صفحه اصلی / اخبار/ دفتر خانه / بیش از 300 هزار موقوفه کشور بدون سند مالکیت است

بیش از 300 هزار موقوفه کشور بدون سند مالکیت است

معاون اوقافی، حقوقی و امور مجلس سازمان اوقاف و امور خیریه گفت:بیش از یک میلیون و 200 هزار موقوفه و رقبه در کشور وجود دارد که از این تعداد، بیش از 300 هزار هنوز سند مالکیت رسمی ندارند.

حجت الاسلام محمد مهدی حاتمی در گردهمایی بررسی موانع صدور اسناد مالکیت موقوفات در بندرعباس اظهار کرد: 20 درصد اسناد مالکیت کل موقوفات کشور، طی سال های 93 و 94 اخذ شده است.

وی افزود: در سال 94 و در راستای تثبیت مالکیت موقوفات کشور، 11 هزار جلد سند مالکیت اخذ شد، که ارزش این موقوفات سند دار شده پنج برابر موقوفات سند دار شده در سال 93 است.

حاتمی با اشاره به بررسی سه هزار پرونده دعاوی پیرامون موقوفات در محاکم قضایی گفت: در سال 94 حدود 700 رای به نفغ موقوفات، اجرایی شده است.

وی تصریح کرد: با رایزنی و توافق های صورت گرفته میان سازمان اوقاف و قوه قضاییه، تا پایان سال آینده برای تمام موقوفات کشور سند مالکیت صادر می شود.

این مقام مسئول ابراز داشت: سازمان اوقاف و منابع طبیعی کشور بر سرمالکیت یک میلیون و 300 هزار هکتار زمین اختلاف دارند که با تفاهم انجام شده دیگر این دو نهاد از یکدیگر حق شکایت ندارند و در کارگروهی مشکل این زمین ها در حال حل شدن است .

حاتمی با اشاره به اینکه بسیاری از امام زاده ها و بقاع متبرکه کشور شجره نامه دارند، افزود: اما تعدادی نیز ممکن است به مرور زمان شجره نامه از دست داده باشند که به فرموده رهبر انقلاب توجه و اشتیاق مردم به بقاع متبرکه که در برخی مواقع راه دسترسی سختی دارند، خود نشان حقانیت امازاده ها و بقاع متبرکه است.

معاون سازمان اوقاف و امور خیریه کشور خاطرنشان کرد: در سراسر کشور فقط 20 درصد از بقاع متبرکه با نذورات اداره می شوند و بقیه بقاع متبرکه درآمد کافی برای اداره وقف ندارند.

حاتمی به مساله فرهنگ سازی در وقف و نقش تاثیرگذار رسانه ها در این خصوص اشاره کرد و گفت: همه مردم با هر سقف درآمدی می توانند به صورت مشارکتی واقف بوده و در فرآیند سنت حسنه وقف سهیم و شریک شوند.

وی بیان داشت: در استان هرمزگان نیز نزدیک به نیمی از موقوفات بدون سند یا در مرحله صدور سند مالکیت هستند که بین پنج تا 6 هزار موقوفه را شامل می شود.

حجت الاسلام محمدصادق اکبری رئیس کل دادگستری هرمزگان نیز در این گردهمایی از آمادگی کامل این دستگاه برای حل مشکلات صدور سند مالکیت برای موقوفات استان خبر داد و مدیران منابع طبیعی، ثبت اسناد و بنیاد مسکن هرمزگان هم مشکلات و دیدگاههای خود برای صدور سند مالکیت موقوفات استان را مطرح کردند.

 

مديركل ثبت اسناد و املاك ايلام: كاداستر؛ پايان بخش دعاوي در مالكيت اراضي

 

مدیرکل ثبت‌اسناد و املاک استان ایلام گفت: دلیل عمده‌ی تصرف عدوانی و زمین‌خواری عدم تثبیت مالکیت‌ها است چون بسیاری از املاک دولتی املاک تعریفی هستند نه تحلیفی، لذا امکان تصرف وجود دارد.

 

«علی  افشین» در مورد وضعیت ثبت‌اسناد استان ايلام اظهار کرد: ثبت استان در یک ماه گذشته شاهد دو تحول بزرگ در ثبت آنی و الکترونیکی و سامانه جامع ثبت آنی معاملات شده، چراکه عمده تأخیر در مراجعات مردم در حوزه تنظیم اسناد رسمی سنتی و دستی بود که با ثبت آنی این مهم رفع شده است.

وی بابیان اینکه کتابت اسناد به‌صورت ستتی موجب بروز مشکلاتی در این حوزه می‌شود افزود: با ثبت آنی و الکترونیکی بسیاری از مشکلات ثبت‌اسناد حل می‌شود و یا به وقوع نمی‌پیوندد.

 افشین خاطرنشان کرد: ثبت سنتی زمان‌بر بود و باعث تأخیر در ثبت‌اسناد می‌شد و در ماه گذشته دفتر اسناد رسمی به‌صورت مکانیزه و آنی انجام و حداکثر 5 دقیقه تنظیم می‌شود.

 مدیرکل ثبت‌اسناد و املاک ایلام تصریح کرد: در بحث املاک با تصویب قانون کاداستر بر اساس ماده 22 قانون ثبت‌اسناد و املاک مرجع تعیین مالکیت و حدود املاک مشخص خواهد شد و شاهد کمترین دعاوی حقوقی بر سر مالکیت املاک خواهیم بود.

 وی با اشاره به اینکه از این به بعد شخصی مالک شناخته می‌شود که ملک از طریق طرح کاداستر به اسم وی ثبت‌شده باشد، افزود: ثبت اراضی و املاک با استفاده از طرح کاداستر تمام حدود و اختیارات املاک مشخص و ثبت کامل می‌شود و کسی دیگر نمی‌تواند به اراضی غیر از سهم خود تعرض کند.

 افشین گفت: اگر مدارک املاک بدون ایراد باشند ثبت املاک هر فرد بین 5 تا 10 دقیقه طول می‌کشد و از 0 تا 100 عملیات ثبت به‌صورت الکترونیکی انجام می‌شود.

 مدیرکل ثبت‌اسناد و املاک ایلام بابیان اینکه در 6 ماهه‌ی اول امسال حدود 9 هزار و 400 جلد سند تک‌برگ مالکیت و 223 فقره ثبت شرکت در استان صادر شده است، خاطرنشان کرد: علاوه بر این 8 میلیارد تومان از طریق اجرای آیین‌نامه بانک‌ها وثیقه وام‌ها از طریق املاک شخص وصول‌شده است.

 وی ادامه داد: کل درآمد ثبت ‌اسناد استان در حوزه‌های مختلف در 6 ماهه اول امسال 3 میلیارد و 800 میلیون تومان بوده که تقریباً رشد 32 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است.

افشین بابیان اینکه 14 هزار جلد پرونده املاک رسیدگی و تعیین تکلیف شده است، گفت: ثبت الکترونیکی و یا استفاده در طرح کاداستر برای مشخص شدن حدود اراضی و املاک از بسیاری از مشکلات این حوزه جلوگیری می‌شود.

 مدیرکل ثبت‌اسناد و املاک ایلام افزود: عمده تصرف عدوانی و زمین‌خواری عدم تثبیت مالکیت‌ها است و در استان اسناد به‌صورت سنتی ثبت‌شده‌اند لذا امکان تخلف در آن وجود دارد و از طرفی املاک دولتی حدود املاک تعریفی هستند نه تحلیفی لذا امکان تصرف به‌شدت افزایش پیداکرده است.

 وی بابیان اینکه برای 92 درصد املاک دولتی استان سند دفترچه‌ای صادرشده است، خاطرنشان کرد: افراد متصرف از سرگردانی اسناد مشاع سوءاستفاده می‌کنند و اقدام به تعرض به اراضی می‌کنند لذا اگر به‌صورت تک‌برگ و کاداستر اسناد ثبت شوند دیگرکسی جرئت زمین‌خواری ندارد.

 افشین با تأکید بر اینکه ضروری بوده دولت اقدام جدی در جهت تثبیت اسناد مالکیت انجام دهد و حدود اراضی ملی را مشخص کند و هر دستگاهی نسبت به املاک خود اقدام به ثبت در طرح کاداستر کند گفت: طرح کاداستر دست زمین‌خواران را از پشت بسته است.

 مدیرکل ثبت‌اسناد و املاک ایلام ادامه داد: در حال حاضر در 9 شهرستان استان اداره ثبت‌اسناد فعال است و به مردم خدمات ثبتی ارائه می‌کنند.

 افشین تصریح کرد: در 6 ماهه سال گذشته 3 هزار و 154 فقره ازدواج صورت گرفته که در سال 95 این آمار 3 هزار و 232 مورد بوده است و در حوزه طلاق در 6 ماهه اول سال گذشته 367 مورد به وقوع پیوسته که این آمار در 6 ماهه امسال 356 مورد بوده است.