صفحه اصلی / اخبار/ دریچه / کانون ترکیه آزمون وکالت ندارد

از کانون وکلای ترکیه چه می دانید

کانون ترکیه آزمون وکالت ندارد

در ابتدای امر به جهت آشنایی بیشتر با کلیت کانون وکلای ترکیه لطفاً بفرمایید چه تعداد وکیل عضو کانون وکلا در ترکیه هستند؟

کانون وکلای ترکیه در حال حاضر 81 کانون و حدوداً 80 هزار عضو دارد.

 

لطفاً در مورد شرایط عضویت در هیات مدیره توضیح بفرمایید.

شروط کلی در این رابطه وجود دارد به طوری که حداقل 4 نفر می بایست عضو هیات مدیره باشند. در اکثر کانونها 12 نفر عضو هیات مدیره هستند. برای مثال کانون وکلای آنکارا 12 عضو هیات مدیره دارد که از این تعداد 8 نفر عضو اصلی و 4 نفر علی البدل هستند.

اعطای پروانه وکالت در ترکیه به چه صورت است آیا برای ورود به عرصه وکالت همچون نظام حقوقی کشورما ایران آزمون کارآموزی برگزار می شود؟

ترکیه آزمون وکالت ندارد. فارغ التحصیلان حقوق بعد از گذراندن دوره 4 ساله درخواست پروانه وکالت می دهند و در کانون وکلا ثبت نام می کنند. کارآموزان 1 سال کارآموزی خواهند داشت، 6 ماه در دادگاه ها و 6 ماه نزد یک وکیل و  نکته قابل توجه این است که کارآموزان در این مدت اجازه پرونده گرفتن ندارند. کانون وکلای آنکارا درصدد است قانونی تصویب نماید که برای ورود به عرصه وکالت همچون دیگر کشورها آزمون برگزار شود. لازم به ذکر است که در گذشته آزمون وکالت در ترکیه برگزار می شده است اما بنا به اتفاقاتی این آزمون حذف شده و در حال حاضر ضرورت برگزاری مجدد آزمون احساس می شود.

همانطور که مستحضرید موسسات حقوقی در ایران توسط فارغ التحصیلان حقوق قابلیت ثبت دارند و نیازی به داشتن پروانه وکالت نیست، صرف نظر از انتقادات پیرامون این موضوع، در این موسسات تعدادی وکیل وکالت کرده و امرار معاش می کنند. در ترکیه به چه صورت است به بیان دیگر این موسسات چگونه ثبت می شوند؟

در ترکیه اساساً موسسه حقوقی چه با حضور وکیل چه بدون وکیل قابل ثبت نیست و این کاری ممنوع شمرده می شود با این استدلال که وکیل دلال نیست. وکلا می توانند با هم مشارکت نموده و در دفتری با هم همکاری داشته باشند ولیکن قادر به ثبت موسسه حقوقی نیستند. در خصوص موضوعات حقوقی باید گفت که حتما توسط وکیل انجام می شوند.

پس طبیعتاً طبق فرمایش شما با وجود ممنوعیتی که برای ثبت موسسات حقوقی در ترکیه وجود دارد پس به تبع امکان تبلیغات برای وکلا نیز باید محدودیت و یا حتی ممنوعیت داشته باشد؟

بله دقیقا همینطور است . وکلای ترکیه در تبلیغات محدودیت دارند.

در ایران کانونهای وکلا صرف نظر از آموزش و برپاییی دوره کارآموزی نسبت به کارآفرینی برای وکلا مسئولیت و تعهدی ندارند. وضعیت وکلای جوان در ترکیه به چه صورت است؟ به بیان دیگر آیا کانونهای وکلا در ترکیه اقداماتی در جهت کارآفرینی برای وکلای جوان خواهند داشت؟

در ترکیه تلاش می شود از وکلای جوان حمایت شود. به گونه ای که برای عضویت در جمکا (کمسییون معاضدت قضایی) اولویت با وکلای جوان است. به عنوان نماینده کانون وکلای آنکارا می گویم که در کانون وکلای آنکارا خدمات زیادی برای وکلای جوان در نظر گرفته می شود و نسبت به آنها هرگز بی تفاوت نبوده است. کانون همواره تلاش می کند وکلای جوان را تحت پوشش خود قرار دهد. در ترکیه برای وکلای جوان به مدت 1 سال دفتر کار همراه با منشی٫ کامپوتر و مواردی که ابزاری است و مورد استفاده وکلاست به صورت رایگان در نظر گرفته می شود. که در این دفاتر چندین وکلای جوان با برنامه ریزی و مدیریت زمانی می توانند جلسات مشاوره ای خود را برگزار و از آن منتفع شوند.

وکلای جوان نسبت به پرداخت حق عضویت نیز از تخفیف بیشتری برخوردارند به گونه ای که وکیلی با 1سال سابقه وکالت حق عضویت کمتری نسبت به وکیلی که 7 سال کار کرده است پرداخت می کند.

از دیگر خدماتی که به وکلای جوان تعلق می گیرد می توان به وام بدون بهره اشاره کرد. این وام که به کارآموزان تعلق می گیرد 15 هزار لیر و حدوداً معادل 18 میلیون تومان است.

علاوه برا ین، کانون وکلا، مراکز تفریحی و خدماتی از قبیل رستوران ها و ... دارند که وکلای جوان از 40 درصد تخفیف برای استفاده  از خدمات برخوردارند.

و اما موضوعی که با وجود رویدادهای اخیر و وقوع کودتای نافرجام در ترکیه مطرح است این است که کانونهای وکلا در ترکیه تا چه اندازه قادرند در امور سیاسی ورود کنند؟ همانطور که اطلاع دارید صرف نظر از اختلاف نظرهایی که در این خصوص در کشور ما وجود دارد برخی بر این باورند که شان کانونهای وکلا اجازه ورود به مسائل سیاسی را نمی دهد. در ترکیه چگونه است؟

ما به عنوان وکیل نسبت به مسائل سیاسی بی تفاوت نیستیم. درواقع اساساً نمی توان بی تفاوت بود چراکه حقوق و سیاست با هم پیوند دارند. برخی مسائل با حیثیت، جان و مال مردم ارتباط دارد و این وظیفه وکلاست که حمایت کنند زیرا رسالت وکیل حمایت مردم در جامعه است. وکلای ترکیه در بسیاری از موارد این حمایتها را اعمال داشته اند و حتی در این راستا تظاهراتی برپا کرده اند.

رابطه کانونهای وکلا در ترکیه با سایر قوا از قبیل قوه مقننه، مجریه و قضائیه به چه صورت است؟

برای این مورد نمی توان قالب خاصی در نظر گرفت. درواقع این رابطه را نمی توان "بد" یا "خوب" تعریف کرد. برخی از قضات نظرات روشن فکرانه ای دارند. اما به طور کلی قانون باید حرف اول را بزند.

آیا کانونهای وکلا در جهت توسعه اقتصادی فعالیتی دارند؟

کانون وکلای آنکارا چند مجموعه تاسیساتی دارد مثلا رستوران و مجموعه های رفاهی که برای عموم مردم قابل استفاده است. درآمدی که از این مجموعه ها کسب می شود به نوعی کانون را با مسائل اقتصادی درگیر می کند.

نکته دیگر اینکه هر وکیلی موظف است زمانی که به دادگاه اعلام وکالت می کند مبلغی را به اتحادیه سراسری پرداخت کند و تمبری که در ازای آن دریافت می کند روی وکالت نامه خود نسب کند. این تمبر 7 لیر در نظر گرفته شده است و مستقیما به حساب اتحادیه سراسری کانونهای وکلای ترکیه ریخته می شود.

جدای از این موارد در آنکارا 32 واحد اجرای احکام وجود دارد. هر یک از این واحدها هرساله به 30 هزار پرونده رسیدگی می کنند. از این شعب و سایر دادگاه های حقوقی و کیفری و ... درآمد قابل توجهی دریافت می شود.

صندوق رفاه هم برای وکلا پیش بینی شده است. این صندوق سرمایه ها را در جهت منفعت وکلا در عرصه های مختلف سرمایه گذاری می کنند اعم از سپرده گذاری در بانک، ساختمان سازی، هتل و ....

آیا بنا به قانونهای خاصی که در ترکیه بعضاً تصویب می شود محدودیتی در هزینه کردن مبالغ جمع آوری شده در صندوق در نظر گرفته شده است؟

به موجب قوانین هدف اصلی از در نظر گرفتن تسهیلات از قبیل رستورانها، هتلها و ... تنها کسب سود نیست بلکه حمایت از جامعه وکلاست. غیر از این موارد گاهی مبالغ در جهاتی که مستقیما با وکالت در ارتباط است هزینه می شود مانند تهیه خودکار با نشان وکالت یا لباسهای ویژه وکالت و مواردی از این دست. صندوقهای رفاه مختارند مبالغ را به گونه ای سرمایه گذاری کنند که به نفع وکلا باشد بنابراین بسته به میزان سود بانکی گاهی مبالغ در بانک هم نگاهداری می شود و منعی در نحوه استفاده وجود ندارد.

بیشترین مانورهای تبلیغاتی از سوی کاندیداهای هیات مدیره پیرامون چه موضوعاتی است؟

از آنجایی که حمایت از وکلای جوان اهمیت ویژه ای برای کانون وکلای ترکیه دارد تبلیغات پیرامون این موضوع نیز زیاد است بنابراین وکلای جوان را تحت پوشش خود قرار می دهند و از این طرق به تبع طرفدارانی برای خود خواهند داشت. به طور کلی تعداد بالای آرا باعث می شود انتخابات سلامت برگزار شود.

صرف نظر از این موضوعات، به طور اخص کانونهای وکلا در جهت آسیب های اجتماعی تاکنون چه اقداماتی انجام داده اند؟

وکلای ترکیه در جهت حمایت از حقوق مردمی دارای قدرت هستند به گونه ای که اگر پلیسی رفتار غیر قانونی با متهمی داشته باشد وکیل می تواند موضوع را پیگیری نماید به طوری که امضای دو وکیل در حکم دلیل محسوب می شود.

زمانیکه تظاهراتی بر علیه دولت شکل می گیرد اشخاصی که زخمی می شوند از طرف کانون وکلا برای جلسه دادرسی پیامک هیی برای وکلا ارسال می شود که برای مثال این جلسه دادرسی مهم است و لازم است که در این جلسه شرکت داشته باشیم و قدرت خود را حفظ کنیم. بنابراین تعداد زیادی از وکلا از طریق اطلاع رسانی کمیسیونها در جلسه شرکت و از حقوق ملت دفاع می کنند. در واقع کمیسونها از اختیارات این چنینی برخوردارند.

در کانون وکلای ترکیه کمیسیونی تحت عنوان کمسیون خشونت علیه زنان (گلنجیک) وجود دارد. فرض کنید خانمی مورد خشونت قرار بگیرد کاتون وکلا زمانی که از این موضوع مطلع می شود کمیسون وارد عمل می شود و در اولین فرصت وکالت خانم آسی دیده را گرفته و وی را تحت پوشش خود قرار می دهد. نکته قابل توجه این است که کانون وکلا خانه هایی را بدین منظور تدارک دیده است که موارد این چنینی را در این خانه ها سکنی دهند و حمایت کنند. در کانون وکلا آنکارا فعلا 2 آپارتمان بدین منظور اختصاص یافته است.این آپارتمانها حدوداً 30 نفر را تحت پوشش قرار می دهد مازاد بر این تعداد در حمایت ngoها قرار می گیرند.

نحوه اطلاع رسانی کانون از این خدمات به چه صورت است به عبارت دیگر این زنان خشونت دیده چگونه شناسایی می شوند؟

زمانی که چنین موضوعی مطرح می شود کمیسیون معاضدت خود مستقیما وارد عمل می شود و اطلاع رسانی می کند. زمانی که چنین بانوانی اقدام به شکایت میکنند عدلیه آنها را راهنمایی و امکانات کانون را به آنها معرفی می کند.

علاوه بر این، از طریق رسانه ها و خبرنگاران نیز اطلاع رسانی صورت می گیرد. افزون بر اینها زمانی که چنین خشونت هایی رخ می دهد و پلیس مطلع می شود پلیس کانون وکلا را در جریان قرار می دهد و کمیسیون از این طریق به طور خودکار سیستم حمایتی را اعمال خوهد نمود. غیر از کانونهای وکلا، دولت نیز از این قبیل افرادحمایت می کند. درواقع در ترکیه  کانون بخشی از سازمانهای حمایت گر تلقی می شود و سایر سازمانها حتی شهرداری نیز خود را موظف به همکاری و حمایت می داند.

