صفحه اصلی / اخبار/ ایران زمین / نشست مشترک ساز و کارهای حقوقی حمایت از میراث فرهنگی کشور

در کانون وکلای دادگستری قزوین برگزار شد؛

نشست مشترک ساز و کارهای حقوقی حمایت از میراث فرهنگی کشور


نشست مشترک ساز و کارهای حقوقی حمایت از میراث فرهنگی کشور

در روز یکشنبه مورخ ۳۱ مرداد ماه ۱۳۹۵ کانون وکلای دادگستری قزوین میزبان ریاست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بود. در این نشست که با موضوع «نشست مشترک ساز و کارهای حقوقی حمایت از میراث فرهنگی کشور» برگزار گردید به مسائلی همچون وضعیت میراث گرانبهای فرهنگی از نظر حقوقی و نیز مشکلات استان در خصوص حفاظت و تقویت جایگاه این آثار پرداخته شد و مبانی تدوین تفاهم نامه دوجانبه کانون وکلای دادگستری قروین و اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فراهم گردید.

در آغاز این نشست غلامرضا تجدد رئیس کانون وکلای دادگستری قزوین بدواً ضمن سلام و خیر مقدم، تشکیل این جلسه را حاصل تفکرات هیات مدیره و در راستای مسئولیت ملی و مدنی کانون ها در کنار تکالیف صنفی آن و احساس مسئولیت در قبال علم ، فرهنگ و هنر ، تمدن ، تاریخ کشور و خصوصاً تلاش های جناب وکیل دکتر علی کمالی می باشد. میراث فرهنگی و تاریخی، رکن اساسی هویت هر ملت بوده که با توجه به پایگاه فرهنگی و تمدن هر قوم ، موجب رشد ، بالندگی ، خودباوری ملی و ارتقای فرهنگ ، صنعت ، اخلاق و امنیت مردم می شود. ایران ما با داشتن تمدن هایی بیش از ۹ هزار سال قدمت، شاخص ترین حوزه میراث فرهنگی بشری است و قزوین ما قدیمی ترین تمدن های ایران از ۵ تا ۹ هزار سال قبل است و باید اقصی نقاط این استان خواستگاه فرهنگ ، تاریخ و تمدن باشد که قدیمی ترین آثار ما قبل تاریخ را تا پایان تمدن مادها در تپه زاغه و تپه باستانی سگزآباد می بینیم و در عصر جدید هم پایتختی قزوین در عصر صفویه موید بالندگی این استان است.

ریاست کانون تاکید کرد اعتقاد دارم که نباید توجه ما به آثار ملموس و مادی و آثار و بناهای تاریخی ، ما را از میراث فرهنگی یعنی نسبت های تفکرات ، هنجارها ، اخلاقیات و تاریخ دور کرده و میراث فرهنگی را تنها در بناهای تاریخی خلاصه بدانیم ، چرا که میراث معنوی سنگ بنای تمدن ها را تشکیل داده و این سنت ها و هنجارهای ملی و قومی است که در مرحله کمال یک تمدن ، موجب بروز خلاقیت های فنی و هنری و فرهنگی و نهایتاً آفرینش صنایع دستی و میراث مادی و ملموس در قالب بناهای تاریخی شده و حاصل میراث معنوی بیش از قرن ها در میراث مادری فرهنگ نمود پیدا می کند و در تاریخ به عنوان آثار تاریخی و فرهنگ های گذشته گویای تاریخ خواهد بود ، لذا در این راستا اگر به قزوین اینک بنگریم ، شاهد وجود مجموعه ای غنی از آثار فرهنگی شامل بناها ، زبانها ، سنت ها ، آئین ها و فرهنگ ها و آثار تاریخی متنوع و غنی هستیم و می بایست که با شناسایی و حفظ و استقلال سنت های ملی ، تفکرات آئینی ، آموزه های مذهبی ، مراسم تاریخی به نسل های بعدی شاهد پیوند فرهنگی ملت و مردم خود با فرهنگ تاریخی خود و نهایتاً شاهد تقویت روابط اجتماعی مردم و کاهش معظلات اجتماعی ، اقتصادی و اخلاقی و جرائم گردیم.

تجدد با بیان اینکه ظرفیت بالای فنی و حقوقی کانون وکلا و وکلای علاقه مند و متعهد کانون وکلا و در راستای اهداف ملی و مدنی برای حفظ میراث عظیم تاریخی و فرهنگی قزوین اعلام کرد که آماده انعقاد تفاهم نامه دو طرفه برای استفاده از ظرفیت بین دو طرف می باشیم تا هم شاهد اطلاع و علاقه بیشتر به میراث فرهنگی باشیم و هم شاهد بازدید بیشتر این قشر فرهیخته از این آثار و موزه ها باشیم و هم شاهد برگزاری میزگردها و همایش های مشترک بوده و هم بتوانیم نیازهای حقوقی آن سازمان را در دفاع از هجمه به فرهنگ و تمدن آثار تاریخی شهر قزوین از طریق وکلای علاقه مند تأمین نماییم.

دکتر علی کمالی در ادامه این نشست بعد از عرض سلام و خیر مقدم به جناب آقای حضرتی ها و همکاران وکیل حاضر در جلسه از هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری قزوین که این جلسه را تدارک دیده اند تشکر نمود و افزود: مقوله میراث فرهنگی برای بسیاری از حقوق دانان موضوعی ناشناخته است چرا که در دوره کارشناسی مواردی جرئی در این موضوع وجود دارد و طبیعی است که بعد از مطالعه چند ماده قانونی و چند خط نوشته در برخی کتب عمومی نمیتوان انتظار خروجی بیش از این را داشت. در سطوح تکمیلی نیز مطالب آنطور که شایسته است بیان نمیشود و این خود یکی از مواردی است که باید در خصوص آن تجدید نظر شود و با مسأله ای به اهمیت میراث فرهنگی که وابسته به تمدن و فرهنگ و اصالت یک جامعه است در تمامی رشته های تحصیلی من جمله حقوق به نحو شایسته پرداخته شود.

وی هدف از این جلسه  را دو مورد عنوان داشت: یکی ارتقای ساز و کارهای حمایت از میراث فرهنگی در کشور و خاصه استان قزوین، این حمایت ها میتواند قانونی باشد – از راه تدوین و تنقیح قوانینقضائی باشد – تحلیل آراء و تشریح دعاوی – و یا مشاوره حقوقی که در موارد مختلف مثل قراردادهای بین المللی و یا داخلی آن سازمان با سایرین بسیار مهم و کاربردی خواهد بود. مورد دوم شیوه همکاری کانون با اداره میراث فرهنگی است که میتواند در موضوعات آموزشی و پژوهشی و یا سیاحتی باشد که ان شاء الله در آینده ای نزدیک و بعد از امضای تفاهم نامه همکاری دوجانبه محقق خواهد شد.

پس از پایان صحبت های آقای دکتر کمالی، جناب اقای حسین اردکانی نایب رئیس کانون وکلای دادگستری قزوین با اشاره به سابقه قضائی خود با اداره میراث فرهنگی گفت که حجم فعالیت های این اداره در دوسال اخیر و بعد از حضور آقای حضرتی ها دوچندان شده و امروز تغییرات مثبت بسیاری را در سطح استان در خصوص حفاظت و شناسایی میراث فرهنگی و گردشگری شاهد بوده ایم. لکن وجود همه این نکات قوت نمیتواند موجب ندیده گرفتن مشکلات و کاستی ها باشد و کماکان کارها و اقدامات بسیاری در این حوزه قابل انجام است. یکی از پیشنهاد هایی که در این حوزه قابل ارائه است افزایش یارانه مربوط به بازدید کنندگان از اثار فرهنگی و گردشگری است.

در ادامه جناب اقای نسخه چی از برخی اقدامات عمرانی شهر که بدون در نظر گرفتن شرایط و جوانب آسیب زای آنها بر میراث فرهنگی و تاریخی انجام میگیرد گله مند بوده و ابراز امیدواری نمود تا با کمک کانون وکلای دادگستری و سایر نهاد های مردمی بتوان به یاری اداره میراث فرهنگی شتافت و مانع از آسیب رساندن به این میراث گران بها شد.

در این نشست جناب آقای علیرضا مافی هم بعنوان وکیل فعال در عرصه های اجتماعی و حقوق شهروندی حضور داشته و بواسطه آشنایی که از قبل با آقای حضرتی ها داشتند ایشان را نه به عنوان مدیر کل یک سازمان بلکه بعنوان یک فرد مستقل و فعال و تلاشگر که دغدغه حفاظت و صیانت و تقویت میراث فرهنگی در روح و جسم وی جریان دارد معرفی نمود و اینکه ایشان در رشته های هنری مختلف اعم از شاعری و عکاسی و نویسندگی فعالیت برجسته ای دارند را از نماد های یک فرد توانمند و مستعد برشمرد.

ایشان در ادامه افزود: بموجب ضرورتی که برای مطالعه برنامه ششم توسعه داشتم در کمال تعجب مشاهده کردم که برنامه ۵ ساله این کشور برای ساختاری در اهمیت و منزلت سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری که هر شاخه ی فعالیت از آن میتواند تاثیری شگرف در آینده این مرز و بوم و نیز تبیین جایگاه تمدن اصیل این کشور به جهانیان داشته باید در سه بند! خلاصه شده و هیچ برنامه ی مشخصی برای پیشرفت و توسعه این مجموعه در نظر گرفته نشده است و این در حالی است که برنامه های مربوط به بعضی سازمانها و وزارتخانه های حتی غیر مؤثر که در ادامه و پیوست برنامه مربوط به میراث فرهنگی مشاهده میشود در سه صفحه و بصورت کاملا جامع و مبسوط تدوین شده است و برای آنها ردیف بودجه تعیین شده ولی در خصوص میراث فرهنگی چند خط و بدون در نظر گرفتن ردیف بودجه تعیین شده است.

وی گفت: بر همه ما واضح و مشخص است که اگر ما در سالهای گذشته برنامه ریزی مناسبی برای صنعت گردشگری داشتیم(صنعتی که میتواند در مناطق مختلف برای یک نفر از هر ده نفر اشتغال زایی کند) اکنون خط ساحلی شمالی و جنوبی کشور میتوانستند بعنوان مقصد گردشگری کشورهای همسایه درآمد زایی بالایی را به ارمغان بیاورند و این از کشوری که دارای تمدن چند هزار ساله و میراث متعدد و گران بهای تاریخی و فرهنگی است به هیچ وجه بعید نمی­بود.

مافی ادامه داد: شاید ما حقوقدانان و وکلا در مسائل اقتصادی و سازمانی نتوانیم کمک شایانی به اداره میراث فرهنگی داشته باشیم لکن در عرصه فعالیت های حقوقی آن اداره و در راستای حفاظت و تقویت جایگاه میراث گران بهای فرهنگی این استان و این کشور همگی حاضر به همراهی و یاری شما بوده و میتوانیم در نشست هایی که در کانون برگزار میکنیم مسائلی از این دست را با حضور شما(آقای حضرتی) و سایر علاقه مندان و کارشناسان مورد بحث و بررسی بگذاریم.

در همین حین و پیرو مباحث مطروحه از طرف جناب آقای مافی، ریاست کانون با موافقت ریاست اداره کل میراث فرهنگی قزوین، امر به تشکیل کارگروهی مشترک جهت بررسی موارد مربوط به برنامه فرهنگی و گردشگری نمودند تا نتایج عملکرد این کارگروه از طریق اتحادیه سراسری کانون های وکلای دادگستری ایران- اسکودا – برای مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی ارسال گردد.

و اما پس شنیدن سخنان اعضای هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری قزوین و وکلای حاضر در جلسه نوبت به بیان صحبت های میهمان ویژه نشست، جناب اقای حضرتی ها شد و ایشان صحبت کردن در استانی مثل قزوین و در کشوری مثل ایران آنهم در موضوع میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری را امری سهل و ممتنع دانست. سهل از این جهت که این استان و این کشور مملو از آثار فاخر و ارزشمند فرهنگی و تاریخی و مذهبی است سرشار از سوابق اشخاص سرشناس و شهیر است و ممتنع از این حیث که متأسفانه شأن و حدود این موضوع معین نشده است و اگر هم نگاهی به این مسأله میشود صرفاً بعلت جنبه های مادی آن است.

وی بسیاری از مشکلات و موانع پیشرفت و توسعه فرهنگی و گردشگری در کشور را نیز ناشی از این نوع نگاه در مسئولان شهری و ملی دانست و ابراز امیدواری نمود که در صورت تغییر این نگاه میتوان شاهد پیشرفت های بسیاری در این عرصه و از جنبه های مختلف آن بود. ایشان میزان توجه به مقوله فرهنگ را در کشورهای پیشرفته بسیار بالا دانسته و همین دقت و توجه به امور فرهنگی را نیز عامل توسعه و رشد آنها عنوان داشت و در طرف مقابل بی توجهی به ارزش های فرهنگی و تاریخی در کشورمان را نیز مانعی بزرگ در مقابل پیشرفت و تعالی ایران دانست.

او برای درک بهتر اهمیت توجه به فرهنگ و پیشینه تاریخی مصادیق و مثالهای متعددی را من جمله بحث سرنوشت شاهنامه­ی هورتون که در اصل شاهنامه تهیه شده در قزوین بوده و در مکتب قزوین تهیه گردیده و اکنون بنام یک دلال آثار باستانی در دنیا شناخته میشود و نیز ذخایر و منابع غنی تاریخی و فرهنگی موجود در کشور که در کمال ناباوری و بدون هرگونه توجهی در معرض نابودی است، را مطرح نمود.

مثال دیگری در این موضوع شهر تاریخی و مهد تمدن دوره مادها در سگز آباد است که تاکنون دور از نظر ها بوده است و آنطور که باید و شاید نتوانستیم در استان، کشور و جهان این میراث ماندگار را که در موزه های بزرگ دنیا در حال نمایش است، معرفی نمائیم. شهری که اشیاء دارای بیش از ۷ هزار سال قدمت در آن یافت شده و دکتر شهمیرزاده هم بخوبی در یکی از سخنرانی هایش به این شهر اشاره داشت و عنوان «بیایید در روستایی ۷ هزار ساله قدم بزنیم!» را برای آن سمینار برگزیده بود.

روستایی که همه اشیاء تاریخی در آن دست نخورده باقی مانده، شهری باستانی که در آن اتاقها و بخش های مختلف مثل پذیرایی و مطبخ قابل مشاهده بوده و گندم های سوخته و دیوار های ریخته بر اثر زلزله ها در آنجا موجود می باشد و پس از بررسی های کارشناسی مشخص شده که بقایای موجود در آن محل برای حدود ۷ هزار سال قبل است. نظر و فرضیه ی دیگری هم در خصوص این مکان تاریخی وجود دارد که بر اساس آن میتوان این مکان را یک شهر پیشرفته و حتی پایتخت مادها دانست و اینکه دیاکانوف گفته است پایتخت زمستانی مادها در نزدیکی دشت قزوین است خود علتی بر صحت این ادعا است.

وی این که مسئولان و مدیران کشور در کمال حیرت و تأسف متوجه اهمیت و ارزش این مسائل نیستند و بدون وجود هر گونه پیش زمینه تحصیلی یا تخصصی در سمت های گوناگون در خصوص ثروت حقیقی این ملت و نماد فرهنگ دیرینه این کشور اتخاذ تصمیم میکنند را یک معضل دانست.

