صفحه اصلی / اخبار/ حقوق خوان / فرمان ترامپ غیر قانونی است

فرمان ترامپ غیر قانونی است


احتمال دارد که ایران قانون جدید را مغایر با اصول برجام تلقی کرده و به آن اعتراض کند
فرمان ترامپ غیر قانونی است

دستور رئیس جمهور جدید آمریکا مبنی بر ممنوعیت صدور ویزا برای شهروندان ایرانی و شش کشور مسلمان با واکنش‌های گسترده جهانی مواجه شده است، به طوریکه موجی از اعتراضات داخلی و بین المللی را برانگیخته است. بسیاری از نهادها و گروه های حقوق بشری در سراسر جهان خشم و انزجار خود را نسبت به اقدام ترامپ ابراز کردند و خواستار رفع تحریم صدور ویزا شده‌اند. سوال اینجاست اجرای این قانون چه تبعاتی را برای شهروندان ایرانی و شش کشور مسلمان در پی خواهد داشت.

 

نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس:

اقدام ترامپ برای ممنوعیت صدور ویزا تبعیض نژادی است

 

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد که اقدام رییس‌جمهور آمریکا در منع صدور ویزا برای ورود ایرانیان به آمریکا بیانگر بازگشت این کشور به قرون وسطی و تبعیض نژادی، مذهبی و قومی است.

سیدحسین نقوی حسینی با اشاره به اقدام دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا برای امضای قانونی جهت منع صدور ویزا برای شهروندان هفت کشور از جمله ایران، گفت: هنوز برای ما روشن نیست که رییس‌جمهور آمریکا می‌خواهد فرمان اجرایی ممنوعیت صدور ویزا را اعلام کند یا اینکه این تنها پیشنهادی است که احتیاج به مصوبه قانونی و موافقت کنگره دارد.

وی در عین حال تاکید کرد: با این وجود بدون تردید این اقدام بیانگر بازگشت آمریکا به قرون وسطی و تبعیض نژادی، مذهبی و قومی است که طبیعتا به حیثیت آمریکا لطمه وارد می‌کند، اقدامی که برخلاف تمام ادعاهای آمریکا مبنی بر پایبندی به دموکراسی، آزادی اطلاعات و مراودات بین کشورها است.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: اینکه رییس‌جمهور آمریکا کشورهای مسلمان را در حیطه ممنوعیت صدور ویزا قرار داده خود مصداق بارز تبعیض نژادی و مذهبی است؛ البته انتظار می‌رود که این موضوع شامل سایر ملت‌ها و مذاهب نیز شود؛ چون به نظر می‌رسد تنها این آغاز کار باشد. با این وجود اینکه در ابتدای امر مسلمانان نشانه گرفته شده‌اند از رواج اسلام‌ستیزی در آمریکا حمایت می‌کند.

 

 

فلاحت‌پیشه،  عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس:

با طراحی آیین نامه از نگرانی برخی برای ورود به ایران جلوگیری می شود

 

یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد که با توجه به دستور ترامپ برای ممانعت از ورود اتباع ایرانی به آمریکا وظیفه جمهوری اسلامی ایران حمایت از حقوق افراد و دادن امکانات لازم برای دعوت از ایرانیان جهت بازگشت آن‌ها به ایران است.

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه در واکنش به اقدام ترامپ در امضای دستور ممانعت از ورود اتباع هفت کشور از جمله ایران به آمریکا گفت: دولت جمهوری اسلامی ایران در قبال ایرانیان وظیفه دارد و باید به وظایفش درباره اتباع ایرانی عمل کند.

وی یادآور شد: در حال حاضر هزاران ایرانی با سرمایه بالای یک تریلیون دلار مقیم آمریکا هستند. 10 هزار دانشجو و چند میلیون خانواده ایرانی و منسوبین به آن‌ها در آمریکا زندگی می‌کنند که به نظر می‌رسد اکنون زمانی است که ایرانیان باید بدانند که تنها در داخل کشورشان احساس آرامش می‌کنند چون موج ناسیونالیستی در غرب شکل گرفته که تنها محدود به آمریکا نیست و اغلب کشورهای اروپایی در طول انتخابات ۴ سال گذشته ناسیونالیست‌ها را انتخاب کرده و به آن‌ها رتبه اول تا سوم را داده‌اند.

