صفحه اصلی / اخبار/ صفحه آخر / احساس تمسخر

زبان صورت جدیدترین ابزار کشف دیگران

احساس تمسخر

احساس تمسخر

با مطالبی که در سه مقاله قبل(ویژه نامه نوروز، شماره 41 و شماره 42 هفته نامه صور اسرافیل) ارایه شد مشخص گردید که، اگر حالت ها و حرکات چهره انسان با خط مشی و کلامش در تناقض باشد، می توان فهمید که او در حال دروغ گویی و یا پنهانکاری است و در غیر این صورت خیر. و علاوه بر این، شناخت حالت ها و حرکات ریز چهره(و بدن) دیگران و تعبیر و نتیجه گیری صحیح و اصولی این حال ها، می تواند به تاثیر گذاری و جذبه افراد آگاه و مسلط به مهارت علمی زبان صورت کمک کند.

دکتر محسن عبداللهیان

متخصص و مدرس زبان صورت از موسسه پال اکمن آمریکا

   از طرف دیگر، زبان صورت در ایجاد حسن تفاهم و سازگاری و دستیابی به اعتماد و جلب همکاری بین افراد موثر می باشد زیرا دانشمندانی از جمله اکمن که مورد تایید وزارت دفاع آمریکا در زمینه رفتارشناسی و تشخیص دروغ می باشد، بر این باورند که، هرکسی حرفی برای گفتن دارد، به این شرط که بداند شنونده سخنان او نیز، هم فکر روشنی دارد که می تواند مفهوم و نیات گوینده را درک کند و هم می خواهد که منظور اصلی وی را بفهمد، و روش دستیابی به چنین سطحی از مفاهمه نیازمند درک صحیح و دقیق تر احساسات طرف مقابل است، مخصوصاً آن دسته از احساساتی که یا به صورت ناخودآگاه در فرد بوجود آمده و یا اینکه  فرد مقابل نگران بر ملا شدن آن ها در بیانات و رفتارش است.

   همانطور که در مطالب قبلی بیان شد احساسات مشترک در بین همه انسان ها با هر نوع فرهنگ، مذهب، جنسیت، ملیت و قومیتی در هر نقطه از جهان، هفت گونه اند که عبارتند از: خشم، نفرت، غم، شادی، تعجب، تمسخر و ترس، و برای رسیدن به اهدافی که در بالا ذکر شد، باید در تشخیص و تفسیر صحیح بروز این احساسات و دیگر حالت هایی که در زبان صورت و بدن مورد بررسی و شناسایی قرار گرفته، مهارت پیدا کرد. در شماره های قبلی به توضیح احساس های خشم و نفرت و نمونه های عملی از تحقیقات انجام شده در پلیس آگاهی ایران پرداخته شد و در این مطلب، نشانه های احساس تمسخر و نمومه ای از تشخیص و تفسیر آن در یکی از پرونده های قتل می پردازم.

   احساس تمسخر:

   احساس تمسخر با تفکرات تحقیر آمیز همراه است و اغلب در شرایطی بروز داده می شود که فرد بروز دهنده آن، احساس برتری کرده و فرد یا افراد دیگر و یا حتی موضوع مورد بحث را کوچک شمرده و یا احمقانه و... می داند. بروز این احساس هم مانند دیگر احساسات، بسته به شرایط جاری و افرا درگیر در آن شرایط و موضوع، می تواند معانی متفاوتی داشته باشد. با اینکه این احساس، مثبت نبوده و در طبقه احساسات خطرناک و منفی قرار می گیرد، یعنی اغلب بروز آن نشانه فریب کاری می باشد، اما گاهی هم می تواند معنی و تفسیر متفاوتی داشته باشد و نشانه صداقت و بی گناهی فرد باشد!

   احساس تمسخر تنها حالت یکطرفه و نا متقارن را در چهره انسان است و با بالا و یا عقب رفتن یک طرف دهان نشان داده می شود.

   پرونده ای دیگر در پلیس آگاهی را بررسی میکردم که به موضوع جالبی در ارتباط با بروز احساس تمسخر برخورد کردم؛ هنگامی که فردی را که مظنون به قتل همسر خود بود را مستقیماً با فرضیه های مختلف مورد اتهام قرار میدادیم یعنی به او می گفتیم که با نقشه ای هوشمندانه همسر خود را به قتل رسانده و صحنه را طوری طراحی کرده که ذه پلیس و دیگران را به سمت دیگری بجز خودش هدایت کند، نخستین حالتی که در چهره اش به صورت ناخودآگاه بروز می داد، تمسخر یا همان لبخند یک طرفه بود! بارها آن را تکرار کردم و نتایج مشابهی را دیدم، با بررسی های بیشتر در مورد وی به این نتیجه رسیدم که او از سر بی گناهی حالت تمسخر را نشان می دهد چرا که او آن قدر جسارت و ذکاوت را در خود نمی دیده که بتواند این چنین برنامه ریزی دقیقی و هوشمندانه ای انجام دهد و اینگونه یک نفر را به قتل برساند. به همین دلیل، وقتی فرضیه هایی که او را فردی هوشمند و با جسارت نشان می داد را می شنید، ناخودآگاه، فرضیه و خودش و همچنین ارایه کننده فرضیه را مورد تمسخر قرار می داد! گویی که در ذهن خود می گوید اگر من چنین هوش ذکاوتی داشتم که...!

   پس از آن با بررسی های فنی و پلیسی مشخص شد که همسر وی به دلایلی از قبیل ابتلا به یک نوع بیماری لاعلاج و ابراز ناامیدی پزشکان مربوطه نسبت به درمان وی و همچنین مشکلات مالی و شکست های پی در پی، دست به خودسوزی زده و در حین خودسوزی برای رهایی از شعله های آتش، با کاردی که در دست داشته ضربه ای اساسی به خود وارد کرده، اما به طور اتفاقی ظواهر امر به شکلی به نظر می رسید که هر عقل سلیمی در نگاه اول به همسر مقتول به عنوان قاتل شک می کرد. که البته مشابه این نوع اتفاق باز هم در پرونده های دیگر مشاهده شد که نتایج بررسی های مربوطه را در شماره های بعدی می توانید مطالعه کنید.