صفحه اصلی / اخبار/ ایران زمین / نگرانی عمیق اسکودا از خدشه به حق دفاع مردم

در همایش اسکودا بررسی شد

نگرانی عمیق اسکودا از خدشه به حق دفاع مردم

نگرانی عمیق اسکودا از خدشه به حق دفاع مردم

بیست و هشتمین همایش اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران( اسکودا) به میزبانی کانون وکلای دادگستری مرکز در تاریخ ۴/۵/۹۶ در سالن همایش های دانشگاه الزهرا برگزار شد.

بدوا دکتر حسین آبادی رئیس وکلای دادگستری مرکز ضمن آرزوی ادامه حمایت مسئولین و اندیشمندان حقوقی کشوراظهار داشت کانون های وکلای دادگستری تا ۱۳۷۶ سه کانون بود و بعد از آن که قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت تصویب شد تعدادکانون ها اضافه شد که نیاز به هماهنگی بین کانون ها ضروری شد و این ضرورت فکر تشکیل اتحادیه را ایجاد و تقویت نمود که با همت و همکاری کانون ها و وکلا اساسنامه به ثبت رسید. ابتدا سالانه چهار اجلاس داشتیم که بسیار هم پر بار بود و بعدها همایش ها دو بار در سال برگزار شد که این بار بیست و هشتمین همایش را به میزبانی کانون مرکز برگزار می‌کنیم. کانون وکلا مورد هجمه های مختلف واقع شده که بعضا به موجب قانون بوده. قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت صدمه ای بود بر انتخابات کانون . اما جدای از آن آنقدر هجمه و حمله داریم که متاسفانه مقامات رسمی هم همراه با این حمله‌ها می‌شود. کمپین حذف ظرفیت پذیرش وکیل تشکیل شده  در حالی که قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت تصریح دارد که تعداد مورد نیاز هرساله درهیاتی متشکل از رییس کانون محل و دو نفر ازقوه قضاییه تشکیل و تعیین ظرفیت نماید.

این نهاد شایسته این هجمه هاست؟ کمیسیون قضایی مجلس و به طور کلی متن مجلس و نمایندگان با کانون همراهی دارند و لطف دارند. لایحه جامع در کمیسیون مطرح شد و بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که ضروری نیست و از دستور خارج شد. در مورد لایحه جامع وکالت که در مجلس  رد شده هم باید گفت در لایحه استقلال موجود استقلال کانون ها و کلا دیده شده ، نظارت دستگاه قضا بر وکالت منظور شده ، تعرفه حق الوکاله تعیین تکلیف شده، رسیدگی به اعتراضات عدم اعطای پروانه وکالت توسط قوه قضاییه تعیین تکلیف شده، و بیشتر از آن دیگر نظارت نیست و به نوعی دخالت تلقی می شود. اگر قرار باشد کانون های وکلا وابسته به دولت باشند که باید به ۸۰ سال پیش برگردیم . در تمام دنیا استقلال کانون‌های وکلا امری است پذیرفته شده. اتحادیه بین‌المللی کانون های وکلا، کانون هایی را که کمترین وابستگی را به دولت داشته باشد به عضویت خود نمی‌پذیرد.

سخنران دوم، استاد دکتر محقق داماد :

۴۵۰ سال قبل از میلاد مسیح سقراط دانای یونان را به جرم اغوای جوانان و تضعیف خدایان برای محاکمه به دادگاه خواندند. محاکمه ای که حسب نقل تاریخ ، پانصد نفر اعضای هیات منصفه قرار بود در آن شرکت کنند. بامداد که خورشید زمین را زرین کرد، سقراط از منزل به قصد شرکت در محکمه روانه شد و زودتر از آنکه در محکمه باز شود به سرسرای دادگاه واردشد و دید که مردی زودتر از او آمده است. خیره شد و دید شخصی که او را می شناسد، روحانی و خادم یکی از معابد آتن است . او زودتر از سقراط به دادگاه آمده است. سقراط پرسید تو برای چه به اینجا آمده ای؟ گفت آمده ام از پدرم شکایت کنم چون به یکی از کارگران مزرعه اش شکایت کنم. من به دفاع از مظلوم به اینجام آمده ام. هرچند من ذی نفع نیستم. سقراط پرسید آماده‌ای سوالی مطرح کنم و پاسخ دهی؟ گفت بلی آماده‌ام.

سوال سقراط تا این لحظه که من درحضور شما سخن میگویم همچنان زنده و تازه است و در مورد آن گفتگو می شود. سوال این بوده که بگو ببینم ظلم چرا بد است که تو میخواهی علیه پدرت به خاطر ظلم شکایت کنی. پاسخ داد چون ظلم خدایان را به خشم در می آورد . سقراط پرسید به من پاسخ بده آیا چون خدایان به خشم می آیند ظلم بد است یا چون ظلم بد است خدایان به خشم می آیند؟ این سوال و پاسخ آن به غرب رفت و در مسیحیت مکتب ها به وجود آورد . در شرق و ادیان هم مکاتبی ایجاد کرد. بالاخره به اسلام آمد دو مکتب در پاسخ این سوال به وجود آمدن که عدالت چرا خوب است و ظلم چرا بد است؟ آیا عدالت چون خوب است خدا خوشش می آید یا چون عدالت حکم خداست خوب است ؟ اشعری گفت هرچه خدا می گوید خوب است و ظلم را چون خدا نهی کرده بد است. اما معتظلی پاسخ داد چون ظلم را عقل بشری به بدی آن حکم می کند و عدالت را به خوبی آن اجماع است خدا به عدالت توصیه کرده است.حضار عزیز و حامیان عدالت، پشتبانان عدالت ، ما مفتخریم که دارای سه عنصریم. عنصر اول مافرزندان ایرانیم و به آن مفتخریم . مابچه های ایران زمین هستیم که نیاکان ما به ما گفتار نیک، کردار نیک و پندار نیک آموخته اند. ما بچه‌های این تربت پاک هستیم که کوروش کبیرش و بیانه معروفش در حقوق انسانی در دنیا می درخشد.

عنصر دوم، ما مسلمانیم از هر نژادی که هستیم. همانطور که بچه‌های ایرانی از کُرد و ترک و لر و عرب امروز همه با هم می‌گوییم که در کشوری زندگی می‌کنیم که اکثریت آن و قانون آن اسلام است . ندای قرآن مجید را شنیدیم که مارا به عدل توصیه کرد ولی یک بار عدل را معنا نکرد چون به خرد ما واگذار کرد. ما باید عدل را بفهمیم و بشناسیم. ما خدایی را می‌پرستیم که عادل است و درک عدالت  و ظلم را به خرد انسانی واگذار کرده است و شریعت را مرشد عدالت قرار داده . ما قرآنی را پیروی میکنیم که به ما توصیه کرده در درون خود عدالت را درک کنیم و ظلم را می‌فهمیم. آنچه که تکرار می‌کنم این است که حضرات، حقوقدانان نقض قانون خلاف است ولی نقد آن جایز است ولو قانون اساسی. نقد قانون اساسی حق صاحبنظران حقوقی ملت است. البته قانون اساسی که اکثریت ملت به آن رای داده است طبق قانون مفسر قانون اساسی شورای محترم نگهبان است. ما هم قبول داریم اما شورای محترم نگهبان به یقین دکترین حقوقدانان ملت ایران را نمی توان نادیده بگیرد و فاقد وجاهت است که نظرات حقوقدانان را لحاظ نکند. چنین جامعه ای حقوقدانان ارجمندی که مدافع حقوق ملت ایران هستند و خود را فارغ از حقوق عمومی ملت نمی دانند و از آن دفاع می کنند چرا باید استقلالشان آسیب ببیند . تا جامعه حقوقی کشور از آزادی کامل برخوردا نباشد حقوق شهروندی نهادینه نمی شود. تا وکلا و قضات و اساتید دانشگاه و صاحبنظران حقوقی به معنی عام از آزادی و استقلال برخوردار نباشند حقوق عمومی ملت در آسیب و خطر است.

سخنران بعدی خانم دکتر امین زاده دستیار ارشد رییس جمهور در امور شهروندی چنین بیان داشت:

استاد محقق داماد به نکات خیلی مفیدی اشاره کردند. اساتید ما همچون استاد شهیدی و استاد نوربها همواره تاکید میکردند که از حقوق ملت دفاع کنیم. انشالله بتوانیم در چنین محافلی باعث ارتقای وکالت شویم و جامعه هم از آن  بهره مند شود. آشنایی با اصول وکالت که باعث افزایش کیفیت خدمات وکالت شود و مردم جامعه هم شاهد آن باشند ضروری است. شهروند همانطور که حق بهداشت و مسکن و امنیت قضایی و فرهنگی دراد ، حق انتخاب وکیل رد محاکم را هم دارد پس همه حق داشتن وکیل دارند و کیل هم موظف به دفاع است . جنس کار وکالت متفاوت است. وکالت یعنی حمایت . موکل به وکیل اعتماد میکند و موکل به وکیل پناه آورده است تا حق او را باز ستاند. در نظام حاکمیت هم مسئولین امانت دار مردم هستند. بهترین شیوه حکومت در شیوه پارلمانی و با تفکر حقوقی باشد. اگر بیشتر وزارت خانه ها به حقوق دانان سپرده شود به خوبی اداره کنند. متاسفانه در حرفه ما خیلی افراد غیر حقوقی در امور حقوقی دخالت دارند . امیدوارم در کابینه حقوقدانان برجسته حضور پیداکنند تا تفکر مدیریت حقوقی نهادیه شود.

سخنران سوم دکتر پورمختار ، نماینده مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس وکلا را  منادیان حق و عدالت خواند و از حضور در این جمع ابراز خرسندی نمود. الان ما شاهد تنازعی نافرجام هستیم بین جامعه وکالت و جامعه قضایی و دادگستری که این تنازع هیچ فایده ای ندارد و در گذشته هم نداشته و غیر از افزایش اختلافات که آن هم به ضرر حق و عدالت است اثر دیگری برای جامعه درگیر در مسائل قضایی و حقوقی کشور و همچنین خود دستگاه قضا نخواهد داشت. امیدوارم که با اهتمام بلندی که شما اعضای محترم اسکودا دارید در این همایش تصمیم گرفته شود بر حل و رفع اکثریت این دیدگاه ها و اختلافات موجود و جلوگیری از دامن زدن به آنها. بعضا د ررسانه ملی هم حتی توهین و حمله می شود بر علیه جامعه وکالت، طبیعتا اصل نفس برقراری عدالت نیست.

سخنران آخر ، بهمن کشاورز ، رییس اسکودا چنین اظهار داشت: نکته ای که قابل گفتن است این است که حسب دستور تعدادی از کانون‌ها که فرمودند بندی اضافه شود به عنوان چالش‌ها وهجمه‌ها، این بند را به دستور همایش اضافه کردیم. فهرستی از این چالش ها تهیه شد و دیدیم که چندین مورد بود که همه آنها هم درج نشد. این مطلب را در رابطه با پیشنهاد تعامل دائم بین ما و قوه قضاییه طرح کردم و اعتقاد دارم که این تعامل لازم است و در رابطه با برخوردهای پیش آمده، هرگز کانون های وکلا آغاز گر نبوده و همیشه مطلبی به کانون ها یا وکلا نسبت داده شده و ما فقط پاسخ داده‌ایم . اصولا و عقلا تعارض بین کانون وکلا یا وکلا با قوه قضاییه غیر قابل تصور است. ما در بطن این قوه کار میکنیم پس آنچه که پیش می آید باید مباحث آن را درخارج از وکلا و کانون ها جستجو کرد. در مورد متن لایحه وکالت به عرض می رسانم که آنچه که حاضر شده متن نهایی است که امروز در یک مجموعه تقدیم شما خواهد شد . این متن توسط کارگروه تخصصی ویژه و شورای اجرایی اسکودا تهیه شده است. تقاضا دارم در مجالی که هست متن مذکور را بررسی بفرمایید و اگر مسئله کلیدی دیدید که لازم به طرح است اعلام کنید. قبلا هیات عمومی تفویض اختیار به کارگروه کرده و کارگروه هم به شدت در این زمینه محتاط و دقیق عمل کرده است.