فلاحت‌پیشه، ترامپ را نماینده نسل نو ناسیونالیست آمریکا دانست و گفت:‌ این افراد کسانی هستند که آمریکا را مقدم بر همه چیز می‌داند. در این شرایط دولت جمهوری اسلامی ایران در وهله اول موظف به حمایت از حقوق تمامی ایرانیان است و در وهله دوم باید امکانات لازم برای پذیرایی و دعوت ایرانیان به کشور را فراهم کند حتی اگر لازم باشد خیلی از کسانی که از بازگشت به ایران احساس نگرانی دارند را عفو کرده و برای آن‌ها آیین نامه فوری طراحی و اجرا کند.

این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که «اقدامات ترامپ از مسلمانان و اسپانیولی زبانان شروع شده است» گفت:‌ ترامپ با کشیدن دیوار بین آمریکا و مکزیک از ورود جمعیت ۳۰ درصدی مکزیک به آمریکا جلوگیری کرده و از طرف دیگر اقداماتی را نسبت به بخشی از مسلمانان آغاز کرده است.

وی در عین حال با بیان اینکه «البته نام برخی از کشورهای عربی همچون عربستان برای ممانعت از ورود به آمریکا به میان نیامده است» گفت: چون کشوری مثل عربستان سرمایه و ذخیره ارزی بالغ بر ۷۰۰ میلیارد دلار در آمریکا دارد و ترامپ برای پول عربستان نقشه کشیده است کما اینکه در آینده شاهد پرونده‌هایی علیه عربستان، یازده سپتامبر و مقابله با تروریست از کشورهای عربی خواهیم بود.

هومن مجد:

ممنوعیت ایجاد شده برای صدور ویزا موقتی نیست

اکنون که دونالد ترامپ چند روزی است بر کرسی ریاست جمهوری در ایالات متحده نشسته است به تدریج، برای رقیبان وی و حتی شاید برای بسیاری از کسانی که به او رأی دادند، مشخص می‌شود که رئیس جمهور ترامگ دقیقاً کارهایی را انجام میدهد که به عنوان یک کاندیدا وعده داده بود.

این موضوع برای بسیاری که هیچ گاه نامزدهای پست های سیاسی را با جملات و کلمات آن‌ها قضاوت نمیکنند شوک آور باشد، اما علیرغم مستندات زیاد در این باره که ترامپ فردی قابل اعتماد نیست، حامیان وی بدون شک به او اعتقاد دارند و بدون شک اکنون از همه اخبار و تصاویری که از امضای فرامین اجرایی که مربوط به وعده‌های انتخاباتی است، از کاخ سفید بیرون می‌آید خرسند و دلشاد هستند. یکی از این فرامین اجرایی مربوط به تعلیق مهاجرت و ویزای مهاجرب برای برخی کشورهای که همگی اسلامی هستند و ترامپ معتقد است که برای آمریکا خطرناک هستند، بوده است.

 

تا جایی که مربوط به آمریکایی ها میشود، این کشورهای  جزو مظنونین همیشگی بوده اند. عراق که در آن داعش از القاعده متولد شد، سوریه که داعش در آن مکانی برای خودنمایی پیدا کرد، سومالی که لوکیشن فیلم Black Hawk Down بوده است، یمن جایی که میشنویم که در آن القاعده فعال است، سودان که در آن مسیحیان کشور مستقل خود را ایجاد کرده‌اند و در نهایت ایران با اسم اصلی جمهوری اسلامی ایران. این مساله اینگونه نشان میدهد که آمریکایی ها خیلی زود به شنیدن سخنان شدید رئیس جمهور خود در مورد تروریسم اسلام رادیکال معتاد میشوند.

