صفحه اصلی / اخبار/ وقایع اتفاقیه / پیگیری مصادره ۲ میلیارد دلار ایران توسط دفتر حقوقی ریاست جمهوری

بهارستان در هفته ای که گذشت

پیگیری مصادره ۲ میلیارد دلار ایران توسط دفتر حقوقی ریاست جمهوری

پیگیری مصادره ۲ میلیارد دلار ایران توسط دفتر حقوقی ریاست جمهوری

پیگیری مصادره ۲ میلیارد دلار ایران توسط دفتر حقوقی ریاست جمهوری

سید عباس عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا ایران در قبال بد عهدی غربی‌ها در اجرای برجام شکایتی را به کمیسیون مشترک تعیین شده در توافقنامه با 1+5 برده است یا خیر، اظهار داشت: ما در قالب کمیسیون مشترک در حال پیگیری همه موارد هستیم.

معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه ایراداتی در نحوه اجرای برجام از طرف مقابل وجود دارد، بیان کرد: این ایرادات را در جلسات مختلفی که داشتیم، به خصوص در کمیسیون مشترک مطرح و مورد پیگیری قرار گرفته که بسیاری از آن ها حل شده است. مثلا در حوزه بیمه تقریبا همه مشکلات حل شده و در حال حاضر در حوزه های بانکی و مالی برخی از مشکلات حل شده است.

رئیس کمیته اجرای برجام با بیان اینکه به طور مرتب در حال پیگیری هستیم و برخی از این ها نیاز به زمان دارد و بعضی دیگر از آن ها نیاز به آئین نامه‌های جدید از طرف مقابل دارد، ادامه داد: همه این ها به ترتیب در حال حل شدن است ولی کماکان بعضی از تعلل‌ها، اهمال ها و بدعهدی از طرف مقابل وجود دارد که با این مسائل ما به صورت خیلی محکم برخورد می کنیم و وظایف طرف مقابل را به آن ها گوشزد می کنیم.

عضو تیم مذاکره کننده هسته ای جمهوری اسلامی با بیان اینکه هر جائی که طرف مقابل کوتاهی و تعلل داشته باشند پیگیری خواهیم کرد، متذکر شد: اگر نیاز باشد حسب تشخیص هیئت نظارت بر اجرای برجام، ان‌شاءالله روندهای قانونی که در برجام مشخص شده هم طی خواهد شد.

دفتر حقوقی ریاست جمهوری مسئول پرونده برداشت 2 میلیارد دلار است

وی در خصوص اینکه آیا وزارت خارجه در خصوص برداشت 2 میلیارد دلار از سوی آمریکا اقدامی کرده است یا خیر، گفت: دفتر حقوقی ریاست جمهوری مسئول این پرونده هستند که این موضوع را دنبال می کنند و شکایتی را به دیوان بین المللی لاهه ارجاع داده اند.

برجام به عنوان یک معاهده بین المللی دارای اعتبار است

جلیل رحیمی جهان آبادی در خصوص اظهارات نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیرامون برجام، اظهار داشت: می‌توان انتخابات در آمریکا را بخشی از مواضع کاندیداها دانست که برای جامعه داخلی آمریکا خوراک تولید می‌کند.

نماینده مردم تربت جام، تایباد و باخرز در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: جامعه داخلی آمریکا یک جامعه ای است که نسبت به همه جوامع غربی، وقت بیشتری را برای انتخابات می گذارند و به نوعی انتخابات در آمریکا برای همه احزاب و گروه ها نوعی قدرت نمایی و جذب آرا محسوب می شود.

عضو هیأت رئیسه کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: برجام به عنوان یک معاهده بین المللی دارای اعتبار است و این موضوع را دموکرات ها و جمهوری خواهان آمریکایی به خوبی می دانند.

رحیمی جهان آبادی متذکر شد: این واقعیت را باید بپذیریم که مواضع جمهوری خواهان همیشه بر علیه ما مواضع تند تر، نظامی‌گراتر و با چالش بیشتری بوده است و مواضع دموکرات ها همواره ملایم‌تر بوده است.اما همه این ها در منافع کلان خود هیچ تفاوتی ندارند.

وی به شانس بیشتر هیلاری کلینتون در انتخابات آمریکا اشاره کرد و گفت: کلینتون یا ترامپ هرکدام رئیس جمهور شوند، برای برجام نمی توانند چالش جدی را ایجاد کنند، زیرا آمریکا راه دیگری را ندراد. زیرا آمریکا نه توانایی حمله به ایران را دارد و نه اینکه از طریق تحریم ها به نتیجه برسد.

عضو هیأت رئیسه کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی گفت: زور آمریکا حتی به حکومت ضعیف شده بشار اسد نیز نرسیده است چه برسد به ایران که لنگر امنیت منطقه است.

 

تقدیم لایحه جامع قانون انتخابات به مجلس بعد از ابلاغ سیاست‌های کلی نظام انجام می‌شود

سید حمیدرضا کاظمی در خصوص لایحه جامع قانون انتخابات، اظهار داشت: در جلسه کمیسیون شوراها که با حضور وزیر کشور انجام شد، در خصوص لایحه جامع قانون انتخابات سوالاتی را مطرح کردیم.

نماینده مردم پلدختر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به سخنان وزیر کشور مبنی بر اینکه لایحه جامع قانون انتخابات از سوی ما به طور کامل بررسی کامل شده و آماده است، بیان کرد: متنتظر هستیم تا سیاست های کلی نظام در این خصوص ابلاغ شود و بعد از آن، لایحه جامع قانون انتخابات نیز به مجلس شورای اسلامی تقدیم شود.

نایب رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مشخص نیست که سیاست های کلی انتخابات چه زمانی ابلاغ می شود ولی وزارت کشور این موضوع را پیگیری می کند و در صورت ابلاغ سیاستهای کلی، لایحه جامع نیز به مجلس شورای اسلامی ارائه می شود.

کاظمی متذکر شد: با توجه به اصلاحاتی که معمولا در انتخابات انجام میشود، لازم است که این لایحه در مجلس شورای اسلامی بررسی شود.

وی افزود: انجام اصلاحات فراوان در قانون انتخابات در پایان هر دوره و ایجاد تغییرات بسیار، که معمولا هم با توجه به منافع مقطعی اشخاص صورت می‌گیرد، سبب ایجاد مشکلاتی شده که تهیه لایحه جامع قانون انتخابات می تواند پاسخگوی نیاز انتخابات کشور شود.

کاظمی تصریح کرد: عقلای کشور، کارشناسان دولت و مجلس باید این موضوع را بررسی کنند تا بتوانند پاسخگوی نیاز انتخاباتی کشور باشد.

تعریف «رجل سیاسی» نیاز به اصلاح قانون اساسی ندارد

جلیل رحیمی جهان‌آبادی درخصوص عدم شفافیت برخی قوانین مربوط به انتخابات ریاست جمهوری، به ضرورت تفسیر قانون اساسی برای تعریف ویژگی «رجل سیاسی» اشاره کرد و گفت: طبق قانون اساسی تفسیر این قوانین از اختیارات شورای نگهبان است که برای آن ابتدا باید متن مذاکرات مجلس قانونگذار قانون اساسی، را که بر چه اساس «رجل سیاسی» را تعریف کرده اند بررسی کرد.

نماینده مردم تربت جام، تایباد و باخرز در مجلس شورای اسلامی بر همین اساس تصریح کرد: برای تعریف «رجل سیاسی» حتی در معنای اینکه رجل برای مذکر بودن است یا سیاسی بودن نیاز به تفسیر وجود دارد همچنین در کنار این مطلب باید شرایط زمانی، اوضاع و احوال تصویب این قانون که از قوانین اساسی کشور است، در آن زمان نیز داده شود.

تفسیر قانون برای تعریف «رجل سیاسی» نسبت به اصلاح قانون ارجح است

وی در ادامه با بیان اینکه با نگاه درست به قانون اساسی می توان بسیاری از مشکلات را حل کرد، گفت: ظرفیت و توانمندی شورای نگهبان با حضور 6 فقیه و 6 حقوقدان در حدی است که بتواند این ابهام را از طریق تفسیر قانون اساسی برطرف کند و اگر نیاز به اصلاح قانون اساسی باشد، مراحل بعدی طی می شود.

رحیمی جهان‌آبادی در ادامه با تأکید براینکه برای تعریف پست های کلیدی در کنار رئیس جمهور مثل نمایندگان مجلس، استانداران، وزرا شرایط اولیه تعریف شود، عنوان کرد: رئیس جمهور باید پیشینه مدیریت کلان داشته باشد و اگر «رجل سیاسی» با شفافیت تعریف شود حدود 4 هزار نفر برای کاندیداتوری ثبت نام نمی کنند.

تفسیر قانون برای تعریف «رجل سیاسی» باعث محدودیت حق انتخاب مردم نشود

وی همچنین با اشاره به این مطلب که تا کنون شورای نگهبان در تأیید صلاحیت با توجه به پیشینه و توانمندی افراد کار کرده، بیان داشت: علیرغم این باز هم به تفسیر قانون اساسی نیاز است البته هم حقوق مردم و حق انتخاب مردم نباید محدود شود، همچنین از بالاترین ظرفیت های ممکن برای افرادی که نامزد می شوند در نظر گرفته شود.

سفرهای استانی کاندیداهای احتمالی ریاست‌جمهوری به لحاظ قانونی منعی ندارد

رحیمی جهان‌آبادی در ادامه به شائبه انتخاباتی بودن فعالیت برخی افراد پیش از موعد آغاز تبلیغات و قوانین مربوط به آن اشاره کرد و یادآور شد: خیلی از چهره های سیاسی می توانند سفر و سخنرانی داشته باشند یا نامه نگاری کنند که به این مسائل تبلیغات گفته نمی شود چرا که تبلیغات یک سری رفتارهای خاصی دارد مثل باز کردن ستاد انتخاباتی، چاپ پوستر و غیره اما از قبل انتخابات نمی شود کسی را نسبت به سفر منع کرد.

ضعف احزاب، مهم‌ترین مشکل برگزاری انتخابات در کشور است

عضو هیأت رئیسه کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی در پایان مشکل اساسی انتخابات ریاست جمهوری در کشورمان را عدم حزبی بودن انتخابات دانست و خاطرنشان ساخت: اگر انتخابات حزبی باشد، افراد با پیشینه وارد عرصه می شوند چنانچه در بسیاری از کشورهای بزرگ دنیا به این شکل است که نیروهای سیاسی از مدت ها قبل از طریق احزاب خود برای حضور در سمت های کلیدی تربیت می شوند لذا از آنجایی که ما احزاب قوی نداریم مشکلاتی داریم مثل اینکه فرد از جناحی وارد مجلس یا ریاست جمهوری می شود اما بعد از پیروزی خود را به جناح دیگر منتسب می داند که این مسائل از ضعف احزاب در کشور ماست