صفحه اصلی / اخبار/ صفحه آخر / اعطای مجوز به اپل امکان پذیر نیست

در بررسی حقوقی ایجاد نمایندگی رسمی اپل در ایران عنوان شد؛

اعطای مجوز به اپل امکان پذیر نیست


اعطای مجوز به اپل امکان پذیر نیست

صحبت‏‌ها و مصاحبه‌های فراوانی در خصوص جمع‎آوری و یا رجیستری گوشی‎های تلفن همراه به خصوص برند اپل شده است، اما آیا به راستی این موضوع که کمپانی اپل می‎بایست در ایران نمایندگی ایجاد کند چقدر می‎تواند با واقعیت سازگار باشد مورد بحث و بررسی است، در این زمینه نظرات چندی از حقوقدانان را جویا شدیم که در ادامه می خوانید:

کتایون وشاق

 

بهمن کشاورز حقوقدان و رئیس اتحادیه سراسری کانونهای وکلا بیان داشت: هرچند بنده اطلاعات شخصی مستقیم از این ماجرا ندارم اما بر مبنای شنیده ها و خوانده ها گمان می کنم موضوع عدم امکان اعطای نمایندگی به ایران از جانب شرکتهای آمریکایی یا شرکتهایی که درصد خاصی از سهامشان متعلق به آمریکاست، در این ماجرا نقش نداشته باشد بلکه مساله این است که این کالاها بدون پرداخت عوارض گورکی وارد شده و می شود و از این رو قاچاق تلقی می گردد. ممکن است مبدا ارسال این کلالاها به ایران هر کشوری باشد و اینکه کارخانه سازنده کجایی است و یا شرکت مربوط به آن چه سهام دارانی دارد معمولاً تاثیری در این قضیه ندارد حتی اگر تعداد کالا زیاد باشد. به عبارت دیگر اگر مثلا وارد کننده ای این کالاها را از دبی یا ترکیه یا هرجای دیگری از مجاری مجاز وارد و حقوق گمرکی و سایر عوارض را پرداخت کند گمان نمی رود مشکلی وجود داشته باشد.

وی ادامه داد: البته این مساله که اجناس در حد خرده فروشی مصداق قاچاق تلقی شود موضوعی محل تامل و قابل بحث است اما این مطلب دیگری است. 

این حقوقدان درخصوص امکان اخذ نمایندگی اپل در ایران گفت: اینکه آیا اگر کسی تقاضای نمایندگی اپل در ایران را داشته باشد آیا از این شرکت جواب مثبت خواهد گرفت یا نه اطلاعی ندارم اما با توجه به اینکه این گوشی ها امکانات بسیاری فراتر از یک گوشی عادی دارند گمان می کنم اعطای نمایندگی اگر هم ممکن باشد قطعاً مقدمات زیاد و پیجیده ای خواهد داشت.

 

 دکتر نعمت احمدی حقوقدان و نویسنده با اشاره به اتفاقات  روزهای گذشته در این چند روز اخیر دلیل جمع آوری اپل از فروشگاه ها  را  ناشی از توافقنامه برجام و قواعدی که در امریکا وضع شده است،ندانست واین گونه بیان داشت که معضل اصلی، قاچاق این محصول است . بنابراین، اگر مغازه دار و فروشگاهی محصولات اپل را طبق مقررات داخلی کشورمان وارد کند وهمانند کمپانی هایی همچون سامسونگ اخذ نمایندگی کنند، مشکلی پیش نخواهد امد. اما از انجا که میدانیم واردات محصولات اپل قانونی نیست. اگر توافقنامه که برخی بدان اشاره نمودند که ایران قادر نیست محصولاتی راکه بیش از ده درصد سهام آن متعلق به امریکا است، مورد بهره برداری قرار دهد، در این صورت بسیاری از محصولاتی که در بازار به صورت قانونی خرید و فروش می شود، با ممنوعیت رو به رو می شدند. حال انکه این طور نیست و به راحتی معامله می شود. حتی گهگاه دیده شده اگر به طور مستقیم قادر به وارد کردن از کشور امریکا نبودیم، از کشورهای همسایه اقدام به وارد کردن این محصولات می کردیم. مثل سیگار و پارچه و کالاهایی نظیر اینها.

وی در خصوص نحوه ویا اساسا امکان نمایندگی گرفتن محصولات امریکایی در داخل گفت: اپَک سازمانی است که با توجه به تحریم هایی که در پیش رو داریم مجوز لازم را صادر می کند. اگرچه در حال حاضر در موضوعاتی که شخصا با ان سر وکار داشته ام، باید بگویم که نمایندگی گرفتن چندان کار ساده ای نیست اما در مورد محصول اپل که موضوع بحث ما است تا به حال کسی ادعای نمایندگی نکرده است انچه که در ایران بسیار دیده می شود شرکت های واسطه ای است. به گونه ای که شرکتی برای مثال در دوبی دفتری راه اندازی می کند و از این طریق محصولات را وارد ایران می کند.

 این حقوقدان در خاتمه تاکید کرد: مشکل اساسی اپل قوانین مصوبه کنگره امریکا نیست بلکه عدم ورود محصول به صورت قانونی و ثبت نمایندگی است.

و اما محمد جعفر نعناکار حقوقدان  و و کیل دادگستری به قوانین موجود داخلی، سیاست های کلی نظام و اسناد بالادستی ایران اشاره کرد و گفت: این قوانین نمی تواند مجوز حضور کمپانی اپل را در داخل کشور بدهد، نه تنها ایران بلکه طبق قوانین مصوبه جدید کنگره آمریکا هر شرکتی که بیش از ۱۰ درصد سهام آن برای آمریکا باشد نمی تواند با ایران تعاملات تجاری در حوزه کالا و خدمات داشته باشد این مصوبه در راستای قانون IEE آمریکا تصویب شده است که پیش از این نیز در سالهای  ۱۹۷۹ و ۱۹۹۵ در مورد ایران به اجرا در آمده بود، با عنایت به اصل عطف به ما سبق نشدن قوانین در حوزه داخلی و بین المللی، توجه به این نکته اهمیت دارد که در تصویب قانون جدید کنگره، عطف به سابق شدن موضوع ما نحن الفیه ظاهراً تایید کرده است.
 

 وی همچنین افزود: طبق موازین حقوق بین ‏الملل، قراردادهای تجاری بین اشخاص دارای اعتبار است اما برای اعطای اعتبار به یک شرکت که نمایندگی شرکتی خارجی را کسب می نماید، شرایط خاصی مد نظر است از جمله ثبت در اتاق بازرگانی و همچنین رعایت آیین نامه اجرایی قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت های خارجی مصوب ۱۱/۱۱/۱۳۷۸ هیات وزیران.
 

 این حقوقدان در پایان یادآور شد: با توجه به مطالبی که بیان شد، عملاً فعلاً امکان ایجاد نمایندگی طبق قوانین داخلی ایران، آمریکا و پیمان های بین المللی میسر نیست، لذا برای ساماندهی به گوشی های قاچاق به نظر می آید این راه در پیش گرفته شده مفید فایده نباشد، بلکه می بایست قوانین و تعاریف قاچاق را مورد بازنگری قرارداد و راه های عملی دیگری را در خصوص مبارزه با قاچاق این نوع کالا در نظر گرفت.

0 نظر برای “ اعطای مجوز به اپل امکان پذیر نیست

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود.