صفحه اصلی / اخبار/ دریچه / کانون وکلای جمهوری گرجستان

آشنایی با کانونهای وکلای جهان

کانون وکلای جمهوری گرجستان

ترجمه و تدوین دکتر غلامرضا کیامهر

نخستین مجمع عمومی کانون وکلای جمهوری گرجستان بعد از کسب استقلال از اتحاد شوروی به منظور انتخاب اعضاء هیات مدیره و کمیته‌های تخصصی در دسامبر سال 2009 در شهر تفلیس پایتخت این کشور تشکیل شد. در این اجلاس یازده نفر اعضاء هیات اجرایی، پانزده نفر اعضاء کمیته اخلاقی و سه نفر اعضاء کمیته حسابرسی کانون با اکثریت آراء حاضران برای یک دوره چهارساله انتخاب شدند. شهروندان دارای تحصیلات عالی در رشته‌های قضایی و حقوق بعد از گذراندن آزمون‌های مرتبط با قضاوت، وکالت و داشتن حداقل یک سال سابقه کار تجربی می‌توانند به عضویت کانون وکلای گرجستان درآیند. در حال حاضر افزون بر 3800 نفر در کانون وکلای گرجستان عضویت دارند.

اهداف و ماموریتهای کانون وکلای جمهوری گرجستان به قرار زیر است:

  1. توسعه و تحکیم عدالت و تقویت مبانی حاکمیت قانون در کشور
  2. توسع و بهبود حرفه وکالت
  3. حمایت از حقوق وکلا، آزادی و استقلال عمل و منافع قانونی آنها
  4. جلوگیری از هرگونه دخالت غیر مجاز در فعالیت‌های وکلا و حرفه وکالت
  5. تلاش در راه ارتقاء دانش و آموزشهای حقوقی و ارتقاء سطح کیفی معلومات وکلا
  6. تامین و توسعه نظام حمایت‌های حقوقی رایگان از شهروندان
  7. فراهم ساختن موجبات حمایت از استانداردهای اخلاقی فعالان حرفه وکالت
  8. اعتماد سازی نسبت به وکلا و تقویت مبانی حسن شهرت آنها در جامعه
  9. توسعه و تحکیم حمایت‌های اجتماعی از وکلا
  10. ساماندهی و برنامه‌ریزی دوره‌های آزمون ادواری وکلا و اجرای برنامه‌های مربوط به آموزشهای تکمیلی و کارآموزی آنها
  11. برنامه‌ریزی و برگزاری کنفرانس‌ها و همایش‌ها و میزگردهای تخصصی وکلا
  12. تهیه و انتشار نشریات تخصصی برای وکلا
  13. اقدام در زمینه جذب منابع مالی برای کانون
  14. ارتقاء استانداردهای مربوط اخلاق حرفه وکالت
  15. مشارکت دادن وکلا در فعالیتهای اجتماعی
  16. آشنا ساختن وکلای عضو کانون با رویه‌های مختلف قضایی
  17. تهیه و تامین اطلاعات مورد نیاز حرفه وکالت برای وکلای عضو کانون
  18. کمک به ارتقاء دانش و مهارتهای حرفه‌ایی وکلا

ساختار بدنه مدیریت اجرایی کانون

بدنه مدیریت اجرایی کانون وکلای گرجستان را جامع سالانه و هیات مدیره آن تشکیل می‌دهد. ریاست کانون برعهده رییس هیات مدیره کانون است که با رای اعضاء کانون به مدت چهار سال انتخاب می‌شود. رای‌گیری برای انتخاب رییس هیات مدیره کانون به صورت مخفیانه و با حضور اکثریت اعضاء انجام می‌شود.

کمیسیونها و کمیته‌های تخصصی کانون وکلای گرجستان

در ساختار تشکیلات اجرایی کانون وکلای گرجستان چندین کمیسیون و کمیته تخصصی به شرح زیر گنجانده شده است:

  1. کمیسیون مالی و حسابرسی
  2. کمیته قوانین جزایی
  3. کمیته حمایت از حقوق وکلا
  4. کمیته حقوق مدنی
  5. کمیته قوانین تجاری
  6. کمیته اصلاحات قضایی

مدیریت‌های اجرایی تشکیلات کانون وکلا

  1. مدیر امور اجرایی
  2. مدیر امور مرکز آموزش
  3. مدیر امور هماهنگی واحدها
  4. مدیر هماهنگی امور آموزش
  5. مدیر هماهنگی امور حوزه ریاست هیات مدیره، کمیته جزایی و کمیته حقوق وکلا
  6. مدیریت روابط عمومی و اطلاع‌رسانی

جمهوری گرجستان در یک نگاه

جمهوری گرجستان در سالهای دهه 90 میلادی بعد از فروپاشی اتحادیه شوروی به استقلال رسید در نقطه تقاطع دو قاره آسیا و اروپا قرار دارد و بخشی از سرزمین قفقاز محسوب می‌شود که کوهستانها و سواحل زیبای آن در دریای سیاه از جاذبه‌های گردشگری و طبیعی آن به حساب می‌آید. یکی از جاذبه‌های شگفت‌انگیز این سرزمین کوهستانی صومعه واردیزا متعلق به قرن دوازدهم میلادی است که در اعماق یک غار بزرگ و طولانی ساخته شده است. در تاکستانهای گرجستان نیز انواع و اقسام انگور کشت می‌شود و برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد بسیاری از نمادها و آثار تمدنهای باستانی را می‌توان در گوشه و کنار گرجستان مشاهده کرد. پایتخت گرجستان شهر تفلیس و پول رایج آن لاری گرجستان است. جمعیت این کشور حدود چهار و نیم میلیون نفر است و زبان رسمی مردم آن گرجستانی است. مردم گرجستان خط الرسم مخصوص به خود را دارند که آشنایی با آن برای افراد غیر گرجستانی چندان آسان به نظر نمی‌رسد. از نقطه نظر تاریخی تا زمان تاسیس سلسله قاجاریه در ایران گرجستان جزیی از قلمرو ایران محسوب می‌شد اما بعد از شورشی که در تفلیس صورت گرفت، آغا محمدخان قاجار با لشکری عظیم برای گوشمالی مردم تفلیس عازم آن شهر شد و به گفته مورخان در این لشکرکشی از کشته پشته ساخت و از همان تاریخ زمینه جدایی گرجستان از خاک ایران به دست آغا محمدخان سر سلسله قاجاریه فراهم شد. جمهوری گرجستان بعد از جدایی از اتحاد شوروی و کسب استقلال مدتها بر سر مالکیت ناحیه اوستیای جنوبی و آبخاز درگیر جنگی خونین با ارتش روسیه بود که این جنگ همچنان چون جراحتی بزرگ بر تن و روابط دو کشور باقی مانده است. جمهوری گرجستان در غرب با دریای سیاه، ترکیه در جنوب با ارمنستان و در شرق با جمهوری آذربایجان و در شمال با فدراسیون روسیه هم مرز است. گرجستان پیشینه دیرپایی دارد و در قرن هجده میلادی صحنه جنگ‌های طولانی میان ایران و ارتش ترکیه عثمانی بوده است که هرکدام ادعای مالکیت بر این سرزمین را داشتند. حکومت گرجستان در قرن هجدهم به منظور در امان ماندن از حمله ارتش‌های ایران و ترکیه عثمانی به جرگه کشورهای تحت الحمایه روسیه پیوست. اما در سال 1917 همزمان با اوج‌گیری انقلاب بلوشیکی در روسیه کشور گرجستان‌، ارمنستان و جمهوری آذربایجان به منظور مقابله با آن اتحادی را تحت نام فدراسیون ضد بلشویکی ماوراء قفقاز تشکیل دادند که بعد از تلاش آن اتحادیه در سال 1918 گرجستان استقلال خود را اعلام کرد اما سرانجام در سال 1922 بعد از به قدرت رسیدن کامل بلشویکها و تشکیل اتحاد جماهیر شوروی هر سه کشور مزبور ضمیمه شوروی سابق شدند. تا آن که در سالهای نخستین دهه 90 گرجستان استقلال خود را به دست آورد اما زخمهای کهنه اقتصاد کمونیستی که در دوران شوروی بر تن این جمهوری وارد شده بود سالها ادامه داشت تا آن که بعد از انقلاب آرام مردم گرجستان زمام این کشور به کلی از دست دولتمردان بازمانده از دوران سلطه اتحاد شوروی خارج شد و زمامداران جدید با ایجاد نهادهای دموکراتیک سیاست نزدیکی به غرب و عضویت در پیمان ناتو را در پیش گرفتند که اتخاذ همین سیاستها خشم دولتمردان کرملین را برانگیخت و ارتش روسیه منطقه آبخاز و اوستیای جنوبی را به اشغال خود درآورد که به بروز جنگ خونینی میان گرجستان و روسیه انجامید و گرچه این جنگ با وساطت سازمان ملل ظاهراً پایان یافت اما دو منطقه مورد منازعه گرجستان و روسیه همچنان در حالت بلاتکلیفی به سر میبرند اما از نظر مجامع جهانی اوستیای جنوبی و آبخاز به گرجستان تعلق دارد.