دکتر حضرتی ها در ادامه بیانات خود گفت: در دنیا از شهر قزوین به عنوان بهشت باستان یاد میشود و تا کنون ۱۳۶۰ اثر در آن ثبت شده که حدود ۱۱۶۵ عدد از آنها شامل محوطه ها و تپه های تاریخی است و در حدود ۴۰ اثر نیز از جمله میراث معنوی یا ناملموس است و این در حالی است که اکنون در قزوین، حدود ۱۰۰۰ محوطه ثبت نشده نیز وجود دارد.

وی در پاسخ به سوال یکی از وکلا در خصوص عدم دخالت و جلوگیری از حفاری های غیر مجاز در مناطق باستانی بیان داشت: تمام نیروی محافظت ما ۳۵ نفر هستند که با یک خودرو مجبور به بررسی تمامی مناطق برشمرده در بالا هستند و از طرف دیگر هم ضعف در اهرم های بازدارنده همچون قوانین است. جریمه اندک و یا در نهایت ۱ تا ۳ سال حبس برای کسی که با تخریب یا تاراج آثار تاریخی هویت یک ملت را به تاراج می برد واقعا چیزی نیست و میبایست اهرم های بازدارنده و قوانین را در این خصوص تقویت نمائیم.

در سوال دیگری که درباره پروژه های عمرانی خیابان انصاری از آقای حضرتی ها پرسیده شد، ایشان از اقدامات و پیگیریهای مستمر اداره تحت امر خود خبر داد و گفت این پروژه موجب تحت الشعاع قرار گرفتن یک مدرسه و مسجد ۱۲۰۰ ساله و خیابان و محله ای هزار ساله میگردد و در بحث مخالفت و اقدامات قانونی توسط جلوگیری از آن اداره میراث فرهنگی نهایتا مجبور به مقابله و مخالفت یکجانبه با تمامی ادارات و ارگانهای مجری پروژه گردید.

او ضمن اعلام نگرانی خود نسبت به وضعیت آینده شهر قزوین در خصوص تداوم و اجرای پروژه های اینچنینی بیان داشت: ما در ۵۵ سال گذشته بدنبال بازگشت به تمدن های بزرگ بودیم و تصور این بود که با بلوارها و خیابان های پهن میتوان به این خواسته دست یافت. لکن امروز نگاه ها متفاوت شده و در تمامی جوامع پیشرفته به این نتیجه رسیده اند که افزایش پل ها و معبر های غیر هم سطح نه تنها باعث جلب رضایت شهروندان و آسایش ایشان نخواهد بود بلکه باعث دور افتادن ها و تنهایی افراد جامعه از یکدیگر می گردد و مضر است. حال ما در شهر قزوین در حال اجرای طرح تفصیلی مربوط به همان ۵۵ سال پیش هستیم بدون آنکه به اقتضای زمان و نیاز های روزگار توجهی داشته باشیم.

ایشان در پایان عرایض خود ضمن ابراز امیدواری نسبت به تغییر رویه موجود و نوع نگاهی که به میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری میشود خاطر نشان کرد که میراث فرهنگی در ابتدا و در اصل یک پدیده فرهنگی است و جنبه مادی در کنار آن معنا و مفهوم پیدا خواهد نمود. لذا إن شاء الله با همت مدیران کشور و تغییر نگرش صرف مادی به میراث فرهنگی بتوانیم آینده ای درخور و شایسته را برای این مرز و بوم رقم زنیم.

در این نشست مبانی تدوین یک تفاهم نامه همکاری دو سویه بین کانون وکلای دادگستری قزوین و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آماده شده و زمینه برای همکاری های بیشتر در راستای حفاظت و صیانت از ارزش های ملی توسط این دو نهاد فراهم آمد.

این نشست در ساعت ۱۶:۳۰ و با اهداء یک هدیه از طرف کانون وکلای دادگستری قزوین به آقای دکتر حضرتی ها بپاس خدمات ارزشمند ایشان به پایان رسید.

 

0 نظر برای “ نشست مشترک ساز و کارهای حقوقی حمایت از میراث فرهنگی کشور

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود.