قوانین

  • اشتغالزایی و مبارزه با فساد از مهمترین برنامه های دولت دوازدهم است

    دستیار رئیس جمهوری در امور حقوق شهروندی با اشاره به تدوین برنامه های راهبردی دولت دوازدهم از سوی دکتر روحانی گفت: اشتغالزایی، مبارزه با فساد و ارتقا کیفیت زندگی مردم از مهمترین برنامه های این دولت به شمار می رود.

  • آیا تمرین دموکراسی در شبكه های اجتماعي مجازی امکانپذیر است؟!

    آیا تمرین دموکراسی در شبكه های اجتماعي مجازی امکانپذیر است؟!

    افرادی که ظاهرا می دانستند دموکراسی چیست، واقعا از آن اطلاعی نداشتند. «جیمز بوکانان» گویا به دنبال انقلاب دیجیتالی و با پیشرفت تکنولوژی، بسترهای روابط انسانی آسانتر و نزدیکتر می شوند. فضاهای مجازی یکی از تحولات شگرف و بنیادین در زندگی اجتماعی بشر می باشد. شبكه اجتماعي تلگرام و نرم افزارهای مشابه، یک دنياي مجازی همچون شبکه های مجازی دیگر، برای جامعه انسانی گسترانده است. از اهداف اصلی راه اندازي آن مي توان به بسط و توسعه تعاملات انسانی و در نتیجه شکل گیری افکار عمومی، حوزه عمومی مجازی و توسعه نهادهای مدنی اشاره كرد. در اکثر گروهها و كانال هاي تلگرام اعم از اجتماعی، سیاسی و فرهنگی،علمي و... علاوه بر اصول اخلاق و مباحثه، اصل مهمی که باید رعایت گردد، توسل به کرامت انسانی و آزادی بیان می تواند باشد؛ اصلی که بارها در قوانین داخلی کشورها و ادیان مختلف و قوانین بین المللی بر آن تاکید شده است بطور مثال در اصل 24 قانون اساسی ايران (آزادی بیان و مطبوعات)، اصل 75 قانون اساسی (آزادی بیان در صدا و سیما) و قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب 1387 و ماده 19 میثاق حقوق مدنی و سیاسی بر آزادی بیان مردم، اشاره و تاكيد شده است.

  • زبان گویا ابزار راهبردی وکلا

    در بسیاری از مشاغل گفتار سلیس، زبان گویا و فن بیان جزو مهم‌ترین ابزار برای نیل به اهداف مورد نظر افراد است. برای جامعه حقوقی نیز شفافیت بیان و دور از هر نوع اختلال اعم از لکنت و اشکال در گفتار نوعی امتیاز محسوب می‌شود. لکنت زبان موجود در افراد به دلایل مختلفی به وجود می‌آید که ممکن است مبتلایان به این عارضه بر این باور باشند که راهی برای بهبود آن وجود ندارد. دکتر محمداحسان تقی‌زاده تنها درمانگر قطعی و بدون بازگشت لکنت زبان در جهان و مبدع روش شبیه‌سازی ذهن در درمان لکنت زبان است. مطلب زیر حاصل گفت و گوی ویژه صوراسرافیل با وی است که از نظر می‌گذرانید.

  • اپورتونیسم یا بوقلمون صفتی

    درقسمت پیشین خاطره هادررابطه باشخصیت وبرخی نظرات آقانقی مشهوربه نقی خوش صحبت مطالبی بیان شدولی قراربود اززمان درس خواندن وی درکلاس آخر دبیرستان،خاطره ای ذکرنمایم .البته خاطره ها درباره اشخاصی ماننداوکه شوخ طبع وبذله گو بودند،زیاداست ...

  • دهمین انتخابات کانون وکلای دادگستری اصفهان برگزار شد

    کانون وکلای دادگستری اصفهان،روز پنجشنبه ۶ خرداد ۹۵ شاهد برگزاری دهمین انتخابات هیات مدیره خود بود،این انتخابات که عرصه رقابت ۲۸وکیل دادگستری برای جلوس بر۵ کرسی اصلی و ۳ کرسی علی البدل بود، از ساعت ۸ تا ۱۷ برگزار شد. پس از ختم اخذ رای و با تصمیم هیات نظارت بر انتخابات،قرائت آراء در حضور وکلای دادگستری آغاز شد. در این انتخابات از بین نزدیک به ۲۱۰۰ نفر وکیل دادگستری واجد شرایط شرکت در انتخابات، 1046 نفر در انتخابات شرکت جستند.

  • دانشکده حقوق کاردیف، یکی از موسسات علمی پیشتاز در تحقیقات حقوقی

    دانشکده حقوق کاردیف، یکی از موسسات علمی پیشتاز در تحقیقات حقوقی

    تقریبا در اکثریت قریب به اتفاق دانشگاه های جهان، دانشکده های حقوق به امر آموزش و تربیت جوانان علاقه مند به تحصیل در رشته حقوق وجود دارد، اما تعدادی از این دانشکده ها از جهت علمی و کیفیت آموزشی جزو دانشکده های برتر رتبه بندی می شوند که در صفحه دریچه این شماره نشریه صوراسرافیل تعدادی از این دانشکده ها را به خوانندگان حقوقدان نشریه معرفی و شناساندن بقیه دانشکده های برتر حقوق را به شماره های آینده صوراسرافیل واگذار می کنیم.

