صفحه اصلی / اخبار/ چارسو / جرم بودن اهانت به مقامات

جرم بودن اهانت به مقامات


مسلم آقا صفری- حقوق‌دان
جرم بودن اهانت به مقامات

اهانت به مقامات یقیناً جرم است و ماده 609 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 بر آن تاکید دارد. به‌نظرم ضرورت دارد که اصل ماده ملاحظه واختصارا مورد بررسی قرار گیرد.

ماده 609 :هرکس با توجه به سمت به یکی از روسای سه قوه یا معاونین رئیس جمهور یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا نمایندگان شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانه‌ها و موسسات وشرکت‌های دولتی وشهرداری‌ها در حال انجام وظیفه یا سبب آن توهین نمایند به سه تا شش ماه حبس ویا تا 74 ضربه شلاق یا پنجاه هزاریال تا یک ملیون ریال جزای نقدی محکوم می‌شود.

بنابه شرح ماده هیچکس حق ندارد به اشخاص حقیقی مذکور در ماده 609 توهین کند ومصادیق توهین به مقامات اعم است ازگفتار یا رفتاری که موجب تحقیر وتخفیف مقام مورد نظر باشد. تصویب این ماده قانونی را می‌توان به مصلحت جامعه دانست چه آنکس که در خدمت مردم است هرچند مزد خدمت خود را دریافت می‌کند باید مورد احترام مردم باشد که هم از لحاظ روانی تقویت روحیه خدمتگذاری است وهم موجبات نظم عمومی و حفظ حرمت مسئولین خواهد بود اما خلاف آن در هیچ کجا مورد بحث قرار نگرفته است. یعنی در هیچ کجا نیامده است که چنانچه وزیری به مردم، فردی یا جمعی توهین کرد آیاعمل وی جرم محسوب شود؟ ندیده‌ام درجائی که بدان پرداخته شده باشد. احتمالا اینگونه استدلال می‌شود که فعل یا ترک فعلی جرم محسوب می‌شود که برای آن مجازات تعیین شده است وچون برای توهین مقامات وکارکنان دولت به مردم مجازاتی تعیین نشده است بنابراین عمل آنان ظاهراجرم نیست0 مصادیق توهین مقامات یا کارکنان دولت وخصوصاً نهادهائی چون شهرداری‌ها و سازمان تامین اجتماعی ووزارت امور اقتصادی و دارائی بویژه در کمیسیون‌ها حل اختلاف وبعضاً مقامات انتظامی وقضائی مشاهده شده است و این امر در فضاهای مجازی بقدر کافی انعکاس داشته است و ذکر وقایع زاید به‌ نظرمی‌رسد. دراین موارد ماده 608 قانون مجازات اسلامی کمکی به مردم نمی‌کند. منشور حقوق شهروندی هم وصف‌العیشی بیش نیست زیرا قانون نیست وضمانت اجرائی ندارد.

به‌واقع در این موارد قانونگذار چه تمهیدی در نظر گرفته است؟آیا برداشت ناروا از بیت‌المال، عضویت غیرکارشناسان وکم دانان در شوراهای شهروروستا، اخاذی در بعض ادارات،کم کاری و امروز و فردا کردن کار ارباب رجوع، به نظرسنجی گذاشتن قانون مصوب در رسانه‌ها و امثال آن توهین به مردم نیست و اگر هست چه مجازاتی دارد؟ واگر نیست چرا نیست .چرا مردم بخاطر توهین به دولتیان باید مجازات شوند اما دولتیان برای توهین به مردم مجازات نشوند؟ مگر این دولتیان مستقیم یا غیرمستقیم منصوب مردم نیستند و مگر قدرتشان را از مردم نمی‌گیرند؟ اگر اینگونه است که هست پس باید خادمین(آنچنان‌که امام راحل رحمت اله فرمودند) متجری نیز بابت تجری به مخدومین مجازات شوند. مجلسیان محترم بفرمائید. این گوی ومیدان.

 

0 نظر برای “ جرم بودن اهانت به مقامات

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود.