دستور رهبری دستمان بازتر شد و با مشارکت سمنها که مدارسی برای کودکان افغان دارند، سعی کردیم برای تحقق این دستور ورود کنیم. در مورد تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی و مردان افغان نیز با مشارکت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی لایحهای تهیه کردیم که این لایحه مراحل نهایی خود را در کمیسیون اجتماعی دولت سپری میکند. طرحی هم در این خصوص در فراکسیون زنان مجلس در دستورکار است و ما هم کمک میکنیم که این طرح به تصویب برسد. وزارت کشور و وزارت اطلاعات نیز در این رابطه نظراتی دارند. امیدوارم بتوانیم به نظر میانهای برسیم که هم تکلیف این کودکان در حوزههای مختلف مشخص شود و هم منافع ملی کشورمان به خطر نیفتد.
برنامههایی برای زنان و دختران در مناطق محروم
وی در خصوص اقداماتی که برای زنان و دختران در مناطق محروم و مرزی انجام گرفته بیان داشت: در تفاهمنامههایی که با دستگاهها بهویژه در استانهای مختلف داشتیم اقدام به ایجاد حساسیت و شناساندن مسایلی که نیازمند اقدام فوری هستند کردیم. مثلاً در آموزش و پرورش مسأله بازماندن دختران از تحصیل را نیازمند اقدام فوری شناسایی کردیم. درواقع، بعد از اینکه با کمک ادارات کل زنان در استانها به یک موضوع مشترک میرسیم، تمام تلاش خود را در آن زمینه انجام میدهیم. بیشترین برنامههای ما در این مناطق بوده اما شاید آنچنان که تلاش کردیم نتوانستیم اطلاعرسانی کنیم.
مولاوردی افزود: در این راستا در بحث توسعه سوادآموزی زنان و دختران عشایر، توجه به وضعیت دختران در مدارس شبانهروزی در مناطق محروم، افزایش صندوقهای اعتباری خرد زنان روستایی، استانداردسازی محصولات زنان روستایی و ترویج همکاری شبکهای اقداماتی را به انجام رساندهایم. وی در رابطه با ادامه تفکیک جنسیتی در دانشگاه و مطالباتی که برخی از دانشجویان در این خصوص از او داشتند اظهار داشت: مباحث مطرحشده را با وزیر علوم در میان گذاشتیم و ایشان به ما گفتند بهتدریج در حال رفع و رجوع این مسأله هستند. من هر زمان فرصت کنم دوباره این مسأله را مطرح میکنم چون در برنامههای دولت چنین برنامهای نبوده است.
هنوز باب موضوع حضور زنان در ورزشگاهها بسته نشده است
ملاوردی دربارهی محدودیتهای قانونی خروج زنان از کشور و حضور زنان در ورزشگاهها و اقدامات معاونت در این راستا بیان داشت: در هر دو موضوع آنچه در حیطه اختیاراتمان بوده انجام دادهایم. ما این مسأله را بهعنوان یک مطالبه برجسته کردیم و جلب توجه شد اما طوری وانمود شد که گویی معاونت به دنبال این است که زنان در تمام ورزشگاهها بدون قید و شرط حضور داشته باشند اما به این شکل نبود. ما مطرح کردیم که باید سازوکار لازم برای حضور سالم بخشی از زنان که این مطالبه را دارند با ملاحظات شرعی و عرفی فراهم شود. از سوی دیگر زنان کشورهای خارجی میتوانند در کشور ما در ورزشگاهها حضور پیدا کنند اما زنان ایرانی این امکان را ندارند. از ما انتظار واکنش وجود داشت و واکنش ما حاشیههایی را ایجاد کرد. اما ظاهراً هنوز باب موضوع بسته نشده و برخی پژوهشکدهها راهکارهای شرعی و قانونی را پیشنهاد دادهاند و وزارت ورزش هم اعلام کرده که مقدمات این کار در حال آمادهسازی است.
علت تشکیل نشدن جلسات ستاد ملی زن و خانواده در دولت یازدهم
مولاوردی درباره علت تشکیل نشدن جلسات ستاد ملی زن و خانواده در دولت یازدهم بیان داشت: ستاد ملی زن و خانواده جزو ستادهایی است که ریاست آن برعهده رییسجمهور قرار دارد. در سال اول دولت یازدهم مصوبات دولت قبل را بررسی کردیم و دیدیم که هیچیک از این مصوبات اجرایی نشده و وزارتخانهها از وجود این مصوبات، اظهار بیاطلاعی میکردند. پس به این نتیجه رسیدیم که در اجرای مصوبات مشکل داریم. سال بعد کمیسیونهای تخصصی را تشکیل دادیم تا ببینیم اشکال کار کجا بوده و از دستگاههای مربوطه خواستیم برنامههای مشخص خود را ارایه دهند. این اتفاق افتاد و به چند دستور جلسه مشخص رسیدیم.
0 نظر برای “ مسایل زنان و دختران را به گروه خاصی از زنان تقلیل ندادیم”