صفحه اصلی / اخبار/ صفحه آخر / فروردین تیام آگاهی، جشن آزادی

فروردین تیام آگاهی، جشن آزادی


دکتر محمد علی دادخواه

مگر کم از خاکیم

 نفس کشید زمین

ما چرا نفس نکشیم ؟

فریدون مشیری

 

پیش از آغاز سخن جشن کهنسال و تازه گر نوروز را فرخنده باد می گویم

بی گمان نوروز در برگ شمار فرهنگ، تمدن، تاریخ و  پیشینه این سرزمین که گاه قصه مردم کوچه بازار است و زمانی اسطوره و برهه ای حماسه در همه فراز و نشیبش پاسدار تمدن، همدلی و یکپارچگی این آب و خاک بوده است. این آیین و فرهنگ در گذر تلخ و تند ،  هموار و شیرین به گونه ای پیدا و پنهان ایران و مردمان آن را در چتر فرهنگ، خرد، تلاش و پاکدستی پاس داشته است.

بهدینان با همین انگیزه در آغازدوباره سال شست وشوی شادانه دارند شاید راز و رمزی از این رسم پاك و تازه شدن هنگام نوروز باشد زيرا هر پاکی چالاک و بی باک مي شود.

نیاکان فرزانه ما بنیان نوروز را بر پيروزي جمشید پس از یک مبارزه فرسایشی در پایان زمستان و آغاز بهار مي دانند.

يك سوی این درگیری دیوان بی خرد، زور گو و زیاده طلب بودند و سوي ديگر دهقانان مهربان و نگهبانان راستی و درستی؛ اما فرجام این پیکار کامروایی جمشید بود که پس از آن در پیمانه زمان آغاز دوباره آن را جشن گرفتند و پیوسته یاد آور شدند که « نوروزتان پیروز باد».

پیرو این یاد و باور که پیروزی مهر بر کین، عشق بر نفرت و فرزانگی بر بی خردی بود ستون استوار فرهنگ ایرانی نوروز شد. فردوسی حکیم تار و پود نگرش هستی آدمی را بر پایه فرزانگی و خرد دگرگون ساخت و پایه ریز حکمت خسروانی شد تا در کنار سفره سخن ور هفت سین بنشینیم و سخن سنجیده گوییم همچنانکه پیام سنجد، اولین سین سفره هفت سین، سنجيده سخن گفتن است :

هر که می خواهد که از سنجیده گفتاران شود

بر زبان بند گرانی از تأمل بایدش

اما برای حقوقدانان و حقوقبانان، دادرسان و داوران ، نوروز پیام فزون تری دارد؛ زیرا پیشینیان ما نوروز را عدل فروردین گفته اند و سبزه در خوان نوروزی ، گوشه چشمی بدین اعتدال بهاری می گشاید

عدل کن با خویشتن تا سبز پوشی در بهشت

عدل ازیرا خاک را می سبز چون مینا کند

گذشته از آنکه واژه بهار به روشنی بدون هیچ پیچیدگی به ما گوشزد می کند که بهترین ها را برگزینیم و در فصل تازه بهار (به ـ آر) این پند، این اندرز یک نماد طبیعی با خود به همراه دارد؛ زیرا هنگامی که سیطره سخت سرما فرو می ریزد و پیکره خشن تاریکی در برابر نور از هم می شکافد این امید به پیروزی و نوید بهروزی در گوش ما زمزمه می کند، که از هیچ هیولایی هراس به دل ندهیم. این شکوفه شکفته سپید بهاری یک سخن در سبد خود نهفته است که به اندیشه پاکی و راستی بر سرما بر آمدم و اکنون دور و بر خود را عطرآگین می کنم حتی اگر زمین بویناک باشد و از این آمد و شد دیو ناخرسند .

در این آموزشگاه نوروزی می آموزیم اگر اعتدال بهاری پیشه کردیم مهر نوروزی در  خانه ما فرمانروا می شود و دستاورد آن شادکامی و خوش نامی است. این سپید شکفته از درخت به خانه می آید و در سفره هفت سین در لباس عروس گونه سیر پدیدار می شود تا به ما باز گوید می توان در محیطی ناپاک پاک بود و باز هم حقوق دیگران را پاس داشت.

سیر چشمی و پاکدستی هدف نخست دادوران و دادورزان است هرچند در دور و برشان فساد وفتنه فراگیر و فراوان باشد.

در همین آمد و شد آموختیم در دریای متلاطم درگیری ها ناخدای کشتی دادگری باشیم و سرمنزل آن را باغ برومند شادی مردم  بدانیم.

این اعتدال زمان، نرمی زمین و گرمی خورشید آموزگارمان است که اگر چنین کنیم درمانگر دردهای اجتماعی هستيم و اگر از آن دیده پوشیم درد را فزون ساخته ایم.

از درخت آموختیم که مهربان و ایثارگر باشیم

این پاکی هنگامی بیشتر برجسته می شود که بدانیم مستی ثروت، پستی ناروایی را در برابر دیدگانمان می پوشاند پس بياييد اکنون که باغ دوباره می خندد و ابر می بارد از خاک کمتر نباشیم.

نفس کشید زمین       ما چرا نفس نکشیم ؟

 

دکتر محمد علی دادخواه از حقوق‌دانان خوش‌فکر که سال‌های متمادی در کانون مدافعان حقوق بشر به ایفای نقش پرداخته است، وی در محافل رسانه‌ای و حقوقی به عنوان یک کارشناس در حقوق بین‌الملل شناخته می‌شود و به دلیل تعلق خاطری که به پیگیری نوروز دارد با لقب نوروزبان تحقیقات و مطالعات بیشتری در این حوزه داشته است و در نشریات معتبر کشور از وی مقالات و یادداشت‌های زیادی منتشر شده است.  کتاب «نوروز و فلسفه هفت‌سين» از آثار ایشان می‌باشد که پژوهشی است درباره فلسفه سفره هفت سین و نشان می‌دهد كه هر يك از نشانه‌ها و نمادهای سفره هفت سین بيانگر رمز و رازند و در هر زمان و مكان مفهوم خاص خود را بيان مي‌كنند.

 

0 نظر برای “ فروردین تیام آگاهی، جشن آزادی

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود.