صفحه اصلی / اخبار/ دریچه / دستورالعمل بین المللی عملکرد حرفه ای مشاغل حقوقی

دستورالعمل بین المللی عملکرد حرفه ای مشاغل حقوقی

صدای جهانی مشاغل حقوقی

مصوب 28 می 2011 -  کانون بین المللی وکلا (IBA)

مقدمه :  انجمن بین المللی وکلا،( در تاریخ 28 مه 2011 میلادی)  اصول بین المللی عملکرد حرفه ای مشاغل حقوقی را تصویب نمود. با توجه به گسترش عملکرد حقوقی وکلا در سراسر جهان، این نوشتار 36 صفحه ای چارچوبی برای وکلا فراهم می آورد که طی آن بتوانند وظایف حرفه ای خود را با حفظ عزت و احترام در روابط حرفه ای و تعامل با موکلان انجام دهند. هدف ااز این اقدام ، پیش بینی فضای درک قواعد ملی وبین المللی حاکم بر رفتار وکلا، آرمان ها و انسجام مشاغل حقوقی است که درسراسر جهان تبلیغ می شود.

اصول بین المللی انجمن بین المللی وکلا ، نسخه قرن بیست و یکم از مجموعه قواعد حرفه ای واخلاقی است که نخستین بار 50 سال پیش تدوین شده و نسخه امروزی بر مبنای همان قواعد اخلاقی (مصوب 1956و 1988) می باشد.حال همگامی با سرعت جهانی شدن وافزایش معاملات مرزی منجر به تجدید نظر و ویرایش مجدد اصول وقواعد اخلاقی گشته در که نتیجه آن در نوشتار کنونی قابل مشاهده است.امری که از طریق فرآیند دقیقی همراه با اظهار نظر نمایندگان مشاغل حرفه ای از سراسر جهان منجر به تدوین ده اصل اساسی گردید.

ده ارزش اساسی و پایه اصول انجمن بین المللی وکلا عبارتند از: 1 )استقلال،2)صداقت، انصاف و امانت داری. 3)تعارض منافع. 4)رازداری اسرار حرفه ای. 5)منافع موکل. 6) تعهدات وکیل. 7) آزادی موکل. 8) اموال موکل و اشخاص ثالث. 9)صلاحیت. 10) حق الزحمه.

هر اصل به وضوح در این متن تعریف شده و مشتمل بر  تفاسیری بر چگونگی کاربرد قواعد رفتاری برای هر وکیل در حوزه های مختلف قضایی است. به گفته "جیمز کلوتز"، رئیس کانون بین المللی وکلا، (ما امیدواریم که اصول کانون بین المللی، به عنوان مبنایی برای قواعد عملکرد حرفه ای حقوقی در سراسر جهان قرار گیرد.هدف ما این است که دولت ها و دیگر نهادهای صالح مرتبط با ارتقای سطح حاکمیت قانون و دفاع از آزادی وعدالت، ارزش حیاتی این اصول را در رابطه با استقلال مشاغل حقوقی و دموکراسی درک کنند.)) وی می افزاید: ((ما بر این باوریم که کانون های وکلای نوپا که در تلاش برای تحقق استقلال خویش هستند ، این اصول را منابع با ارزشی تلقی می کنند.))

اول:  اصول بین المللی رفتار حرفه ای حقوقی

وکلای سراسر جهان متخصصان ویژه ای هستند که منافع موکلان خود را بر منافع شخصی خود برتر و مقدم می دانند و در تلاش برای تضمین اجرای قوانین هستند. آنان باید به منظور حفظ هنجارهای معقول زندگی ، تحولات و تغییرات مداوم حقوقی را با خدمات خود به موکلان، احترام به دادگاه ها و انتظارات مشروع ترکیب کنند که معمولاً بین این عناصر تضاد وجود دارد.

هدف از تنظیم این اصول، ایجاد چارچوب کلی پذیرفته شده برای موازینی است که ممکن است برای وکلای هر نقطه از جهان از سوی مراجع صالح وضع گردد و مبنایی مقبول باشد.

علاوه بر این، هدف از تصویب این اصول بین المللی، ارتقا و تقویت آرمان های مشاغل حقوقی است. بنا نیست که این اصول جایگزین یا محدود کننده تعهدات وکلا (به عنوان اعلی درجه مشاغل حقوقی)ٍ مطابق قوانین صالح یا موازین حرفه ای خاص خود باشد. همچنین، بنا نیست که این اصول به عنوان معیاری برای تحمیل مسئولیت، مجازات یا هر نوع تدابیر انضباطی برای وکلا باشد.

استقلال و بی طرفی

یک وکیل باید استقلال خود را حفظ کرده و توانایی دفاع از این استقلال را در ارائه مشاوره بی طرفانه به موکل خود داشته باشد.

یک وکیل باید در ارائه مشاوره به موکل خود شامل احتمال موفقیت در قضیه، قضاوت بی طرفانه وغیر مغرضانه ای داشته باشد.

 

صداقت، امانت داری و انصاف

یک وکیل باید در تمام مدت، بالاترین درجه از صداقت، امانت داری و انصاف را نسبت به موکلان دیگر وکلا، دادگاه، همکاران و تمام کسانی که در تماس شغلی با آنان است ، رعایت کند.

تعارض منافع

یک وکیل نباید موقعیتی را که طی آن منافع موکل با منافع وکیل، وکیل دیگر در همان وضعیت یا منافع دیگر موکلان در تعارض قرار می گیرد بپذیرد مگر اینکه پذیرش چنین موقعیتی به واسطه قانون، یا موازین حرفه ای مجاز بوده ویا موکل اجازه داده باشد.

رازداری و حفظ اسرار حرفه ای

یک وکیل باید در تمام مدت رازداربوده و برای حفظ مخفیانه بودن امور موکلان فعلی وسابق خود تلاش کند مگر اینکه خلاف آن توسط قانون مجاز شمرده شده یا افشای این اسرار توسط قانون یا موازین مناسب حرفه ای ضروری تلقی شود.

منافع موکل

یک وکیل باید منافع مشتری را به عنوان مهم ترین موضوعی تلقی کند که همیشه باید بدون تعارض با وظایف وکیل نسبت به دادگاه و جانبداری از عدالت، رعایت قانون و پایبندی به موازین اخلاقی باشد.

تعهدات وکیل

یک وکیل باید با افتخار، هر گونه تعهدخود در رابطه با وکالت را به شیوه ای منظم ایفاء کرده و تازمانی که موضوع تعهد انجام شده یا انجام آن

متعذر و غیر ممکن شود به تعهد خود پایبند باشد.

آزادی موکل

یک وکیل باید به آزادی موکل در انتخاب وکیل احترامفف گذاشته و جز در موردی که به واسطه موازین حرفه ای خاص یا قوانین مناسب منع شده باشد، در انتخاب یا رد پرونده ی قضایی آزاد است.

حمایت از اموال موکلان و اشخاص ثالث

یک وکیل باید بی درنگ و صادقانه حساب اموال موکل یا اشخاص ثالثی که به واسطه اعتماد به وکیل به وی سپرده شده را پس دهد و همچنین حساب این اموال را از اموال شخصی خود تفکیک کند.

صلاحیت

اعمال یک وکیل باید در راستای صلاحیت و به شیوه ای معقول صورت پذیرد. یک وکیل نباید اموری را که به طور معقول امکان تحقق آن وجود ندارد به عهده بگیرد.

حق الزحمه

وکلا مستحق دستمزدی معقول برای اعمالشان هستند، ونباید دستمزدی غیر معقول درخواست کنند. یک وکیل نباید اعمال غیر ضروری انجام دهد.