  • ابتکار دادستانی مشهد در حمایت از زنان و کودکان آسیب دیده

    خانواده مهمترین و اصلی ترین عنصر و شالوده تشکیل جوامع بشری است و از اینرو نقش بسیار مهم و تأثیر گذار در اتخاذ سیاست های هر دولتی دارد به نحوی که نهایت و سرانجام هر تصمیم و سیاستی به خانواده ختم میشود،در این میان زن به عنوان همسر و مادر مرکز صقل خانواده است و نبود او آسیب جدی به خانواده وارد میکند.در اسلام نسبت به تکریم زن سفارش فراوانی شده چراکه مأمن و آرامشگاه شوهر و فرزندان است.کودکان و فرزندان نیز به عنوان ضعیفترین و در عین حال مهمترین عنصر خانواده همواره دارای مهمترین حقوق انسانی هستند،چراکه اگر مراقبتهای ویژه از کودک صورت نپذیرد و او فاقد صحت و سلامت روحی و جسمی باشد،نمیتواند حضوری مفید و کارساز در جامعه داشته باشد.

  • لزوم تسریع در رسیدگی به پرونده‌های مرتبط با سازمان تأمین اجتماعی

    لزوم تسریع در رسیدگی به پرونده‌های مرتبط با سازمان تأمین اجتماعی

    حجت الاسلام و المسلمین کاظم بهرامی در دیدار با دکترسیدتقی نوربخش، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی اظهار داشت: سازمان تأمین اجتماعی از سازمان‌های بسیار مهم در کشور است و کار بسیار عظیمی در این سازمان در حال انجام است.

  • یکی از مشکلات قوه قضاییه، عدم تامین معیشت قضات است

    یکی از مشکلات قوه قضاییه، عدم تامین معیشت قضات است

    آنچه که از آموزه‌های دینی بدست می‌آید و در فرمان حضرت علی (ع) به مالک اشتر هم مشاهده می‌شود، این است که قضات جزو طبقاتی هستند که حاکمیت باید از لحاظ تامین معیشت آنها حداکثر تلاش خود را به عمل آورد تا کمترین دغدغه معیشتی را داشته باشند.

  • ورود قریب به 2 میلیون پرونده به دادگستری استان تهران در سال 94

    «غلامحسین اسماعیلی» در نشست مشترک هیئت‌های نظارتی معاونت راهبردی با مسئولین دادگستری کل استان تهران از تلاش و زحمات اعضای هیئت های بازرسی و نظارت ستادی در مدت حدود دو ماه بازدید از بخش های مختلف واحدهای ستادی و قضائی دادگستری کل استان تهران و ادارات کل واحدهای وابسته به قوه قضائیه قدردانی کرد.

  • «اخلاق ، قانون، زور»

    «اخلاق ، قانون، زور»

    این چرخش زمان و چینش زمین، ما را می‏خواند تا رخدادی که در فروردین امسال از سوی شورای نگهبان برپا شد را در ترازوی اخلاق، قانون و زور بسنجیم «که بر رسولان بلاغ باشد و بس».

  • زبان صورت جدید ترین ابزار کشف افکار دیگران

    زبان صورت جدید ترین ابزار کشف افکار دیگران

    نخستین بار، در دهه هفتاد قرن بیستم، رابرت وایت ساید کتابی درباره زبان صورت نوشت و پس از آن پروفسور اکمن و تیم همراهش تحقیقات گسترده ای را به صورت شخصی در زمینه شناخت و تفسیر حالت های چهره انجام دادند و از سال 2001 میلادی بخشی از وزارت دفاع آمریکا تمرکز بر این تحقیقات علمی را جدی گرفت و مستقیما" بر روی پروژه علمی اکمن سرمایه گذاری نمود و مجوز بررسی صدها انسان از اقشار و جوامع مختلف را صادر کرد.

  • قاضی محتاط

    با آغاز سال نو،طبق روال پیشین ،جراید ونشریات کارشان را تعطیل کردندتا بااستراحتی دوهفته ای،نفسی تازه کنند.هفته نامه وزین صوراسرافیل، مدت تعطیلی اش بیشتربود.برای نگارنده که به مطالعه ونوشتن عادت زیاددارم ، فضای مجازی این امکان رافراهم می کرد حتی درزمان سفرهم باخواندن اخبار موردتوجه ام درربرخی شبکه های اجتماعی یادیدن صحنه هایا مکان هایی درسفر،دنبال سوژه و به اصطلاح،تهیه خوراک باشم!ازاین رو، درایام تعطیلات نوروزی،چندتا یادداشت کوتاه ویادنگاری درتلگرام برای دوستان گرامی به اشتراک گذاشتم که مورداستقبال برخی ازآنان به ویژه اهل ادب ودست اندرکاران عرصه حقوق قرارگرفت.دیروز یکی ازهمکاران ارجمندازصوراسرافیل به من پیام دادندکه چهارشنبه(25فروردین)،صفحه بندی نشریه برای چاپ انجام می شودومنتظرنوشتار خاطره ها هستیم.ومن الان (سه شنبه شب)،تصمیم گرفتم چندتا ازنوشتارهایم درفضای مجازی راکه متناسب این قسمت از خاطره هاست ،بازنویسی نمایم .همان طوری که سابقا عرض کرده ام ،ترتیب زمانی دربیان خاطره ها رعایت نمی شودوازیادداشت نویسی درباره برخی از رخدادهاویا اخبار زمان حاضرنیز غافل نیستیم.زیرا زمان که می گذرد رخداد امروزبه خاطره می پیوندد.

  • نهادینه شدن داوری باعث امنیت و رشد سرمایه گذاری در کشور

    برا ی اولین بار همایش داوری در بنگاه های اقتصادی با هدف ایجاد پل ارتباطی بین کار آفرینان، اهالی کسب و کار و وکلا و حقوقدانان پنج شنبه در مشهد مقدس برگزار شد. این همایش که با مشارکت معاونت حقوقی رییس جمهور، مرکز منطقه ای داوری تهران و صوراسرافیل برگزار شد به تایید دکتر الهام امین زاده معاون حقوقی رئیس جمهور و رئیس کانون وکلای دادگستری خراسان جناب آقای خراشادی زاده و دوستان دیگر بی نظیرترین همایش تخصصی بود که در این راستا تاکنون برگزار شده است. این همایش با سخنرانی رئیس شورای سیاست گزاری و صاحب امتیاز نشریه صوراسرافیل ندا فرامرزیان آغاز شد و بعد از ایشان معاون حقوقی رئیس جمهور به ایراد سخنرانی پرداختند و ضمن تشریح مزایای پرشمار بهره گیری از نهاد داوری به جای حل و فصل قضایی اختلافات در عرصه فعالیت های اقتصادی بین فعالان و بخش خصوصی با هم و با بخش دولتی، خواستار تشکیل نهادهای داوری متعدد شد.

  • ضرورت حضور نمایندگان زن در مجلس شورای اسلامی

    در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی و با توجه به تلاش فعالین اجتماعی حوزه زنان برای راهیابی نمایندگان زن به مجلس، این بحث پیش می آید که ضرورت حضور زنان بر کرسی های بهارستان چگونه احساس شد؟ کشور ما هفتاد و هشت میلیون نفر جمعیت دارد که از این تعداد سی و هشت میلیون هشتصد هزار نفر آنان را زنان تشکیل می دهند و بدین معنی است که جمعیت زنان، قریب به نیمی از جمعیت کشور است و علیرغم تلاش زنان برای ورود به عرصه های اجتماعی و تحصیلات بالای زنان ( به گفته مرکز آمار در سال 92 سهم زنان از تحصیلات عالی 8/4 و سهم مردان 8/2 بوده است) که بیانگر تلاش و شایستگی زنان این مرز و بوم برای فعالیت و موثر بودن در جامعه می باشد، همچنان نقش زنان در عرصه های اجتماعی، سیاسی، دولتی و تقنینی بسیار کمتر از مردان که در مجلس نهم سهم زنان از کرسی های مجلس تنها سه درصد است.

  • جلوگیری از فساد فقط وظیفه قوه مجریه نیست/ انتظار همکاری بیشتری از قوه قضاییه داریم

    معاون حقوقی رییس جمهور گفت: از دلایل ضعف حقوقی‌ دستگاه‌های اجرایی عدم تفکیک معاونت‌های حقوقی و پارلمانی کمبود بودجه و استفاده نکردن از حقوقدانان در این مسوولیت‌هاست.الهام امین‌زاده ، در رابطه با گلایه‌های اخیر رییس قوه قضاییه در مورد ضعف عملکرد حقوقی‌های دستگاه‌های اجرایی در دفاع از حقوق بیت‌المال در محاکم اظهار کرد: متاسفانه در وزارتخانه‌ها بخش‌های حقوقی و پارلمانی یکی هستند. یعنی در عین حال معاون حقوقی و پارلمانی هم باید در مجلس باشد و در خصوص پاسخ به سوالات و استیضاح‌ها ورایزنی اینچنینی فعالیت داشته باشد و هم در محاکم حاضر شده و از حقوق دولت دفاع کند.

  • حق نقد ازادانه در سایه قانون مطبوعات

    حق نقد ازادانه در سایه قانون مطبوعات

    رسانه بدون ازادی نقد قدرت،تهی از ارزش است.نبض مردمسالاری با ازادی بیان و نقد قدرت می تپد.امروز سخن از قدر و ارزش آزادی بیان قدیمی شده،بعنوان یک پیش فرض مقبول و یک محک برای راستی آزمایی زمامداری مورد توجه است.بازی رندانه با آزادی بیش از جدال مفهومی و مصداقی بر سر آزادی پیشینه دارد که البته همراه با ذکر مصیبتهایی است.آزادی های عمومی،وجه اشتراک و نقطه تلاقی علم حقوق در رشته های مختلف است؛آزادی "مثبت " و "منفی"به تعبیر" آیزیا برلین" از مهمترین حقوق بنیادین است که امروزه قانون اساسی در کشورها،موید و مقوم و متکفل انست.حقوق اساسی بر پایه هایی چون :کرامت انسانی،برابری،تعیین سرنوشت،حاکمیت قاانون،کنترل قدرت سیاسی و ... بنا شده و این همه بدون آزادی،تهی از حقیقت است. آزادی دشمن شماره یک تمامت طلبی و استکبار و دیکتاتوری و تهدید خط مقدم نقض حقوق شهروند است.از دل ازادی،نقد،اعتراض،نافرمانی و رشد و بالندگی می خیزد و این همه،برای برخی خجسته و خواستنی نیست.

  • قاعده مشهور انصاف ، بهترین مبنا بری توجیه ضرورت وکیل مستقل

    قاعده مشهور انصاف ، بهترین مبنا بری توجیه ضرورت وکیل مستقل

    ضرورت مستقل بودن وکیل را از منظرهای مختلفی می توان بررسی نمود . از منظر سودا نگاری می توان وجود وکیل مستقل را موجب حصول بیشترین سود ونفع برای جامعه ، شهروندان و حتی حاکمیت دانست . اطمینان از عادلانه بودن روند های دادرسی و مجازات های صادره و بقاء و استمرار امنیت و نظم در جامعه از جمله سودهایی است که با بودن وکیل مستقل به دست خواهد آمد . در واقع وکیل مستقل ،جامعه وشهروندان را به وجود عدالت در محاکم و در روندهای دادرسی مطمئن می سازد و این باعث می شود تا نظم اجتماع و بقای حاکمیت در نهایت تضمین گردد . از منظر احترام به شان و کرمت انمسانی هم وکیل مستقل یک ضرورت است چرا که انسان از آن جهت که انسان است دارای شان و کرامت ذاتی است لازمه حفظ چنین کرامتی و لازمه احترام به این کرامت ذاتی این است که اشخاص بتوانند اختلافات فی مابین خود را به طریقه ای عادلانه و توسط محاکم قانونی حل و فصل نمایند. یکی از لوازم اصلی برقراری دادرسی عادلانه وجود وکیل مستقل است پس در نهایت وجود وکیل مستقل مساوی با احترام به شان و کرامت انسانی است .

  • بررسی صلاحیت ،ترافعی نیست

    بررسی صلاحیت ،ترافعی نیست

    هر دو سال یکبار وقتی زمان انتخابات کانون وکلا فرا می رسد با پدیده ای همواره شگفت انگیز و قابل بحث و قابل تامل مواجه می شویم . تعدادی از کاندیدایی که برای عضویت هیات منصفه ثبت نام کرده اند رد صلاحیت می شوند و یا صلاحیتشان تایید نمی شود . بررسی صلاحیت، ترافعی نیست یعنی عدله ابرازی علیه یک فرد – ولو بدون ذکر منابع – به اوعرضه نمی شود تا پس از شنیدن مدافعاتش اقدام به تصمیم گیری شود.همینطور تصمیمات اتخاذ شده نیزذینفع با تفصیل ابلاغ نمی گردد تا او اقدام به دفاع کند .

  • ابهاماتی در خصوص تائید صلاحیتها

    ابهاماتی در خصوص تائید صلاحیتها

    موضوع تایید صلاحیتها در ایران تقریبا به وضعیت خاصی رسیده است و دارای ابهاماتی است ، قانون انتخابات ،بررسی صلاحیتها را به دو گروه واگذار کرده است گروه اول نظارت هیاتهای اجرایی که به وزارت کشور مربوط است و هیات نظارت که مربوط به شورای نگهبان هستند هیاتهای اجرایی از مراجعی که باید استعلام کنند در هراستان تشکیل می شوند برابر قانون مراجع چهار گانه ای شامل قوه قضائیه یعنی دادگستری ، ثبت احوال برای شناسنامه ، پلیس بین الملل و وزارت اطلاعات وجود دارد که سوابق افراد را بررسی و بنا به پاسخهایی که دریافت کردند اگر شخص پرونده ای داشته باشند به هیات نظارت شورای نگهبان می رسد .

  • نقض قضیه در عدم طرح مسئله در کمیته مربوطه بود

    نامه ای از طرف رئیس کانون وکلای مرکز به منظور اختصاص بودجه برای وکلای تسخیری به ریاست محترم قوه قضائیه ارسال شد. بر اساس اصل ۳۴۷ و ۳۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری قوه قضائیه هم مکلف است اعتبار مورد نیاز را برای تامین هزینه وکالت تسخیری را در بودجه خود پیش بینی کرده و در اختیار کانون وکلا قرار دهد. بدین منظور رئیس کانون وکلای مرکز از رئیس قوه قضائیه طی نامه ای درخواست کردند بر اساس پیش بینی پرونده های سال آینده ۷۵۰ میلیارد تومان در بودجه پیشنهادی خود برای سال ۹۵ برای وکلای تسخیری لحاظ کنند. بدون شک اقدام دکتر نجفی توانا در خصوص درخواست بودجه برای وکلای تسخیری اقدامی شایسته و در جهت حمایت از وکلاست.

  • يك نمونه پرونده سازي

    يك نمونه پرونده سازي

    «...گاهي ازاوقات مردم بسيار گله مي كنندازظالمان؛ومظلومان به هرحال خودشان را مظلوم ميدانند،درحالي كه بسياري ازمظلومان شريك ظالمندوباسكوت وباركودوياتسليم وعدم اعتراض، في الواقع به ظالم حق مي دهندكه به آنها ظلم كند.پيامبرگرامي اسلام(ص)مي فرمايد: (الظالم والمظلوم كلاهما في النار)،هم ظالم وهم مظلوم به جهنم مي روند. اينجاست كه درواقع مبارزه ومعارضه باظلم ،جزءطبيعت انسان است وجزءفكرانسان است... »-اين ها، سخنان گهرباري است ازبيانات استادبرجسته وعاليقدر حقوق اساسي جناب دكترسيدمحمدهاشمي، درهمايش ملي حقوق بين المل درآيينه علوم روزكه درارديبهشت ماه 91دراروميه برگزارشد.

  • از نکته سنجی کاتبی در کتاب وکالت(قسمت سوم )

    از نکته سنجی کاتبی در کتاب وکالت(قسمت سوم )

    از نکته سنجی‌های دکتر کاتبی درکتاب وکالت ، توجه و تکیه بر معنی «خصیم» در آيۀ 105 سورۀ مبارکه نساء «وَلا تَکُن لِلخائنين خَصيمًا...» است. وی با توجه به متن این آیه شریف و استنباط از تفاسیر قرآن و آیات‌الاحکام، مصادیق عینی این آیه را در موضوعات مورد بحث وکالت و بخصوص قضاوت بیان کرده، چنین می‌گوید: «خصيم» به معني مدعي آمده است و خطاب به قاضي می‌فرماید ]ای قاضی[ در حمایت از خاطر خيانت‌پيشگان و متجاوزین به حقوق مردم ، مدعي بيگناهان مردم مباش!

  • تنقیح قوانین، دولت و مجلس، مسؤلیتی همچنان بر زمین مانده!

    تنقیح قوانین، دولت و مجلس، مسؤلیتی همچنان بر زمین مانده!

    مسؤلیت تنقیح قوانین و مقررات کشور از روزی که برای آن متصدی گذاشته شد ( 1350 ) بر عهده دولت بود و در بخشهای مختلف دولت دست به دست شد تا اینکه در سال 1389 با تصویب قانونی در مجلس،این مسؤلیت بر عهده مجلس شورای اسلامی گذاشته شد حالا باید دید مجلسیان در این 5 سال چه کرده اند؟

  • «آیین نامه میانجیگری» در مواجهۀ غیرقانونی!

    «آیین نامه میانجیگری» در مواجهۀ غیرقانونی!

    برای سازماندهی نظام اجتماعی به قوانین عادی و اساسی نیازمندیم و قانون اساسی آینۀ تمام نمای آمال و آرزوها و میثاق ملی هر کشوری است ، در این صورت لزوم تبعیت همۀ اهالی کشور ، اعم از مسئولین رده های بالا و پایین و مردم عادی ، از این قوانین و قواعد اساسی غیر قابل انکار خواهد بود و این حکم کلی به طریق اولی ، شامل مسئولین محترم قوای سه گانه و دیگر رؤسای سازمان ها و تشکیلات مملکتی نیز خواهد بود و باید قبل از همه در قول و عمل تابع همان قوانینی باشند که علی الاصول خودشان نیز در پیدایش و تصویب آنها کم و بیش نقش داشته اند ، نه این که خدای ناکرده ، با مشاهدۀ بعضی اتفاقات و تصمیم گیری های یک سویه و غیر قابل توجیه از جانب بعضی از بزرگان ، این گونه به نظر آید که در حد انتظار دقت لازم در اقدامات مبذول نمی شود و بعضی تصمیم گیری ها ، آن گونه که انتظار می رود ، برازنده شئونات مقامات و مسئولین کشوری و لشگری ما نیست ؛ تا چه رسد به این که احساس شود قوانین مملکتی را بعضی ها به بهانه های مختلف ، در عمل وقعی نمی نهند! اگر چنین باشد (که البته بسیار شاذ و نادر خواهد بود) از مردم عادی ، چگونه می شود انتظار داشت که تابع نظم و قانون باشند و از نظامات کشوری سرپیچی نکنند؟ مگر نه این است که به قول معروف : « احترام امامزاده را متولی آن نگه می دارد»؟

  • قانون و رد صلاحیت‌ها

    این نوشتار فارغ از جهت‌گیری‌های سیاسی، صرفا از زاویه نگرش حقوقی و ذکر قوانین و مقررات، رد صلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی را بررسی می‌کند. 1. مطابق ماده 25 قانون مجازات اسلامی سال 92، محکومیت قطعی کیفری در جرائم عمدی، محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می‌کند. مجازات تبعی؛ مجازاتی است که بدون درج در حکم دادگاه پس از محکومیت، شامل حال محکوم می‌شود. براساس بند الف ماده 26 قانون فوق، داوطلب‌شدن در انتخابات مجلس، ازجمله حقوق اجتماعی است که با محکومیت قطعی کیفری در جرائم عمدی از افراد سلب می‌شود.

  • حقوق شهروندی، امنیت غذایی و استقلال ملي

    حقوق شهروندی، امنیت غذایی و استقلال ملي

    در راستای سیاست توسعه سیاسی و اقتصادی کشور، مفاهیم و اصطلاحاتی مانند حقوق شهروندی وارد گفتمان رسمی مقامات سیاسی، تقنینی و اجرایی کشور شده است. دل نگرانی های موجود در خصوص حفظ حقوق اولیه و کرامت انسانی و از طرفی تربیت و پرورش نیروی انسانی به عنوان زیربنای توسعه اقتصادی و سیاسی کشورها همواره مباحث و چالش های فراوانی را به دنبال داشته است. اصطلاح حقوق شهروندی که در معنای وسیع شامل، پاسداشت امنیت، حقوق و آزادی های فردی و کرامت انسانی شهروندان توسط نهادهای دولتی می شود و چیزی جز رعایت موازین حقوقي مندرج در منشور بین المللی حقوق بشر و قانون اساسی نیست، در سطوح اولیه خود شامل اموری از جمله امنیت غذایی در بعد کلان آن می شود که کمتر مدنظر قرار گرفته است.

  • درمان دردهای قضایی: الزامی شدن حضور وکیل در تمام دعاوی

    درمان دردهای قضایی: الزامی شدن حضور وکیل در تمام دعاوی

    بر مبنای شنیده ها و وعده ها چنین میپنداشتیم که موضوع الزامی شدن وکالت در همه ی دعاوی –اعم از مدنی یا کیفری- و در همه ی مراحل، حتی دادسرا ، در برنامه ششم توسعه پیش بینی خواهد شد. دریغا که برنامه تقدیم مجلس شد و این مطلب در آن نبود. حال آنکه مقامات محترم و عمده ای چنین وعده ای داده بودند. قسمت مربوط به قوه قضائیه در برنامه ششم برخلاف برنامه های قبلی مسائل متنوع و مهمی را در بر ندارد.

  • عربستان سعودی در جستجوی راه نجات !

    عربستان سعودی در جستجوی راه نجات !

    سلطنت صحرایی اعراب در حال تلاش به منظور حرکت به سمت تسلط در منطقه و مدرن کردن اقتصاد خود خواهد بود. برای سال های متمادی، عربستان سعودی با تکیه بر پول نفت و پشتوانه آمریکایی رفتار کاهلانه خود را ادامه داده و سعی بر از حرکت بازداشتن همسایگان خود داشته ، اما اکنون شرایط جدیدی ایجاد شده است .

  • پیشگیری ازجرم درگروپیشگیری اجتماعی

    پیشگیری ازجرم درگروپیشگیری اجتماعی

    لایحه پیشگیری ازجرم، بعد از 13 سال این دست وآن دست شدن ودگرگونی های اساسی درلایحه دولت وقت، به تصویب رسید وبرای اجرا ابلاغ شد.هدف ازاین نوشتار، تبیین یانقدجزئیات این قانون نیست .نگارنده سابقا طی یادداشت های متعدددرنشریات سراسری، به مفهوم پیشگیری از جرم وراهکار های موثر آن پرداخته است .برای پیشگیری از جرایم، بایدسیاست های جنایی کلان وخرد،درابعاد گسترده فرهنگی اقتصادی واجتماعی تدوین وبه مرحله اجرا گذاشته شود.

  • آزادی مطبوعات ، رکن اساسی نظارت ملت

    آزادی مطبوعات ، رکن اساسی نظارت ملت

    اخیرا شنیده و دیده شده در برخی محل های مجازی ، عده ئی قلیل آنهم از جمع و قشر آزاد اندیش و وکیل محترم دادگستری، به درج عموم مطالب و وقایع در جریده یی اعتراض و ایراد کردن . شایسته است گفته شود آزادی رسانه های جمعی بالاخص مطبوعات ، موجب افزایش نظارت خواهد شد . هرچند در طول سال های اخیر با اعمال یک سری تضییقات و تحدید ها از صراحت و شفافیت مطبوعات کاسته شد لیکن دیدیم که جامعه بزرگ مطبوعات در حد توان و بطور بایسته و شایسته رسالت خود را به نحو احسن به انجام رساندند .

  • قانوني داير بر ممنوعيت تبليغ متعارف توسط وكلا وجود ندارد!

    قانوني داير بر ممنوعيت تبليغ متعارف توسط وكلا وجود ندارد!

    تبليغ در اصطلاح عبارتست از آگاهي و اطلاع رساني در مورد موضوع يا پديده اي خاص، بمنظور اقناع و جذب مخاطب يا دستيابي به اهداف مورد نظر. تبليغات به مفهومي كه گفته شد؛ قدمتي به پيشينه ي تشكيل اجتماعات انساني داشته كه بتدريج توسعه و گسترش يافته است. امروزه تبليغ، به تناسب موضوعات و ابزار و طرقِ مورد استفاده ، تنوع و تكثر فراواني يافته،و حجم وسيعي از انواع تبليغات با بهره گيري از امكانات فضاي مجازي و اينترنت صورت مي پذيرد...

  • نقش فضای مجازی در انتخابات کانون وکلا

    نقش فضای مجازی در انتخابات کانون وکلا

    پس از تصويب لايحه قانوني استقلال كانون وكلا در سال ١٣٣٣، انتخاب اعضاي هيأت مديره كانون ، كه پيشتر برعهده وزير دادگستري بود، به وكلاي عضو كانون محول گرديد كه اين يكي از مهمترين دستاوردهاي استقلال كانون وكلا محسوب ميگردد. اين روند تا زمان انقلاب اسلامي، بطور مستمر، هر دو سال يكبار، انجام گرديد، تا اينكه پس از انقلاب، با تحولاتي عظيم و بنيادي كه نسبت به سيستم قضايي كشور، متناسب با تغيير نظام سياسي صورت گرفت، كانون وكلاي دادگستري و حرفه وكالت بطور كلي ، در نگرش جديد مبتني بر موازين شرعي، چندان حائز اهميت تلقي نگرديد، و لذا در فضاي بي مهري و تعاند حادث، انتخابات كانون بمدت قريب دو دهه تعطيل شد، تا اينكه با تصويب قانون كيفيت اخذ پروانه وكالت دادگستري در فروردين ماه سال ٧٦ -البته پس از اصلاح كانونهاي وكلاي دادگستري و وضع محدويتهاي جديدي، از جمله لزوم تاييد صلاحيت كانديداهاي عضويت در هيأت مديره توسط مقامات قضايي، در قانون مذكور- مجدداً از سر گرفته شد، كه اكنون در آستانه برگزاري بیست و نهمین دوره انتخابات هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز قرار داريم.

  • استقلال وکیل و موکل ، یعنی آزادی در عقل و اندیشه

    استقلال وکیل و موکل ، یعنی آزادی در عقل و اندیشه

    انسان و اندیشه چنان به هم آمیخته اند که موجود بی اندیشه، انسان نیست و اندیشه را نیز جایگاهی نباشد جز در نهاد انسان که با اندیشیدن به مقام والای برترین موجودات دست یافته است. وجود انسان از نوپائی فاقد معلوم و آکنده از مجهول است و به یاری نیروی اندیشه است که پی در پی از مجهول خود می کاهد و بر معلوم خود می افزاید و بر با هر معلومی نو، مجهولی دیگر به سوی انسان می آید

  • نوآوری های قانون شورای حل اختلاف جدید مصوب 1394

    نوآوری های قانون شورای حل اختلاف جدید مصوب 1394

    از ابتدا در راستای قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 17/1/1379 در ماده 189 آن قید شده به منظور کاهش مراجعات مردم به حاکم قضائی و در راستای توسعه مشارکت های مردمی ، رفع اختلافات محلی و نیز حل و فصل اموری که ماهیت قضایی ندارد و یا ماهیت قضائی آن از پیچیدگی کمتری برخوردار است .

  • اسنادی مهم اما تا چه اندازه کارا

    اسنادی مهم اما تا چه اندازه کارا

    حتی در عصر تکنولوژی نیز ، سفرهای کاری و ارتباطات بازرگانی بخش مهمی را شکل داده ونقش خطیری بازی می کنند . در اقتصاد امروزه با جنبه بین المللی و تجارت جهانی هم افزایی کشورها می تواند نقش مهمی در پیشرفت اقتصادیشان داشته باشد .

  • به نرمی چو کاری توان بُرد پیش دُرشتی مجویید از اندازه بیش

    به نرمی چو کاری توان بُرد پیش دُرشتی مجویید از اندازه بیش

    طرح «میانجی‏گری» در امور کیفری، رخداد فرخنده‏ای است که اخیراً در مادۀ 82 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 پیش‏بینی شده است. طبق این ماده:«در جرائم تعزیری درجۀ شش، هفت و هشت که مجازات آنها قابل تعلیق است، مقام قضائی می‏تواند به درخواست متهم و موافقت بزه‏دیده یا مدعی خصوصی و با أخذ تأمین متناسب، حداکثر دو ماه مهلت به متهم بدهد تا برای تحصیل گذشت شاکی یا جبران خسارت ناشی از جرم اقدام کند.

  • پیرامون قانون جدید شورای حل اختلاف

    پیرامون قانون جدید شورای حل اختلاف

    حل مشکلات و فصل خصومت میان افراد از قدیم الایام یا توسط حاکم صورت می گرفته و یا بدلیل طبع اجتماعی زندگی بشر از طریق ریش سفیدان و مداخله بزرگان قبیله یا لشکر و یا .... صورت می پذیرفته است که این مهم در جوامع دارای زیر ساخت مذهبی ، توسط روحانیون و افراد دارای نفوذ و قدرت مذهبی نیز تحقق می یافت . پس از تشکیل سیستم قضایی و روند ایجاد قوانین ، همواره صیل قانونگذار بر این بوده که در محاکم ، علاوه بر دادخواهی ، حل و فصل دعاوی و صدور و اجرای حکم ، به اصلاح ذات البین و فصل خصومت میان طرفین نیز پرداخته شود . سابقه فعالیت شورا در کشور ایران ، سابقه ای طولانی است ، به نحوی که قبل از انقلاب اسلامی ، خانه انصاف ، در تاریخ 18/2/1344 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید

  • توهین به معاون رئیس جمهور جرم عمومی است

    توهین به معاون رئیس جمهور جرم عمومی است

    اخیراً هفته نامه "یالثارات" که داعیه دفاع از ارزشهای انقلاب اسلامی را هم دارد، با هنجار شکنی اخلاقی از طریق انتشار مطالب مخالف موازین و احکام اسلامی و عرف و فرهنگ اصیل ایرانی، مبنی بر ایراد نسبت های توهین آمیز با استفاده از الفاظ رکیک علیه معاون محترم رئیس جمهور سرکار خانم مولاوردی، احساسات عمومی را جریحه دار نمود؛. جالب اینکه همین نشریه بدون توجه به اخطار وزارت ارشاد همچنان به نشر مطالب خلاف قانون تاکید داشت .

  • شورای نگهبان ونمایندگانی که قانون را باور ندارند

    شورای نگهبان ونمایندگانی که قانون را باور ندارند

    جنب وجوش انتخابات هر چند درپنهان از مدتها پیش آغاز شده بود اما این روزها علنی شده است وآنها که خود را صالح به وکالت از مردم میدانند تلاش بسیار دارند در معرفی خویش بهر وسیله ای مجاز وگاه شبه مجاز .نیت هم حتما خیر است زیرا شندرغاز حقوق نمایندگی مجلس که آشی نیست ، چه رسد به دهن سوز بودن آن .ده ها هزار نفر برابرآمار وزارت کشور برای این امر مهم پا به رکاب شده اند که بایستی از فیلتر شورا نگهبان بگذرند .

  • حاکمیت قانون؛ وکالت و قضلوت

    حاکمیت قانون؛ وکالت و قضلوت

    حاکمیت قانون به " برتری قانون بر تمامی اشخاص و نهادهای حکومتی و غیر حکومتی" تعبیر میشود." تساوی همه در برابر قوانین"، پاسخگو بودن اشخاص حقیقی یا حقوقی( اعم از اشخاص حقوقی حقوق خصوصی و یا حقوق عمومی)ضامن استقرار نظم و امنیت عمومی و جلب اعتماد مردم نسبت به یگدیگر و به ویژه نسبت به دولت و یا حاکمیت است.ناگفته پیداست تضمین اجرای اصول حقوق بشری و آزادیهای به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی،رعایت تفکیک قوا، و تحقق استقلال قوه قضائیه و بویژه کارایی و کارکرد موثر این قوه و قوای دیگر، جز با "حاکمیت قانون" میسر نخواهد بود .

  • در دانش وکالت توقف جایز نیست

    قلم، نگهدار بیان و بیان نشان از پویائی ذهن و کتاب مخزن علم و کتابِ وکالت مخزن دانش وکالت است. کتاب حلقه ارتباط بین نسل ها است. هر نسل آموخته ها و اندوخته های خود را از نسل گذشته می ستاند و از خود بر آن می افزاید و به نسل های آینده می سپارد تا آنان نیز بر آن بیافزایند و به نسل پس از خود انتقال دهند. بیابید نخستین کتاب علم حقوق به زبان فارسی را و سنجش کنید با جدیدترین تألیفات حقوقی باقیمانده از اساتید و فرهیختگان و نوباوران فارسی زبان عصر حاضر.

  • رهایی از سَیَلان و تعلیق در خاکستریِ بی هویتی

    روز 12 آبان ماه ، به همت انجمن حقوق شناسی و عده ای از خیرخواهان ، نیکوکاران ، هنرمندان و ورزشکاران ، مقدمات آزادی حدود 70 نفر از کودکان و نوجوانان کانون اصلاح و تربیت فراهم شد . حدود سه میلیارد و ششصد میلیون ریال برای آزادی کودکان گرفتار که مرتکب جرائم غیر عمدی شده بودند ، هدیه شد . افراد زیادی جمع شده بودند . چهره های آشنا ، نام های آشنا و دیگرانی که اگر به نام شهره نبودند ، مرام آنان که نیکی و نیکوکاری بود ، مرامی آشنا و مأنوس بود. از اینها که بگذریم ، آنچه در این مراسم بیش از این ایثار و از خود گذشتگی نیکوکاران ، توجه مرا به خود جلب کرد ، خبر تعیین نماینده ای از سوی ریاست محترم سازمان ثبت احوال کشور برای تعیین وضعیت هویتی بچه های کانون اصلاح و تربیت به منظور اخذ شناسنامه برای آنها بود .

  • اسکودا و آزمون کارآموزی وکالت

    اسکودا و آزمون کارآموزی وکالت

    آزمون ورودی کانونوهای وکلای دادگستری سالی 1 بار برگزار می شود و مجری آن –به نمایندگی از کانونها- اسکودا است. تعداد داوطلبان دائم التزاید است و این حاصل اقدام برنامه ریزی نشده ی سازمانهای مسئول به جذب بی رویه ی دانشجویان حقوق در دانشکده های بی شماراست.

  • یادداشت

    «ایده آل» همان «بهترین» است، نقطه ای در اوج کمال، نقطه ای در اوج آرزوها، میوه ای باطراوت و جذاب بر بلندترین شاخه ها که دیده ها را خیره می کند، خواسته ای در رؤیای همگان، ولی دور از دسترس.