صفحه اصلی / اخبار/ ویژه همایش های کمیسیون های پارلمانی کانون وکلای دادگستری / رویکرد کمسیون‌های پارلمانی وکلا، تاثیرگذاری بهینه در فرآیند تقنینی است

در همایش سراسری کمسیون‌های پارلمانی وکلای دادگستری در اصفهان مطرح شد؛

رویکرد کمسیون‌های پارلمانی وکلا، تاثیرگذاری بهینه در فرآیند تقنینی است


شیلان خاکی
رویکرد کمسیون‌های پارلمانی وکلا، تاثیرگذاری بهینه در فرآیند تقنینی است

یکی از مهمترین ارکان هر جامعه‌ای، نهاد قضایی و نهادهایی است که به تحقق عدالت در آن جامعه کمک می‌کنند. عدالت و استیفای حق در تاریخ بشریت از چنان جایگاهی برخوردار بوده که در تمام مکتب‌های فلسفی و ادیان گوناگون به آن شاره شده است. زمینه‌های تحقق این قضیه به نظام قضایی آن جامعه گره خورده است. وکلای دادگستری و نهاد کانون وکلا به‌عنوان بالی در راه تحقق عدالت و در کنار قوه‌ی قضایی از جمله نهادهای مدنی است که در رابطه با ماهیت و کارکرد آن و همچنین مسائلی که در این سال‌ها بر آن رفته، از جمله موضوعاتی است که به بهانه‌ی آن و مسائل مهم دیگر به اصفهان رفتیم تا به دور از کلیشه‌های موجود ابعاد مختلف نخستین همایش کمسیون‌های پارلمانی کانون وکلا را مورد واکاوی قرار دهیم. تمامی یاران این جمع صمیمی بر حفظ ضرورت همکاری مستمر بین کانون‌های وکلا و کمیسیون قضایی مجلس و تدوین راهکارها تاکید نمودند و هدف از برگزاری این همایش را بیان مشکلات کانون‌های وکلای کشور و آگاهی‌بخشی به نمایندگان مجلس برای کمک به تصویب مقررات و قوانین لازم برای حفظ استقلال کانون وکلا به عنوان یکی از نیازهای مهم جامعه برشمردند. در واقع این همایش با میزبانی و استقبال گرم کانون وکلای اصفهان، به دنبال حلقه گمشده و وجود ارتباط بین کانون‌های وکلا، دادگستری و نمایندگان مجلس است. صمیمیت، فروتنی و گرمی خاص دکتر بهروز تقی‌خانی در مدیریت میزگرد که نمود آن را هم می‌توان در میان وکلا و سایر محققان جوان‌تر کانون وکلای اصفهان دید، باعث شد به دور از تکلف‌های موجود و در فضایی دوستانه بحث‌های جدی و عمیق در طول این میزگرد شکل بگیرد که به صورت مجموعه گفت‌و‌گوهایی در شماره‌های آتی صوراسرافیل به چاپ خواهد رسید. مشروح این میزگرد در در این شماره با واکاوی دو سوال پی می‌آید.

 

 

 

به نظر شما هدف از مشارکت دربرگزاری اولین همایش کمسیون‌های پارلمانی کانون وکلا چیست؟

وظایف کمسیون‌های پارلمانی کانون وکلا و نحوه تاثیرگذاری آن بر قوه مقننه چیست؟

 

اسدالله اسلامی رئیس کانون وکلای استان اصفهان

*هدف اصلی این است که بشود یک حلقه مفقودی را که تا حالا بین کانون‌های وکلا و کمسیون پارلمانی و نمایندگان مجلس وجود داشته است، تقویت و احیا و ارتباط برقرار کنیم به نظر می‌آید هیچ قشری در جامعه هم به اندازه وکلا مسلط به قوانین نیستند و هم در جریان اتفاقات مثبت و منفی قوانین قرار نمی‌گیرند، زیرا یک نیروی بسیار قوی در صنف وکلا و جامعه وکلا وجود دارد که هم آشنا به قوانین هستند هم از لحاظ عملی و علمی و نظری به مسایل آگاهی دارند بنابراین هماهنگی و ارتباط نزدیک بین وکلای دادگستری و کمسیون‌های پارلمانی کانون‌ها همین طور این ارتباط بین کمیسیون‌ها با نمایندگان مجلس می‌تواند در خیلی مواردکمک دهنده به مراکز تقنینی ما باشد اعم از مجلس شورای اسلامی مجمع تشخیص مصلحت و کلیه مراکزی که نسبت به تصویب قوانین موثرهستند و هدف واقعی این همایش نیز ایجاد چنین وحدت و رویه یکسانی در هماهنگی و ارتباط با نمایندگان مجلس است برای اصلاح و تصویب و تغییر قوانین به نفع مردم و جامعه.

