صفحه اصلی / اخبار/ دریچه / سازمان همکاری اقتصادی اکو (ECO )

سازمان همکاری اقتصادی اکو (ECO )


محمد رخشانی

کارشناس ارشد حقوق بین الملل

 

(Economic Cooperation Organization)

تاریخچه

سازمان همکاری اقتصادی اکو که جانشینی برای سازمان همکاری عمران منطقه ای «آر سی دی» محسوب می شود در سال 1985 توسط دولت های ایران ، پاکستان و ترکیه تاسیس شد. سازمان " همکاریهای منطقه ای برای توسعه" (RCD) در فاصله سالهای 1964 تا 1979 فعالیت داشته است . هدف این سازمان توسعه همکاری های اقتصادی ، فنی و فرهنگی میان سه کشور عضو بود. با عهدنامه ازمیر در سال 1976  پایه و اساس محکمی برای تقویت فعالیتهای آر سی دی بوجود آمد این سازمان دارای کمیته های متعدد و چندین سازمان وابسته شد که مقر دبیرخانه آن در تهران قرار داشت. در سال 1357 با آغار فعالیتهای انقلاب اسلامی روند فعالیتهای آر سی دی آهسته شد هرچند که عهدنامه ازمیر به تصویب مجلس شورای ملی وقت ایران رسید اما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و به دلیل عدم اظهار نظر ایران نسبت به ابقا یا کناره گیری از سازمان فعالیتهای  آر سی دی به حال تعلیق در آمد، اما با توجه به همه ضرورت ها و مصلحت ها ، لزوم حفظ موجودیت همکاری سه جانبه مورد تایید ایران قرار گرفت که منجر به شروع فعالیت این نهاد منطقه ای با نام جدید سازمان همکاری اقتصادی اکو شد. پس از تبدیل شدن سازمان RCD به سازمان ECO تعداد کشورهای عضو به ده کشور افزایش یافت ، این سازمان به عنوان یک سازمان منطقه ای کاربردی نقش ویژ ه ای را در گردهم آوردن ده کشور منطقه پیدا کرد. کشور های فوق که شامل جمهوری اسلامی افغانستان، جمهوری آذربایجان ، جمهوری قزاستان ، جمهوری قزقیستان ، جمهوری تاجیکستان ، ترکمنستان و جمهوری ازبکستان می باشد در سال 1992 به عضویت سازمان همکاری اقتصادی اکو درآمدند. سازمان اکو از یک پیمان سه جانبه ( ایران، پاکستان و ترکیه) به یک سازمان منطقه ای مهم تبدیل شد. طبق اساسنامه این سازمان، اکو برای بهبود شرایط توسعه اقتصادی پایدار کشورهای عضو تلاش می‌کند؛ و برای حذف تدریجی موانع تجاری در این منطقه فعالیت دارد. به مناسبت افزایش اعضای این سازمان از ۳ کشور، ایران، پاکستان و ترکیه به ۱۰ کشور، روز هفتم آذر ۱۳۷۱، به عنوان روز اکو نامگذاری شده است. زبان رسمی اکو انگلیسی می باشد.

مقر:

تهران ـ ایران

اهداف سازمان :

  • ارتقای شرایط برای توسعه اقتصادی پایدار و افزایش سطح زندگی و رفاه مردم
  • گسترش تجارت درون منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای و حذف موانع تجاری.
  • تلاش در جهت ادغام تجارت کشورهای منطقه با تجارت جهانی و ارتقای همکاری‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، فنی و علمی
  • توسعه زیربناهای حمل و نقل و ارتباطات
  • توسعه همگرایی بخش دولتی و خصوصی با تأکید بر آزادسازی اقتصادی
  • برگزاری نمایشگاههای هنرهای فولکلور، سنتی و مدرن.
  • تدوین برنامه مشترک جهت توسعه منابع انسانی و بهره‌برداری از منابع طبیعی

ساختار سازمان :

  • نشست سران :  که هر دو سال یکبار جهت اتخاذ رهنمودهای کلی تشکیل می شود
  • شورای وزیران : که بالاترین رکن تصمیم گیری و سیاستگذاری سازمان است و سالی یکبار تشکیل جلسه می‌دهد
  • شورای برنامه ریزی منطقه‌ای سالی یکبار در سطح روسای سازمانهای برنامه‌ریزی کشورهای عضو تشکیل جلسه می‌دهد و وظایفی از قبیل تدوین برنامه‌های عملی برای تحقق اهداف سازمان، بررسی برنامه‌های گذشته و پیشنهاد تشکیل نهادهای منطقه‌ای را به عهده دارد
  • کمیته ملی فنی : این کمیته ها عبارتند از اقتصادی – بازرگانی ، صنعتی و فنی ،  ترابری، ارتباطات، کشاورزی ، علمی و آموزشی و فرهنگی ، انرژی ، زیربنایی در امور عمومی.
  • دبیرخانه : که مسوول هماهنگی و نظارت بر اجرای فعالیت‌های اکو و کمک به برگزاری نشست‌ها می‌باشد و مقر آن در تهران است. دبیرخانه متشکل از دبیرکل، معاونین، مدیران و کارکنان است. شورای وزیران از میان نامزدهای انتخاب شده از سوی کشورهای عضو دبیرکل را برای یک مدت سه ساله غیرقابل تمدید انتخاب می‌نماید. دبیرکل بالاترین مقام اجرایی سازمان می‌باشد

شرایط عضویت در سازمان :

شرایط عضویت در اکو همجواری با منطقه‌است

موسسات وابسته به سازمان :

  • مؤسسه فرهنگی اکو
  • مؤسسه آموزش عالی بیمه اکو
  • بانک اکو
  • اکونیوز

دبیرکل سازمان همکاری اقتصادی اکو

خلیل ابراهیم آچا (Halil İbrahim Akça ) ترکیه ای متولد 1963 است او که یک دیپلمات می باشد تحصیلات خود را در رشته  الکترونیک و مهندسی ارتباطات از دانشگاه فنی استانبول در سال 1988 فارغ التحصیل شد. وی مدرک کارشناسی ارشد اقتصاد از دانشگاه دلاور آمریکا را در سال 1994 دریافت کرد. آقای آچا از سال 1996 تا 1997 در وزارت دارایی بعنوان مشاور وزیر و از سال 1997 با سمت عضو هیئت مدیره در صندوق بازنشستگی خدمت کرده است. وی  از سال 2011 تا 2015 بعنوان سفیر ترکیه در قبرس شمالی حضور داشته است. او در تاریخ 13 آگوست 2015 بعنوان دبیرکل سازمان همکاری اقتصادی اکو برای مدت 3 سال انتخاب شده است. وی متاهل و دارای سه فرزند می باشد.

0 نظر برای “ سازمان همکاری اقتصادی اکو (ECO )

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود.