صفحه اصلی / اخبار/ مدرسه حقوق / نفسی که سنگین می‌زند

بررسی کار کودک از منظر روانشناسی

نفسی که سنگین می‌زند

علی اکبر صبحانی روانشناس کودک
نفسی که سنگین می‌زند

 

  بی‌شک دوران کودکی، حساس‌ترین مرحله رشد آدمی است، لذا عدم توجه به این دوره و غفلت از آن لطمات جبران‌ناپذیری را در ابعاد فیزیولوژیک، عاطفی- روانی، متوجه فرد خواهد ساخت. با مرور تاریخ جوامع بشری درمی‌یابیم که در موارد متعدد، با درجات متفاوت و در جاهای مختلف کودکان همواره بخش وسیعی از قربانیان زیاده‌خواهی‌های بشر را تشکیل داده‌اند. از اشتغال به کارهای طاقت‌فرسا در کشاورزی و صنعت‌گری در جوامع سنتی گرفته تا تمیز کردن دودکش‌های کارخانجات در اوایل انقلاب صنعتی و به بردگی گرفتن و کارهای مخفیانه در جوامع توسعه‌یافته، همگی گواه محکمی بر این ادعاست. البته در کنار غفلت، امتناع و اهمال کاری که نسبت به کودکان صورت گرفته در ادوار مختلف تاریخی، افراد، مجامع و نهادهایی را می‌توان مشاهده کرد که در دفاع از کودکان به مبارزه برخواسته و وضعیت آنان را دغدغه‌های ذهنی خویش قرار داده‌اند از این رو در سایه تحولات اجتماعی و... ، با کمرنگ شدن کمال‌های فردی، نهادهای حقیقی و حقوقی اعم از منطقه‌ایی، ملی و بین‌المللی مسولیت حمایت از کودکان و احقاق آنان را به دوش می‌کشند. ناکار آمدی نظام جهانی و به تبع آن آسیب‌های ناشی از آن که متوجه کودکان می‌شود جدی‌تر از آن است که توفیق نهادها در برخورد با نقض حقوق کودکان به حد مطلوب و کمال برسد.

یکی از آسیب‌های جدی که این افراد با آن روبه‌رو هستند کار کودکان در خیابان و حضورآنان در این مکان‌ها و همچنین عقب افتادگی‌های تحصیلی ورزشی و ... است. کودکان از احساساتی لطیف و ذهنی آرام و بدونه درگیری‌ها و جنگ‌های اعصاب، برخوردارند. ولی هستند کودکانی که با وجود سنی کم اما با دغدغه‌ها و مشغله‌های ذهنی بسیار از جمله کودکان کار خیابانی که یکی به دنبال رزق حلال، یکی دنبال سرگرمی، یکی به فکر سیرکردن خود و دیگری به فکر سرپناهی برای شب و ... که هرکدام به شیوه‌ای تحت فشارروانی هستند و از آن رنج می‌برند.

آدمی در تمام مراحل زندگی کنجکاو بوده و نیازمند آموزش و به روز بودن دارد، زیرا انسان‌ها روز به روز در حال دگرگونی بوده و متغیر هستند و هر روز باید خود را به دانش و مهارت‌های بیشتری مسلح کنند. همچنین آدمی در بدو تولد در حال یادگیری است و بسیاری از چیز های که یاد می‌گیرد اکتسابی هستند و از محیط و پیرامون خود یاد می گیرد ولی بسیاری از چیز های دیگر را باید از خانواده و جامعه آموخت. انسان‌ها در هر زمان و مکانی رفتارها و قوانینی را برای خود و همچنین جامعه رفتار هاو قوانینی را برای آدمیانی که در آن زندگی می‌کنند ایجاد می‌کند و این قوانین را هنجار و نا هنجار تعریف می‌کنند. هنجارها می‌تواند هم برای خود فرد و هم برای جامعه مفید باشد و ناهنجارها مضر و آسیب رسان باشد. از ناهنجارها می‌توان به اعتیاد، بزه‌کاری و... اشاره کرد. یکی دیگر از وظایف این مرکز آموزش مهارت‌های زندگی، آگاه سازی و پیشگیری از آسیب‌ها و ناهنجاری هاست.

 مهارت‌های جنسیتی با توجه به این که مسایل  و آسیب‌های وجود دارد که جنسیت آدمی را مورد هدف قرار می‌دهد و همچنین  باید کودکان را از این آسیب‌ها آگاه کرد، برگزار شد.