**عمده وظیفه‌ای که کمیسیون پارلمانی دارد در واقع مربوط به وضع قوانین، اصلاح و تغییر قوانین به خصوص نسبت به قوانین عمومی و به ویژه مسائلی که مربوط به مقررات مربوط به حرفه وکالت است و ارتباط در واقع از طریق کمیسیون‌های پارلمانی است برای هماهنگی بین کانون‌های وکلای دادگستری و نمایندگان مجلس. با این رویکرد هدف اصلی یعنی ایجاد یک رابطه صحیح و مشخص و مستمر بین کانون‌های وکلای دادگستری و نمایندگان مجلس امکان پذیرخواهد بود. ما امیدواریم که با ابتکاری که کانون اصفهان به کار برده است دفتر دائمی آن به عنوان دفتر نمایندگی و معاونت پارلمانی کانون‌ها در اصفهان برقرار باشد، تا با این هماهنگی در فرآیند تصویب  قوانین اعم از قوانین خاص حرفه وکالت یا قوانینی که به حقوق مردم مربوط می‌شود کلیه موارد در مجلس مطرح شود از آن توان علمی و تخصصی و تجربی وکلا استفاده بهینه به عمل آید.

محمد علی پورمختار نماینده دوره نهم مجلس شورای اسلامی 

این همایش درواقع بی‌نظیر است هم از جهت هدف مقدس و مبارکی که دنبا ل می‌کند و هم از این جهت که یک مسئولیت جدیدی را برای کانون‌های وکلا دارد به لحاظ برقراری و گسترش ارتباط با مجلس شورای اسلامی رقم می‌زند. با توجه به اینکه کانون‌های وکلا و خود وکلا توانمندی‌های علمی دارند و از طرف دیگر مسئولیت‌های حقوقی را عهده دارند، پس درمسائل مربوط به دفاع از اصحاب پرونده‌ها به مجموعه معضلات اجتماعی، حقوقی و قضایی در جامعه آشنایی کافی دارند بنابراین با پیشنهادات شان در جامعه می‌توانند به مجلس در قانون‌گذاری کمک‌های اثربخش نمایند و امیدورم با فعال شدن کمیسیون‌های پارلمانی که در کانون‌های سراسر کشور تشکیل شده و حضور مستمر نماینده‌ها در مجلس شورای اسلامی که باعث آگاهی آن‌ها از مجموعه طرح‌ها و لوایح مطرح و یا وصول شده در مجلس خواهد شد هم از باب کنترل اینکه چه لوایحی مرتبط با وکلا هست که آنها بتوانند دخالت و اظهارنظر بکنند و نیز از باب سایر مسائل حقوقی و تصمیماتی که مجلس می‌خواهد بگیرد بتوانند در این حوزه با ارائه طرح‌ها و پیشنهادات‌شان نقش مفید و موثر داشته باشند به این خاطر برگزاری این همایش مهم ارزیابی می‌شود که انشاالله راهکارهایی که اتخاذ می‌شود راهبردی باشد که ما در عمل آثار آن را مشاهده کنیم.

** کمیسیون‌ها چون به صورت استانی هستند ارتباطشان را با نمایندگان و مجمع نمایندگان استان‌ها می‌توانند برقرار کنند و در جلسات مستمر نسبت به انعکاس دیدگاه‌های خودشان به نمایندگان استان اقدام کنند تا از طرح‌ها و لوایحی که در دستور کار مجلس و کمیسیون‌های مختلف مجلس قرار می‌گیرد از طریق نمایندگان مطلع شوند همچنین در جهت حل مشکلاتی که مستلزم دخالت نمایندگان مجلس یا مستلزم قانون گذاری می‌باشد می‌توانند با نمایندگان در ارتباط باشند تا شاهد رفع مشکلات صنفی خودشان باشیم و نیز مسائل مربوط به کل جامعه و اقشار خاصی مثل بزه‌دیدگان و کودکان یا کل جامعه متاثر از بعضی از حوادث و اتفاقات و اقدامات مجرمانه مورد توجه قرار گیرد تا  حمایت‌های قانونی به عمل آید بنابراین از این جهت این کمیسیون‌ها می‌توانند در این حوزه‌ها فعال و مفید و موثر باشند.

عبدالوهاب شهبازی رئیس کانون وکلای استان مرکزی

*قطعاً این همایش موثر واقع شد زیرا کمیسیون‌های کانون‌ها وقتی به صورت منفرد فعالیت می‌کنند از دیدگاه‌های هم مطلع نمی‌شوند و تقریباً می‌توان گفت موازی هم حرکت می‌کنند که ثمربخشی کافی را ندارد. این همایش موجب می‌شود روسای کمیسیون‌ها با ایده‌های مختلف گرد هم جمع شوند وسپس بین نمایندگان محترم مجلس و کمیسیون‌ها ارتباط لازم برقرار شود. یکی از ‌رین لوایح قانونی لایحه جامع وکالت بودکه بعد از ماه‌ها کار نیروی انسانی، وکلا شورای اجرایی اتحادیه و کانون‌ها، خود مجلس و مرکز همایش‌های مجلس سرانجام وقتی به کمیسیون رسید ابتر ماند و خارج شد البته ما آن را به فال نیک خواهیم گرفت، چرا که تصمیم این است که این قانون  1331 و آیین‌نامه آن که تحت عنوان لایحه قانونی استقلال از آن نام می‌بریم قانون خوبی است اما به روز و کارآمد نیست و باید اصلاح شود و آن اهدافی را که داریم با حفظ استقلال کانون باید به آن اهداف برسیم و مشکلاتی که درواقع در طول 64 سال پس ازتصویب آن معلوم شده است، برطرف کنیم زیرا قانون نیاز به جرح و تعدیل دارد به ویژه در سال 1376 قانون کیفیت اخذ پروانه را تصویب نمودندکه معایبی هم درآن گنجانده شده است، اما برای اصلاح آن قانون نظریه کانون‌ها و کمیسیون‌ها گرفته شود، اگر چناچه اصلاحیه صورت بگیرد می‌تواند 70درصد پاسخگوی امروز باشد شاید اگر از نظر عددی بگوییم 20درصد پاسخگو نباشد و به هرحال نیاز به اصلاح دارد. منتهی نباید فراموش کنیم در این اصلاح هم باید کسانی که با مجلس ارتباط دارند تلاش کنند قانون کارآمد باشد که ضمن حفظ استقلال کانون‌ها نظارت نیز وجود داشته باشد. همین الان در موارد متعددی از جمله نظر نهایی دادگاه انتظامی وکلا و تایید صلاحیت یا احراز صلاحیت هیات‌های مدیره نظارت توسط قوه قضائیه صورت می‌گیرد. تعداد وکیل مورد نیاز در هرسال توسط همان کمیسیون که سال76 آمده تعیین می‌شودکه دو عضو از قوه قضائیه است و یک عضواز کانون و در موارد متعدد دیگری نظارت داریم مخالفتی با نظارت به این نحوه حداقل نداریم اگرچه مواردی است و ایده‌هایی وجود دارد که آن‌ها هم باید لحاظ شود اما دخالتی که صورت می‌گیرد و وکلا بر نمی‌تابند دخالت نابجا از سوی افراد حتی غیرمسئوول یا بدون تخصص است.

** انسان همیشه نیازمند است و برای رفع نیاز باید تلاش کند این همایش نشانه‌ای از احساس این نیاز برای داشتن قانونی به روز که ضمن حفظ استقلال و اقتدار کانون‌ها آن نظارت لازم هم صورت گیرد لازمه این کار تعامل کمیسیون‌ها بانمایندگان مجلس است.

