
اجرایی شدن برجام و لغو تحریم یک اتفاق بزرگ سیاسی و اقتصادی بود که تاثیر مثبت خود را بر بخشهای مختلف اقتصاد ایران به نحوی گذاشت، در این راستا اقتصاد مسکن که میتواند تابعی از اقتصاد ملی باشد، پس از برجام مسیر طبیعی خود را طی میکند، اما برخی از افراد به دلیل انتظارهای غیرواقع از وضعیت کنونی بازار مسکن ناراضیاند. برای این که مردم تصور میکردند پس از اجرایی شدن برجام بازار مسکن نه تنها از رکود خارج میشود بلکه رونق نیز میگیرد. در صورتی که معادلات اقتصادی پس از برجام چنین پیشبینیهایی نداشته است. مشکل برداشت و پیشبینی در باره تحولات اقتصادی فقط مربوط به گروههای مردمی نمیشود بلکه کارشناسان اقتصاد مسکن نیز با برگزاری نشستهای چندگانه درصد تحلیل وضعیت مسکن در سال 96 هستند و حتی برخی از این کارشناسان پس از اجرای برجام با بیان احساس نومیدانه روزهای خوشی را برای مسکن پیشبینی نمیکنند . به همین دلیل کارشناسان پنج نهاد مطالعاتی و اقتصادی با حضور در اتاق فکر معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، چشمانداز بازار ملک را در سال ۹۵ با لحاظ مولفههای پیدا و پنهان اثرگذار بر این بخش مورد بررسی قرار دادند.
بیتردید اقتصاد مسکن تابعی از ثبات و متغیرهای سیاستهای پولی و بانکی است . از این رو نمیتوان اقتصاد مسکن را به صورت مجرد و جدای از اثرات موثر سیاستهای اقتصادی دولت بررسی کرد . بنابراین باید به صراحت گفت اول اینکه انتظار گشایش پس از برجام برای بازار مسکن انتظاری خلاف واقعیتهای اقتصاد ایران است. توافق وین و اجرای برجام چراغ جادو نبوده که یکباره همه موانع را از جلوی راه رشد و توسعه بردارد و اقتصاد کشور از فردای اجرای برجام گل و بلبل شود .دوم اینکه در آسیبشناسی رکود بازار مسکن تحریمها یکی از عوامل اصلی به شمار میآیند. تحریمهای اقتصادی اثرات منفی بر بازار مسکن داشته است که ترمیم این وضعیت نیاز به زمان دارد. با اجرایی شدن برجام و لغو تحریمها راه برای ترمیم گشوده شد به همین دلیل دیپلماسی سیاسی و اقتصادی هر روز در حال مذاکره و ایجاد ارتباط با بدنههای اقتصادی جهان است تا بتواند زخمی را که طی سالیان تحریم بر بدن اقتصاد ایران فرود آمده است بهبود ببخشد .
سوم اینکه با توجه به موسسات مالی غیرمجاز که با دادن نرخ سود بالاتر از ۲۴ درصد در حال فعالیت هستند امکان کاهش یکباره سود بانکی کمی غیرمنطقی است. دولت نیاز به زمان دارد تا آرام آرام پس از دستیابی به تورم تک رقمی پایدار و تثبیت قیمتها امکانی برای کاهش نرخ سود بانکی فراهم کند در آن صورت میتوان انتظار داشت که بازار مسکن نیز رونق بگیرد .چهارم اینکه اقتصاد ایران همچنان وابسته نفت است و کاهش قیمت نفت تاثیر مستقیمی بر اقتصاد ملی و اقتصاد مسکن گذاشته است و طبعاً تا زمانی که قیمت نفت از بشکهای ۲۵ دلار به بالاتر افزایش نیابد شاید انتظار گشایش و یا رونق بازار مسکن کمی دور از انتظار باشد و طبق نظر کارشناسان نفتی بعید است در بازه زمانی کوتاه مدت با جهش قیمت نفت روبهرو شویم و مقوله آخر اینکه علاوهبرهمه اینها اجرایی شدن برجام میتواند بر اقتصاد مسکن و بازار مسکن تاثیر مستقیم هم بگذارد. چنانچه تاثیر روانی روزهای پس از برجام منجر به رشد حجمی معاملات تا حدود ۳۰ درصد در دی ماه امسال بوده است. اما گشایش بزرگ ناشی از لغو تحریمها مشمول مرور زمان است و نمیتوان بلافاصله پس از قراردادهای اقتصادی شرکتهای ایرانی با شرکتهای خارجی شاهد جهش اقتصادی باشیم بلکه این آغاز راهی دراز است تا بتواند زخمی که سال ها بر بدنه اقتصاد ایران با تحریم ناجوانمردانه وارد شده است بهبود یابد .بنابراین شکی نیست که بازار مسکن پس از برجام به دوشکل کوتاه مدت و بلند مدت روزهای خوبی را تجربه خواهد کرد. اجرایی شدن برجام و لغو تحریمها و انعقاد قراردادهای اقتصادی جدید با کشورهای بزرگ و توسعه یافته آرام آرام بازار مسکن را از رکودی که از سال ۹۲ بر آن حاکم شده است خارج میکند، اما برای رشد و رونق بازار مسکن نیاز به زمان است تا سیاستهای اقتصادی پس از اجرایی شدن برجام بتواند اقتصاد مسکن را از بحران چند ساله خارج کند.
0 نظر برای “ تحلیل بازار مسکن در سال۹۵”