صفحه اصلی / اخبار/ ایران زمین / تا ریشه در آب است

تا ریشه در آب است


رضا مقصودی وکیل دادگستری
تا ریشه در آب است

 

به فرازی از سخنان دکتر احمد هومن ریاست وقت کانون وکلاء در سال 1348، که به مناسبت هجدهمین سالگرد تاسیس کانون ایراد گردید، عنایت بفرمائید:

«... سال گذشته برای وکلای ایران سالی سخت، خسته‌کننده و دردناک بود. از یک‌سو، فروش «پوشه» که تنها راه عائدی و منحصر وسیله پرداخت هزینه‌های مستمر کانون بود، قطع گردید و از سوی دیگر با ازدیاد جرائم و ایجاد مراجع جدید رسیدگی نیازمندی به کار وکالت تسخیری فزونی یافت و بالنتیجه مسئولیت وکلائی که در مراجع کیفری، دفاع متهمین را به عهده دارند طاقت فرسا گردید. در تهران و شهرستان‌ها وکلائی بودند که در سال، دفاع بیش از «یک‌صد پرونده» به آنها رجوع شده بود و وقتی را که باید صرف خود و خانواده خود کنند مصروف چنین کار سنگین بی پاداشی نموده بودند و چقدر برای حضار محترم ناراحت کننده و و دردناک خواهد بود اگر بگویم سال گذشته چند نفر از همین مردمان شرافتمند و با ایمان با نهایت تنگدستی جان به جان آفرین تسلیم کردند و تا آنجا که کانون هزینه دفن و کفن بعضی را پرداخت و در خانه یکی از آنها که دو روز بود از جهان رخت بسته بود نائب رئیس کانون بوسیله نردبام وارد شد و شاهد مرگ جانگداز و اندوهناک یکی از همکاران خود گردید...» {به نقل از مجله حقوق مردم، سال پنجم، شماره هجدهم، دی و بهمن و اسفند 1348}

شاید بتوان به شهادت سخنان فوق از چند منظر راز برخی مشکلات حاضر جامعه وکالت را کشف و گره از کار فرومانده خود بگشائیم:

اول: نهال نوپای کانون وکلاء و حرفه منیع وکالت با تلاش و مجاهدت بی‌نظیر اسلاف خود نضج گرفت، به بار نشست و ثمر داد. این بنای بلند به قیمت از دست‌دادن‌های بسیار آباد گردید. جائی که ریاست وقت کانون تنها منبع درآمد پرداخت هزینه‌های چنین تشکیلات بزرگ و مهم با وظائف گسترده و خطیری را تنها فروش پوشه شمرده که آن هم قطع گردید! چگونه با دستانی خالی و بدون پشتوانه و امید حمایت، چنین بنای فاخری را بر تارک افتخارات جامعه نصب کردند و مفاخر و بزرگانی از جنس محمود سرشار، ابوالقاسم تفضلی، ارسلان خلعتبری، هاشم وکیل، محمد شاهکار، متین دفتری، جلالی نائینی، شریعت‌زاده، احمد هومن و.... را به جامعه وکالت معرفی نمودند که هر کدام منشا و مصدر خدمات و برکات انکارناپذیری گردیدند!

دوم: هر چند ضرورت توجه به معیشت وکلاء در عصر حاضر از اولویت نخست یا نخستین اولویت مدیریت کانون‌هاست، اما و هزار اما...

اگر به منشا و سرچشمه پیدایش این جوهر ارزنده برگردیم، درخواهیم یافت که اسلاف و بزرگان این حرفه، آن را نه به لحاظ کسب مال و تکاثر و تزاید ثروت و منال مادی یا جاه و جایگاه و وجاهت و موقعیت اجتماعی، بلکه به خاطر خصیصۀ ذاتی‌اش در دفاع از حق، نقش حیاتی و تعیین‌کننده‌اش در اصلاح و تدبیر امور جامعه، کارکرد اجتماعی آن در یاور مظلوم و خصم ظالم بودن و بالأخره مواهبی که اشتغال به این حرفه منیع در بالندگی روح و قوت و قدرت تفکر و تشخیص امور و رشد و شکوفائی صفاتی چون عزت نفس و مناعت طبع، استقلال عمل، شهامت و جسارت ایستادگی در برابر باطل،کشف استعدادهای درونی، وقوف بر دردها، رازها و نیازهای طبقات اجتماع و تلاش جهت درمان آن دارد؛ برگزیده‌اند.

شاید امروزه باور این نکته در سخنان دکتر هومن که وکلائی بوده‌اند که در سال در یکصد پرونده تسخیری قبول سمت می‌کردند، امری غریب و به غایت دشوار یا محال بنماید، اما باید توجه داشت که آنان کسانی بودند که به حق برای آزادی و احقاق حقوق مردم اسارت خود و برای آسایش و رفاه ایشان بی‌قراری و فقر خود و حتی برای حیات آنان مرگ خویش را انتخاب می‌کردند. لذا در عین وارستگی اخلاق و ایستادن بر قله علم و معرفت و سجایای اخلاقی و انسانی،این عنصر حیاتی و گرانمایه را همواره قدر دانسته، از آن هیچگاه وسیله جلب منفعت شخصی یا تحصیل موقعیت اجتماعی نساخته، بعکس از موقعیت و شان اجتماعی خویش برای اعتلاء و پیشبرد اهداف عالی وکالت استفاده می کردند!

سوم: اعلان این سخن که در آن سال‌های سخت، کانون متکفل پرداخت هزینه کفن و دفن برخی از وکلا که اتفاقا در شان و رتبه علمی و اخلاقی بالائی بودند، می‌گردید، شاید اندکی تلنگر به برخی از ما وارد آرد که با هزاران برابر امکانات و امید بیشتر برای پیشرفت و پیشبرد اهداف کانون، برای رضای خدا یا به حکم انسانی قدمی از جای خود به جلو برنداشته و باندک ناملایمتی امید و توان از کف داده  و یا تسلیم را تمکین کرده، همواره اسباب کمبودها و تقصیرها و کاستی را گردن دیگران انداخته تا از زیر فشار سنگینی که اتصاف به صفت وکالت بر ما تحمیل کرده، شانه به بی‌تفاوتی خالی کنیم!

0 نظر برای “ تا ریشه در آب است

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود.