صفحه اصلی / اخبار/ صفحه اول / تبلیغ وکیل، معرفی یا اغواگری

تبلیغ وکیل، معرفی یا اغواگری

مینا مجدزاده وکیل دادگستری
تبلیغ وکیل، معرفی یا اغواگری

برخورد با تبلیغ در امر وکالت از دو باب مطرح است. اول تبلیغ وکالت و تشویق مردم برای مراجعه به وکیل و درنهایت توسعه فرهنگ وکالت و عدالت اجتماعی که خروجی آن کاهش پرونده‌ها در مراجع قضایی، جریان امور برمدار قانون و رضایتمندی مردم درنتیجه استفاده از خدمات وکیل و مشاور حقوقی است. در این مرحله کانون‌های وکلا با بهره‌مندی از فضای رسانه‌ای از جمله صدا و سیما و فضای مجازی باید روشنگری نموده و مزایای استفاده از وکیل را تشریح  و توصیف نماید.

متاسفانه علی‌رغم خدمات متعدد و کم‌نظیری که کانون‌های وکلا و همکاران در ارایه ی خدمات معاضدتی و تسخیری و بدون مزد و منت انجام می‌دهند، عموم افراد را آگاهی از آن نیست. دستگاه قضایی هم هیچگاه قدردان این همکاری نبوده است.

متاسفانه ارتباط این کانون‌ها با بدنه‌ی جامعه کمرنگ و محو است و اگر نهاد وکالت از سوی مدیریت کانون‌ها و اتحادیه‌ی سراسری معرفی و تبلیغ شود حاصل آن نصیب کل جامعه و وکلا خواهد شد. اخیرا برخی کانون‌ها در باب داوری و  حقوق شهروندی کارگاه‌های عمومی برگزار کرده‌اند که در صورت تداوم و توسعه آثار مثبت آن علاوه بر آشنایی مردم با حقوق قانونی اقبال رجوع به وکیل را هم افزایش می‌دهد.

باب دوم تبلیغ شخصی وکیل است برای معرفی خود و توانایی های و امکاناتش در پذیرش وکالت می‌دانیم که هدف اصلی مردم در مراجعه به وکیل توفیق درخواست خود و حاکم شدن در دادگاه و و گرفتن حکم به نفع خود است و اهمیت ندارد که این دادنامه با تلاش بسیار، علم و دانش کامل و ترفندهای خاص صادر شده است یا با دو خط لایحه و دفاع مختصر، موکل طالب نتیجه است، لذا در امری که چند و چون آن در اختیار وکیل نیست و سرنوشت کار را فرد دیگری ( قاضی) تعیین می‌کند، هرگونه قول، وعده، و معرفی اغواگری محسوب می‌شود و در حرفه‌ی وکالت که سرشت آن امانت داری و صداقت است این امر مذموم و ناپسند است.

متاسفانه در این وادی موسسات حقوقی بی‌ضابطه رشد کرده و تابع هیچ قاعده و قانونی نیستند و متولی هم ندارند و شهرها را با تبلیغات اغراق‌آمیز و نابخرادنه پوشش داده‌اند. تشکیلات موازی کانون هم ممنوعیتی در این موضوع ندارند و دادگاه و دادسرای آنان نیز حساسیتی به این موضوع ندارند.

تکلیف وکلای جوان و تازه کار در این آشفته بازار چیست؟ آنان که نام و نشان و سابقه‌ی کار پیشکسوتان وکالت را هم ندارند. به‌نظر می‌رسد دو امر مقبول و راهگشا باشد.

اول اجباری شدن وکالت از سوی قانونگذار در همه‌ی دعاوی  و همه‌ی مراجعات به دادگستری امری که فوائد آن زائد بر شمار است و علاوه‌بر کاهش جدی آمار پرونده‌های و حسن جریان امور و قانون مداری عمومی، کار و اشتغال کافی برای وکلا هم ایجاد خواهد شد. برای مردم بی‌بضاعت هم کانون‌ها ساز و کار مناسب برای ارائه‌ی خدمات حقوقی دارند و هم اکنون نیز ارائه می‌دهند  که این چرخه مطلوب است و نتایج نکو دارد و امر دیگر تخصصی شدن خدمت همکاران است. اینک بنا به ضروریات جامعه و تاسی از کشورهای شرقی امور وکالت هم به سمت تخصصی شدن پیش می‌رود و باز هم وظیفه‌ی کانون‌ها و اتحادیه است که همکاران را در رشته‌های مطرح و مورد نیاز جامعه آموزش داده توانمند سازند و گواهی لازم را به ایشان اعطا نمایند. در این‌صورت وکیل محترم می‌تواند در سربرگ و یا تابلو و یا وبسایت خود را متخصص رشته‌ای عنوان نماید و ادعا کند که متخصص در دعاوی خانواده است و یا مدرک در باب موجر و مستاجر دارد و یا پذیرای پرونده‌های مالیاتی می‌باشد.

این امر تبلیغ و اغواگری نیست، معرفی و گزیده کاری است که در سایه ی علم و دانش و توانایی بیان می‌شود و با رعایت سایر اصول وکالتی و مردمداری جلب اعتماد می‌کند و سبب خوش‌نامی وکیل و افزایش مراجعات مردم خواهد شد.

من این حروف نوشتم چنانکه غیر ندانست     تو هم ز روی کرامت چنان بخوان که تو دانی