از دیگر اقداماتی که پیرامون این موضوع انجام می شود این است که اگر خانمی مورد خشونت قرار گرفت و کانون وارد عمل شد زمانیکه به شخص خشونت دیده مشاوره داده می شود مکانهایی برای کودکان با امکانات بازی و تفریح در نظر گرفته شده که از این محیط دور باشند و تاثیر منفی به دنبال نداشته باشد.

لازم به توضیح است اعضای کمیسیونها کاملا در این خصوص و نحوه برخورد با خشونت دیده ها آموزش می بینند.

با توجه به توضیحاتی که اشاره فرمودید کانونهای وکلا در ترکیه کمیسیونهای متعدد و فعالی دارند لطفا در خصوص این کمیسیونها که دارای قدرت هستند و اقداماتشان عملی است بیشتر توضیح بفرمایید.

تعداد کمیسیونها در کانونهای مختلف بسته به موقعیت خاص کانون متفاوت است. برای مثال استانبول 16 کمیسیون دارد.

1. کمیسیون حقوق اروپایی: در این کمیسیون قوانینی که برای ورود به اتحادیه اروپا باید به تصویب برسد مورد بررسی قرار می گیرد.

2. کمیسیون حقوق بانکی: در این کمیسیون آموزشهای حقوق بانکی داده می شود و به آموزش دیده ها گواهی نامه اعطا می شود. اگر در خصوص حقوق بانکی سوالاتی وجود داشته باشد افراد می توانند با مراجعه به این کمیسیون مشکلات خود را رفع نمایند.

3. کمیسیون حقوق مطبوعات: قوانینی که در حوزه مطبوعات تصویب می شود مورد بحث و بررسی قرار می دهند و به تبع از مطبوعات در این کمیسیون دفاع و حمایت می شود.

4. کمیسیون حقوق ارتباطات (انفورماتیک) در این کمیسیون تلاش بر این است که امر وکالت بیشتر از گذشته از طریق سیستم و به صورت الکترونیکی انجام پذیرد و درواقع به سمتی پیش رفت که کاغذ گذاشته شود. وکلا از امضای الکترونیکی برخوردارند و قادرند از این طریق دادخواستی را تنظیم و برای دادگستری ارسال کنند و هزینه ها هم از طریق الکترونیکی پرداخت می شود تا روز رسیدگی که حضور وکیل فیزیکی است.

5. کمیسیون حقوق محیط زیست

 6.کمیسون حقوق دریاها

 7. کمیسیون حقوق انرژی

 8.کمیسیون حقوق مالکیت فکری

 9. کمیسیون حقوق هوا و فضا

 10.کمیسیون حقوق حیوانات: این کمیسیون به جهت حمایت از حیوانات ایفای نقش می کند.

11.کمیسیون فلسفه حقوق

12.کمیسیون حقوق اداری و مالیات

 13.کمیسیون حقوق کار و حمایت اجتماعی: این کمیسیون در چارچوب قانون کار از کارگر و کارفرما بنا به مورد حمایت می کند.

14. کمیسیون حقوق بیمه

15. کمیسیون حقوق ورزش

16. کمیسیون حقوق حمل و نقل

درواقع هدف اغلب این کمیسیون ها آموزش و آشنا کردن وکلای جوان با این امور است. حقوق اساساً رشته ای پویا است و بنابراین دائما وکلا می بایست در معرض آموزش باشند حتی اگر چندین سال است که وکالت می کنند.

در آنکارا نیز علاوه بر این مواردی که ذکر شد کمیسیون آسیبها ی اجتماعی که پیش از این شرح آن گذشت و همچنین کمیسیون حقوق پزشکی نیز مشغول فعالیت هستند.

صرف نظر از کمیسیونها کانونها دارای مراکز" هم هستند. برای مثال: مرکز کمیسیون معاضدت قضایی، مرکز حمایت از حقوق کودکان، مرکز خشونت علیه زنان، مرکز حمایت از وکلا

تفاوت کمیسیونها با مراکز در چیست؟

کمیسیون ها بیشتر جنبه آموزشی دارند و بعضاً وارد عملیات اجرایی نمی شود

حق الوکاله وکلا در ترکیه به چه صورت است؟ آیا قانون این تعرفه را مشخص می کند یا تابع توافقات طرفین (وکیل و موکل) است؟

به موجب قانون حداکثر حق الوکاله برای وکلا 25 درصد می باشد.