 

 

 

آزیتا مشک افشار رئیس کمیسیون بانوان کانون وکلای دادگستری اصفهان

*کمیسیون‌های پارلمانی نقش موثر و تعیین کننده‌ای در بهبود وضعیت قانونگذاری کشور از طریق ارتباط مستمر با مراکز تقنینی و قانونگذاری دارند. وکلا با توجه به ظرفیت‌های متعدد و توانایی‌های علمی و عملی خود در راستای دفاع از حقوق عمومی جامعه  می‌توانند به کمک مراجع قانونگذاری آمده و ضمن تعامل با این مراک، آنان را یاری بخشند. این همکاری از ضروریات فعلی سیستم قانونگذاری کشور بوده و از جهت حفظ حقوق آحاد ملت، ضرورت این تعامل و ارتباط بیشتر احساس می‌گردد. بدون تردید ارتباط با جامعه وکلا که اغلب آنان از جمله صاحب‌نظران و اعضاء هیأت علمی دانشگاه‌های کشور می‌باشد و تجربه‌های با ارزش عملی نیز دارند، می‌تواند مراکز قانونگذاری را در تصویب قوانین جامع‌تر و منصفانه‌تر یاری بخشد و از طریق ارائه راهکارها و نقد و بررسی لوایح و طرح‌های ارائه شده و یا در دست تصویب، کیفیت قانونگذاری بهبودیابد. برای نیل به این اهداف کانون‌های وکلا و کمیسیون‌های پارلمانی در راستای اهداف ذاتی خود باید با نمایندگان محترم و مراکز تفنینی کشور در ارتباط مستقیم باشند، این همایش جهت ایجاد وحدت عملکرد کمیسیون‌های پارلمانی کانون‌های سراسر کشور و تحقق اهداف فوق درواقع گام برداشته و همایش برگزار کرده است، امید آنکه در این حرکت رو به جلو گام‌های مؤثرتری با همکاری نمایندگان محترم مجلس برداشته شود.

 

**کمیسیون پارلمانی از طریق ارتباط مستمر با نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و سایر مراکز قانونگذاری و ارائه نظرات علمی و حقوقی جامعه وکلا کانون ها، در نقد و بررسی طرحها و لوایح ارائه شده و در حال تصویب و بهبود بخشیدن به کیفیت قانونگذاری کمک شایانی به رفع چالش‌ها و کمبودهای موجود  در عرصه قانونگذاری می‌کند و گامی مؤثر جهت دفاع از حقوق عمومی جامعه در عرصه­ی داخلی و حقوق کشور و دولت در عرصه بین‌المللی برمی‌دارد. هر چه این ارتباط و مشارکت ضعیف‌تر باشد، ضربات جبران‌ناپذیری به پیکرة قانونی کشور و بالطبع به حقوق آحاد ملت وارد می‌شود ثمرة این ارتباط و مشارکت تصویب قوانین جامع‌تر، عادلانه‌تر، با تبعات منفی کمتر خواهد بود و مردم و جامعه به جهت ایجاد فضای امن از طریق تامین دادرسی عادلانه از این مشارکت بهره­مند خواهد شد.

مسیح الله میرزایی - عضو کمیسیون پارلمانی کانون اصفهان

*برگزاری همایش کمیسیون‌های پارلمانی کانون‌های وکلا از جمله اقداماتی است که در راستای هماهنگی برنامه‌ریزی و عمل واحد در رایزنی با قوه مقننه و به منظور تدوین قانون صحیح و منقح بالاخص در شرایط فعلی در خصوص استقلال‌های کانون‌های وکلای دادگستری انجام می‌پذیرد البته این هدف کوتاه مدت کمیسیون پارلمانی کانون‌هاست و هدف دراز مدتی هم در این مسئله پیش‌بینی شده است که این کمیسیون‌های پارلمانی با بررسی راهکارهای تعامل با قوه مقننه در راستای  تدوین و وضع قوانینی که بتواند حقوق مردم درآن رعایت شودگام‌های موثری برداردو جایگاه کانون‌ها درفرآیند قانون‌گذاری مشخص باشد، زیراکانون‌های وکلا متشکل از حقوق‌دانان زیادی است که می‌توانند به عنوان باز وی  قوه مقننه در تدوین قوانین کارشناسی شده و ضروری به این قوه یاری دهند.

**کانون‌ها وکلا درواقع از کلیه حقوقدانان که به نحوی مراحل تخصصی را طی کرده‌اند تشکیل شده و این پتانسیل در کلیه موارد بحث و بررسی مسائل حقوقی در کانون‌های وکلا وجود دارد در وهله اول وظیفه‌ای که کمیسیون‌های پارلمانی کانون‌های وکلا دارد بررسی پتانسیل‌های موجود در امر قانون‌گذاری و تاثیرآن است و در وهله دوم می‌تواند جایگاه کانون‌های وکلا را در امر قانون‌گذاری تبیین کند و نهایتاً اگر وظایف این کمیسیون را مختصرا بیان کنیم باید بگوییم که به طور کلی دو هدف داریم یکی هدف کوتاه مدت و یکی بلند مدت، هدف کوتاه مدت استفاده از این پتانسیل‌ها در جهت دفاع از حقوق صنفی خودمان است که در حال حاضر به مسائل و مشکلات حرفه‌ای از جمله بحث استقلال کانون وکلا و حفظ آن مربوط می‌شود و دیگری بحث هدف درازمدت است که با بررسی پتانسیل‌ها ببینیم چه راهکارهایی وجود دارد تا بتوانیم در بحث قانون‌گذاری موثر باشیم.

حسن صرام، نایب رئیس کانون اصفهان

*مجلس شورای اسلامی قوانینی که وضع می‌کند با حقوق عمومی ملت ارتباط مستقیم دارد بعضاً این قوانین به صورت تخصصی با وضعیت دادرسی عادلانه و حقوق شهروندی و وضعیت حرفه‌ای وکلای دادگستری مرتبط است به همین منظور در هر کانونی در کشور یک کمیسیونی به نام کمیسیون پارلمانی تشکیل شده است که هدف از تاسیس این کمیسیون دادن مشاوره حقوقی به نمایندگان مجلس در تصویب قوانین مناسب با دادرسی عادلانه و حقوق شهروندی است و از طرف دیگر پیگیری قوانینی که با وضعیت استقلال وکلای دادگستری دادرسی عادلانه و حقوق شهروندی ارتباط مستقیم دارد از این رو لازم است کمیسیون‌های پارلمانی در تمام کانون‌های وکلا رویه واحدی برای پیگیری این هدف مشترک اتخاذ کنند تا با یک رویه واحد به هدف برسند این همایش با هدف همراه شدن وکلا در راستای حفظ حقوق صنفی و بهبود وضعیت تصویب قوانین تخصصی در مجلس شورای اسلامی به عنوان همکاری با مجلس مورد نظر بوده است و انشاالله خروجی این همایش رابطه بهتر بین مجلس و وکلای دادگستری که حقوق دانان تخصصی در کشور هستند خواهد بود.

**یکی از دلایل برگزاری این همایش آن است که وظایف محوله به کمیسیون‌های پارلمانی را شفاف‌سازی نموده و رویه واحدی را برای تعیین و اجرای این وظایف ایجاد کند. اصلی‌ترین وظیفه‌ای که این کمیسیون‌ها به عهده دارند، اولاً برقراری ارتباط بهتر بین کانون‌های وکلا و مجلس قانون‌گذاری و ثانیاً ارائه مشاوره تخصصی به نمایندگان محترم مجلس که بعضاً فاقد تخصص‌های لازم حقوقی می‌باشند و ثالثاً جلوگیری از تصویب قوانینی است که به هر طریق به دادرسی عادلانه وحقوق شهروندی خلل وارد می‌کند و یا محدود کننده استقلال کانون‌های وکلا و استقلال وکیل دادگستری به عنوان یکی از ارکان دادرسی عادلانه می‌باشد. بنابراین به نظر می‌رسد اصلی‌ترین هدفی که بدنبال آن هستیم برقراری رابطه بهتر با نمایندگان  مجلس در ارائه خدمات مشاوره‌ای تخصصی برای وضع بهتر قوانین می‌باشد.

سید جواد میرمعصومی، رییس کمیسیون روابط عمومی کانون اصفهان

*فرض این است که قانون‌گذار حکیم است از قانون‌گذار حکیم انتظاراست در مجلس شورای اسلامی قانون  جامع و مانع تصویب کند. بنابراین وکلای دادگستری به عنوان بازوهای تقنینی نمایندگان محترم مجلس می‌توانند به خوبی در قانون‌گذاری حکیمانه کمک کنند، یکی از اهداف این همایش این است. دومین هدف نمایان کردن ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های کانون های وکلای دادگستری سراسر کشور دراستای کمک به نمایندگان مجلس است. بالاخره نمایندگان مجلس همه حقوق‌دان نیستند از صنوف و رشته‌های مختلفی وارد مجلس شده‌اند اشخاصی لازم است قانون را وضع کنند که آگاه به مسائل تقنینی هم باشد بدون شک وکلای دادگستری که در فرآیند مسائل اجرایی در خط مقدم هستند به خوبی می‌توانند در ایفای وظایف نمایندگی به نمایندگان محترم مجلس کمک بکنند.

**از جمله وظایف و اهداف مستمراین کمیسیون‌ها با مراکز تقنینی بخصوص مجلس شورای اسلامی مجمع تشخیص مصلحت نظام جهت بهبود و تصویب قوانین موثر در حفظ حقوق عمومی جامعه  و ارائه نظرات، نقدها و پیشنهادات جامعه حقوقی و وکلا و کانون ها به مراکز تقنینی و نمایندگان مجلس در زمینه قانون‌گذاری و اصلاح قوانین موجوداست همچنین رصد و بررسی مداوم لوایح و طرح‌های در دست تصویب در مراجع تقنینی کشور و ارائه نظرات علمی و حقوقی به این مراجع و پیش‌ینی آسیب‌های اجرای قوانین در جامعه را می‌توان ازجمله اهداف و وظایف کمیسیون‌های پارلمانی کانون‌های وکلای دادگستری سراسر کشور قلمداد کرد.

پیمان توفیقی بروجنی دبیر اجرایی همایش

*جایگاه کانون وکلا و نهاد وکالت در فرآیند قانون‌گذاری کشور به کلی نادیده گرفته شده است، کانون‌های وکلا مجموعه‌ای از نخبگان حقوق از نظر علمی تخصصی و تجربه هستند که هیچ گاه نظراتشان در فرآیند قانون‌گذاری موردتوجه واقع نشده است قطعاً احترام و بقای جایگاه وزین شغل وکالت منوط به ارزش داشتن در نگاه جامعه و قانون‌گذار است ما در این همایش در صدد هستیم که جایگاه وکالت را بازیابی کنیم خودمان و ظرفیت‌ها و پتانسیل‌هایی را که داریم بکار بگیریم و درتعامل با قوه مقننه پایمان را فراتر بگذاریم و سعی کنیم که تاثیر بگذاریم در قانون‌گذاری کشور.

**در خصوص وظایف کمیسیون پارلمانی باید بگوییم که  کمیسیون پارلمانی باید بدوا و قبل از تصویب قوانین اقدامات مجلس را رصد کنند و بتوانند تاثیر را قبل از تصویب اعمال کنند نه بعد از تصویب که به منزله نوش دارو بعد از مرگ سهراب باشد کمیسیون پارلمانی باید ترکیبی از فعالان مدنی با تجربه و علم حقوق باشند به نظر من هیات مدیره‌ها باید به این امر توجه بنمایند و کسانی که علاقمند به فعالیت مدنی هستند و دوست دارند علم و تجربه‌شان در روند قانون‌گذاری را بکار بگیرند در کمیسیون پارلمانی قرار بدهند که عزیزان روند قانون‌گذاری را بررسی بکنند و بتوانند قبل از تصویب قوانین نظرات خودشان را اعلام بکنند. نحوه تاثیرگذاری به دو فرض بلند مدت و کوتاه مدت تقسیم می‌شود بلند مدت اینکه کانون‌های وکلا یک برنامه بچیند و یک نهاد حمایتی مثل مجمع یا جامعه مهندسین ایجاد بکنند و وکلا را به قولی با حمایت خودشان وارد مجلس بکنند و نهضت تصاحب  مجلس را از امروز استارت بزنند به عنوان پروژه بلند مدت مجلس محل وکلای دادگستری هست و در برنامه‌های کوتاه مدت وکلای دادگستری نظراتشان را در دو مرحله می‌توانند وارد مجلس کنند یا اینکه از بالا مجلس خودش بخواهد نظر ما را بگیرد و این نیاز به کار زیادی دارد و یا کمیسیون‌های پارلمانی از پایین نمایندگان را ببینند و نظرات خود را وارد ایده و افکار آنها بکنند و از این راه افکار خود را به مجلس تزریق بکنند مآلابه جایی می‌رسیم که از بالا کانون  وکلای دادگستری به عنوان مشاور قوه مقننه شناخته شده خواهد شد.

 

امیر باقریان عضو کمیسیون پارلمانی کانون اصفهان

*اهداف بزرگ کوتاه مدت و بلند مدتی را این همایش پیگیری خواهد کرد دور هم جمع شدن اثرات و برکات زیادی دارد و اولین و کمترین اثر این همایش همان وحدت بین کانون‌های وکلا است. ما نیاز به هماهنگی داریم نیاز به وحدت داریم پیشنهاد شده است که آیین‌نامه‌ای به صورت مشترک و متن مشترک به تصویب هیات مدیره‌های محترم کانون سراسر کشور برسد که اینها تالی‌های مثبتی در آینده خواهد داشت که بتوانند با یک رویه واحدی اثر گذار باشند در واقع کمیسیون‌های پارلمانی باید بدانند که چه وظایفی را دارند و چه اثراتی می‌توانند داشته باشند درواقع ما باید احیا کنیم وظیفه ذاتی وکیل را وظیفه وکیل و کانون شغل نیست و دیدگاه شغلی نداریم و نخواهیم داشت به حرفه وکالت و اگردیدگاه شغل داشته باشند کسانی به مشکلاتی برخواهند خورد که بعضاً نمونه‌هایش را شاهد بودیم و سوالات یک شبه در اذهان مسئولین وشکل گرفته است که خروجیت موضوعی داشته است، چرا که قانون نظام صنفی کشور در تبصره ماده 2 می‌گوید اصلاً صنوفی که قانون خاصی دارند از بحث این قانون خارج است و باید طبق قانون خاص آن حرف تصمیم‌گیری کنند و به هر حال اقدامات خاص خودشان را انجام بدهند. وظیفه وکیل چند مورد است یکی اینکه غیر از بحث دفاع از حقوق موکل باید از حقوق عمومی  جامعه در برابر حاکمیت دفاع کند و در صحنه داخل این امر چطور می‌تواند خودش را نشان بدهد اینکه وکلا بیایند تمام لوایح و طرح‌ها و مواردی که در مجلس مطرح و بحث می شود را نقد کند و رصد کند در موارد مختلف بخش صنعت، کشاورزی و دیگر  چرا ما نباید درخصوص مسائل مطرح شده در مجلس نظر بدهیم و این هیچ وقت کار سیاسی نبوده و نخواهد بود یک کار علمی و حقوقی و آکادمیک هست چرا که وکیل توان نقد لوایح و قوانین را دارد که انشاالله این کار شروع خواهد شد و در صحنه بین‌الملل دفاع از کشور انقلاب و نظام اسلامی در برابر مواردی و مسائل حقوقی  که در صحنه  بین‌الملل مطرح می‌شود.

**نحوه اثرگذاری در مراجع تقنینی کشور کاملاً برمی‌گردد به اینکه کمیسیون‌های پارلمانی به وظایف خود آشنا باشند و وحدت عمل و وحدت تصمیم‌گیری بین آنها وجود داشته باشد تا کانون‌های وکلای و کمیسیون‌های پارلمانی به یک تکیه‌گاهی برای مجلس تبدیل شود و این تعامل از باب مشاوره و پیشنهاد بین کانون‌های وکلای و مجلس شورای اسلامی برقرار شود.

محمد رضا قاسمی عضو کمسیون حقوق بشر

*اگرچه تمامی کمیسیون‌های پارلمانی با هدفی مشخص و همسان تشکیل و فعالیت می‌کنند  لیکن مسلماً هر کدام از این کمیسیون‌ها  ایده‌ها و افکار و روش‌های منحصر به خود و متفاوتی دارند که ممکن است دیگری بی‌بهره از آن باشند، بنابراین برگذاری این همایش نوعی توسل به خرد جمعی و ایجاد کننده بستری مناسب برای دستیابی به اندیشه‌های سایر کمیسیون‌ها خواهد بود. به‌علاوه  چنین همایشی و محرک حرکت انفرادی و موازی کمیسیون‌های مختلف به سوی حرکت جمعی و منسجم با تاثیرگذاری بیشتر خواهد بود.

** وکلای دادگستری به لحاظ دانش و تجربه در زمینه شناخت قوانین بیش از هرکس قادر به درک آثار و تبعات منفی ناشی از تنقیح و اجرای قانون بد خواهد بود و مسلماً تعامل این قشر با جوامع قانون‌گذاری و ارائه  توصیه‌ها و راهکارها مانع بروز چنین آثار و تبعاتی می‌گردد بدیهی است وکلا شخصاً نمی‌توانند چنین تعاملی را با مجامع قانون‌گذاری برقرار نمایند همین امر کانون‌های وکلا را بر این داشته تا با ایجاد کمیسیون‌های پارلمانی  چنین خلاء‌ای را مرتفع سازند که با رصد طرح‌ها و لوایح وصول شده توسط مجامع قانون‌گذاری ایرادات و توالی فاسد ناشی از اجرای آن را به سمع و نظر قانون‌گذاران برسانند و امیدی بر عدم تصویب چنین قوانینی باشد.

 

محمد کاظم عمارتی، رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی و پارلمانی کانون خراسان

* هدف از برگزاری نخستین همایش کمیسیون‌های پارلمانی کانون‌ های وکلا که با اهتمام درخور تقدیر کانون وکلای محترم اصفهان  برگزار شد، ایجاد هماهنگی بین کمیسیون های پارلمانی کانون‌ها، درزمینه‌ی ارتباط  با مجلس شورای اسلامی و نمایندگان محترم بود  که ضمن آن ، عملکرد گذشته‌ی کمیسیون ها نیز آسیب‌شناسی  و راهکارهای ارتقاء، تبیین شد.

** وظیفه اصلی کمیسیون‌های پارلمانی کانون‌های وکلاء، بررسی قوانین جاری  و پیشنهاد  اصلاح  و یا تصویب قوانین مورد نیاز، به ویژه در حوزه‌ی حقوق عمومی، خصوصی و  مقررات راجع به وکالت است. برای تاثیرگذاری، بهترین روش، تعامل کانون‌ها با مجمع محترم نمایندگان هر استان است. کانون‌ها، با دارا بودن زبده‌ترین حقوقدانان آگاه، از استعداد و ظرفیت  بالایی در این خصوص برخوردارند. مجلس محترم، در این دوره،  بیش از پیش، متوجه این ظرفیت منحصر شده و مایل به بهره‌مندی از نظرات کارشناسی کانون‌های وکلا در روند قانونگذاری است و در نتیجه، برای  کمیسیون‌های پارلمانی‌، این موقعیت فراهم است که در تنقیح و تصویب قوانین، به نمایندگان محترم و در نهایت به  پیشرفت کشورو شناساندن نقش موثرخود، کمک کنند.

عبدالمجید قره‌گوزلو  رئیس کانون وکلای دادگستری زنجان

*به منظور ایجاد یکپارچگی  بین اعضای کمسیون‌های پارلمانی و یا روسا درزمینه درتصمیم‌گیری و رفع دغدغه‌های مشترکی که داریم در تلاش هستیم. با باتبیین اهداف  مشترک به ایده‌های مطلوب خود برسیم .آشنایی اعضا و بیان دغدغه باعث خواهدشد به این اهداف مشترک برسیم.

** اگرچه مقرراتی درباره تشکیل کمیسیون پارلمانی در کانون‌ها پیش بینی نشده، اما در واقع بخاطر مشکلاتی که در سال‌های اخیر برای کانون وکلا ایجادشده و هجمه‌هایی که باآن روبه‌رو بوده، همچنین ارایه لایحه جامع وکالت و بحث ادغام کانون این ایده را  در دهه اخیر ایجاد کرده است که باید کمیسیون‌های پارلمانی تشکیل شود تا به تناسب مشکلاتی که  حادث می‌شود اینها فعال شوند و هماهنگی و تعامل لازم با با نمایندگان مجلس انجام گیرد. تا نقطه‌نظرها و دغدغه‌های کانون ها را منعکس کنند و آنها با آگاهی و روشنگری لازم بتوانند تصمیم بگیرند. ولی امروز بحث‌های جدیدی مطرح شد که اینها نه تنها در حوزه وکالت بلکه در روند قوانینی که وضع می‌شود کانون‌ها حساس باشند و نسبت به آنچه که مستقیماً مرتبط به حقوق شهروندی است اظهار نظر کنند و راهکار و پیشنهادات اصلاحی  ارائه دهند این رویکرد باعث می‌شود وکلا از حالت انفعالی خارج شوند. هدف وکالت دفاع از حقوق مردم است ما باید در زمینه قوانینی که ناقض حقوق شهروندی است واکنش نشان بدهیم بنابراین دراین راستا با هماهنگی کمیسیون‌های  پارلمانی می‌توان گام‌های موثری برداشت. 

0 نظر برای “ رویکرد کمسیون‌های پارلمانی وکلا، تاثیرگذاری بهینه در فرآیند تقنینی است

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود.