صفحه اصلی / اخبار/ دریچه / آشنایی با مشاهیر قضات و حقوقدانان جهان

آشنایی با مشاهیر قضات و حقوقدانان جهان


مقدمه اشاره- در صفحه دریچه شماره گذشته صوراسرافیل شرح حال تعدادی از وکلا و حقوقدانان برجسته جهان که نامشان در فهرست مشاهیر حقوقدانان به ثبت رسیده است، به چاپ رسید. هر یک از این حقوقدانان در سمت هایی که در عرضه وکالت و قضاوت برعهده داشته اند، منشاء خدمات بزرگی بوده اند. تعدادی از این مشاهیر در عرصه مبارزات سیاسی و اجتماعی هم به ایفای نقش پرداخته و افتخاراتی را کسب کرده اند. برشدر این شماره صوراسرافیل شما را با تعدادی دیگری از مشاهیر عرصه قضاوت و وکالت آشنا می کنیم.

آشنایی با مشاهیر قضات و حقوقدانان جهان

  1. مارکوس تولیوس سیرو                   MARCUS TUiLiUS GiSER

مارکوس سیرو از فلاسفه متفکرین ، سیاستمداران و حقوقدانان برجسته دوران باستان است که در سال 106 قبل از میلاد مسیح در شهر لازیو (LAZIO) در ایتالیا به دنیا آمد و در سن شصت و سه سالگی دیده از جهان فروبست. سیرو به عنوان یکی از حامیان و طرفداران جدی و قدرتمند جمهوری رم مدتی در ارتش رم خدمت کرد و سپس به جرگه حقوقدانان و وکلای رم پیوست. او مدتی در شهر سیسیل ایتالیا به تعصب قضا منصوب شد و طی آن مدت توانست گالیوس ورز (GALIUS VERRE) فرماندار سیسیل را محاکمه و از کار برکنار کند. در این دوران شهرت سیرو در رم به اوج خود خواهد رسید و به سمت کنسول رم که از عالی ترین مناصب در آن زمان بود منصوب شد. سیرو در زمان تصدی این سمت توانست از توطئه ای که به منظور سرنگونی دولت رم طراحی شده بود ،جلوگیری کند و سنای رم به پاس این اقدام سیرو عنوان پدر جمهوری رم را به او اعطا کردند. او یکی از شخصیت های رمی فعال در به قدرت رسیدن ژولیوس سزار امپراتور معروف و بسیار جاه طلب رم بود . در پی کودتا و قتل ژولیوس سزار توسط مارک آنتونی فرمانده کل ارتش رم ،او به یکی از دشمنان قسم خورده مارک آنتونی تبدیل شد و سرانجام جان خود را بر سر این خصومت از دست داد. سیرو خطیب بسیار برجسته ای نیز بود از سیرو خطبه ها، نامه ها و اشعار و آثار دیگری به جا مانده است. سیرو در علم معانی بیان نیز یکی از نوابغ دوران بود و آثار او در این زمینه برای قرنها دستمایه کار شعرا و نویسندگان برجسته جهان به شمار می رفت .

  1. ماهادف گاویند راناده   (MAHADEV GAVIND RANADE)

حقوقدان و قاضی معروف اهل کشور هند. او متولد ژانویه سال 1842 در ایالت نیپاد هند بود و در سال 1901 در شهر پونای هند چشم از جهان فروبست. گاویند رانا ده در مقام قضات یک تحول خواه و اصلاح طلب تمام عیار بود و در تاسیس کنگره هند نقش فعالی داشت. او مبارزه وسیع و دامنه داری را آزادی زنان و نظام قرون وسطایی (CASTE) یا بخش ها که بخشی از جمعیت هند را تشکیل می دهند به راه انداخت و توانست یک تحول فکری در این راه در جامعه هند به وجود آورد. او در منصب قضا نیز در راه جامعه هند به وجود آورد. او در منصب قضا نیز در راه برابری حقوق زنان تلاش زیادی به خرج داد که در نتیجه همین مبارزات توانست در توسعه امر آموزش در میان جامعه زنان و رفع تبعیض های اجتماعی آنها موفقیت های چشمگیری به دست آورد این قاضی و حقوقدان برجسته هندی در دوره حیات خود اقدامات برجسته دیگری را در زمینه اصلاح قوانین کار و بهبود زندگی کشاورزان و دهقانان انجام داد. گاویند رانا ده در تعدیل نظام ارباب رعیتی قدیم هند نیز تلاشهای زیادی به عمل آورد و توانست تا حدود زیادی نظام فئودالی زمینداران بزرگ هند را به سود رعایا و روستائیان تعدیل کند.

  1. باب دول حقوقدان وکیل و سیاستمدار آمریکایی (رابرت جوزف دول) معروف به دول متولد سال 1925 که اینک حدود 93 سال دارد، از چهره های معروف در عرصه ی سیاست آمریکاست که در یکی از دوره های گذشته از کاندیداهای ریاست جمهوری از سوی حزب جمهوریخواه آمریکا بود که از راه یافتن به کاخ سفید بازماند. او در سال 1961 به نمایندگی مجلس نمایندگان آمریکا منصوب شد و از سال 1969 تا سال 1996 عضو مجلس سنای آمریکابود که از این بابت او یکی از طولانی ترین دورانهای عضویت در مجلس سنای آمریکا را داشته است. رابرت دول بنیانگذار یک موسسه خیریه معروف با همکاری یک سیاستمدار دیگر به نام مک گاورن بود. موسسه خیریه این حقوقدان و وکیل و سیاستمدار برجسته آمریکایی  MCGOVERN – ROBERT DOLE INTERNATIONAL FOOD , EDUCATION AND CHILD NUTRITION  PROGRAM  

نام داشت که حوزه فعالیت آن ارایه کمکهای غذایی و آموزشی به کودکان نیازمند در سطح جهان بود. رابرت دول یکی از کهنه سربازان جنگ دوم جهانی نیز محسوب می شود. او تحصیلات حقوق را در دانشگاه های کانزاس – و آریزونا تا سطح دکتری انجام داده است.

اولین زن حقوقدان سیاه پوست عضو مجلس نمایندگان آمریکا

4- خانم باربارا جردن   (BARBARA JORDAN)

از حقوقدانان و وکلای سیاه پوست آمریکایی و از اعضاء حزب دموکرات آمریکا . او در فوریه سال 1936 متولد شد و در ژانویه سال 1996 در سن 60 سالگی چشم از جهان پوشید زادگاه باربارا جردن هیوستون ایالت تگزاس بود. این بانوی حقوقدان آمریکایی در مدت عمر نسبتاً کوتاه خودش توانست در بسیاری از زمینه های شغلی اجتماعی و سیاسی اولین زن سیاه پوست باشد. او اولین زن سیاه پوست بود که به عضویت مجلس سنای ایالت تگزاس درآمد. همچنین اولین زن حقوقدان سیاه پوست بود که به مجلس نمایندگان ایالات متحده  آمریکا راه یافت و در آنجا به یکی از سنگربانان دفاع از حقوق سیاه پوستان آمریکا تبدیل شد. او اولین زن حقوقدان سیاه پوست آمریکایی بود که اجازه یافت در کنوانسیون ملی حزب دموکرات سخنرانی کند و در نهایت او اولین بانوی حقوقدان سیاه پوست آمریکایی بود که بعد از مرگ جنازه اش را در گورستان ایالتی تگزاس به خاک سپردند. خانم باربارا جردن یکی از پرجنب و جوش ترین مبارزان جنبش حقوق مدنی سیاه پوستان آمریکا بود. او در تمام مدت طول عمر خود با کار و تلاش بی وقفه خود را وقف حقوق مدنی و سیاسی سیاه پوستان آمریکا کرد. او از دوران تحصیل در دبیرستان استعداد و توانمندی خود را به عنوان یک خطیب که آینده درخشانی انتظارش را می کشید به منصه ظهور رساند و از همان دوران مبارزات خود را در راه کسب حقوق برابر اجتماعی برای هم وطنان سیاه پوستش آغاز کرد و با راه یابی به کنگره آمریکا توانست هیات حاکمه آمریکا را برای پذیرش حقوق برابربرای سیاه پوستان این کشور تحت تاثیر قرار دهد.

حقوق طرفدار جدی آزادی تجارت

5- ادموند بارتون (EDMUND BARTON)  اهل استرالیا

این وکیل و حقوقدان استرالیائی که در سالهای دهه نود چند سالی نخست وزیر این کشور بود در ژانویه سال 1849 متولد شد و در ژانویه سال 1920 در سن 71 سالگی از دنیا رفت. او در دانشگاه سیدنی در رشته حقوق فارغ التحصیل شد و اولین نخست وزیر حقوقدان استرالیا بود که به شدت از فدرالی شدن نظام اداری استرالیا حمایت می کرد. او همچنین یکی از حامیان نظریه تاسیس جامعه کشورهای مشترک المنافع بود که اعضاء آنرا مستعمرات سابق بریتانیا تشکیل می دادند. یکی دیگر از ویژگی های ادموند بارتون اعتقاد جدی او به آزادی تجارت و مخالفت سرسختانه او با وضع هرگونه مالیات و تعرفه گمرکی بر روی واردات و صادرات کالا بود. او فعالیتهای سیاسی خود را با ورود به قوه قانونگذاری استرالیا آغاز کرد و مدتی نیز ریاست مجلس استرالیا را برعهده داشت. در واقع در نتیجه تلاشهای پیگیر این سیاستمدار حقوقدان بود که استقرار نظام فدرالی در قانون اساسی استرالیا به رسمیت شناخته شد. در سالهای دهه نود با اوج گرفتن محبوبیت ادموند بارتون ، او به سمت نخست وزیر استرالیا برگزیده شد و دو سال در این سمت خدمت کرد ولی طی همین مدت کوتاه توانست اصلاحات اساسی و دامنه داری را در نظام اداری و سیاسی استرالیا انجام دهد. ادموند بارتون بعد از دو سال تصدی سمت نخست وزیری از این سمت کناره گیری کرد و با تاسیس دیوان عالی استرالیا، خود سمت قاضی این دادگاه را تا پایان عمر به عهده داشت. این سیاستمدار و حقوقدان برجسته استرالیایی در مدت زندگی خود چهار بار مشمول دریافت نشان و مدالهای مختلف افتخار از سوی دربار انگلیس شد اما تنها حاضر شد تنها یکی از نشانها را دریافت کند و از دریافت بقیه نشانها خودداری کرد. از ادموند بارتون به عنوان یک حقوقدان و رهبر برجسته سیاسی در استرالیا نام برده می شود و بسیاری از اماکن و بناهای مهمم در این کشور به نام او نامگذاری شده است. 

حقوقدان خواننده و بازیگر تئاتر و سینما

6- پاول لروی روبسون   (PAUL LEROY ROBESON)   حقوقدان و خواننده شهیرسیاه پوست آمریکا و از مبارزان برجسته حقوق مدنی سیاه پوستان آمریکا. روبسون در آوریل سال 1898 چشم به جهان گشود و در ژانویه سال 1976 د سن 78 سالگی چشم از جهان فروبست. او در دانشکده حقوق کلمبیا به تحصیل حقوق پرداخت او به همان اندازه که حقوقدان برجسته ای بود، در حوزه هنر خوانندگی نیز شهرت زیادی به دست آورد به طوری که آمریکاییان او را یکی از با استعداد ترین و برجسته ترین خواننده سیاه پوست این کشور در قرن بیستم می دانند. او همچنین از بازیکنان معروف تیم فوتبال دانشگاه محل تحصیل خود بود. روبسون در مدت عمر خود در چند نمایش و فیلم سینمایی بازی کرد. در دوران جنگهای داخلی اسپانیا روبسون به یکی از سر سخت ترین مخالفان فرانکو دیکتاتور اسپانیا و تفکرات فاشیستی او تبدیل شد. مخالفت شدید او با کمونیسم و فاشیسم ،سبب شد تا نام او در لیست سیاه فعالان سیاسی ثبت شود. ولی به رغم همه این فشارها او صدای خود علیه تبعیض نژادی را هر روز رساتر کرد و ادامه موضع گیریهای سیاسی افراطی روبسون سبب شد تا دولت با ضبط گذرنامه ، او را از کشور ممنوع الخروج کند. اما این محرومیت اجتماعی نیز تاثیری در مبارزات این حقوقدان سیاه پوست آمریکایی نداشت و او که از سفر به خارج از آمریکا منع شده بود، با انتشار افکار و اندیشه هایش به مبارزات خود ادامه داد. او مقاله ها و یاداشتهای به شدت انتقادی خود را در هفته نامه ها و گاهنامه ها به چاپ می رساند. روبسون در سالهای پایانی عمر خود به دلیل مشکلات جسمی و بیماری از فعالیت های اجتماعی و سیاسی دست کشید و گوشه گیری انتخاب کرد. اما به خاطر سالها مبارزه و بازیهای درخشانش در نمایشنامه ها و فیلمهای سینمایی به دریافت چند جایزه و نشان ارزشمند نائل آمد.

 

     

0 نظر برای “ آشنایی با مشاهیر قضات و حقوقدانان جهان

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود.