صفحه اصلی / اخبار/ دریچه / عربستان کانون وکلا ندارد

پیرامون نامه کانون وکلای مرکز به کانون وکلای عربستان

عربستان کانون وکلا ندارد

مهدی مزروعی - وکیل دادگستری
عربستان کانون وکلا ندارد

در این شب سیاهم گم گشته راه مقصود از گوشه ای برون آی ای کوکب هدایت دیروز در خبرها دیدم که هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز طی نامه ای خطاب به "ریاست و اعضای هیأت مدیره کانون وکلای عربستان" از ایشان به عنوان حامیان اصول حقوق بشری خواسته اند که مراتب عدم انطباق اعدام "شیخ نمر باقر النمر" با اصول حقوق بشری را به مسئولین عربستان سعودی یادآوری کنند،خواندن دوباره و سه باره بالا و پایین نامه منتهی به نتایج زیر شد .

 

دیروز در خبرها دیدم که هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز  طی نامه ای  خطاب به "ریاست و اعضای هیأت مدیره کانون وکلای عربستان" از ایشان به عنوان حامیان اصول حقوق بشری خواسته اند که مراتب عدم انطباق اعدام "شیخ نمر باقر النمر"  با اصول حقوق بشری را به مسئولین عربستان سعودی یادآوری کنند،خواندن دوباره و سه باره بالا و پایین نامه منتهی به نتایج زیر شد:
1-  کانون وکلای دادگستری عربستان وجود خارجی ندارد و نامه برای مخاطبی که فقط در ذهن نویسندگان آن وجود داشته نوشته شده است. می پرسید این نتیجه از کجا حاصل شد؟ عرض میکنم؛ با کمی جستجو با کلید واژه های مختلف میفهمم که در عربستان سعودی "وکیل دادگستری" را "مُحامی" مینا مند با ادامه جستجو با کلید واژه "محامی" به وبسایت شخصی یک وکیل عربستانی به نام آقای "منصور بِن عبدالله الرفاعی" دسترسی پیدا کردم، پس از دقت و بررسی تصویر پروانه وکالت ایشان،تصمیم گرفتم از طریق ایمیل،پاسخ دو پرسش را از وی بخواهم،پرسیدم : اولاً در عربستان سعودی کانون وکلای دادگستری وجود دارد؟ و دوماً پروانه وکلای عربستانی را چه کسی صادر می کند؟ با گذشت چندساعت آقای الرفاعی پاسخ مرا اینگونه داد که اولاً در حال حاضر اتحادیه یا تشکلی متشکل از وکلای دادگستری وجود ندارد و دوماً پروانه وکلای عربستان را "اداره عامه وکلا" که زیرمجموعه وزارت دادگستری این کشور است، صادر می کند. چیزی شبیه اداره احصائیه وزارت دادگستری تا قبل از دهه سی در کشور خودمان که بدلیل وابستگی به حاکمیت،اصولاً بو و خاصیت حقوق بشری نمی تواند داشته باشد.
2-  سطر اول نامه کانون مرکز اینگونه شروع شده است: "هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز- ایران- ضمن اظهار تأسف... " بله! اعضاء هیأت مدیره این کانون ، "مرکز" را معادل "ایران" میدانند، من که حداقل از خودم اطمینان دارم و یادم نمی آید ، در جایی به این عزیزان نمایندگی داده باشم،بقیه وکلای اصفهانی،شیرازی،مشهدی،تبریزی،کرمانشاهی و... را نمیدانم! هرچند که به برخی از عزیزان عضو در هیأت مدیره کانون مرکز، ارادت قلبی دارم.
3-   استنباط شخصی من این است که این اقدام کانون مرکز،مصرف داخلی دارد ،البته که معتقد به تعامل کانون های وکلا  با قوای سه گانه بوده و هستم،اما تا جاییکه تعامل منجر به فروغلتیدن در آغوش حاکمیت و رفتاری به دلخواه سیاسیون ابنُ الوقت نشود،استقلال در ذات وکیل دادگستری است و استقلالی که با کمردوتا شدن و سرخم کردن بدست بیاید،به نسیمی بند است.بهتر نیست به جای تکیه بر سیاستمدارانی که امروز هستند و فردا شاید نه،پایگاه و عزت خود را در قلوب شهروندان ذی حق، بجویم و بسازیم؟! البته که سخت است و "شهر خالیست زِ عشاق؛بوَد کز طرفی،مردی از خویش برون آید و کاری بکند؟"
4-  اگر اصول حقوق بشری لازم الرعایه است که هست،و اگر کانون های وکلا و وکلای دادگستری می توانند به عدم انطباق اقدامات حکومت ها با اصول حقوق بشر واکنش نشان دهند که باید،پرسش این است کدامیک از کانون های وکلا یا وکلای دادگستری اظهاری صریح و اقدامی مؤثر به نقض این اصول برای فعالین مدنی،اجتماعی،سیاسی و صنفی هموطن خودمان بروز داده اند؟ جز اینکه گاهی به گلایه ای کلی و کمرنگ اکتفا کرده ایم و گاهی هم کلا حسابمان را از ستوده ها و سلطانی ها  سوا کرده ایم؟!
5-خداوند روح عالم مجاهد و شهید مظلوم ،شیخ نمر باقر النمر را با سرور شهیدان محشور کند.