صفحه اصلی / اخبار/ صفحه آخر / استقلال وکیل به معنای تمرد و رفتن در اپوزیسیون علیه دولت و نظام نیست

استقلال وکیل به معنای تمرد و رفتن در اپوزیسیون علیه دولت و نظام نیست

در گفتگو با فریده غیرت ،وکیل دادگستری و دکتر محمد علی دادخواه- حقوقدان
استقلال وکیل به معنای تمرد و رفتن در اپوزیسیون علیه دولت و نظام نیست

با توجه به پیش رو بودن انتخابات هیات مدیره کانون وکلای مرکز و صرف نظر از اینکه اعضای هیات مدیره تا چه اندازه به شعارهای انتخاباتی خود عمل نمودند در این شماره از صور اسرافیل به گفتگو با دکتر محمد علی دادخواه و بانو فریده غیرت از بزرگان عرصه وکالت نشسته ایم و نظرات ایشان را پیرامون انتظاراتی که از اعضای هیات مدیره کانون وکلا می رود جویا شدیم .

استقلال وکیل به معنای تمرد و رفتن در اپوزیسیون علیه دولت و نظام نیست 

با توجه به پیش رو بودن انتخابات هیات مدیره کانون وکلای مرکز و صرف نظر از اینکه اعضای هیات مدیره تا چه اندازه به شعارهای انتخاباتی خود عمل نمودند در این شماره از صور اسرافیل به گفتگو با دکتر محمد علی دادخواه و بانو فریده غیرت از بزرگان عرصه وکالت نشسته ایم و نظرات ایشان را پیرامون انتظاراتی که از اعضای هیات مدیره کانون وکلا می رود جویا شدیم .

دولت همه ز اتفاق خیزد

بی­دولتی از نفاق خیزد

دکتر محمد علی دادخواه – وکیل دادگستری

درباره چشم­داشت وکلا از هیئت­ مدیره خانه خودشان گفت­وگو فراوان است؛ هرچند مدیریت یکی از دشواری­های کهن کشور ماست. یک کنایه در ميان مردم رایج بود که مي­گفت مدیران ژاپنی می­توانند صنعت را چنان مدیریت کنند که تلویزیوني به اندازه قوطی کبریت تولید کنند و گروهی نيز هستند كه مي­توانند قوطی کبریتي به اندازه یک تلویزیون تولید کنند. البته هر دو مدیریت می­کنند و نکته همین جاست که کدام یک از این مدیریت­ها کارساز، سودمند و پیشرو است.

از هنگامی که پی و پایه اداره کانون های وکلا بر گزینش هیئت مدیره و واگذاری اختیارات بر آن ها شده است بیشتر نگرش­ها طایفه­ای، قبیله­ای یا در بهترین صورت حزبی بوده است، و همین برخورد و برداشت بدترین سد پیشرفت، ترقی و به کمال رسيدن کانون است؛ زیرا اگر مدیران نگرشي فراگیر و کلی به سرزمین و نیازهای جامعه از دریچه قانون و و دادگری داشتند به جای تشكيل اتحادیه­اي كوچك، در پی وحدت عام وکلا، طرح و برنامه می­ریختند. به یاد داشته باشیم هدف از تشكيل کانون وکلا تربیت ، هدایت و حمایت از وکلای پاکدست، توانا و شجاع بوده است و این همه خود مقدمه­ای است برای پاسداری از حقوق مردم سرزمینمان.

در صورتی که این اصول از دست برود با رخدادهایی مواجه می­شویم که به جای شایسته­سالاری خودمانی و خودشانی با ارزش مي­شود و رهاورد چنین برخوردی آن است که برخی از وکلای توانمند پاکدست و دانشمند به علت عدم وابستگی به مدیریت­ها مورد عنایت و التفات قرار نمی­گیرند.

دادرس فاسد، دادگاه فاسد و دادگستری فاسد از رهگذر حقوق­بان پاکدست، متعهد و با سواد و با توانایی کامل دگرگون می­شود. از این دریچه می­توان بسیاری از پلیدی­ها و پلشتی­های جامعه را زدود. بر این نقل و خرد انتظار من از همه هیئت­مدیره­ها آن است که به شایسته­سالاری و توانمندی­هاي وکلای متبحر بیندیشند و زمین و زمان را درکمیسیون­ها، سخنرانی­ها و فرصت برای درج مقالات به این گروه واگذارند؛ امری که کمتر با آن روبه­رو بوده­ایم.

دو دیگر مسئله آنکه با توجه به درآمدها و اختلاف سطح مراجعه کار به وکلای دادگستری باید کانون به گونه­ای متناسب از درآمد وکلا تمبر تجدید پروانه و دیگر هزینه­ها را دریافت كند. بدینسان که اگر وکیلی هیچ درآمدی نداشت، پروانه­اش با کمترین تمبر تجدید شود.

سه دیگر آن که واقعيت تلخ و پیش روی ما معیشت وکلای جوان و پرتوان است. سالیان پیش تشکیل بانک با سرمایه صندوق کانون پیشنهاد شد اما بنا به ضرب­المثل معروف که برای انجام ندادن کار هزار بهانه در دسترس است اما برای انجام دادنش فقط یک عزم، تاکنون این مهم با بهانه­هايي همچون اين كه وکلا نمی­توانند اداره­کننده بانک باشند، صورت عملی نپذیرفته است.

یادآور می­شوم نخستین بانک ایران (بانک سپه) با پرداخت اندکی از حقوق ارتشیان تشکیل شد. مگر آنان بانکدار بودند؟ مگر در روزگار ما پاسبانان و فرهنگیان اقدام به تاسیس بانک نکردند؟ به یاد داشته باشیم هیچ بانکی نمی­تواند بدون حقوقدان اداره شود. بیاییم کلاه خود را قاضی کنیم و بعد از این همه سال این گام مفید و سودمند را برای اجتماع وکلا برداريم تا گشایشی تازه باشد برای حقوقبانان جوان.

نکته دیگری که باید بر آن پای فشرد و سوکمندانه بسیاری از اوقات از آن چشم­پوشی شده است، هدف از بنیاد کانون است که به اهداف قانونگذاری جامه عمل پوشد.

قانون دو هدف را پی می­گیرد؛ دادگری و نظم. پس مدیریت کانون باید بستر پرورش پاسداران قانون یعنی حافظان دادگری و نظم را به گونه­ای بر پا سازد که نگرش و برداشت و تجربه ذهنی مردم از کانون اینسان باشد.

اگر ما در برابر کسی که در لباس ارجمند دادگری و دادبانی با مردم ناروایی کرده است به قدرت و خرد نایستیم مردم از ما دل می­برند. برای برپايي یک خانه امیدزا که شوق مردم بدان سرازیر شود باید ریشه­های پلیدی، ریا، کلاهبرداری و هر آنچه مردم را فریب می­دهد قطع و به­دور افکنده شود نیاز نخست نهاد وکالت در اوضاع و احوال کنونی مدیران ماندگار نیست. مدیران روزگار است که شجاع و شعورمند راستی و ناراستی بنشاسند و پیکار خود را خردمندانه در سامان دادگری و پشتیبانی حقوقبانان قرار دهند. اگر ما انگیزه نهاد وکالت را از یاد نبریم و وکلای پرهیزکار، شجاع و دانادل را به عرصه سرزمین سرازیر داریم فردای روشن در خانه کانون را می­کوبد و این میسر نمی­شود مگر با نگرش فراگیر که فرآیند آن تربیت و آموزش چنین وکلایی است. از هیئت­مدیره­ها انتظار دارم با همکاری وکلای کارآمد، با تجربه و دلسوز بدین آب و خاک اقدام به تدوین کتابی كنند که سرفصل­های دادگری، پاکدامنی، از خودگذشتگی، شجاعت و عشق به میهن در آن مورد گفت­وگو قرار گیرد. امیدم آن است که این قطره از دریای بایدها به حسن نیت و مهر و لطف شنیده شود.

همچنین فریده غیرت، وکیل دادگستری با اشاره به نهاد کاانون وکلا و اداره کردن آن گفت : کانون وکلا یک نهاد مدنی مستقل است و شاید بتوان ادعا کرد که قدیمی ترین نهاد مستقل مدنی است که دارای قوانین و مقرراتی است که برای اداره کانون وکلا از آن استفاده می شود که اداره کانون وکلا شامل گرفتن کارآموز، اختبار و امتحان کارآموز و تربیت آنان است . امور وکلا از نظر انتظامی و از نظر اینکه از مقررات موجود  در قانون تخطی نکنند تحت کنترل است .

این وکیل دادگستری با اشاره به تشکیلات کانون وکلا افزود : به هرحال همه این مسائل در تشکیلات کانون وکلا وجود دارد و کانون وکلا متشکل است از یک هیات مدیره و در مراحل بعدی به ترتیب مقام  قدرتمند کانون وکلا ،  دادگاهها و دادسراها هستند که کار آموزی و معاضدت همراه با کمیسیونهای مربوطه نیز وجود دارد .

وی ادامه داد : کانون وکلا تشکیلات بسیار منظم و منسجمی را داراست که همه آنان به موجب قوانینی بوده که از قدیم از قانون وکالت سال 1315 و بعد از آن لایحه استقلال 1333 و در آخر هم با محدودیتهایی در قانون سال 1376 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت ایجاد شده است .

این وکیل دادگستری در پاسخ به  اینکه از هیات مدیره چه توقعاتی می توان داشت افزود : توقعی که از هیات مدیره می توان داشت درمسیرقانون است . هیات مدیره مسئول اداره امورکانون و امور وکلای دادگستری است و بدون اینکه در مسیر سیاسی ورود کند و یا  جهت گیری سیاسی داشته باشد باید عمل نماید  و خیلی هم ارزنده است که همیشه یک راه مستقیم و مشخص را سپری کند و به اصطلاح حمایت از گروه و فرد هم اینطور نیست که به دوره  خاصی مربوط  شود  زیرا قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هم توجه خاصی به مسئله دفاع داشته که متصدی و متولی امر دفاع همین وکلا و کانون وکلاها هستند .

فریده غیرت با اشاره به نحوه انتخاب هیات مدیره کانونها و نقش آن در نهاد کانون وکلا متذکر شد : هیات مدیره هر دو سال یکبار توسط وکلا و به موجب همین قوانین  انتخاب می شوند و جلساتی هم دارند که حضور وکلا را در مسائل مختلف بررسی می کند که عبارتند از کارآموزی ، اختبار ، انتقاد و همچنین نظارتهایی به کانون وکلا و هیات مدیره در واقع نماینده وکلا هستند با نهادهای دیگری مانند قوه مقننه ، قوه قضائیه و نهادهای دیگر اجرایی ..

غیرت اذعان داشت : با همه این مسائل ذکر شده ، حفظ حیثیت و استقلال وکلا از وظایف دیگر هیات مدیره خواهد بود  زیرا استقلال وکیل و استقلال وکلا و استقلال کانون وکلا ملازمه با مسئله امرمهم دفاع دارد و امر دفاع از نظر ما امر بسیار مهم و مقدسی است و به آن بها و اهمیت می دهیم چون امر دفاع حمایت از مردم ، مظلوم و زیان دیده است و ممکن است در مواردی هم از ظالم نیز دفاع شود که این هم از استثناعاتی است که مانند مسائل دیگرممکن است رخ دهد  .

وی خاطر نشان کرد  : بنابراین باید به امر دفاع  و حیثیت وکلا و استقلال وکلا توجه زیادی شود ،همواره بر استقلال وکلا تاکید داشته و داریم استقلال به معنی تمرد ،ایستادگی و رفتن در اپوزیسیون علیه دولت و نظام به هیچ وجه  نیست و نباید اینطور تلقی شود  بلکه این استقلال برای دفاع از حق و حقیقتت است و برای گرفتن حق مظلوم باید دارای استقلال در مقابل قاضی باشد .

به گفته وی : شریف ترین قضات ما،قضاتی هستند که اگراز آنان پرسیده شود می گویند وکیلی که در برابرشان می ایستد و از حق دفاع می کند مورد حمایت و ستایش آنان قرار می گیرد بنابراین آن استقلالی که مورد نظر ما هست دقیقا برای این کار است که وکلا در کارشان از کسی اطاعت نکنند کارمند شخص دیگری نباشند ،حقوق بگیر و مرئوس کسی نباشند .

غیرت با اشاره به شان وکلا و توجه به ارزش و اعتبار آنان در جامعه اظهار داشت  :  ما از هیات مدیره کانون های وکلا این توقع را داریم که حیثیت وکلا را حفظ کنند شان وکلا را بالا ببرند و پایین نیاورند کاری کنند که ارزش و اعتبار وکلا در جامعه بیشتر و به آن توجه نیز شود   برای حمایت از مردم  همه این کارها عاید مردم می شود و توقع داریم هیات مدیره علاوه بر وظایف عادی که انجام می دهد به حفظ حیثیت و بالا بردن شان آنها توجه بیشتری داشته باشند  و در ارتقای سطح دانش و آگاهی وکلا تا آنجا که می تواند تلاش نماید .  

وی در خاتمه در پاسخ به اینکه آیا اشتغال زایی برای جوانانی که تازه کار وکالت راشروع کردند جزو  وظایف کانون وکلا به شمار می رود یا خیر ؟ اذعان داشت : این مسئله جایی نوشته نشده است که هیات مدیره برای وکلای جوان ایجاد کار کند ولی فراهم کردن زمینه جزو وظایف هیات مدیره ست یعنی امکانات را باید برای وکلای جوان فراهم کند و وکلا را به سمتی سوق دهند که بتوانند برای خود کار پیدا کنند و وظیفه خود را انجام دهند .