صفحه اصلی / خبرخوان / رئیس جمهور بر ایرانی - اسلامی بودن منشور حقوق شهروندی تاکید دارد

رئیس جمهور بر ایرانی - اسلامی بودن منشور حقوق شهروندی تاکید دارد


گفت وگو از مهناز شوقی

 

امین زاده در گفت وگو با صوراسرافیل مطرح کرد؛

رییس جمهور بر ایرانی-اسلامی بودن منشور حقوق شهروندی تاکید دارد

 

از جمله مفاهیم نو پدیدی است که به طور ویژه‌ای به برابری و عدالت توجه دارد و در نظریات اجتماعی، سیاسی و حقوقی جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده است. مقوله «شهروندی» وقتی تحقق می‌یابد که همه افراد یک جامعه از کلیه حقوق مدنی و سیاسی برخوردار باشند و همچنین به فرصت‌های مورد نظر زندگی از حیث اقتصادی و اجتماعی دسترسی آسان داشته باشند. ضمن اینکه شهروندان به عنوان اعضای یک جامعه در حوزه‌های مختلف مشارکت دارند و در برابر حقوقی که دارند، مسئولیت‌هایی را نیز در راستای اداره بهتر جامعه و ایجاد نظم بر عهده می‌گیرند، و شناخت این حقوق و تکالیف نقش مؤثری در ارتقاء شهروندی و ایجاد جامعه‌ای بر اساس نظم و عدالت دارد.ارتقای حقوق شهروندی شاید یكی از اصلی‌ترین وعده‌های انتخاباتی حسن روحانی بود. وعده‌یی كه در روزهایی رقابت‌های انتخاباتی به صورت جدی تنها از زبان همین كاندیدا شنیده شد .بعد از انتخابات هم این وعده فراموش نشد. با تاكید‌های مجدد رییس‌جمهور كار به معاونت حقوقی رییس‌جمهور سپرده شد تا قدم‌های جدی‌تر برای تدوین منشور حقوق شهروندی برداشته شود. قدم‌ها برداشته شد و متن لایحه حقوق شهروندی بر سایت دولت قرار گرفت تا در مورد آن اظهارنظر صورت گیرد.

و در حال حاضر نیز این منشور در پاستور  روی میز رییس‌جمهور قرار دارد تا مطالعه دقیقی صورت بگیرد برای اجرایی شدن یكی از مهم‌ترین وعده‌هایش. منشوری كه رییس‌جمهور این روزها در حال مطالعه آن است پاسخی است برای آنهایی كه برای فرستادن حسن روحانی به این ساختمان به پای صندوق‌های رای آمده بودند. پاسخی كه رئیس دولت یازدهم  و مجموعه‌اش هم برای عملیاتی‌كردن آن دغدغه دارند و تلاش می‌كنند. با الهام امین‌زاده، معاون حقوقی رییس‌جمهور كه این روزها دغدغه منشور حقوق شهروندی را دارد گفت‌وگویی انجام داده ایم  که در پی می خوانید:

 منشور حقوق شهروندی در چه مرحله و وضعیتی  قرار دارد؟

منشورحقوق شهروندی بیانگر رویکرد دولت در خصوص حقوق مردم است و در آن تکالیف همه دستگاه ها بویژه قوه مجریه مشخص شده است. منشورحقوق شهروندی سندی فراگیر است که همه اقشار جامعه اعم از شهری و روستایی، جوان، پیر، زن و کودک را در بر می گیرد.سند تهیه شده متکی بر ارزش های دینی و مکتبی و متکی بر قوانین و مقررات کشور درحدود اختیارات قوه مجریه است و کاملا به صورت عملیاتی تهیه شده و قابل ارایه در همه جای جهان است.سند منشور حقوق شهروندی درعین اینکه بومی سازی شده و در آن فرمان ۸ ماده ای امام (ره)اصول شرعی و قانونی ما رعایت شده  و در عین حال می توان آن را به عنوان یک افتخار به جامعه جهانی ارائه کرد. دکتر روحانی  بر ارائه سندی ایرانی- اسلامی بودن منشور حقوق شهروندی تاکید دارند که نه صرفا تکرار قانون اساسی و نه صرفا تکرار اسناد بین المللی باشد بلکه متعلق به جمهوری اسلامی ایران و مردم باشد که ویراست دوم این منشور بر اساس ۱۲۰۰ نظر دریافتی، نتایج جلسات استانی منشور حقوق شهروندی و سخنرانی در دانشگاهها تهیه شده است و برای رئیس جمهور ارسال شده و وی در حال بررسی آن است.

با توجه به اینکه مدت زمانی است  از تدوین منشور حقوق شهروندی می‌گذرد. بسیاری معتقدند كه این منشور قرار نیست جنبه عملیاتی پیدا كند. پاسخ شما به عنوان متولی اصلی این منشور چیست؟

از آنجایی‌كه این موضوع نیازمند دقت است هنوز مطالعه آن از سوی رییس‌جمهور به پایان نرسیده اما فرآیند آن در حال پیگیری است و به هیچ عنوان متوقف نشده و در آینده نزدیک عملیاتی خواهد شد. ما در حال حاضر دستگاه‌های مختلف اجرایی را دعوت كرده و از آنان در مورد اقدام‌شان در حوزه حقوق شهروندی پرس‌و‌جو می‌كنیم. باید مشخص شود در حوزه‌های مختلفی مثل حفاظت محیط زیست یا آموزش كه با بحث حقوق شهروندی ارتباط مستقیم دارد چه اقداماتی صورت گرفته است. من تاكید می‌كنم كه منشور حقوق شهروندی به صورت آرام آرام در حال جلو رفتن است تا نهادینه شود. ما در مورد تصویب قوانین بارها شاهد بودیم كه قانونی كه به تصویب رسیده بود خیلی زود به فراموشی سپرده می‌شد اما در مورد منشور حقوق شهروندی ما به عینه دیدیم كه مردم خود مجری حقوق شهروندی شدند. البته این موضوع به این معنی نیست كه در مورد حقوق شهروندی دیگر تصمیم رییس‌جمهور نباشد بلكه از آنجایی كه این قانون با جنس مردم در ارتباط است و مردم مخاطب اصلی آن هستند، این‌بار خود مردم هستند كه به نهادینه شدن این منشور كمك كنند.

یعنی امسال شاهد عملیاتی شده این منشور خواهیم بود؟

بستگی به تصمیم رئیس جمهور دارد و امیدواریم در سال جاری تصویب و عملیاتی شود.

فكر می‌كنید منشور حقوق شهروندی باید شكل قانون به خودش بگیرد؟

البته از همان ابتدا در مورد منشور حقوق شهروندی هدف ما قانونگذاری و ایجاد تورم قانون نبود بلكه هدف ما این بود كه خط مشی‌های حقوق مردم را در جامعه نهادینه كنیم. این مطالبه از سوی مردم وجود داشته است و قوه مجریه به خوبی می‌داند كه در صورت رعایت شدن حقوق شهروندی مردم، كمی بعد مردم هم حقوق شهروندی را نسبت به یكدیگر رعایت می‌كنند.

منشور چه تأثير  کاربردي در ارتقاي حقوق زنان مي‌تواند داشته باشد؟آیا در این منشور حقوق زنان دیده شده است؟

در حقوق شهروندی بخشی مربوط به حقوق زنان وجود دارد که شامل حقوق سیاسی قضایی و اقتصادی و بهداشتی و آموزشی زنان می‌شود پس نیاز به این نداریم که دنبال قوانین بگردیم، بلکه باید با نگاه کارشناسی به توانمندی زنان بنگریم و فرصت های واقعی به زنان بدهیم و باید در ارتباط با حقوق زنان از شعار زدگی و سیاست زدگی پرهیز شود چرا که  آنچه به حضور زنان آسیب می‌زند شعارزدگی است.

همانگونه که می دانید در کشور زنان کارآفرین بسیاری داریم اما متاسفانه از آنان حمایت نمی شود دولت تدبیر امید برای حمایت از آنان برنامه دارد ؟

زنان ما بسیار توانمند هستند و در راستای استقلال سیاسی و اقتصادی و مقاوم کردن بنیه تولیدی باید از آنها حمایت کنیم چرا که همانطور که گفتید زنان جامعه ما جزء کارآفرینان هستند.اما متأسفانه در کشور به دلیل عدم حمایت از زنان آنان قادر نیستند تا کار خود را ادامه یا گسترش دهند و باید شرایط حقوقی و قضایی کسب و کار را برای زنان ایرانی آماده و مهیا کنند.دولت اعتدالی تلاش دارد، موانع حقوقی، اقتصادی، اجتماعی و همچنین موانعی را که مانع رسیدن به اعتدال و امنیت زنان در کشور می‌شود، با جدیت پیگیری کند.

 

این منشور منتقدان زیادی دارد و آنان معتقدند که این منشور به سرانجامی نخواهد رسید پاسخ شما به این منتقدان چیست؟

منشور حقوق شهروندی یك جریان ملایم و با نشاط را طی می‌كند. علاوه بر این از سطح آكادمیك جامعه گرفته تا مردم عادی پیگیر این منشور هستند. در جلسات هم‌اندیشی مختلفی حضور پیدا می‌كنیم تا در مورد این منشور رایزنی داشته باشیم. در بسیاری از شهرها برای نخستین بار جلسات هم اندیشی ملی حقوق شهروندی برگزار شده است و طیف دانشگاهی ما نیز به دنبال سیاستگذاری در این حوزه است. باید توجه داشته باشیم این خیلی مهم است كه چگونه سیاستگذاری را انجام دهیم و در همین راستا با نخبگان وارد بحث و گفت‌وگو شده‌ایم تا متوجه شویم چگونه باید فرهنگ حقوقی را در كشور نهادینه كرد.

 

 

 

0 نظر برای “ رئیس جمهور بر ایرانی - اسلامی بودن منشور حقوق شهروندی تاکید دارد

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود. *