کشورهایی که نام آن‌ها در زمره این محدودیت‌ها ذکر نشده کشورهایی هستند که شهروندان آن‌ها اغلب مسئول اقدام‌ها تروریستی علیه آمریکا و غرب هستند که این مساله به معنی آن است که دونالد ترامپ علیرغم آنکه ظاهراً خیال طرفداران خود را با محدودیت ورود مهاجر و بازدید کننده از کشورهای ترسناک راحت کرده است، اما پیشنهاد وی کمکی به جلوگیری از اقدام‌های تروریستی از جمله 11 سپتامبر، سن برناردینو و اورلاندو نخواهد کرد.

به چند دلیل متفاوت، صرف نظر از بی رحمانه بودن ممنوعیت ورود مهاجران به آمریکا به ویژه از کشورهایی که جنگ آن‌ها را چند پاره کرده است، به ویژه بی رحمی در مورد خانواده‌هایی که از هم جدا شده و به امید دیدار دوباره در آمریکا بوده اند، این محدودیت‌ها بیش از همه ایران را متأثر کرده است که در مقابل خود تأثیرات منفی بر آمریکا دارد.

اول آنکه در حدود 1 میلیون ایرانی آمریکایی در ایالات متحده هستند به علاوه حدود 1 میلیون افرادی که اقامت دائم دارند (صاحبان گرین کارت). تقریباً همه و یا شاید همه نسل اول و دوم ایرانیان مهاجر به آمریکا هنوز خانواده‌هایی در ایران دارند، و هرچند همه افراد خانواده آن‌ها به شکل مداوم از خویشان خود در آمریکا دیدار نمیکنند، اما اکنون آن‌ها هرگز قادر به سفر به آمریکا نیستند که معنی آن این است که این طبقه از آمریکایی ها باید برای دیدار خویشان خود اقدام به سفر کنند.

نکته دوم اینکه ایرانیانی که پا به خاک آمریکا گذشته اند چه آن‌ها که از طریق فرایند مهاجرت آمده‌اند یا آن‌هایی که با استفاده از ویزای دانشجویی یا توریستی موفق به اخذ ویزای دائم شده اند، جزو موفق ترین گروه مهاجران در آمریکا هستند. این یک دروغ نیست و معنی آن این است که ایرانیان داخل آمریکا هرگز متوسل به خدمات رفاه اجتماعی دولتی یا حتی بیمه های بیکاری نبوده و درآمد بیش از حد متوسط آن‌ها در آمریکا یعنی آنکه مالیات بیشتری به دولت پرداخت میکنند.

دانشگاه‌های ایران در سطح جهانی هستند به ویژه در حوزه علوم و ایرانیانی که به دنبال تحصیلات تکمیلی در دانشگاه‌های آمریکا هستند در بسیاری از موارد برای کار در حوزه مهندسی و علوم در اینجا ماندگار می‌شوند و در حرفه هایی مشغول می‌شوند که وابسته به حضور مهاجران است و مشاغلی را تصاحب میکنند که برتری آمریکا در حوزه علوم را تضمین میکند.

شعار «دوباره آمریکا را با عظمت کنیم» به معنی آن است که شما باید مهاجر پذیر باشید، زیرا واژه «دوباره» به معنی آن است که آمریکا یک زمانی با عظمت بوده است و آمریکا کشوری است که به وسیله مهاجران ساخته شده – با عذرخواهی از بومیان آمریکا که آمریکا بر روی زمین‌های آن‌ها ساخته شد و بعداً حتی حرمت انتساب نام بومی به آن‌ها هم داده نشد.

البته ایرانی‌ها تنها مهاجرانی نیستند که سهمی در ساختن آمریکا داشته اند، اما ایرانی‌ها که نام آن‌ها در میان 7 کشور مشمول ممنوعیت مهاجرت شده است، بزرگترین اقلیت مهاجر در آمریکا هستند. در این مورد حتی موضوع مهمتر دیگری نیز وجود دارد و آن مساله برجام است: پیش از این قانون HR 158 که مسافران به ایران را از اخذ ویزا در آمریکا منع میکرد، ناقض برجام بوده است زیرا تجار و سرمایه گذاران اروپایی را از مسافرت به ایران و ایجاد کسب و کار در این کشور باز میدارد.

قانون جدید حتی از این هم فراتر می‌رود زیرا تجار و صاحبان کسب و کار را از سفر به آمریکا باز میدارد. این امر فرصت های قانونی فراوانی برای کسب و کار در آمریکا را از میان میبرد. این احتمال وجود دارد که ایران این قانون جدید را نیز مغایر با اصول برجام تلقی کرده و به آن اعتراض کند.

در نهایت گفته می‌شود که این ممنوعیت موقتی و 90 روزه است، اما اینگونه نیست. شرطی که در این قانون وجود دارد و بر اساس آن کشورهای مذکور باید اطلاعات لازم را در اختیار وزارت خارجه و اداره امنیت ملی آمریکا قرار دهند به معنی آن است که: لطفاً در مورد شهروندان خود جاسوسی کنید و بگویید که کدام یک از آن‌ها برای ما تهدید به حساب می‌آید یا از ما متنفر است و ما نباید بگذاریم که به کشور ما بیاید!

من بر سر این موضوع شرط میبندم که هرگز امکان ندارد هیچ کدام از این کشورها به ویژه ایران از این شرط متابعت کنند. و برای همه آن‌هایی که فکر میکنند ممنوعیت بر روی ایران موضوع چندان بدی نیست، بگذارید یک نمونه کوچک را به شما یادآوری کنم: اگر امروز از خدمات eBay استفاده کرده و چیزی بر روی آن خرید یا فروش میکنید، در ذهن خود داشته باشید که این سرویس توسط یک مهاجر ایجاد شده – یک ایرانی آمریکایی که اکنون خانواده وی از ورود به آمریکا و دیدار وی محروم هستند.

محمد علی پیوند، تحلیلگر مسائل راهبری ایران و منطقه:

اقدام ترامپ خلاف حقوق بین الملل است

اقدام رئیس جمهور آمریکا حرکت جدیدی نیست؛ همانطور که از ابتدای انقلاب اسلامی ایران، روسای جمهوری وقت این کشور سر ناسازگاری با ملت و دولت جمهوری اسلامی ایران گذاشتند، اقدام « دونالد ترامپ» نیز در راستای همان ناسازگاری ها است. سپیده دم بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در ایران، انتخاباتهای آمریکا به خصوص ریاست جمهوری به نوعی با شعارهای ایران ستیزی درهم آمیخته شد و این برخورد ها هر دوره توسط کاندیداهای جمهوری خواه و دموکرات به شکل های گوناگون علیه کشورمان به نمایش گذاشته شده است. آخرین دوره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز که با پیروزی و انتخاب «دونالد ترامپ» از حزب جمهوری خواه به اتمام رسید، فارغ از این موضوع نبوده است. در هر دوره رهبران آمریکا بنا بر شرایط محیطی که در مدیریت به آن شرایط "زمینه" می گویند؛ این چالش‌ها به گونه ای نمود پیدا کرده است.

به نظر بنده ترامپ حرف جدیدی برای جمهوری اسلامی ایران به ارمغان نیاورده است؛ فقط گفتمان ها شدت و ضعف داشته و دارد. مگر کارتر، ریگان ، کلینتون و بوش پدرو پسر و اوباما چه گلی بر سراین رابطه با ایران زده اند که ترامپ بزند. « باراک اوباما» ریاست جمهوری سابق امریکا هم در روزهای آخر دوره ریاست جمهوری‌اش با امضاء تحریم های گذشته ایران موافقت کرد.

 

از طرفی رهبران جهان، انواع متفاوتی از سبک رهبری را اجرا می کنند؛ بعضی دگرگون کننده ‌اند و برخی ترقی جویانه ، هر کدام می خواهند به نحوی از انحاء خود را نشان بدهند، البته آنها می‌دانند پیروان چه می خواهند و زمینه "محیط" چگونه است و بر اساس آن گام برمی دارند. اوباما با شعار صلح ودوستی با ایران آمد ( جایزه صلح نوبل هم قسمتش شد) و اخیرا « دونالد ترامپ» با شعارهای انتخاباتی ضد ایران واسلام مبارزات انتخاباتی‌اش را شروع و به انجام رساند. پس ملاحظه می فرمایید پس از پیروزی آیا نباید به شعارهای داده شده جامه عمل بپوشاند؟

 

محمد علی پیوند در پاسخ به این سوال که چرا عربستان از این قانون مستثنی شده بیان داشت: ترامپ رئیس جمهورجدید امریکا با شعارهای پوپولیستی مردم آمریکا را به رای دادن به خود ایجاب کرد؛ مردمی که شاید چندین دهه بعد از جنگ جهانی دوم و جنگ ویتنام دیگر چنین شعارهایی نشنیده بودند. شورانگیزی وتحت تاثیر قرار دادن احساسات در این دوره مثمرثمر افتاد. نه تنها ترامپ که تاکید برآن دارد که سیاستمدار نیست بلکه بهترین رهبران کاریزماتیک هم نمی توانند چند روز بعد از پیروزی انتخابات ثابت کنند رهبر خوبی هستند یا خیر. پس در این مدت بسیار کوتاه فقط می توان با بازی و شعبده بازی مردم را آرام نگه داشت. لذا اینکه ایشان بلافاصله بعد از امضاء کردن قانون ممنوعیت ورود مردم فهیم ایران و چند کشور مسلمان به ایالات متحده آمریکا بخواهد خود را به عنوان رهبر محبوب معرفی کند، سوال و شگفتی بوجود آورد. مضاف بر اینکه اتهام تروریسم را هم به این چند کشور بزنداما چرا عربستان از این قانون مستثنی شده است؟ تمام کشورها و دولتهای جهان می دانند که القاعده، طالبان و داعش زاییده آمریکا و عربستان هستند؛ پس چگونه آل سعود و دولتمردان عربستان سعودی که فاجعه 11 سپتامبر را برای آمریکائیان به بار آوردند، ورودشان به ایالات متحده آمریکا آزاد است اما مردم فهیم ، دانش پژوه ، انسان دوست و با فرهنگ ایران ورودشان ممنوع می شود. این جا است که برخوردهای دوگانه آمریکا در رابطه با کشورهای حامی تروریسم خودنمایی می کند.

وی به تبعات اقدامات ترامپ اشاره کرد و گفت: همانطور که درخبرها آمده بود پس ازصدور و اجرای این قانون، بسیاری از شهروندان ایرانی وسایر کشورهایی که تحت این تحریم قرار گرفته‌اند، در فرودگاه های آمریکا با مشکل مواجه شدند. برای خانواده‌هایی که تعدادی از آنها در آمریکا هستند و تعدادی دیگر در ایران حضور دارند، چه اتفاقی می‌افتد؟ قطعا این اقدام تبعات ناخوشایندی را در پی دارد و برای بسیاری از شهروندان کشورهای تحریم شده دردسرساز است. اقدام رئیس جمهور جدید آمریکا خلاف حقوق بین الملل و غیر قانونی است و با این دستور آشکارا حقوق بشر را نقض کرده است. ریاست جمهوری آمریکا اگر منشور حقوق بشر را مطالعه می کرد، اگر قانون اساسی ایالات متحده آمریکا را ملاحظه می کرد، مطمئنا بی درنگ دست به این اقدام ناپسند نمی زد.

«دونالد ترامپ» با امضاء کردن چنین قانونی یک بار دیگر به مردم جهان نشان داد که شعار آمریکای آزاد فقط یک توهم است برای کسانی که این باور را دارند. ریاست جمهوری آمریکا به قانونی رای داد که نشان داد آنچه که در گذشته درباره آمریکا گفته ونوشته می شد فقط رویاهای فریبنده ای بیش نیستند؛ هرچند که اقدامی که ترامپ انجام داد موقتی و دور از واقعیت است اما در نهاد و ذات آن به مردم جهان نشان داد که کمی درباره آمریکا این رویای جهان تامل کنند.

 

 

0 نظر برای “ فرمان ترامپ غیر قانونی است

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود.