صفحه اصلی / اخبار/ دریچه / وکلای تاجیکستان مجدداً آزمون می دهند

وکلای تاجیکستان مجدداً آزمون می دهند


وکلای تاجیکستان مجدداً آزمون می دهند

تاجیکستان یا جمهوری تاجیکستان کشوری در آسیای میانه است. این کشور از جنوب با افغانستان، از باختر با ازبکستان، از شمال با قرقیزستان و از خاور با چین همسایه ‌است. تاجیکان از کهن ترین مردم نژاد آریایی ایرانی الاصل و پارسی زبان هستند که از دیر باز در این سرزمین به سر می برند. از این رو سرزمینی که در آن سکونت گزیده اند به (تاجیکستان) معروف شده است. به بیان دیگر، نام کشور جمهوری تاجیکستان از نام قوم آزاده، رشید و پاک اندیش تاجیک گرفته شده و آن را تاجیکستان نامیدند. و اما کانون وکلای تاجیکستان تا به امروز تغییر و تحولات بسیاری را پشت سر گذاشته است به طوریکه ابتدا نهادی زیر نظر دولت بود و سپس نیمه مستقل شد و تا به امروز که به صورتی مستقلانه فعالیت می کند. آنچه می خوانید حاصل گفتگوی دوستانه و صمیمی صوراسرافیل با عبدالقادر رحیم اف رئیس کانون وکلای کشور همسایه ما، تاجیکستان است.

 

لطفاً از تاریخچه کانون وکلا و تغییرو تحولاتی که در ساختار اتحادیه وکلای تاجیکستان ایجاد شده بگویید

کشور تاجیکستان چند دوره را پشت سر گذاشته است. این دوره ها از ورود شوروی شروع می شود تا دوران استقلال و تاکنون که ساختار جدیدی شکل گرفته است. 26 می 1922 در حقیقت سال تاسیس کانون وکلا در تاجیکستان است. در آن زمان تاجیکستان در تابعیت منطقه ترکستان تابع شوروی بود. وکیل در ساختار دولتی بود و درواقع مستقل اعلام موجودیت نکرده بود به طوریکه صدور پروانه و عزل وکیل توسط دولت صورت می پذیرفت. افزون بر اینها حقوق وکلا نیز از طرف دولت تعیین می شد.

 در ابتدا کانون وکلا با هدف توسعه عدالت، قانونگذاری، دفاع از حق متهم و ایجاد عدالت قضایی در دادگاه ها تاسیس شد اما از آنجایی که این نهاد زیر نظر دولت فعالیت می کرد به طور مطلوب نتوانست انجام وظیفه کند.

از نظر ساختاری چندین بار تغییراتی در کانون وکلای تاجیکستان ایجاد شد به طوریکه ابتدا به صورت نیمه مستقل درآمد. بعد از آن با فروپاشیدن دولت شوروی در سال 1994 قانون اساسی با متن جدید تصویب شد. طبق قانون جدید مقام بالاتری به وکالت داده شد و وکیل را در ساختاری جدید مستقل شناخت. اما باز هم وکالت در وزارت عدلیه صورت می پذیرفت این اولین اقدامی بود که در دوران استقلال تاجیکستان به وجود آمد و تا سال 2006 ادامه داشت. تا سال 2006 یک اتحادیه رسمیت داشت. اما از آن سال به بعد به کانونهای وکلا افزوده شد به طوریکه 8 یا 9 کانون مشغول به فعالیت شدند و عملاً صدور و باطل کردن پروانه را در اختیار گرفتند.

اتحادیه وکلای تاجیکستان که به آن اتفاق وکلا گفته می شود یک نهاد سراسری است و در هر استان مقامات منطقه ای دارد.

 

نحوه  ورود به عرصه وکالت در کشورتان به چه صورت است؟

از سال 2006 به بعد آموزش وکیل در کانونها مستقلانه صورت می گرفت. بدین منظور 6 ماه تا 1 سال کارآموزی در نظر گرفته می شد و بعد از آن در صورت موفقیت در آزمون پروانه وکالت دریافت می کردند.

 از سال 2013 به بعد لایحه ای در جهت همکاری با ABA  و EBA  و سازمانهای حقوقی دیگر به مجلس پیشنهاد شد. در این لایحه بخشی از نظرات دولت هم اعمال شد. طبق ماده 13 قانون جدید کمیسیونی تخصصی پیش بینی شده است که درواقع مشابه با کمیسیون اختبار در ایران است. این کمیسیون آزمون را برگزار می کند. وکلا می بایست یا تحصیلات عالی حقوقی داشته باشد یا 2 سال سابقه کار در سازمانهای حقوقی داشته باشند آنها نیز در این کمیسیون آزمون می دهند که پس از موفقیت در آزمون وکیل محسوب می شوند.  کمیسیون مزبور 9 نفر عضو دارد که 4 نفر وکیل هستند، 2 نفر از وزارت عدلیه، 1 نفر از دانشگاه و 1 نفر از دادگاه است. با توجه به رای اکثریت پروانه وکالت برای متاقاضی صادر می شود. این کمیسیون جزء ساختار جدید محسوب می شود.

 

کانون وکلای تاجیکستان چه تعداد عضو دارد؟

تا قبل از اتفاق کل وکلای تاجیکستان و ایجاد ساختار جدید (که آزمون برگزار می شود و همچنان ادامه دارد) تاجیکستان 3000 وکیل داشت. آزمون برای همه یکسان است به طوریکه چه وکلای با سابقه و چه بدون سابقه باید آزمون بدهند. در حال حاضر 700، 800 نفر در آزمون شرکت کرده اند که البته همچنان ادامه دارد.

 

کمیت دانشکده های حقوق در تاجیکستان چگونه است؟ آیا از بابت جذب فارغ التحصیلان مشکلاتی وجود دارد؟

تعداد دانشکده های حقوق کم نیست و متقاضی این رشته هم زیاد است.

تاجیکستان نیاز به وکیل دارد بنابراین مشکلی از بابت پذیرش و جذب وکیل نداریم.

 

آیا اشخاص می توانند خود در دادگاه ها اقامه دعوی کنند یا وجود وکیل الزمی است؟

در تاجیکستان هر شهروند حق استفاده از وکیل را دارد اما استفاده از وکیل اجباری نیست و خود شخص هم می تواند پیگیر دعاوی خود باشد. در کشور ما از زمان بازداشت حق داشتن وکیل ایجاد می شود.

 

ارتباط کانون وکلای ایران با کانون وکلای تاجیکستان را چگونه ارزیابی می کنید

از سال 2010 به صورت شخصی و خصوصی رفت و آمدهایی داشتیم اما از سال 2012 در قالب تفاهم نامه ارتباط بهتری با ایران برقرار شد و در این راستا کنفرانس های مختلفی هم برگزار گردید.  کانون تاجیکستان تاکنون از طرف اتحادیه سراسری کانونهای وکلای ایران، کانون وکلای مرکز، کانون وکلای اصفهان و کانون وکلای شیراز دعوت شده است و بدین صورت وکلای تاجیک با ساختار، نظام و نحوه فعالیت کانونهای وکلای ایران از نزدیک آشنا شدند.

از کانون وکلای مرکز 3 نفر به تاجیکستان دعوت شدند.

با این حال این ارتباط در مقایسه با دیگر کانونها بسیار کم است چراکه ما هم زبان هستیم و وکلای ما می توانند با ایرانی ها به راحتی ارتباط بگیرند و تبادل تجربه کنند و از منابع ارزشمند حقوقی ایران استفاده کنند. می توان گفت منابع حقوقی ایران با اروپا رقابت می کند و هر دستاوردی که در اروپا ایجاد می شود سریعاً در ایران ترجمه و در اختیار وکلا قرار می گیرد. بنابراین فرصت خوبی در اختیار جوانان قرار می گیرد تا به نوعی خود به پیشرفتهای اروپا دست پیدا کنند.

کانون وکلای تاجیکستان توقع دارد رفت و آمدهای بیشتری با کانون ایران صورت گیرد. کانون تاجیکستان در حال سامان گرفتن هستند و فی الواقع تجربه استقلالشان کم است به همین خاطر تجریه ایرانی ها بالاتر از ماست و می توانند از طریق برگزاری همایشها و سمینارها تبادل تجربه کنند.

 

وضعیت وکالت در تاجیکستان برای بانوان به چه صورت است آیا محدودیتی برای آنان در نظر گرفته شده است؟

وکالت در تاجیکستان آزاد است و خانم ها نیز می توانند وکالت کنند و در هر زمینه آزاد هستند. حتی می توان گفت بانوان وکیل با حساسیت و مسئولیت پذیری بیشتری فعالیت می کنند. در پرونده های خانواده خانمها بیشتر تمایل دارند از بانوان وکیل استفاده کنند.

دولت تاجیکستان به حقوق زنان بسیار توجه کرده است و حتی در باب امکان مسئولیت پذیری زنان قانونهای نیز تصویب شده است.

بانوان وکیل تاجیک پیشنهاد داده اند انجمنی تشکیل شود که خانمهای پارسی زبان بتوانند به تبادل اطلاعات و تجربه بپردازند و بدین ترتیب محفلی علمی برای بانوان هم زبان شکل گیرد. بانوان وکیل تاجیک همواره به تجربه خانمهای وکیل در ایران اعتراف کرده اند.

 

ارتباط کانون وکلای تاجیکستان در سطح بین الملل به چه صورت است؟ آیا همکاریهایی صورت می گیرد؟

IBA  از سال 2012 (حدود 5 سال) در تاجیکستان حضور دارد و حتی اولین حضورش خاص وکلا بود. نماینده IBA در تاجیکستان حضور دائمی دارد. به نوعی می توان گفت بیشترین همکاری را با این سازمان بین المللی وکلای تاجیک دارند.

تاکنون همکاریهای چند جانبه ای صورت گرفته است. به منظور تهیه لایحه نیز ارتباط نزدیکی برقرار شد. از نظر مالی در سطح بین المللی از تاجیکستان حمایت کرده اند و در زمینه آموزش حرفه ای وکالت هم  در تاجیکستان اقداماتی صورت گرفته است و در این راستا سمینارهای آموزشی، کنفرانس و ... برگزار شد وحتی دانشمند و کارشناس های بین المللی را برای این دوره ها استخدام کرد. هر ساله برای همایشهایی که در کشورهای مختلف برگزار می کند 3 یا 4 نفر از وکلای ما را با هزینه خود اعزام می کنند.

 

از تعرفه وکلا در تاجیکستان بگویید

وکالت در تاجیکستان تعرفه معین ندارد بدین معنا که در قانون تصریح نشده است و بنابراین طرفین می توانند از یک تا مثلاً بیست و پنج درصد هم توافق کنند اما در عمل توافق طرفین از عرف رایج به وجود می آید. برای مثال دعاوی مربوط به طلاق با دعاوی کیفری حق الوکاله های متفاوتی دارند. وکلا در پرونده های مالی حدود 4 تا درصد را معمولا دریافت می کنند. وکلا بنا به میزانی که دریافت می کنند مالیات هم می پردازند.

 

و درپایان

ما اعتقاد داریم وکالت در ایران رشد خوبی داشته است و اساتید ایرانی مجرب و صاحب نظر هستند. امیدواریم از این دانش روز همکاران تاجیکستانشان هم استفاده ببرند. ما هم زبان و برادر هستیم. برای اثبات این شعار آغوش وکلای تاجیک برای همکاری باز است. امید داریم همکاری بیشتری را از دوستان ایرانی شاهد باشیم. همانطور که آمریکا در تاجیکستان نمایندگی دارد دوستان ایرانی هم با توافق مقامات مربوطه فعالیت رسمی و قانونی داشته باشند.

 

0 نظر برای “ وکلای تاجیکستان مجدداً آزمون می دهند

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود.