
بدون شک در زمان حاضر که به عصر جهانی شدن مشهور گشته است. غافل ماند از تغییرات و رویدادهای جهانی و بینالمللی نمیتواند توجه خوبی داشته باشد. زیرا در گام اول با توجه به این گستره از توسعه و درهم تنیدهگی که روز به روز در عرصههای گوناگون اتفاق میافتد. باید پذیرفت که بسیاری از رویدادها و اتفاقات جهانی در سطوح و عرصههای مختلف میتواند به صورتی مستقیم و غیرمستقیم بر روی جوامع دیگر اگرچه در قارهای دیگر با بعد ارتباطی کم و مسافتی زیادی وجود دارد، تاثیرات خود را داشته باشد. در گام دوم باید گفت با توجه به این سطح از ارتباطگیری جهانی بیتردید این مسئله جهانی شدن میتواند پدیدآورنده احکام و شرایط حقوقی جدیدی باشد که با توجه به وسعت این ارتباطات به ویژه در حوزه تجارت جهانی کشور ایران نیز نمیتواند خود را از این شناخت مستثنی سازد. پس در اینجا لازم است جامعه حقوقی ایران که بخش عظیمی از آن به عهده کانونهای وکلاء قرار دارد. خود را نسبت به این روند تحولات و تغییرات آگاه و به روز کند. در این زمینه و چگونگی ارتباطگیری کانونهای داخلی با نهادهای مربوطه در سطح بینالملل و منطقهای، صور اسرافیل گفتوگویی را با رئیس اسکودا جناب وکیل بهمن کشاورز تدوین کرده است که مشروح آن در ادامه میآید.
شیلان خاکی
جناب کشاورز همانطور که میدانیم برگزاری همایش اسکودا در تهران که همهی کانونهای وکلا در آن شرکت دارند یادآور نشستهای سالانه IBA است که به طور معمول در شهرهای مختلف کشورهای گوناگون برگزار میشود. آیا کانونهای وکلای ایران با IBA ارتباط جدی دارند یا خیر؟ از این نظر اسکودا در چه موقعیتی قرار دارد؟
واقعیت این است که ارتباط کانونهای وکلای ایران با IBA بسیار قدیمی است، درواقع کانون وکلای ایران یکی از اولین اعضای IBA در زمان تشکیل آن به وسیله آقای موریس بوده است. حتی باید گفت استقلال کانونهای وکلاء در ایران به نوعی میتواند مرهون آقای موریس دانست که در سفری به تهران در سال 1329 هنگام گفتوگو با مرحوم سید هاشم وکیل،بیان داشت: وکلایی که کانونشان مستقل نباشد عقبمانده و مهجور هستند و این انگیزهای شد که کانون وکلاء از وکلای عضو کانون برای استقلال [کانون ]اقدام و کوششی جدی بطلبد و در نهایت امرکانون وکلاء به سال 1331 استقلال یابد.
با این اوصاف چگونه است که IBA با این عضو قدیمی خود ارتباط تنگاتنگ و مستمری ندارد؟
این بیان از جنبهای صحیح است، اما از جنبهی دیگری شاید قابل تامل باشد. توضیح اینکه حق با شماست زیرا تا دهه 80 و اولین دوره تصدی اینجانب (بهمن کشاورز) به عنوان کارگزار وکلاء در کانون وکلای مرکز از IBAهیئت عالیرتبهای به ایران نیامده بودند اما در اولین دوره تصدی بنده هیئتی متشکل از اعضای برجسته IBA به ریاست آقای کاردیناس رئیس وقت IBA به ایران آمد و از کانون مرکز و کانونهای وکلای اصفهان و فارس دیدن کرد و از آن پس سفر مقامات IBA به ایران مکرر شد به نحوی که در همایش بزرگ برج میلاد افراد برجستهای از IBA حضور داشته و سخنرانی کردند و آخرین ارتباط سازنده IBA با اسکودا سفر آقای دکتر مارکلیس مدیر اجرایی IBA به ایران بود که در خانه اندیشمندان علوم انسانی سخنرانی کردند و در همان زمان با ریاست محترم و اعضای معظم کانون وکلای یزد برای سفری به استان یزد و برگزاری کارگاه آموزشی توافق کردند. هماکنون در حال مذاکره و بررسی هستیم تا این کارگاه با دعوت اساتیدی از IBA و ترجیحاً حضور خود آقای دکتر مارکلیس با همکاری استاد محترم جناب آقای دکتر شهبازینیا برای آموزش داوری بینالمللی برگزار شود.
به این ترتیب چرا هیچ یک از همایشهای سالانه IBA در ایران برگزار نشده است؟
در همایشهای بینالمللی سالانه IBAحقوقدانانی از سراسر جهان شرکت میکنند که رابطه کشور ما با کشورهای متبوع بسیاری از آنان چندان حسنه نیست. ناچار این حقوقدانان برای سفر به ایران ملاحظاتی دارند - شاید همان ملاحظاتی که برای توریستهای مشتاق سفر ایران وجود دارد- بنابراین نمیتوان توقع داشت کسانی که به سیدنی یا ملبورن، آلمان و سانفرانسیسکو سفر میکنند با احساس آرامش و اطمینان خاطر مشابهای به کشور ما بیایند. متاسفانه چند سال پیش IBA شعبه خاورمیانهای خود را در امارات مستقر کرد، حال آنکه بدون تردید کشور ما برای استقرار این سازمان حقوقی بینالمللی محق و اولی بود. امیدواریم هم موجبات تشکیل کنگره جهانی IBA در ایران و هم استقرار شعبه خاورمیانهای آن در کشور ما با ایجاد اطمینان در مهمان بالقوه و همینطور بهبود روابط با همهی کشورهای جهان ایجاد شود. البته توجه داشته باشید که اسکودا و کانون مرکز عضو دارای حق رای در مجمع عمومی IBA هستند، به عبارت دیگر کلیهی کانون وکلای ایران از طریق اسکودا با خانواده عظیم حقوقی جهان پیوند و ارتباط دارند.
0 نظر برای “ ایران محق استقرار شعبه خاورمیانهای IBA”