صفحه اصلی / خبرخوان / ارتقای سلامت انتخابات کانون وکلا

ارتقای سلامت انتخابات کانون وکلا


علی ادراکی (وکیل پایه یک دادگستری)

حق تعیین سرنوشت و حق انتخاب آزاد، رقابتی و دمکراتیک در تمام نهادهای اجتماعی به عنوان یکی از مولفه های بارز حقوق بشر به شمار می رود. کانونهای وکلای دادگستری در جایگاه مهم ترین و قدیمی ترین نهاد اجتماعی ایران که استقلال واقعی و سلامت آن ضامن آزادیهای اساسی و مولفه های دادرسی عادلانه و همچنین الگویی بی بدیل برای کشورهای دیگر منطقه می باشد و فلسفه ی تشکیل آن از مبانی حقوق فطری و حقوق موضوعه اقتباس گردیده، زمانی موفق، کارآمد و پاسخگو خواهند بود که در ابتدا منعکس کننده ی نیازهای علمی و فرهنگی نظام عدالت قضایی و سپس تامین کننده ی آن نیازها باشند. از این رو اقتضا دارد که تصمیمات و اقدامات کلان در ساختار این نماد تعامل میان مردم و حاکمیت بدون تعلقات گوناگون قومی، نژادی،روابط خصوصی و عاطفی مورد توجه قرار گرفته و بر مبنای آرمانهای عدالت خواهانه و احترام به سعادت و کرامت انسان شکل گیرد.

کار وکلای دادگستری در اغلب عرصه ها به اصطلاح امروزی یک کار نرم افزاری است و در انتخابات هیات مدیره کانونهای وکلای دادگستری که هر دو سال یکبار برگزار می شود، نامزدهای انتخاباتی از فیلتر مقررات حاکم بر کانون و در نهایت نظرات حاکم بر دادگاه عالی انتظامی قضات عبور نموده و به رقابت می پردازند بنابراین ناچار از ارایه ی برنامه ها و اهداف خویش بطور فشرده آنهم در فضایی محدود و در میان رقبایی هستند که هر کدام جزو مفاخر و فرهیختگان جامعه به شمار می روند.

به هر روی، با نگاهی به سوابق و آمار و ارقام رای دهندگان درانتخابات سالهای بعد از تصویب قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری (مصوب 1376) و برگزاری مجدد انتخابات هیات مدیره پس از دوران فترت در می یابیم که استقبال شایان توجهی از جانب قاطبه وکلای دادگستری (حداقل در کانون مرکز) دیده نشده و عمده رای دهندگان دوستان جوانی هستند که به تازگی موفق به اخذ پروانه وکالت پایه یک گردیده اند که به اختصار رای اولی ها(نه به معنای صغیر بلکه در مقام توصیف کسانی که برای اولین بار در انتخابات کانون شرکت می کنند) شناخته می شوند.

 

در وهله اول و در مقام داوری کیفیت انتخابات اعضای هیات مدیره کانون وکلای دادگستری باید به نظر این آینده سازان نهاد وکالت احترام گذاشت. هیچ عقل سلیمی نه تمایل دارد و نه بر اساس مقررات موجود می تواند با شرکت همکاران جدید الورود در رای گیری مخالفت کند. وکیل جوانی که یک ماه پیش پروانه وکالت دریافت کرده از جنبه حق مالکیت معنوی بر امور و اداره ی کانون با آن همکار خویش که سابقه ی شصت ساله در عرصه ی وکالت دارد بی شک برابر است. مع ذلک تکلیفی که بر اساس  عقل و انصاف به عهده ی هیات مدیره ی کانون می باشد فراهم نمودن شرایط انتخاباتی سالم، آگاهانه و به دور از هرگونه پدید آمدن شرایط احساسی و غیر آگاهانه خواهد بود. بطور نمونه همانگونه که یکی از شروط  شرکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی استعفا از مناصب دولتی آنهم چندین ماه پیش از برگزاری انتخابات است و بنظر می رسد که فلسفه ی اصلی آن عدم بهره گیری از امکانات حاکمیتی جهت ورود در ارکان دیگر همان حاکمیت می باشد، انتظار می رود که زین پس (صرف نظر از رویه های پیشین)  مسؤلین محترم کانون وکلای دادگستری نیز حتی الامکان با اجتناب از بکار گیری اشخاصی که قصد و علاقه ی شرکت در انتخابات چهار سال آینده هیات مدیره را دارند در ارکان مرتبط با امور راجع به رای اولی ها (مانند کمیسیون کار آموزی و کمیته اختبار کارآموزان) عدالت را در اجزای امور مربوط به سلامت انتخابات رعایت نمایند. لازم به ذکر است که خوشبختانه در دورانی قرار گرفته ایم که عده ی کثیری از همکاران معمر و با تجربه دارای تحصیلات عالی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری بوده و از این نظر در دوران قحط الرجال بسر نمی بریم.

ضمن ادای احترام دوباره به انتخاب و نظر رای اولی ها، شکی نیست که در نوع نگرش آنان عناصری از قبیل ارتباطات دوستانه و عاطفی بین استاد و دانشجوی سابق نیز بی تاثیر نیست بنابراین لازمه ی وسعت بخشیدن به نوع نگرش این امیدهای آینده نهاد وکالت، ارتباط گسترده ی ارکان کانون بویژه اعضای هیات مدیره در فضای مجازی و حقیقی، با کارآموزان و وکلای جدیدالورود و دخالت دادن آنان در امور مربوط به کانون و همچنین استفاده از وکلای دلسوز (با شرایط پیش گفته) در کمیسیون کارآموزی و کمیته های اختبار به دور از هر گونه شایبه فعالیت تبلیغاتی به نفع فرد یا جریان خاص می باشد تا کیفیت رای گیری انتخابات هیات مدیره کانون وکلای دادگستری که همواره به عنوان سالم ترین گزینش ها در کشورمان به شمار می رود بیش از پیش الگویی برای انتخابات نهادهای اجتماعی دیگر باشد.

0 نظر برای “ ارتقای سلامت انتخابات کانون وکلا

منتظر نظرات شما هستیم

نگران نباشید، ایمیل شما منتشر نمیشود. *