صفحه اصلی / اخبار/ حقوق شهروندی / كوچ پزشكان متخصص از بيمارستان هاي دولتي در سايه بي تدبيري ها

کتایون وشاق-کارشناس ارشد حقوق خصوصی-به دنبال تصویب بند ب ماده 89 برنامه ششم توسعه؛

كوچ پزشكان متخصص از بيمارستان هاي دولتي در سايه بي تدبيري ها

تحول نظام سلامت، گامی درجهت نقض حقوق شهروندی

بند ب ماده 89 قانون برنامه ششم توسعه تصویب شد. ماده 89 برنامه ششم توسعه چه می گوید؟  این بند به دستمزد پزشکان مربوط می شود. بر این اساس کلیه پزشکان، دندانپزشکان و داروسازانی که در استخدام رسمی یا پیمانی دستگاه های اجرایی هستند، مجاز به فعالیت انتفاعی پزشکی در بخش های خصوصی و عمومی غیردولتی نیستند. البته این قانون دو استثنا قائل شده است: پزشکان عمومی و پزشکان مناطق محروم (مطب خصوصی پزشکان و دندانپزشکان متخصص در مناطق محروم در صورت نیاز و ضرورت به تشخیص رئیس دانشگاه علوم پزشکی آن منطقه و مطب پزشکان و دندانپزشکان عمومی از شمول این بند مستثنی می باشد.)

لازم به توضیح است به موجب این قانون پزشکانی که عضو هیئت علمی دانشگاه ها هستند یا در بخش عمومی کار می کنند، دیگر نمی توانند در بیمارستان خصوصی، کلینیک ها و مطب های شخصی فعالیت کنند.

 

 قطعا با تصویب بند ب ماده 89 قانون برنامه ششم توسعه، خالی شدن بخش دولتی از پزشکان متخصص چندان دور از ذهن نخواهد بود. به عبارت دیگر، قابل تصور است زمانی که پزشکان بخواهند بین بخش دولتی و خصوصی یکی را انتخاب کنند، طبیعتاً گزینه متخصصان، بخش خصوصی است. حال چه کسانی متضرر خواهند شد؟ بدون شک در شرایط فعلی که بیمه ها نقش پررنگی ندارند، بیماران که به دنبال درمان دردند و چار ه ای جز این ندارند، با محدودیت در دسترسی به خدمات پزشکی و دندانپزشکی ناشی از تصویب بند ب، ناچارند با پرداخت هزینه های سنگین پزشکی روبه رو شوند. باز هم شاهد نقض حقوق شهروندی خواهیم بود، بیمارانی که قربانیان این تصمیم تامل برانگیز خواهند شد.

این لایحه در حالی به تصویب رسید که وزیر بهداشت نسبت به تصویب آن هشدار داده بود. دکتر هاشمی خطاب به نمایندگان مجلس نوشته بود: «به عنوان وزیر بهداشت، لازم می دانم یک بار دیگر به صراحت تاکید کنم تا زمانی که با کمبود پزشک و فراهم نبودن زیرساخت های لازم مواجه هستیم، این مصوبه به نفع نظام سلامت نخواهد بود.» نائب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز بند ب، را یک محدودیتی برای جامعه پزشکی دانست و گفت: «بند ب طرح تحول سلامت را با چالش مواجه می کند. هنوز زیرساخت های ما مثل پرونده الکترونیک، سیستم ارجاع و پزشک خانواده آماده نیست و این باعث می شود که بسیاری از اعضای هیئت علمی دانشگاه ها از فضای دانشگاهی خارج شوند. همچنین باعث می شود که بسیاری از درمانگاه ها به عنوان مثال درمانگاه آموزش و پرورش، فرهنگیان، نفت یا حتی خیریه همگی تعطیل شوند، چرا که برای  99 درصد از جامعه پزشکی که در این مراکز مشغول هستند، الزاما ممنوعیت ایجاد می کند، حتی در مناطق محروم.» بعد از تصویب این قانون نیز رئیس سازمان نظام پزشکی به نقد آن پرداخت و آن را محرومیت اجتماعی جدیدی برای جامعه پزشکی دانست. فتامل