صفحه اصلی / اخبار/ عدالتخانه / قلم ممیزی در دست ناشران

اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس بررسی کردند:

قلم ممیزی در دست ناشران

اعتماد به ناشران برای رعایت خط قرمزها در حوزه نشر کتاب، پیشنهادی است که اخیرا پررنگ شده و در این میان اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس نیز معتقدند اجرای این کار باید با رعایت همه جوانب امر باشد.

چهارشنبه ۱۳ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۱۸

قلم ممیزی در دست ناشران

سرویس فرهنگی خبرگزاری خانه ملت، مریم ابوفاضلی - ممیزی در کتاب همواره با اما و اگرهایی روبرو بوده است و خط کشی‌های سلیقه‌ای آن محل انتقاد فعالان و صاحبنظران این حوزه.

علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سابق در افتتاحیه بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با اشاره به اینکه سیاست کلی دولت، واگذاری امور مربوط در حوزه فرهنگ و هنر به تشکل‌های خصوصی است، پیشنهاد واگذاری ممیزی کتاب به ناشران قانونمندار را داد.

در همان زمان وی از تشکیل هیات نظارت بر کتاب خبر داده و گفته بود: هیات نظارت بر ضوابط نشر، ضمن رعایت اصول مورد احترام برای همگان در کشور، آزادی بیان را هم در خصوص کتاب تضمین کند تا بتوانند اندیشه های خودشان را در قالب کتاب در جامعه بیان کنند.

چندی پیش نیز در جلسه رئیس مجلس شورای اسلامی با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از سوی دکتر لاریجانی مطرح شد که لزومی ندارد برای چاپ هر کتابی اجازه گرفته شود. به اعتقاد وی ناشران مطمئنی در این عرصه فعالیت می‌کنند که می‌توان نظارت‌ها را در این حوزه کمرنگ کرد.

دکتر لاریجانی معتقد است باید موانع تولیدات فرهنگی را کم کنیم چراکه ناشران مطمئنی در این عرصه فعالیت می‌کنند. باید نظارت‌ها را به تناسب ناشران کمتر کرد. توجه به این امر موجب تعالی‌بخشیدن به جامعه و احترام گذاشتن به ناشر خوش‌سابقه است و در این میان دیگر ناشران هم تلاش می‌کنند تا به سطح بالایی در حفظ رعایت مقررات دست پیدا کنند.

در همین راستا، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس با استقبال از برون‌سپاری در حوزه چاپ و نشر کتاب گفت: تفویض اختیار به ناشران کتاب، ضمن انگیزه‌دهی به فعالان خوش سابقه در این حوزه، مصداق اجرای اصل ۴۴ در عرصه فرهنگ است.

در این باره عضو کمیته تخصصی «ارشاد، تبلیغات اسلامی و گردشگری» کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه اگر مسئولیت‌ها به تناسب اهمیت کار واگذار شود، بحث نظارت کتاب در پیچ و خم کارهای اداری به طول نخواهد انجامید، گفت: به دلیل اهمیت و ایفای نقش کتاب در جامعه و در شخصیت افراد، ممکن است برخی جریان‌ها و نویسندگان بخواهند نگاه ویژه‌ای را در طول سالیان سال ترویج کنند، لذا کسی مخالف نظارت در این حوزه نیست اما اگر فرایند نظارت طولانی شود، باید راهکاری اندیشید که کوتاه شود.

همچنین عضو دیگر کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه باید موارد نظارتی را آسانتر گرفت اما نباید باعث زیر سوال رفتن مبانی حاکم بر جمهوری اسلامی شود، تصریح کرد: ساز و کار نشر کتب باید به نحوی باشد که بتوان شرایطی را فراهم کرد که هم نویسندگان با خیال راحت و بدون دغدغه کار کنند و هم ناشران بتوانند اثر خود را نشر دهند.

خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در گفت‌وگو با نمایندگان مجلس شورای اسلامی لزوم کم شدن موانع در تولیدات فرهنگی را جویا شد که در ادامه می‌خوانید.

تفویض اختیار به ناشران در حوزه کتاب، مصداق اجرای اصل ۴۴ در حوزه فرهنگ است

سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس با استقبال از برون‌سپاری در حوزه چاپ و نشر کتاب گفت: تفویض اختیار به ناشران کتاب، ضمن انگیزه‌دهی به فعالان خوش سابقه در این حوزه، مصداق اجرای اصل ۴۴ در عرصه فرهنگ است.

احد آزادیخواه

احد آزادی‌خواه در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در مورد لزوم کم شدن موانع در تولیدات فرهنگی و تفویض اختیار به ناشران در مورد نشر و تولید کتاب گفت: موضوع مطروحه به معنای برون‌سپاری در حوزه فرهنگ است که کمیسیون فرهنگی مجلس نیز آن را قبول دارد و اصلا یکی از پیشنهادهای قابل اعتنای کمیسیون، برون‌سپاری به معنای ورود بخش خصوصی در مباحث فرهنگی از جمله چاپ و نشر بود.

نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه باید از ظرفیت ناشران خوش سابقه، انقلابی، مطمئن و مورد وصول استفاده کرد، ادامه داد: این امر به آن معنا نیست که نظارت بر چاپ و نشر برداشته شود چرا که هرگز چنین چیزی امکان ندارد و شرایط کنونی این است که حوزه چاپ و نشر را به بخش خصوصی و مبتنی بر اصل 44 قانون اساسی برون‌سپاری می‌کنیم.

وی تصریح کرد: ناشرانی که توان اینکار را دارند می‌توانند اعلام آمادگی کنند و موضوع چاپ، نشر، مجوزها و نظارت‌ها را از حوزه وزارت فرهنگ و ارشاد برداشته و به بخش خصوصی سپرده می‌شود که این کار منطقی است؛ در این صورت بخش خصوصی مجری و بخش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ناظر می‌شود.

آزادی‌خواه با بیان اینکه روش برون‌سپاری در حوزه چاپ و نشر با منطق سازگار است، خاطر نشان کرد: این روش می‌تواند بخش خصوصی را وارد بازار کرده و در حوزه اقتصادی تاثیرگذار باشد؛ اگر این اتفاق بیفتد، بازار کار برای ناشرانی که سابقه‌ای در حوزه چاپ و نشر دارند، رونق می‌گیرد و انگیزه‌ای نیز برای کار آنها ایجاد می‌شود و هم قدرت وزارت متبوع برای اعمال نظارت چند برابر خواهد شد.

سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در پایان گفت: زمانی که موضوع اجرا از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برداشته می‌شود، بر حوزه نظارت متمرکز می‌شود تا امر نظارتی را موثر کند و این نظارت می‌تواند یک محیط سالم و به دور از انحرافات دیگر در حوزه چاپ و نشر در عرصه کتابخوانی اهدا کند.

اعتماد به ناشران باتجربه، کار نظارت بر نشروچاپ کتاب را تسریع می‌بخشد

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به تمرکززدایی در بحث نظارت نشر و چاپ کتاب، تصریح کرد: می‌توان نظارت را به ناشران باتجربه و خوش‌سابقه جامعه سپرد چراکه اعتماد به آنها کار نظارت بر نشر و چاپ کتاب را تسریع می‌بخشد.

اصغر مسعودی

اصغر مسعودی در گفت‌‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در مورد لزوم کم شدن موانع در تولیدات فرهنگی و تفویض اختیار به ناشران در مورد نشر و تولید کتاب گفت: با توجه به نقش مهم کتاب و مطبوعات در جامعه باید نظارت در این حوزه دقیق باشد اما به این معنی نیست که سیر نظارت طولانی شود.

نماینده مردم نی‌ریز و استهبان در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه می‌توان در بحث نظارت نشر و چاپ تمرکززدایی کرد، افزود: پیشنهاد می‌شود نظارت را به ناشران باتجربه سپرد؛ زیرا این کار امتیازهای خاص خود را دارد و لازم نیست هر ناشر برای چاپ و نظارت کتاب به مرکز، استان و شهرستان خود مراجعه کند.

وی با بیان اینکه اگر مسئولیت‌ها به تناسب اهمیت کار واگذار شود، بحث نظارت کتاب در پیچ و خم کارهای اداری به طول نخواهد انجامید، تصریح کرد: به دلیل اهمیت و ایفای نقش کتاب در جامعه و در شخصیت افراد، ممکن است برخی جریان‌ها و نویسندگان بخواهند نگاه ویژه‌ای را در طول سالیان سال ترویج کنند، لذا کسی مخالف نظارت در این حوزه نیست اما اگر فرایند نظارت طولانی شود، باید راهکاری اندیشید که کوتاه شود.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم نظارت در حوزه کتاب ادامه داد: مسیر کوتاه کردن نظارت می‌تواند به استانها واگذار شود چراکه نظارت باید خواه ناخواه جایی انجام شود که پاسخگو باشد؛ اگر مرکزی به عنوان ناظر معرفی شود و نه مسئولین و نه مرکز معرفی شده پاسخگو نباشند، مسیر قانونی آن نیز دارای اشکال می‌شود.

عضو ناظر مجلس در شورای فرهنگ عمومی کشور با بیان اینکه باید عوامل فرایند طولانی بودن نظارت بر نشر و چاپ کتب بررسی شود، تصریح کرد: اصول و مبانی در این حوزه مشخص است و با خواندن کتاب توسط یک کارشناس، می‌توان نظر نهایی را ارائه کرد و ناشرانی را به عنوان ناظر انتخاب کرد که پاسخگو باشند و این انتخاب می‌تواند از مراکز استان‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتخاب کرد.

عضو کمیته تخصصی «ارشاد، تبلیغات اسلامی و گردشگری» کمیسیون فرهنگی مجلس خاطرنشان کرد: اعتماد به ناشران باتجربه و خوش‌سابقه جامعه، کار نظارت بر نشر و چاپ کتاب را تسریع می‌بخشد و احترام به ناشران است؛ همچنین ناشران دیگر سعی می‌کنند خود را به این سطح برسانند و در همه موارد باید پاسخگویی و دقت نظر لازم وجود داشته باشد و نمی‌توان بحث مهم کتاب را بدون نظارت گذاشت.

پذیرش سلایق مختلف، لازمه تفویض اختیار به ناشران در حوزه نشر کتاب

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس معتقد است تفویض اختیار به ناشران در حوزه نشر کتاب در صورتی میسر است که سلایق مختلف ناشران پذیرفته شود؛ اگرچه این امر نباید باعث زیر سوال رفتن مبانی حاکم بر جمهوری اسلامی شود.

پروانه سلحشوری

پروانه سلحشوری در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با اشاره به لزوم کم شدن موانع در تولیدات فرهنگی و تفویض اختیار به ناشران در مورد نشر و تولید کتاب گفت: اگر ممیزی کتاب با شدّت و حدّت صورت بگیرد و کتب برای اینکه به آستانه نشر برسند، مدتها پشت خط ممیزی معطل می‌شوند؛ ضمن آنکه متأسفانه بسیاری از ممیزی‌ها سلیقه‌ای است.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی افزود: ممکن است فردی در امور مرتبط با نظارت بر کتب در وزارت فرهنگ، مسائلی را در نظر گرفته و نشر کتابی را بدون مسئله ببیند در حالی که ناظر دیگری بعد از بررسی همان کتاب، مسائل دیگری را در نظر گرفته و این مسائل برای او مسئله‌ساز باشد.

سلحشوری با بیان اینکه باید موارد نظارتی را آسانتر گرفت اما نباید باعث زیر سوال رفتن مبانی حاکم بر جمهوری اسلامی شود، تصریح کرد: ساز و کار نشر کتب باید به نحوی باشد که بتوان شرایطی را فراهم کرد که هم نویسندگان با خیال راحت و بدون دغدغه کار کنند و هم ناشران بتوانند اثر خود را نشر دهند.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی اعتماد به ناشران باتجربه و خوش‌سابقه جامعه و ایجاد تسریع در کار نظارت بر نشر و چاپ کتاب را صحیح دانست و خاطرنشان کرد: البته این موضوع بستگی به موضوع نشر و ناشر دارد و به نظر بنده این مبحث در شرایط مختلف متفاوت است؛ گروه‌ها و ناشرانی که در کار نظارت بر نشر و چاپ کتب وارد می‌شوند به دلیل مهم بودن حیثیت خود، ترغیب می‌شوند که دست به چاپ آثاری بزنند که کار خود را زیر سوال نبرند، به همین دلیل به دنبال نشر آثاری می‌روند که بتواند برای ایشان موثر واقع شود./