صفحه اصلی / اخبار/ قوانین / بانک جهانی

بانک جهانی


بانک جهانی

World Bank

محمدد رخشانی.کارشناس ارشد حقوق بین الملل

تاریخچه :

بانک جهانی که نام دیگر بانک بین‌المللی توسعه و ترمیم (IBRD) است یکی از سه رکن برتون وودز را تشکیل می‌دهد ( در حالی که جنگ جهانی دوم به پایان می رسید نمایندگان 42 کشور به همراه آمریکا و انگلستان قصد داشتند تا دربارهٔ نظام پولی بین‌المللی پس از جنگ جهانی دوم تصمیم‌گیری کنند از اینرو در سال ۱۹۴۴ در نیوهمپشایر آمریکا کنفرانس بین‌المللی تاریخی برتن وودز را برگزار کردند که از آن دو نهاد صندوق بین‌المللی پول (IMF) و بانک بین‌المللی ترمیم و توسعه (IBRD) که به بانک جهانی نیز معروف است و در اقتصاد جهان بسیار حائز اهمیت اند بوجود آمد) با توجه به عواقب منفی جنگ جهانی و از طرف دیگر سیاست‌های خودخواهانه تجاری اوایل دهه ۱۹۳۰ که منجر به ایجاد مشکلات اقتصادی زیادی برای کشورها شد رییس جمهور وقت آمریکا روزولت قبل از پایان جنگ جهانی پیشنهاد کنفرانس پولی و مالی در برتون وودز را داد که با شرکت نمایندگان ۴۴ کشور تشکیل شد. بانک جهانی در دسامبر ۱۹۴۵ تأسیس و در نوامبر ۱۹۴۷ با تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد به‌ صورت رسمی در آمد و به جرگه نهادهای تخصصی سازمان ملل متحد پیوست. ایران یکی از اعضای شرکت‌کننده در کنفرانس برتون وودز بوده و در نتیجه از مؤسسین بانک جهانی به‌ شمار می‌رود که از سال ۱۳۲۴ رسماً عضو بانک جهانی شد.البته تنها کشورهایی می توانند عضو بانک جهانی باشند که عضویت در صندوق بین المللی پول را پذیرفته باشند ، نحوه رای گیری در بانک جهانی به اینصورت است که کشورهای دارای سهم بیشتر از رای بیشتری برخوردارند . تشکیلات اداری بانک جهانی عبارتند از شورای مدیران ، رییس و شورای اداری ، شورای کل که از وزرای دارایی یا روسای بانک مرکزی کشورهای عضو تشکیل می شود این شورا نیز سالی یکبار به منظور پذیرش عضو جدید و تصمیم گیری برای مبادلات مالی تشکیل جلسه می دهد.

 

مقر:

واشنگتن – آمریکا

 

اهداف بانک جهانی :

ابتدا برای کمک به بازسازی خرابی‌های جنگ جهانی دوم به‌وجود آمد، ولی در سال ۱۹۴۹ به‌ سمت ارتقای توسعه اقتصادی در کشورهای توسعه ‌نیافته معطوف شد. هدف اصلی بانک جهانی اعطای وام برای توسعه و گسترش طرح‌ های تولیدی آن دسته از کشورهای در حال توسعه است که عضو بانک هستند. این وام‌ها برای مقاصدی مانند اجرای پروژه‌های لوله‌کشی آب آشامیدنی، آموزش و پرورش و همچنین اجرای برنامه‌های کلی عمرانی از جمله واردات کالاهای صنعتی می باشد.

 

ارکان بانک جهانی :

دارای دو رکن است

  1.  هیئت رئیسه بانک که از نمایندگان کلیه دولت‌های عضو تشکیل می‌شود این هیئت سالی یکبار تشکیل جلسه داده و  طبق اساسنامه  بانک اختیارات وسیعی به آن تفویض شده است ، که دو مورد آن بیان می شود ، اخذ تصمیم درباره عضویت ، تخصیص سود ویژه و تقسیم سرمایه سهمی بانک.
  2. هیئت مدیره که دارای 15 عضو است که 6 عضو آن از طرف سهام‌داران عمده مثل ایالات متحده آمریکا، انگلستان، آلمان، فرانسه، ژاپن و هندوستان تعیین و بقیه توسط دولت‌های عضو انتخاب می‌شوند. انتخاب رئیس بانک جهانی (بانک بین‌المللی ترمیم و توسعه) به‌عهده هیئت مدیره است.

 

اعضای بانک جهانی :

کشورهای عضو صندوق بین المللی پول می توانند عضو بانک جهانی باشند که تا به امروز 186 کشور عضو این بانک می باشند.

 

رییس بانک جهانی :

جیم یونگ کیم  معروف به کیم یونگ (Jim Yong Kim) کره ای و متولد ۸ دسامبر ۱۹۵۹ در سئول می باشد.آقای کیم یونگ در سن پنج سالگی به همراه خانواده‌اش از کره جنوبی به آمریکا مهاجرت کرد و تبعه آمریکا است ، تحصیلات خود را علاوه بر رشته پزشکی در رشته مردم شناسی تا اخذ مدرک دکترا به پایان رساند. او طی سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷ در کنار تحقیق و پژوهش بر روی روش‌های درمان بیماری ایدز و راه‌های پیشگیری از ابتلا به آن به ویژه در کشورهای آفریقایی، با سازمان بهداشت جهانی نیز همکاری داشته است . در سوابق او ریاست دانشگاه دارتموث آمریکا بین سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ بوده و نیز سابقه تدریس در دانشگاه هاروارد بین سال‌های ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۹ دارد. وی بعنوان دوازدهمین رئیس بانک جهانی از تاریخ ژوئیه ۲۰۱۲ انتخاب و به فعالیتهای خود تا به امروز ادامه می دهد. آقای کیم توانست در رقابتی جدی برانگوزی اوکونجو اویلا که وزیر دارایی نیجریه است پیروز شود و این برای اولین بار در تاریخ بانک جهانی بود که انحصار آمریکا بر ریاست آن به چالش کشیده شد. بنا بر عرف، دولت آمریکا، رئیس بانک جهانی و اروپا هم رییس صندوق بین‌المللی پول را تعیین می‌کند.

0 نظر برای “ بانک جهانی

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود.